Валерий Кузьмин

Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, convocat la MAE de la București

544
(reînnoit 17:03 12.06.2020)
Ambasadorul rus de la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al României după comentariile făcute pe marginea intenției României de a defini Rusia ca un „stat ostil”.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe al României, unde a avut o discuție cu secretarul de stat, Dan Neculăescu, se arată într-un comunicat la MAE.

Mai devreme, pe 11 iunie, diplomatul rus a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a comentat și intenția părții române de adopta o nouă Strategie a Apărării Naționale a Țării, în care Rusia este menționată ca o țară ostilă față de statul român și regiunea Mării Negre.

Kuzmin și-a exprimat opinia că noua strategie de apărare a României contravine tratatului româno-rus de prietenie, semnat în anul 2003.

În discuție cu ambasadorul rus, Neculăescu a comunicat că menționarea “Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene”

Totodată, partea română a arătat, potrivit comunicatului diplomației române, că “ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat în cadrul unui briefing intenția părții române de a menționa Rusia în calitate de stat inamic.

În opinia ei, “faptul că la București se folosește metoda plagiatului nu confirmă decât o lipsă de gândire independentă în rândul politicienilor români și disponibilitatea lor de a servi intențiile de confruntare ale altora în privința Rusiei, chiar cu prețul propriilor interese, care, printre altele, se bazează pe apartenența noastră comună la Regiunea Mării Negre”.

Pe de altă parte, potrivit părții române “noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme”.

Din acest punct de vedere, se arată în comunicatul MAE de la București, “documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul international”.

“MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”, conchide diplomația română.

Moscova a declarat în mai multe rânduri că nu are intenții agresive față de niciun stat, iar măsurile de consolidare a potențialului militar la frontierele vestice ale Rusiei reprezintă un răspuns la prezența tot mai mare a potențialului militar american și NATO în apropierea granițelor Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

544
Tagurile:
București, MAE, Valeri Kuzmin
Тема:
Relațiile româno-ruse (294)
Tematic
Expert rus: Moscova trebuie să ignore declarația Bucureștiului despre “pericolul rusesc”
Deputat rus: Rusia nu consideră România un stat inamic
VIDEO: România ar putea declara Rusia drept stat ostil
Rusia dă o lecție de diplomație și responsabilitate României – și deschide ochii românilor
Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, Gabriela Firea - PSD

Începe Ziua cea mare pentru PSD ar putea reveni la putere!

18
(reînnoit 07:25 23.06.2021)
Una dintre cele mai importante zile ale actualei legislaturi – ” „Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă”, a anunțat Marcel Ciolacu.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Mare zi mare pentru PSD și mai ales pentru Marcel Ciolacu, cel care a făcut declarații optimiste în legătură cu moțiunea de cenzură pe care social democrații o vor depune azi.

”Este pentru prima oară, după 30 de ani de democraţie post-decembristă, când o moţiune de cenzură are şanse să treacă, la numai şase luni de la alegerile parlamentare”, a declarat la începutul săptămânii Ciolacu.

Liderul PSD recunoaște că ”matematic, ei au în acest moment o majoritate”, dar spune că există semnale ca moţiunea ar putea fi votată de parlamentari PNL și USR.

”Există astfel de semnale - vom continua negocierile”, a spus Ciolacu la Antena 3, susținând că a ”terminat negocierile cu partenerii sociali”, pentru că ”am vrut să vedem, în primul rând, de la patronate, IMM-urile, sindicate, dacă este oportun să depunem o astfel de moţiune de cenzură”.

Președintele PSD declară că toți interlocutorii ”au spus foarte clar că este oportun să depunem o moţiune de cenzură şi acest Guvern să plece”.

”Am negociat textul moţiunii, l-am finalizat, am discutat şi cu partenerii şi cu ceilalţi parlamentari, şi cu grupul AUR, şi cu grupul minorităţilor”, spune Ciolacu, promițând că ”se vor regăsi pasaje de la fiecare prinse în moţiune”.

De asemenea, Ciolacu a anunțat că PSD va susține tot pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier, dacă moțiunea va trece.

Așa cum am mai arătat, Marcel Ciolacu nu pare afectat de riscul pierderii credibilității dacă moțiunea nu va trece – și nici dacă Iohannis ar refuza să promoveze propunerile PSD. De asemenea, el este extrem de rezervat în a prezenta măsuri concrete pe care le-ar lua PSD – precum și posibilii miniștri pe care social democrații i-ar propune.

Reamintim că toate negocierile de până acum ale lui Ciolacu cu Iohannis s-au soldat cu succese… ale președintelui de la Cotroceni, în sensul că PSD a acceptat ceea ce s-a decis sau ce i s-a cerut.

Deci, întrebarea finală pare paradoxală… dar nu e decât o reflectare a realității „noului” PSD: prin PSD la putere… ar fi chiar PSD la putere?

18
Tagurile:
Florin Cîţu, Guvern, Moțiune de cenzură, PSD

Загрузка...
București

S-a decis - Guvernul va aproba noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie

58
Noile măsuri de relaxare vor fi aprobate mâine, cu aplicare de la 1 iulie, a anunțat premierul Florin Cîțu. Dispar măștile?

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Toată România este ”verde”, iar în această situație Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare.

Aceste noi măsuri vor fi aplicabile de la 1 iulie, a declarat primul ministru Florin Cîţu la TVR1.

”Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul României a precizat că ”decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern”.

O chestiune care rămâne în suspans este portul măștilor la interior. ”Încă nu am primit propuneri în acest sens”, a spus premierul.

”Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru”, a declarat Cîțu, punctând – ”Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat”.
58
Tagurile:
CNSU, Guvern, Florin Cîţu, România, COVID-19, Restricții, Relaxare

Загрузка...