Lia Olguța Vasilescu

S-a terminat cu planul lui Ciolacu și Gușă, Olguța intră la rupere

4931
(reînnoit 17:22 09.06.2020)
Puternica șefă politică a Olteniei pune punct ”jocurilor” făcute grupările para-pesediste din Ardeal și din zona SNSPA, cu concursul lui Ciolacu, și dă semnalul liderilor PSD să nu se lase batjocoriți sau implicați în combinații dubioase

BUCUREȘTI, 9 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. O ciudată coincidență a apărut acum câteva luni între personaje care au legătură cu PSD… și cu serviciile – Cozmin Gușă și Marcel Ciolacu. (i-am trecut în ordinea puterii de penetrare în opinia publică). Altfel spus, pare a fi vorba de o ”lucrare”.

O lucrare care ar însemna aducerea în conducerea partidului a controversatului Vasile Dâncu, dar și altor personaje din zona controversată a „teoreticienilor” de stânga, marca SNSPA sau neo-stânga europeană. Plus o altă figură de la intersecția politicii cu serviciile – Sorin Grindeanu.

Ciolacu a și făcut un pas hotărât, propunându-l pe Remus Pricopie premier! Ciolacu a indus ideea că a vrut să-l pună pe Iohannis în situația de a nu putea să refuze – copiind cumva prostia Dragnea cu propunerea Sevil Shhaideh, la fel… ”de nerefuzat”. Aiurea, Iohannis i-a dat de-a berbeleacul pe scările Cotrocenilor!

Dar este ciudat că Remus Pricopie a acceptat să fie propus – deși nimic nu-l recomanda, nici măcar susținerea liderilor și membrilor PSD – cu excepția lui Ciolacu și a câtorva acoliți. De ce ar fi acceptat Pricopie, dacă nu era o ”lucrare”?!

Gușă a încercat insistent să-l bage pe Vasile Dâncu în conștiința de grup a PSD, a făcut și un pas forțat la Arad, atrăgând reacția Centrului – dar nu atât de dură cât se aștepta lumea.

Dâncu însă a continuat să facă declarații, comentarii, judecăți de valoare pe seama PSD… ca și cum ar fi implicat în partid, sau chiar în suprastructură!

Din ultima declarație, dată la Cluj și preluată de presa scrisă, reieșea că victoriile (județelor) din sudul țării nu au importanță și valoare politică.

 ”Câteva județe din sud care au câștigat alegerile în ultima perioadă - dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România”, s-a exprimat prețios dar confuz Dâncu – așa cel puțin a relatat presa.

Ulterior Dâncu a explicat că declarația lui a fost greșit preluată – ”o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni”.

”Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă. Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării. Ceea ce am spus (…) a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România”.

Dâncu susține că ”aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei. Eu am spus că asta nu epuizează întreaga cultură politică, nu am spus că nu respect munca acestor oameni”.

Deci, aceeași exprimare prețioasă, generatoare de confuzii și subînțelesuri, total nespecifică unor oameni de mare cultură – ci unor ”intersecții” actuale între cultură, politică și diverse interese, gen Dâncu, Liiceanu sau unii din zona ”progresistă”. Celor care, scriu ușor versuri, când nimic nu au de spus – ca să-l parafrazăm pe Eminescu, marele critic al liberalismului ”progresist”, de stânga sau ”roșu” pe vremea marelui poet – de fapt, vremea lui Ion C. Brătianu. 

Dar, mai mult, Vasile Dâncu își dă arama pe față, spunând că ”Atacul la adresa mea a fost comandat și că nu va sta ”cu mâna întinsă la organizațiile din sud pentru a deveni președintele Consiliului Național”. Declarația a fost dată alt unui mare ”prieten” al PSD, postul ”Europa liberă”! 

Ei bine, Marcel Ciolacu nu a reacționat – doar ”proiectul” din care face Vasile Dâncu e și al lui, în schimb Lia Olguța Vasilescu a retezat de la rădăcină tupeul lui Dâncu și al altor ”profeți” de așa zisă stânga „europeană”.

”Acum câțiva ani, un lider PSD, dintr-un județ in care partidul nu sare de genunchiul broaștei de la revoluție încoace, se chinuia să ne convingă să citim un studiu făcut de Vasile Dâncu în care se explica "pe larg" de ce pierduse el alegerile - a fost o bășcălie generală din partea liderilor care câștigaseră alegerile cu scoruri cu 4, cu 5 sau chiar cu 6 în față”, scrie Olguța într-o postare.

Atunci, reacția liderilor PSD a fost ”Dar unul care să te fi învățat cum să câștigi, n-a avut?”. Iar Lia Olguța Vasilescu continuă referindu-se, ”în parte amuzată, în parte enervată”, la ”insistența "strategului" care s-ar vrea lider al partidului, fiindcă (nu-i așa?) îl califică "anvergura" si "cultura politica" să fie șef”.

”El, care nu a reușit să ia mai mult de 7 la sută la Cluj și care a fost mâna dreaptă într-un guvern condus de Cioloș!”, scrie ironic Olguța. ”Păi, poate exact "anvergura" l-a tras în jos, la scoruri de râsul curcilor. Fiindcă și oltenii și moldovenii și ardelenii au, în general, aceleași probleme care îi preocupă. Iar soluțiile partidelor sunt naționale”.

Și, îi întoarce Olguța vorbele lui Dâncu, ”poate că de vină e organizarea, comunicarea cu oamenii sau, în multe cazuri, chiar blatul cu adversarii politici”.

”Fotbalul se face pe goluri și politica pe voturi! Asta spune o "nesimțită" care nu a pierdut niciodată alegeri când a fost pe vreo listă sau a candidat uninominal și care nu acceptă lecții și jigniri de la unii care își închipuie ca politică înseamnă blaturi, dosare și discursuri sforăitoare!”, a scris Olguța pe pagina de Facebook.

Deci, puternica șefă politică a Olteniei pune punct ”jocurilor” făcute grupările para-pesediste din Ardeal și din zona SNSPA, cu concursul lui Ciolacu, și dă semnalul liderilor PSD să nu se lase batjocoriți sau implicați în combinații dubioase.

Totuși, dincolo de discursul ”sforăitor” și confuz al lui Vasile Dâncu, un adevăr trebuie recunoscut – scăderea îngrijorătoare a nivelului intelectual al celor care reprezintă PSD. E suficient să îi vezi pe Ciolacu și Paul Stănescu – și să îți aduci aminte de Iliescu, Năstase, Ponta sau chiar Mircea Geoană.

Ceea ce înseamnă că trebuie reținut ceva din spusele lui Dâncu - voturile obținute NU înseamnă totul – mai ales dacă nu sunt valorificate inteligent. Nu… ”intelligence”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4931
Tagurile:
Cosmin Guşă, Marcel Ciolacu, Lia Olguța Vasilescu, PSD
Sigla PSD

PSD amenință puterea cu alegeri anticipate

103
Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit de posibilitatea alegerilor anticipate în contextul apropierii moțiunii de cenzură.

BUCUREȘTI,  18 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu crede că e o catastrofă ca, pentru prima oară în România, după 30 de ani, să fie organizate şi alegeri anticipate.

Aflat la Timişoara, Ciolacu a dat asigurări că PSD nu va susţine niciodată, din umbră, un guvern PNL.

”Trebuie să punem lucrurile în ordinea lor. PSD este cel mai mare partid din România, a şi câştigat alegerile. Mă vedeţi pe mine, pe domnul Grindeanu, pe domnul Stănescu că vom susţine vreodată să rămână doamna Turcanu, domnul Cîţu, într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu”, a spus răspicat Ciolau.

De aceea, Ciolacu a adăugt că nu crede că e o catastrofă ca, după 30 de ani, să fie şi alegeri anticipate și a precizat că PSD nu e angrenat într-un joc politic care priveşte alt partid, cu trimitere la alegerile interne din PNL. Ciolacu chiar a arătat că alegerile anticipate ar putea fi organizate când se va putea crea o majoritate.

”Deja noi negociem cu mai mulți parlamentari, cu altă formațiune care se află în opoziţie, cu grupul minorităţilor şi neafiliaţii. Este pentru prima oara când o moţiune are şanse să treacă la 6 luni de la guvernarea actuală. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea”, a mai declarat Ciolacu, făcând referire probabil la AUR, aflat și el în opoziție și care ar putea asigura un număr destul de mare de voturi la moțiunea de cenzură.
103
Tagurile:
Alegeri anticipate, PSD

Загрузка...
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

115
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

115
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

12
(reînnoit 15:48 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

12
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...