Ion Cristoiu

Ion Cristoiu și Norica Nicolai: ce se ascunde în spatele scandalului de la Unifarm

946
Jurnalistul Ion Cristoiu și fostul europarlamentar Norica Nicolai au oferit perspective noi asupra scandalului de corupție de la Unifarm, dezvăluind dedesubturile unor manevre menite să liniștească populația nemulțumită

BUCUREȘTI, 24 iunie - Sputnik, Marius Holdean. Ion Cristoiu spune în jurnalul video de pe blogul său că scandalul de la Unifarm este unul regizat pentru că Ionel Eugen Adrian, director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a făcut Academia SRI, ceea ce constituie o dovadă că este omul serviciialor, el nefiind reţinut, ci pus sub control judiciar timp de 60 de zile pentru acuzaţia că ar fi cerut mită 700.000 de euro.

„Băi procurorule, băi DNA, las-o încolo că pute... Ăsta a făcut Academia SRI. Dacă nu era de-al lor, îl reţinea. 24 de ore. De ce îl reţinea? Pentru lucruri din ăstea, alţii au fost arestaţi preventiv. Îl reţinea şi cu propunere de arestare preventivă îl trimitea la judecătorie... Nu înţelegeţi că ei au cerut consemnare la domiciliu? Şi noi am stat arestaţi la domiciliu şi nu am cerut 700.000 de euro”, afirmă Ion Cristoiu.

Potrivit lui Cristoiu, totul a fost aranjat chiar cu acordul directorului Unifarm pentru a da senzația că instituțiile iau măsuri împotriva corupției achizițiilor din timpul crizei coronavirusului.

„Părerea mea este următoare. El este de al băieţilor ... Era clar că au făcut achiziţii. Cred că e ofiţer... O să ziceţi cum să te laşi aşa? Păi, nu ştiţi ce sunt serviciile? Dacă lucrezi acolo îţi zice (...) oricum, nu e arestat. Cel mai important este să nu te reţină, are control judiciar pe 60 de zile”, a explicat jurnalistul.

”Nu am văzut absolvent de academie de informații condamnat în România”

Și fostul europarlamentar ALDE a emis aceeași ipoteză într-un interviu cu Ion Cristoiu, ea vorbind și de sondajele care arată nemulțumirea populației.

”După părerea mea, acest eveniment de azi trebuie corelat cu ce spun ultimele sondaje despre nemulțumirea populației față de această perioadă de izolare. Oamenii își exprimă nemulțumirea, nu violent, ca în alte state, dar ei sunt profund nemulțumiți pentru că li s-au limitat drepturile și libertățile în timp ce alții, în aceeași perioadă, au beneficiat din plin de pe urma acestor restricții. Eu cred că este vorba de o detonare, dacă pot spune lucrul ăsta, care să mai dezamorseze starea publicului”, a declarat Norica Nicolai.

Fostul europarlamentar spune că decizia detonării acestui caz s-a luat probabil de la Cotroceni și nu exclude că vor urma și altele de aceeași natură și că, într-un final, dacă va fi nevoie, s-ar putea să asistăm și la ”detonarea” guvernului.

”Sunt foarte convinsă că dacă lucrurile se deteriorează și economia nu se relansează, vom asista la mai multe ”detonări” de acest gen, care vor culmina peste câteva luni cu detonarea guvernului Orban, pentru că cineva trebuie să deconteze. E doar o piesă, această anchetare a domnului Ionel. Eu nu am văzut absolvent de academie de informații condamnat în România”, a mai spus Norica Nicolai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

946
Tagurile:
Ion Cristoiu, Norica Nicolai
Ludovic Orban

Orban, pus la colț de propriul consilier! Premierul a pus un pariu pe care îl va pierde!

9
”Am făcut un pariu cu premierul, ministrul Economiei, al Finanțelor: starea economiei, la sfârșit de an, va arăta ceva mai prost decât prognozele destul de optimiste ale Institutului Național de Statistică”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai cunoscute figuri din zona managementului, deputatul Remus Borza, consilier onorific al premierului, îl pune din nou la colț pe premier.

Dacă la începutul lui aprilie Borza contesta vehement măsurile luate de Guvern în pandemie, prin care crea premisele unei crize economice grave, acum Borza critică Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat de premierul Orban.

”Au apărut critici într-o anumită parte a eşichierului politic cu privire la Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, un proiect foarte ambițios al Guvernului Orban”, spune Borza, arătând că principala critică ”constă în lipsa lui de susținere, de finanțare”.

Borza spune că nu ar ”chiar atât de categoric, pentru că 100 miliarde euro, aceasta e valoarea programului, reprezintă o sumă rezonabilă și finanțabilă”. Dar, după această primă apreciere nici entuziastă, dar nici pesimistă, Borza îl trezește la realitatea dură pe Orban!

”Evident că nu o să mai avem 4,1 la sută creștere economică, deci implicit nu o să avem un PIB de 1.130 miliarde lei”, subliniază Borza. ”În urmă cu două luni, Guvernul, în plină pandemie, a venit cu o nouă prognoză, vorbim de o contracție de 1,9 la sută, înseamnă implicit un PIB mai mic decât cel înregistrat anul trecut”.

Ce crede Borza despre contracția economică? Într-un interviu acordat DC News, Remus Borza a dezvăluit că a făcut un pariu cu Orban și alți miniștri. 

”Am făcut un pariu cu premierul, ministrul Economiei, al Finanțelor: starea economiei, la sfârșit de an, va arăta ceva mai prost decât prognozele destul de optimiste ale Institutului Național de Statistică”, a spus Borza, detaliind: ”Probabil, vom avea o contracție economică de 4,5 la sută, adică o creștere economică negativă”.

Iar la trimestrul II ”vom avea o contracție economică chiar de 15 %”, a dezvăluit Remus Borza pariul făcut cu Orban.

Precizăm că, pe 30 iunie, Florin Cîțu aprecia contracţia economică la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut. Comentariile sunt de prisos.

Reamintim că, în aprilie, Borza arunca în aer acțiunea Guvernului în pandemie: ”Măsurile disproporționate de distanțare socială și de suspendare sau încetare a unor activități economice raportate la amploarea pandemiei (incomparabil mult mai redusă decât in alte state) vor genera o criza economică cu efecte sociale dramatice”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Orban promite un dublu cincinal cu realizări mărețe, dar vrea un deceniu la guvernare
Orban, criticat dur: fondul de investiții de la PSD nu era bun, dar la PNL devine bun
Manifestarea lui Orban, un succes ca… plictiseală, un eșec pentru ideea de ”Plan economic”
Teodorovici nu iartă pe nimeni: nici pe Orban, nici pe Ciolacu!

Загрузка...
Ludovic Orban

Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL ce trebuia făcut cu programul

25
”Un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, una dintre cele mai avizate personalități în respectivele domenii punctează câteva considerații despre programul guvernamental „Reclădim România”.

Reamintesc un detaliu esențial - Varujan Vosganian este unul dintre cei mai importanți teoreticieni și practicieni ai Dreptei și economiei liberale! Deci nu e un parvenit sau un traseist stânga – dreapta, precum cei din PNL-Băsescu, foști socialiști.

Iată ce spune acum Varujan Vosganian: ”Noi așteptam de la Guvern un program de ieșire din criza pe care au provocat-o pandemia, precum și stările de urgență și de alertă care au însoțit-o, nu un program megaloman întins pe un deceniu”.

Mai întâi, fostul ministru observă că Programul ”își propune, mai degrabă, să impresioneze prin dimensiunile sale decât să ofere soluții practice”.

Mai exact, se pare că, de fapt, prin acest program, ”PNL a intrat în campania electorală”, consideră Varujan, apreciind ironic că ei par a spera ”să câștige nu doar alegerile parlamentare din 2020, dar și pe cele din 2024 și 2028”.

”Un program întins pe un deceniu, pentru a fi credibil, trebuie să fie rezultatul dialogului între forțele politice, de vreme ce e greu de presupus că un singur partid, fie el și PNL, va guverna țara în toată această perioadă”, spune Varujan Vosganian.

Și, ca punct final și fără replică: ”un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”.

Un obiectiv concret care ar trebui să fie subiect pentru pact național? ”De pildă, cel de-al treilea reactor de la Cernavodă care, dacă s-ar semna azi contractul, s-ar termina în 2026”, spune fostul ministru, care constată că, în condițiile actuale, ”nu e nici măcar negociat”.

Mai e ceva de comentat?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
PNL, Varujan Vosganian

Загрузка...