Ion Iliescu

Iliescu, după 30 de ani în fine, recunoaște o parte din adevăr! E bine și așa

415
(reînnoit 20:18 20.05.2020)
Orbii din acea duminică am fost noi, care care crezând onest în democrație, liberalism, Iliescu, Coposu etc. mergeam către prăpastia din care veneau iluzii occidentale.

BUCUREȘTI, 20 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mă gândeam la acele zile – 20 mai 1990. Am citit și ce a scris Ion Iliescu - și are dreptate.  Alegerile din 1990 rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne. Da, și chiar au fost cu adevărat libere, chiar dacă unele grupuri au exercitat presiuni din proprie inițiativă. Poate și unii oameni ”mai informați”.

Că pe 20 mai 1990 a existat manipulare mediatică – da, dar de ambele părți. Iar lupta era inegală – Ion Iliescu și FSN erau mult prea departe. Piața Universității era o iluzie – reprezentată de un tânăr cu aspect cristic și… angajament la Securitate.

Ce mi se pare mai semnificativ e că, în fine, Ion Iliescu face diferența între ”dictatură” și ”regim autoritar”. După ce a dat tonul formulei ”dictatura” când se referea la epoca Nicolae Ceaușescu, acum spune așa: primele alegeri libere ”după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare”. Deci nu după o dictatură! Nici după un ”regim totalitar!”. În schimb, vom vedea că Iliescu folosește termenul ”totalitar” când vorbește de perioada actuală! 

”Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri”, spune Ion Iliescu – dar aici e… laș. Pentru că nu recunoaște nici că oamenii din jurul său au dat tonul acuzațiilor aparent aberante aduse Opoziție – și NICI nu spune ceea ce știa atunci – despre legăturile externe și intențiile din spatele acelor partide. Oare când se va afla totul?

”Nu a fost Duminica Orbului - alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă”. Politicianul… E adevărat că lumea, în ciuda divergențelor (să nu uităm massele ce încurajau minerii să bată!) era de bună credință, nu votau din interese meschine, credeau în ceea ce spun. Dar asta nu înseamnă că orbul care pășește încrezător și onest spre prăpastie știe ce face, de fapt.

Așa am fost noi, care crezând onest în democrație, liberalism, Iliescu, Coposu etc. mergeam către prăpastia din care veneau iluzii occidentale.  Și care ne spuneau să ne facem praf țara… că așa e bine. Sigur, astea au venit după 20 mai…

Sigur că Ion Iliescu NU poate recunoaște acum că Occidentul, SUA, NATO ne-au înșelat, nici că intrarea în combinații militare a însemnat baze militare străine în țară, stare de tensiune cu Rusia, participarea la conflicte cu lumea arabă și prin te miri ce colț al Africii. Și nici permisiunea bombardării Iugoslaviei…

Ion Iliescu NU poate recunoaște acum că subjugarea economică a României, pierderea resurselor, a terenurilor agricole – sunt rezultatul lui 20 mai. La fel și pierderea deciziei politice, imixtiunea fără scrupule a ambasadorilor occidentali, prezența la vârful statului a unor personaje care fac jocurile altora. Sau controlul (parțial al) justiției și serviciilor din străinătate?

De ce nu poate recunoaște Ion Iliescu toate astea? Poate pentru că trebuie să mai treacă încă 20 de ani? Poate pentru că mai trăiește Virgil Măgureanu? Nu știu. Prietenul lui și al meu, Alexandru Bârlădeanu a murit, dar multora ne-au rămas în minte cuvintele lui despre Ion Iliescu – spuse nu în public.

Știu doar că e un om pentru istorie, cum și 20 mai e o dată a istoriei NOASTRE. Pe care, iată, conducerea  cu ”tentație totalitară”, cum spune Ion Iliescu, nu a marcat-o în nici un fel! Cum, la fel, la manifestarea celor 30 de ani de la Revoluție lângă actuale conducere NU a participat nicio figură marcantă a evenimentelor de atunci.

Ce să-i reproșez lui Ion Iliescu? Greșeala generației mele de a fi crezut în idealurile din primii ani – democrație, capitalism, liberă competiție, prioritatea valorilor? Când, de fapt, în jurul celui sărac și cinstit roiau și creșteau noii magnați, legați de foste și noi structuri? Când în loc să ne punem pe îmbogățit, puneam preț pe… viitor? Deh, nu e momentul să-i reproșez acum, oricum e prea târziu. Și e ziua în care Ion Iliescu ne amintește de un vis frumos: 20 mai 1990.

Poate că Ion Iliescu nu recunoaște (tot )adevărul pentru că s-a săturat de opinia publică, reprezentată de personaje agresive și imbecile; poate s-a săturat de presa, devenită scandaloasă și incultă. Da, ar avea dreptate – dar trebuie să recunoască: toate astea sunt rezultatul lui 20 mai 1990.

De aceea, ca ziarist participant la cele evenimente pot să spun că Ion Iliescu, indiferent de ce am constatat pe parcurs, de ce probe am adunat, deci președintele lui 20 mai 1990 are respectul meu. Pentru că e istoria mea și a noastră. Atât. În rest, are cuvântul ultimul, cu voia dumneavoastră, Ion Iliescu.

Ion Iliescu (editorial publicat pe blogul personal):

20 mai 1990 – 30 de ani de la primele alegeri libere din România

”La trei decenii de la alegerile  din 20 mai 1990, ele rămân un eveniment care-și are locul în cartea de istorie a României moderne, fiind primele cu adevărat libere, după o serie de regimuri mai mult sau mai puțin autoritare, care au implicat și limitarea dreptului de vot pentru multe categorii sociale.

Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice , specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă.

Am construit instituții, pe baza unei Constituții care a preluat multe dintre obiectivele Revoluției Române, din decembrie 1989. Acum, când se manifestă tot mai fățiș o anumită tentație totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului,. Indiferent de crizele pe care le traversează, România trebuie să rămână, așa cum și-au dorit cei care au votat în 20 mai 1990, o democrație funcțională, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt garantate și apărate.

România s-a schimbat mult în bine, dar sunt și lucruri care ne dezamăgesc, și ne îngrijorează. Dacă în 1990 clasa politică, aflată în proces de structurare, se prezenta în fața societății, cu proiecte și programe, cu valori democrate, acum constatăm că ea, clasa politică, se rupe tot mai mult de societate, devenind, în anumite aspecte, un soi de frână socială. Agenda publică este ignorată, dialogul cu societatea este superficial, și nu de puține ori, ipocrit. Ar fi o dovadă de înțelepciune, și de responsabilitate pentru clasa politică, dacă ar folosi oportunitatea oferită de criză și s-ar întoarce la agenda cetățeanului și la servirea interesului public.

Alegerile din 20 mai 1990 au fost kilometrul zero al evoluției democrate a României. Nu a fost totul perfect, nu au mers lin toate lucrurile. Dar programul enunțat atunci, în lunile care au precedat alegerile, a unit națiunea în jurul unui proiect strategic, cel al integrării europene și euro-atlantic. Ne-am atins obiectivele, pentru că am crezut în ele. Sper să găsim din nou un proiect, care să unească, în actualele condiții, națiunea și să întărească democrația.”

Ion Iliescu, 20 mai 2020

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

415
Tagurile:
Ion Iliescu
Tematic
Ministru respins – dar iese la iveală cum a fost TRĂDAT Ion Iliescu chiar de ziua lui!
Adrian Năstase și Ion Iliescu pot decide în privința UNUI SINGUR candidat la Congresul PSD
Fără drept la replică: Lecția lui Ion Iliescu pentru Klaus Iohannis
Iliescu, mărturie unică la trei decenii de la Revoluție
Ultima oră: Ion Iliescu, reacție la agresarea lui Gelu Voican
Klaus Iohannis

Iohannis: ”Noi ne pregătim pentru misiuni de luptă”

40
(reînnoit 13:57 11.05.2021)
Președintele Iohannis a făcut o nouă declarație despre pregătirile pentru luptă ale militarilor români în contextul ”Justice Sword 21”.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional ”Justice Sword 21”.

Trecând peste numele ridicol al exercițiului, preluat probabil din lumea benzilor desenate Marvel, să menționăm că președintele a spus că românii și trupele NATO se pregătesc pentru… misiuni de luptă!

”Când vorbim de misiuni de luptă, noi ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”, a spus Iohannis, subliniind – ”Este foarte important pentru noi să avem trupe foarte bine pregătite pentru apărare în flancul estic”.

Sigur, întrebarea oricărui om logic și informat este ”apărare”… contra cui și bazat pe ce considerente?!

Trecând peste declarațiile absurde marca NATO, nimeni nu neagă importanța pregătirii militare comune, mai ales alături de o armată atât de valoroasă cum este cea poloneză.

”Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții pentru a încuraja forțele noastre care lucrează împreună”, a spus Iohannis, menționând că ”Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din brigada multinațională”.

Iohannis spune corect că ”este extrem de important să facem astfel de exerciții pentru a crește gradul de interoperabilitate, pentru a se cunoaște unii cu ceilalți”, și a adăugat sintagma cheie - pentru a fi pregătiți pentru ”misiuni de luptă”.

Întrebarea, pe care desigur că nu i-o pune nici un ziarist acreditat, este – când a participat NATO la vreo ”misiune de apărare”? Că despre misiuni de atac și invazie, cred că putem da destule exemple.

”Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți!”, a conchis președintele României.

40
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...
Солдаты многонациональной боевой группы НАТО

Klaus Iohannis și președintele Poloniei participă la un exercițiu NATO în România

41
(reînnoit 12:38 11.05.2021)
Klaus Iohannis și președintele Poloniei Andrzej Duda participă astăzi la exercițiul NATO ”Justice Sword 21” care are loc în comuna Smârdan din județul Galați.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Președintele României Klaus Iohannis și președintele Poloniei Andrzej Duda participă astăzi la exercițiul militar multinațional NATO ”Justice Sword 21”, după ce ieri au fost implicați în desfășurarea summitului B9.

La exercițiul NATO participă 15.000 de militari din 17 țări membre sau partenere ale Alianței.

Evenimentul de astăzi vine în continuarea summitului Formatul Bucureşti - B9 - o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la care au participat statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Summitul s-a încheiat cu declarații ostile la adresa Rusiei și cu solicitarea lui Iohannis ca NATO s trimită cât mai multe trupe străine în țările din preajma Rusiei, iar România să primească mai mulți soldați străini pe teritoriul său.

Potrivit lui Iohannis, participarea preşedintelui SUA Joe Biden la videoconferinţă ar arăta încrederea de care se bucură România la Washington, ca aliat şi partener strategic.

41
Tagurile:
Klaus Iohannis, NATO
Tematic
Crimeea a răspuns la comparația Mării Negre cu „lacul NATO”
La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie
Celebru ziarist, mesaj pentru NATO: ”Gavariți vorbe, ca babele pe marginea șanțului”

Загрузка...