Klaus Iohannis

Iohannis se bate cu USR pe anticorupție: reacție de ultimă oră de la Cotroceni

145
Situație bizară între Cotroceni și USR, după ce Dan Barna a anunțat că partidul nu va vota noua Strategie Națională de Apărare a Țării. Un consilier prezidențial a reacționat lăudându-se că noua strategie e plină ochi de anticorupție

BUCUREȘTI, 4 iun - Sputnik, Marius Holdean. Reacția Cotroceniului după ce liderul USR Dan Barna a anunțat că partidul său nu va vota noua Strategie Națională de Apărare a Țării nu a întârziat să apară. Prin vocea consilierului prezidențial Ion Oprișor (Departamentul Securității Naționale), Cotroceniul se laudă că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 dedică suficient spațiu anticorupției și arată astfel că criticile aduse de USR sunt nefondate.

În declarația de presă a lui Oprișor de pe site-ul Administrației Prezidențiale se arată că noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, ”inclusiv prin combaterea corupţiei, precum și pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei și pe consolidarea capacităţii administrative”.

Potrivit lui Oprișor, în noua strategie, combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157).

„În noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate”, mai arată reprezentantul Cotroceniului.

De asemenea, Oprișor apără strategia pe motiv că aceasta reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți.

Și apologia strategiei continuă în aceiași termeni, meniți să invalideze criticile USR: ”Strategia implică lupta anticorupție pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficiențelor care afectează buna guvernare, precum și prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile”.

Scuza pe care o prezintă Oprișor cu privire la modificarea abordării luptei anticorupție, criticată de USR, este aceea că în elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, ”în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală”.

Desigur, din justificarea consilierului prezidențial nu putea să lipsească ”viziunea Președintelui Klaus Iohannis” pentru care, ne spune consilierul său, lupta anticorupție trebuie continuată fără rezerve, concomitent cu promovarea la nivelul societății a valorilor fundamentale care stau la baza creării unei culturi a integrității în zona publică, pentru că doar în acest fel vor putea fi eradicate cauzele care stau la baza fenomenului corupției.

Și, ca argument suprem în consolidarea imaginii de justițiar suprem a președintelui țării, statuie pe care USR se străduiește mai nou să o dărâme, Oprișor amintește că în cursul zilei de ieri, Iohannis a avut o întâlnire cu premierul în cadrul căreia ”s-a discutat aplicat despre repararea legislației juridice atât de afectate de modificările succesive care au avut loc în anii trecuți”.

Cum l-a atacat Barna pe Iohannis

”În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar”, și-a arătat liderul USR indignarea astăzi pe pagina sa de facebook, refuzându-i lui Iohannis calitatea sa supremă de apărător al anticorupției și semnalizând că USR aspiră să îi ia locul în această funcție.

”Zilnic aflăm despre achiziții dubioase (care au loc chiar și în momente grele cum e apariția unei pandemii), despre conducte de bani publici scurși către clientela de partid și despre programe guvernamentale din care întotdeauna statul și românii pierd”, a mai scris Barna pe facebook, acuzându-l indirect pe Iohannis că îi protejează pe cei din PNL.
145
Tagurile:
Klaus Iohannis, USR
Tematic
Incident penal în Parlament: PNL și USR se denunță public, DNA și miniștri implicați!
Cristoiu devoalează complicitatea USR cu SRI pentru a agita pericolul maghiar
USR, lovitură pentru Iohannis: nu votează noua Strategie Națională de Apărare a Țării
Гороскоп

Horoscopul primăverii 2021: Ce surprize au pregătit astrele

72
(reînnoit 16:19 18.04.2021)
Primavara 2021 reprezintă un nou început într-un an cu totul special – anul schimbărilor. Ce ne pregătesc astrele în această perioadă am aflat de la astrologul Cristina Oxentii.
Horoscopul primăverii 2021: Ce surprize au pregătit astrele

Primăvara anului 2021 se anunță mai liniștită din punct de vedere astral - o veste îmbucurătoare, având în vedere că ultima perioadă a fost zbuciumată și plină de provocări.

Din punct de vedere social, din data de 19 aprilie curent, oamenii vor simți un comfort psihologic deosebit – o lumină la capătul tunelului, susține astrologul Cristina Oxentii.

"Soarele face ingresia în Taur, iar atmosfera se degajează, va fi mult mai liniștit, iar oamenii vor putea savura din micile plăceri. Ne vom bucura de natură și vom aprecia și mai mult relațiile de familie", a declarat pentru Sputnik Cristina Oxentii.

Potrivit astrologului, în data de 24 aprilei, planeta Mercur va face o conjuncție cu Uranus, astfel se preconizează o perioadă bună pentru dezvoltarea noilor idei, comunicare și stabilirea relațiilor de afaceri.

72
Tagurile:
Horoscop

Загрузка...
Alegeri parlamentare 2020 în România

Cine ar câștiga alegerile anticipate în România

734
(reînnoit 15:47 18.04.2021)
În caz de anticipate, PSD și AUR ar face majoritatea de peste 50 la sută, a afirmat președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dîncuю

BUCUREȘTI, 18 apr – Sputnik. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că în cazul în care s-ar ajunge la alegeri anticipate, atunci PSD și partidele din opoziție ar ajunge la peste 50 la sută, așadar ar putea da Guvernul.

”Dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, PSD împreună cu opoziția și cu independenții ar avea peste 50%, deci ar face majoritate. Statistic vorbind, PSD și AUR ar avea majoritatea. Asta statistic vorbind, pentru că în practică nu s-a discutat nimic. În acest moment, USR-PLUS și AUR se află la o oarecare egalitate. Am văzut statistici cu AUR la 15%, în timp ce USR ar avea 14%, dar cifrele fluctuează”, a comentat Vasile Dîncu evoluția opțiunilor politice ale românilor.

Tot Dîncu spune că PSD s-ar afla la un scor între 33-35%, și că PNL este la limita de 24-25%., dar, observă el, când mai este și câte un scandal la guvernare, scad și mai mult, doar că după ce se stinge un scandal revin la procentul de dinainte.

734
Tagurile:
România, Alegeri anticipate
Tematic
Sondaj de ultimă oră: scade COALIȚIA, face loc unui nou PARTID
Sondaj: peste 73 la sută din ruși susțin blocarea Twitter
Sondaj: Încearcă partidele și grupurile de interese să o blocheze pe Diana Șoșoacă?

Загрузка...
Сотрудник лаборатории Научно-исследовательского института скорой помощи имени Н. В. Склифосовского во время проверки биоматериала на наличие новой коронавирусной инфекции.

„Covid-19 este o oportunitate pentru oligarhia globalistă” - VIDEO

0
(reînnoit 18:48 18.04.2021)
Pandemia de Covid-19 a limitat libertățile publice și individuale peste tot pe planetă pe motiv că trebuie oprită circulația virusului. Într-un interviu pentru Sputnik, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron consideră că e un avantaj pentru „hiperclasa globalistă”.

BUCUREŞTI, 18 apr – Sputnik. „Covidul a permis o întoarcere [a clasei] oligarhice după o lungă perioadă de reapropriere democratică în Occident”, a spus, la microfonul Sputnik France, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron, jurist și specialist în inteligență economică.

Potrivit acestuia, această „clasă socială de «câștigători» în grad foarte mare ai globalizării” este hotărâtă să „își dezvolte interesele” și „să-și mențină privilegiile”. Aceasta se va întâmpla prin utilizarea epidemiei ca „instrument de guvernare”. „O oportunitate” obţinută prin frică și „menținerea populației într-o stare de groază”.

Editorul dezvoltă ideile eseistului Antonio Furone, autorul cărţii „Oligarchy, crises and folie des grandeurs” („Oligarhia, crizele și megalomania”) (ed. Jean-Cyrille Godefroy). Potrivit acestuia, un „trio” funcționează în această criză: „restricții privind libertățile, anihilarea statului și înrobire prin datorii”. Suficiente elemente pentru a reduce la tăcere „vocea democratică și antioligarhică a unei părți a populației”, întruchipată, înainte de criza epidemică, de „mișcări calificate drept populiste”, precum mişcarea „vestelor galbene” din Franța.

Interlocutorul interviului prezice că aceste două viziuni și sociologii opuse se vor „ciocni”, deoarece, „pentru ca unii să aibă privilegii, alții trebuie să-și strângă cureaua”. „Acest lucru nu se va întâmpla fără tensiuni”, a adăugat Rougeyron.

0
Tagurile:
Oligarhie, COVID-19
Tematic
Mai mult de 3 milioane de decese asociate cu Covid 19
Războiul din sănătate: spitalele Covid au rămas fără bani, bugetul ATI tăiat cu 65 la sută
Voiculescu aruncă NUCLEARA: Morții de COVID-19 - raportați greșit

Загрузка...