Klaus Iohannis

Iohannis, noi decrete legate de Pandemie vizează părinții elevilor și veniturile lor

1064
Decretele vizează modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice.

BUCUREȘTI, 18 mai, Sputnik, Evan Răutu. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi trei decrete prin care promulgă acte normative referitoare la Pandemie.

Primul Decret se referă la Legea privind aprobarea OUG 30/2020 ”pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”.

Prin această lege se acordă zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, ”în situația închiderii temporare a unităților de învățământ” și respectiv o indemnizație pentru fiecare zi liberă care se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului.

Indemnizația este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, ”dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, acordată pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ” – asta în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege,

Al doilea Decret vizează Legea pentru aprobarea OUG nr. 32/2020 ”privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială”.

Deci, o punere în acord a OUG de la punctul anterior – care se modifică și se completează.

Al treilea Decret se referă la Legea privind aprobarea OUG nr. 41/2020 ”pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ”.

Prin această lege se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, ”inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație antepreșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”.

Decretele au fost publicate pe site-ul Președintelui României.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1064
Tagurile:
Venituri, Elevi, Părinți, Klaus Iohannis
Tematic
Șerban Nicolae: ”Românii au dat jos masca sub care se ascunseseră Iohannis și ceilalți”
În fine, Dreptate! Tovarășul Iohannis a declarat public EȘECUL celor 30 de ani!
Ciolacu revine în forță – pune pe tapet DEMISIA premierului și o SOLUȚIE pentru Iohannis
Tăriceanu: Iohannis nu mai are nevoie de voturi din diaspora așa că nu-i mai pasă de ea
Dragnea, victorie din pușcărie asupra lui Iohannis și lecție pentru cei care l-au atacat
Ciolacu s-a dat de gol – a vorbit despre SUSPENDAREA lui Iohannis
Traian Băsescu Траян Бэсеску

Coloana oficială a lui Băsescu, implicată într un accident în București

1480
(reînnoit 13:56 30.05.2020)
În zona Lujerul din municipiul București s-a produs, în această dimineață, un accident în care a fost implicată coloana oficială a fostului președinte Traian Băsescu.

BUCUREȘTI, 30 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Zi plină cu peripeții pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu. Coloana oficială a acestuia a fost implicată într-un accident în zona Lujerului din municipiului București.

Autoritățile informează că, în această dimineață, în jurul orei 10.45 o autospecială de poliție a lovit ușor un autoturism care nu a respectat regimul prioritar de deplasare al autoturismului care avea semnalele luminoase și acustice în funcțiune.

Potrivit autorităților nu a fost rănită nici o persoană.

Autospeciala de Poliție se afla în misiune.

Cercetările sunt efectuate de Brigada Rutieră - Serviciul Accidente Ușoare", a anunțat Brigada Rutieră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1480

Загрузка...
Victor Ponta și Liviu Dragnea

Ideea națională, pentru care au căzut Dragnea și Voiculescu, revine în forță! Plagiată?!

1156
”Datorită pandemiei, e prima dată când poți să faci naționalism economic, de când am intrat în UE - o fac și celelalte țări, nu doar noi”

BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Recent, unul dintre cei mai capabili oameni politici români, fostul premier Victor Ponta, președinte al Pro România, a ieșit la rampă cu două declarații puternice, coroborate interesant: Ponta și-a anunțat candidatura la președinție - și tot Ponta a anunțat că va merge pe ”doctrina” naționalismului economic.

Referindu-se la situația actuală, Ponta consideră că suntem într-o perioadă de ”antiglobalizare” și atrage atenția asupra situației complexe.

Ponta subliniază diferența între firmele românești și cele străine din punct de vedere al sprijinului de care beneficiază, mai ales în criza care urmează – și pe care Ponta o consideră mai gravă decât cea din 2008.

Firmele internaționale, multinaționale se salvează, deocamdată pentru că ”au finanțare internaționala, pentru ca sunt foarte mari, pentru ca își permit doua luni, trei luni, să vedem ce se va întâmpla în viitor”.

În schimb, pentru firmele românești, la care lucrează patru milioane de angajați ”n-au potența financiară n-au capacitatea să se ducă să zică ”dă-mi și mie o linie de credit de 10 milioane și ți-o dau eu mai încolo”, spune Ponta, subliniind o evidență – aceste firma au fost cele mai lovite.

”Evident că dincolo de partea aia cu șomajul tehnic, care și acolo nu prea s-a dat, n-a fost niciun ajutor direct pentru firmele romanești”, spune Ponta, care pune problema că ”nu o să putem să trăim 20 de milioane de oameni pe munca a 1 milion de la multinaționale”.

Deci, un prim adevăr de la care trebuie să plecăm este că ”fără IMM-uri, fără firmele romanești, faliment scrie pe România”. În plus, Ponta atrage atenția că majoritatea băncilor, cu excepția Băncii Transilvania, sunt bănci străine.

Ce propune Ponta?  În primul rând el se gândește la ”ce poți să faci pentru prima data? Acum”.

”Datorită pandemiei, e prima dată când poți să faci naționalism economic, de când am intrat în UE”, spune Ponta, atrăgând atenția că ”o fac și celelalte țări, nu doar noi”.

De fapt, corect poate ar fi fost: ”O fac celelalte țări, doar noi NU”.

Fostul premier se referă la un exemplu clar: industria alimentară. ”Poți să chemi industria alimentară și să le spui: ”Ce vă ajută să produceți mai multă mâncare în România și să nu o mai importăm din Spania, Franța?”. Iar răspunsul, în viziunea lui Ponta este:

”Ne trebuie credite cu dobândă subvenționată, trebuie să ne reduceți contribuțiile și trebuie să ne ajutați pe o perioadă scurtă de timp cu salariile - adică daca pleacă un muncitor român la 7 euro pe ora în Germania și eu pot sa îi dau 3, mai dă-mi și tu stat încă 3 ca să îl țin în România”.

Ori, ca și Dan Voiculescu sau Mihai Daraban – exemple din zone diferite – Ponta pune accentul pe ”pornirea” industriei alimentare, în condițiile în care toate țările ”discută despre industria produselor medicale și să ne ținem mâncarea, pentru că dacă, Doamne ferește, se întâmplă altceva, ne închidem garnițele și nu avem mâncare destulă, murim de foame”.

”Îți dă voie acum Comisia Europeana pentru prima dată, că așa fac celelalte țări, să dai ajutor de urgență, ai voie firmelor românești să le dai granturi direct, adică nu să le trimiți la bănci, și să le spui: ‘uite, ăștia sunt banii, ajutor de stat, cu condiția să îi folosești daca mai angajezi încă 50 de oameni, dacă mai cumperi utilaje și daca mai mărești producția”.

Ponta dă un exemplu actual de ”naționalism economic”: ”Trump asta face in America. Asta face Franța, asta face Germania”.

”Asta trebuie să facem și noi, doar acum avem aceasta posibilitate: naționalism economic. Suntem într-o perioada de anti-globalizare. A pornit din America, e adevărat, dar și Europa va face același lucru, și ținem de noi să facem asta”.

Iar concluzia lui Ponta este că ”Nu trebuie să inventezi apa caldă în România, trebuie să vezi ce fac alții”.

Ei, aici avem o problemă…

Ideea pe care Ponta o numește ”naționalism economic” a fost încercată de PSD sub conducerea lui Dragnea, când s-a demarat (un fel de-a spune!) Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare, impozitarea multinaționalelor, protejarea resurselor și alte scheme economico-financiare din zona suveranismului economic. Sau ”naționalismului”, cum îl numește Ponta.

Și da, pentru ideile astea Dragnea a fost atacat de cei ”de dreapta”, s-a spus că ”scoate România din Europa” – și poate că de asta a și primit verdictul cumplit – și nemeritat.

În plus, profesorul Dan Voiculescu promovează de mult timp ideea. Iar necazul care l-a lovit pe profesor - poate uită Ponta, dar a fost chiar pe vremea lui, în 2014! – s-a datorat faptului că nu a vrut să cedeze Institutul de Cercetări Alimentare, pe care îl doreau multe lanțuri de importatori străini. Așa știu cei care mai au legătură cu domeniul…

Deci, ce face Ponta, de fapt? Plagiază? Sper că nu! În fond, nimeni nu poate nega pregătirea sa, meritele sale ca premier, dezvoltarea relațiilor internaționale realizată de el, creșterea economică, soliditatea ideilor de conducere dar… Dar sper ca acum să se țină de treabă nu doar să arunce vorbe în interes electoral – și să recunoască meritele altora. Nu să și le însușească. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1156
Tagurile:
Victor Ponta, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea
Tematic
Știrea nopții: Demisie la Bruxelles, atac al unui pesedist anti-Dragnea. Un partid revine!
Scandalul Dragnea lovește în cazul Kovesi: ”Îl avertizez pe Aurescu că-l paște PUȘCĂRIA”
Sondaj: La 1 an după sentință, CREDEȚI că Liviu Dragnea a fost condamnat politic?
Personalitate centrală a PSD: ”Multă lume a început să-l regrete pe Liviu Dragnea!”
Dragnea, victorie din pușcărie asupra lui Iohannis și lecție pentru cei care l-au atacat
Știrea zilei: Iohannis, Băsescu și Dragnea – pedepsiți oficial pentru discriminare!
Mutare inteligentă a lui Liviu Dragnea – șansă uriașă în fața Instanței!

Загрузка...

În Moldova se nasc tot mai puțini copii, iar fiecare al cincilea e bolnav

0
(reînnoit 16:01 30.05.2020)
În ultimii ani, în țara noastră se nasc tot mai puțini copii. Asta arată un raport al Biroului Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Raportul Biroului Național de Statistică arată că anul trecut în Moldova s-au născut 32 de mii de bebeluşi, dintre care 52 la sută au fost băieţi.

Cifra este cu 7,8 la sută mai mică decât în 2018. Dacă analizăm datele din ultimii ani, cei mai mulți copii au venit pe lume în 2015, mai exact 14,5 micuți la o mie de locuitori. De atunci însă rata natalității este în scădere.

În 2017 au fost 13,4 bebeluşi la o mie de locuitori, în 2018 - 13, iar anul trecut s-au înregistrat 12,2 nou-născuţi la o mie de locuitori. 

În același timp, s-a diminuat ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei. Nivelul natalității extraconjugale în anul 2019 a constituit 19,3%. Adică, aproape fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei. Cei mai mulți au fost la sate - 22,2%, iar la orașe rata este de 14,9 la sută.

Statistica mai arată că în anul 2019 circa 6,7 mii de copii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit, ceea ce a reprezentat 20,6% din numărul copiilor nou-născuți.

La începutul acestui an, numărul copiilor în Republica Moldova constituia peste 583 de mii. Astfel, aproape fiecare a cincea persoană avea o vârstă de până la 18 ani. 

Anterior, mai mulți experți au declarat că în țara noastră se nasc tot mai puțini copii și au menționat că în anul 2050 o treime din populația Moldovei o vor constitui bătrânii. Studiile sociologilor arată că o situație demografică normală se constituie atunci când la fiecare zece femei revin 21 de copii, cu condiția că populația nu ar emigra. Evident, pentru Moldova acest lucru nu este real în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Copii
Tematic
Întrebare justă: ”Ce să faci cu 31 de copii mascați într-o sală de clasă cu o educatoare?”
Ministerul Sănătății: ”Malformaţiile şi viciile genetice, a 3-a cauză de deces la copii”
Avertizare UNICEF: Covid-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în 6 luni
Raluca Turcan, anunțul momentului: se dau bani pentru copii
Avertisment ONU: sute de mii de copii ar putea muri din cauza crizei provocate de pandemie

Загрузка...