Varujan Vosganian

Varujan Vosganian nu se joacă: pune la colț pe Orban și Bruxelles-ul CINE MINTE?

333
Reputatul om politic și economist nu se joacă – și pune problema clar, fără insulte gratuite – ci cu fermitate și excelentă cunoaștere a problematicii actualei situații și a jocurilor de la Bruxelles.

BUCUREȘTI, 18 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Noi v-am rugat să ne spuneţi ce aţi făcut pentru relansarea economică - practic, nu ne-aţi spus nimic, ne-aţi spus numai ce o să se facă”, a declarat azi, în Parlament, deputatul Varujan Vosganian.

După această punere la punct în câteva propoziții, fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a adus dicuție la ”Ora premierului” un subiect tabu: sprijinul real al Europei.

”Citeam zilele trecute un comunicat al Comisiei Europene care spunea că până săptămâna trecută s-au aprobat 90 de scheme de ajutor de stat pentru ţările UE în valoare de 1.900 de miliarde euro, ceea ce, dacă raportăm la mărimea României şi ponderea PIB-ului României în UE, ar fi trebuit să avem un corespondent de 20 de miliarde de euro, adică 100 de miliarde de lei”, a spus Vosganian.

Deci, a continuat Vosganian, dacă este așa cum spune Guvernul – ”dacă suntem prima ţară din UE ar fi trebuit ca astăzi să ne prezentaţi defalcat programul de scheme de ajutor de stat de 100 de miliarde de lei”.

”Ne-aţi prezentat un program de 15 miliarde de lei în care autoritatea care administrează ne-a spus că numai 12 firme au accesat”, a subliniat Vosganian.

Cu alte cuvinte, observația lui Varujan Vosganian scoate în evidență două posibilități: fie Comisia Europeană nedreptățește România, fie, Orban minte și nu a pus niciodată problema solicitării sumei cuvenite României. Mai grav e că ambele sunt valabile – iar, de fapt, Varujan Vosganian chiar asta scoate în evidență.

”Vă solicit ca imediat să transmiteţi Comisiei Europene o solicitare din partea României de realocare a acestor sume pentru investiţii”, i-a spus Vosganian premierului, în clar, ce trebuie să facă.

Apoi, deputatul Vosganian i-a cerut premierului să răspundă și la alte întrebări punctuale, transmite Agerpres. 

-dacă există o listă a marilor proiecte de infrastructură care vor fi continuate în acest an şi Ministerul Transporturilor să o facă publică, !cu toate termenele şi finanţările până la sfârşitul anului”;

-cât anume implică statul direct din buget în marea infrastructură în acest an, ”mai ales că aveam şi această posibilitate de a avea un deficit mai mare de 3%”;

-cum intervine statul în susţinerea nerambursabilă  şi în implicarea ca acţionar în firmele private – ”efectiv cum lucrează schemele de garantare, pentru că noi nu am înţeles, pentru că aşa cum este Programul IMM Invest firmele nu câştigă nimic, pentru că ele trebuie să aibă garantare sută la sută, trebuie să aibă performanţă”.

-care sunt schemele de susţinere a ofertei, care sunt voucherele pe turism, care sunt fondurile culturale.

Varujan Vosganian a încheiat atrăgând atenția că ”dacă merg lucrurile aşa o să pierdem cel puţin 7-8 miliarde de euro din fondurile europene” și a subliniat solicitarea imediat ca premierul să se adrese CE pentru realocarea sumelor pentru investiții.

Deci, reputatul om politic și economist nu se joacă – și pune problema clar, fără insulte gratuite – ci doar cu fermitate și excelentă cunoaștere a problematicii actualei situații și a jocurilor de la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

333
Tagurile:
Bruxelles, Orban, Varujan Vosganian
Tematic
Orban, premieră în Parlament – declarații esențiale pentru perioada următoare
Iohannis și Orban, făcuți praf de la Budapesta: ”Cel mai prost guvern al continentului”
Guvernul Orban, nou proiect de lege pentru Starea de Alertă. Ce măsuri se vor lua
Alex Cumpănașu îl calcă în picioare pe Orban - nimeni nu l-a făcut praf în așa hal!
Dezvăluirea zilei: dă peste cap ce s-a anunțat! ”Tătaru și Orban – DEMISIA urgent, ACUM!”
Klaus Iohannis, declarația de presă susținută la deschiderea tronsonului de autostradă Iernut - Chețani

Iohannis promite autostrăzi cu fonduri europene

27
Prezenți astăzi la inaugurarea deschiderii circulației pe tronsonul Iernut-Cheţani, parte din Autostrada Transilvania, Klaus Iohannis și Ludovic Orban s-au întrecut în promisiuni

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Cei 18 km de autostradă dați astăzi în folosință, după doi ani de lucrări, în plină campanie electorală, au fost prilejul pentru premierul Ludovic Orban și pentru președintele Klaus Iohannis să se umfle în pene și să promită că România va avea autostrăzi.

Astfel, premierul Orban a folosit prilejul pentru a arăta că prioritatea zero a Guvernului este reprezentată de proiectele de infrastructură și că Guvernul lucrează pentru a reduce birocrația astfel încât, pe viitor, contractele să fie semnate mai rapid.

”Mă bucur să văd un tronson plin de viață. În curând, de la Târgu Mureș se va putea ajunge la Borș pe autostradă. Obiectivele nostre sunt foarte clare: investițiile de infrastructură sunt prioritatea zero și vom aloca toate fondurile necesare. Mai mult decât atât, am făcut câțiva pași pentru a umbla la legislația în materie de infrastructură publică. Nu mai vrem să existe piedici, ne dorim ca toate contractele să fie semnate cât mai repede, să nu mai fie prinse în hățișul contestațiilor”, a fost mesajul lui Ludovic Orban la inaugurarea electorală.

Iohannis nu a venit pentru ”festivisme”

Președintele Iohannis s-a apărat la inaugurare spunând că nu a venit pentru ”festivisme”, dar a împărțit felicitări pentru realizarea tronsonului. ”Nu s-a prea vrut să se dezvolte infrastructura... acuma se vrea”, a declarat Iohannis, abținându-se, în mod surprinzător, să atace iar PSD, deși a sugerat clar că Guvernele anterioare sunt cele care nu ar fi vrut să dezvolte infrastructura României.

”Nu am venit pentru festivisme și pentru a încheia ceva, ci pentru a da un semnal că trebuie să lucrăm mai repede, să ne ținem de termene și să avansăm mult, mult mai repede cu lucrările de infrastuctură”, a mai declarat președintele, afirmând că fondurile europene sunt pregătite în acest sens

În final, Iohannis a ridicat miza postulând că lucrările de infrastructură mare sunt imboldul cu care economia României se va relansa semnificativ. Deocamdată, s-a relansat doar campania electorală...

27
Tagurile:
Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Tematic
Inaugurare electorală cu Iohannis și Orban
Codrin: ”România va fi noua casă luată de Iohannis cu japca”
Iohannis are un nou favorit de premier: nu e Rareș Bogdan

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis are un nou favorit de premier: nu e Rareș Bogdan

79
Analistul Cozmin Gușă a lansat informația că noul favorit al lui Klaus Iohannis nu este Rareș Bogdan, ci europarlamentarul Siegrfried Mureșan.

BUCUREȘTI, 18 sept - Sputnik. Într-un interviu pentru DCNews, Cozmin Gușă a lansat informația că preferatul lui Klaus Iohannis în acest moment ar fi europarlamentarul Siegfried Mureșan, printre altele și pentru că acesta are susținerea popularilor europeni și chiar a cancelarului Angela Merkel.

"Rareș Bogdan, în acest moment, trebuie să mai aștepte, că până convinge partidul să îl susțină vor mai trece 1-3 ani. Favoritul lui Klaus Iohannis, în acest moment, este şi favoritul Angelei Merkel şi al lui Joseph Daul, liderul popular, partenerul lui, Siegfried Mureşan, pentru că despre el e vorba. El ar ocupa un pole position greu de impus în partid ca prim-ministru în locul lui Orban", a afirmat Cozmin Guşă.

Informații despre cariera specială a lui Siegfried Mureșan au mai apărut în spațiul public și înainte, fostul europarlamentar Cătălin Ivan declarând că acesta este ”omul Germaniei”.

”Eu aș pune pariu că nu va fi Orban cel care va ajunge premier, ci eventual Siegfried Mureșan. Acesta este omul Germaniei la Bruxelles, nu omul României”, a declarat Cătălin Ivan în octombrie 2019.

Chiar dacă profeția sa nu s-a împlinit atunci, șansa lui Sigfried Mureșan nu s-a pierdut, ceea ce arată că Ludovic Orban a fost doar un premier de sacrificiu, iar după alegeri aranjamentele se schimbă total.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Rareș Bogdan, Klaus Iohannis
Tematic
Nicușor Dan, prins iar în ofsaid! Semnal rău de la Iohannis?
Iohannis – primul anunț, imediat după recordul de infectări
Iohannis nu crede că se impune amânarea alegerilor
Inaugurare electorală cu Iohannis și Orban
Obsesia Dragnea: Iohannis a gafat sau a mințit presa în față

Загрузка...
Proteste în Minsk

Deputat german: Nu trebuie impunem Belarusului „viziunea occidentală”

0
Deputatul bundestagului german consideră că Occidentul nu trebuie să-i impună Belarusului propria viziune a democrației. În caz contrar, consecințele pentru această țară ar putea fi dezastruoase.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Deputatul bundestagului Germaniei, din partea „Alternativei pentru Germania”, membrul comisiei pentru afacerile internaționale, Waldemar Herdt, a îndemnat să nu se impune Belarusului “o viziune occidentală asupra democrației”. În opinia lui, în caz contrar, acest lucru ar putea avea consecințe triste.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
© AP Photo / State TV and Radio Company of Belarus

Anterior, Parlamentul European a declarat că “reprezentantul provizoriu al poporului belarus” este consiliul coordonator al opoziției din Belarus și că susține desfășurarea unor noi alegeri în această republică. În textul rezoluției, adoptat la sesiunea plenară a Parlamentului European și publicat pe site-ul oficial al instituției, se menționează că PE nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus și nu-l consideră pe Aleksandr Lukașenko un președinte legitim. De asemenea, în document se menționează că PE susține aplicarea unor sancțiuni împotriva acestuia.

“Comportamentul și strategia statelor occidentale în raport cu Belarus este identică cu cea în raport cu Siria, Ucraina, Libia. Dacă ar fi să privim care au fost consecințele tentativelor de a exporta viziunea occidentală asupra democrației în alte state, vom observa că rezultatele au fost dezastruoase”, a declarat Herdt agenției RIA Novosti.

Potrivit lui, Libia este distrusă, în Siria e război, foamete, milioane de refugiați.

“În Ucraina viața nu a devenit mai bună, populația emigrează, nivelul de viață a cetățenilor e o catastrofă totală și dacă nu ar exista injecții financiare din afară, această țara ar dispărea. Iată de ce nu este greu să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla cu Belarus”, a subliniat Herdt.

În opinia deputatului german, Belarusul a încercat întotdeauna să fie o punte între Occident și Rusia.

“Acum această a fost demolată din partea noastră. Soarta unei țări nu trebuie decisă pe străzi, mai ales de cei plătiți”, a spus Herdt.
0
Tagurile:
Germania, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus

Загрузка...