Știrea nopții: Demisie la Bruxelles, atac al unui pesedist anti-Dragnea. Un partid revine!

4273
(reînnoit 07:41 12.05.2020)
Chris Terheș a fost unul dintre principalii promotori și ”avocați” ai reformei în Justiție - proiect esențial al PSD, atacat de liderii PES, atât de apropiați lui Victor Negrescu.

BUCUREȘTI, 12 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ieri seară, o adevărată bombă a explodat - europarlamentarul Cristian Terheș, ales pe listele PSD dar ca urmare a protocolului cu PNȚCD-ul lui Aurelian Pavelescu, a demisionat din PSD. 

”Azi mi-am dat demisia din PSD, membru al grupului europarlamentar S&D, pentru a mă înscrie in Grupul ECR (Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), din care face parte ECPM (Mișcarea Politică Creștină Europeană), partid politic european la care este afiliat PNȚCD”, a scris preotul româno-american.

Terheș explică situația: ”Candidatura mea la alegerile europarlamentare pe listele PSD a fost urmarea unui Protocol între PSD și PNTCD, semnat într-o conferință de presă de președinții celor doua partide”. La vremea aceea, precizăm, era vorba de Liviu Dragnea la PSD.

”Protocolul stabilește colaborarea celor două partide pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum și a democrației constituționale în România”, precizează Terheș, care mulțumește celor din PSD ”pentru buna colaborare pe care am avut-o în cadrul Delegației”.

De asemenea, Terheș subliniază că și în Grupul ECR – ”care susține o Europa a democrației și națiunilor” - va promova, în numele PNȚCD, ”toate inițiativele favorabile României”.

Deci, o revenire pe prima scenă europeană a unui partid istoric, PNȚCD – un actant consecvent pentru România și suveranitatea sa!

O reacție foarte dură a avut europarlamentarul PSD Victor Negrescu, care îi cere lui Terheș să demisioneze din PE! ”Înțeleg că un domn europarlamentar a demisionat astăzi din partid dar a uitat să demisioneze din Parlamentul European”.

Ignorând protocolul cu PNȚCD, dar manifestând și atitudinea obedientă față de Bruxelles care l-a făcut să îl critice și pe Liviu Dragnea, Negrescu spune că ”foarte mulți nu erau de acord cu parașutarea sa pe listă și cu ideile eurosceptice transmise de el împotriva interesului României de a fi puternică în Europa”.

Nu e clar ce idei eurosceptice promovează Terheș, dar Negrescu afirmă că acesta ”merge la un grup eurosceptic”, unde a mai fost și Monica Macovei, ”prietena dânsului”.

”Toți cei care ca și el doar au profitat de pe urma Partidul Social Democrat pot pleca”, scrie Negrescu – în numele cui? – ”Este timpul să avem toleranță zero față de profitori, cum este timpul să nu mai acceptăm abuzurile dreptei și ale liberalilor”.

PSD ”trebuie să înceapă procesul de reformă de foarte mult timp așteptat pentru a redeveni principala formațiune politică din România”, scrie Negrescu. De fapt, în repetate rânduri Negrescu a avut o atitudine total devotată Bruxelles-ului, criticând chiar și conducerea PSD (Dragnea – Dăncilă – Teodorovici) când s-a opus tentativelor europene de imixtiune în guvernarea din România.

”Criticile adresate Uniunii Europene în România sunt susținute de interese străine anti-românești - nu trebuie să cădem în această plasă întinsă de cei care își doresc o Românie izolată. De aceea activiștii PES au decis să lanseze un apel pentru o acțiune activă pentru Europa”, a declarat Victor Negrescu în cadrul conferinței internaționale „Acționează pentru Europa!“, organizată de PES activists România.

Mai mult, după ce Frans Timmermans a atacat modificările PSD la legile Justiţiei, Negrescu a rămas apropiat de controversatul lider olandez, iar Dragnea s-ar fi plâns că ”Negrescu a trădat partidul pentru Bruxelles”, consemna ”Adevărul”. 

Sunt multe relatări privind relația încordată între Victor Negrescu și vechea conducere PSD, ocazionate de tendințele social democraților români de a manifesta o anumită independență față de Bruxelles și chiar de o apropiere de linia suveranistă. Ori, Negrescu a militat mereu pentru un PSD total supus PES!

De aceea repet întrebarea – în numele cui îl atacă Negrescu azi pe Chris Terheș, europarlamentarul unui partid istoric, cu care PSD are un protocol?

Iată și reacția celebrului avocat Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, care vorbește de ”revenirea lui Terheș”.

”PNȚCD a devenit astăzi partid europarlamentar, prin revenirea lui Cristian Terheș în PNȚCD, în baza Protocolului dintre PSD și PNȚCD pe care l-am semnat cu fostul Președinte PSD în urmă cu un an, (Dragnea, n.n.) la alegerile europarlamentare”, scrie Pavelescu.

Pentru cei care nu-și amintesc, ”PNȚCD nu a depus listă, susținând PSD și primind pentru susținere un loc eligibil pe lista PSD pentru Cristian Terheș”, scrie președintele național-țărănist.

În finalul punctului său de vedere, Pavelescu subliniază că ”este necesară continuare colaborării dintre cele două partide la alegerile care urmează, cu atât mai mult în contextul asaltului împotriva democrației și Constituției la care asistăm în fiecare zi!”.

Reamintim că preotul Chris Terheș a fost unul dintre principalii promotori și ”avocați” ai reformei în Justiție - proiect esențial al PSD,  atacat de liderii PES, atât de apropiați lui Victor Negrescu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4273
Tagurile:
Bruxelles, PSD
Tematic
PSD îl face praf pe Iohannis – taxează cea mai nouă GAFĂ a președintelui
Carmen Avram: în câteva rânduri, TOT despre scandalul Iohannis – PSD și ceea ce nu se vede
Mircea Badea, revoltat de Ciolacu: ”PSD merită să dispară, e carnea de tun a lui Werner!”
Iohannis atacă iar tema Ținutului Secuiesc și acuză PSD de legi autonomiste
Codrin acuză direct liderii PSD și dă semnalul schimbării: ”Vom avea iar un PSD puternic!”
Ultima oră: Iohannis, atac violent la PSD și la CCR după decizia în cazul Kovesi
PSD, replică fulminantă la adresa lui Iohannis – mesaj diferit de ce a fost până acum!
Alegeri. Imagine simbol

Alegerile locale vor fi pe 27 septembrie, a decis Senatul prin vot

74
Legea care stabilește data alegerilor locale pe 27 septembrie a trecut de votul Senatului, următorul pas fiind Camera Deputaților unde, însă, e puțin probabil ca votul favorabil să se modifice.

București, 7 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Plenul Senatului a adoptat astăzi proiectul de lege potrivit căruia desfășurarea alegerilor locale va avea loc duminică, 27 septembrie 2020. Senatul este însă doar prima cameră care votează, iar votul final va fi acordat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, după care proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului. Senatul a votat însă covârșitor în favoarea legii, cu 81 de voturi ”pentru”, 8 voturi ”contra” și 39 abțineri, iar Camera Deputaților va confirma cel mai probabil acest vot.

Data de 27 septembrie a fost inițial convenită pentru alegerile locale din acest an printr-un acord al partidelor parlamentare și al Guvernului. Primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de Consilii Județene prin vot uninominal.

Misterul alegerilor generale rămâne însă neelucidat, nici una din variantele vehiculate nefiind bătută în cuie, totul depinzând de evoluția situației coronavirusului, dar și de calculele pe care le face Guvernul pentru a stabili o dată avantajoasă pentru PNL.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Senatul României, Alegeri
Tematic
Anumiți republicani de top plănuiesc să nu îl mai susțină pe Trump în alegeri
Serbia: Președintele Vucic proclamă o ”victorie istorică” a partidului său în alegeri
UDMR vrea consens: proiect de lege pentru alegeri locale pe 27 septembrie

Загрузка...
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban

PSD-Ciolacu înapoi în fața lui Orban! Pune batista pe țambal și apelează la… Iohannis!

335
Acest ”Acum” al PSD-Ciolacu seamănă cu ”Imediat” al lui Iohannis: va fi după moțiunea de cenzură, care va fi după încheierea stării de alertă, care va fi… nu se știe când!

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. După cum s-a anunțat, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a propus și solicitat Parlamentului să facă o sesizare penală contra lui Ludovic Orban.

”Voi propune ca Parlamentul, în baza art.109, alin. 2, din Constituție privind răspunderea membrilor Guvernului, să inițieze o acțiune penală împotriva Primului Ministru Ludovic Orban pentru instigare la nerespectarea legilor”, a spus Tăriceanu referindu-se la atacurile repetate ale PNL la CCR, culminând cu instigarea la nerespectarea Deciziei Curții.

Tăriceanu a atras atenția că această declarație ”nu este o scăpare, ci face parte din atacul concertat, fără rușine, al PNL-iștilor la justiție” – și că ”atacul lor la orice instituție care nu le cântă în strună nu trebuie să rămână fără răspuns”.

Scriam după publicarea știrii că e de văzut dacă PSD va achiesa la demersul ferm al ALDE – sau… va pune batista pe țambal, așa cum a făcut-o mai mereu, de când la conducere este Ciolacu. Ori, așa sa întâmplat și acum

Președintele Senatului, social democratul Robert Cazanciuc, a fost întrebat de DCNews despre acest demers și a răspuns… ”pe sistem”.

”Prima formă de răspundere a guvernului, prevazută de art. 109 alin 1, este cea politică, în  fața parlamentului, a declarat Cazanciuc, explicând că ”soluția Parlamentului este moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului. Orban și guvernul său trebuie opriți deîndată să mai facă rău poporului român”.

Abia după aceea, ”după ce Orban nu va mai fi Prim-ministru se poate acționa și potrivit următorului aliniat al aceluiași articol: alin.2 - răspunderea juridică, invocat și de domnul Tăriceanu”.

”Cele două răspunderi nu se exclud una pe alta, dar acum prioritatea parlamentului este moțiunea de cenzură”, a spus Cazanciuc.

Se pare că PSD a început să preia censul cuvintelor de la președintele Iohannis – pentru care ”imediat” nu însemna obligatoriu… imediat! Așa și acest ”acum” al PSD…  nu se știe când va fi! Sau, altfel spus, acest ”Acum” va fi după moțiunea de cenzură, care va fi după încheierea stării de alertă, care va fi… nu se știe când!

De fapt, care sunt motivele pentru care PSD nu susține demersul lui Tăriceanu? Cazanciuc NU spune nimic! Pentru că… nu se pot spune! În schimb, culmea ridicolului – îi cere lui Iohannis să ia atitudine!

”Este și datoria Președintelui României să ia atitudine publică față de gravul derapaj al primului ministru de instigare la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, și ale instanțelor de judecată într-o țară membră al Uniunii Europene”, spune Cazanciuc!

Liderul PSD e însă foarte dur din vorbe: ”Prin acuzele aduse CCR, Orban se comportă mișelește și încearcă să arunce în curtea instanței constituționale incompetența crasă a guvernului său care nu poate să elaboreze acte normative în acord cu drepturile fundamentale și prevederile constituției”, a declarat Robert Cazanciuc pentru DC News. 

Păi, dacă e așa de mișel, de ce nu îl dați în Penal? Pentru că… batista pe țambal!

Ca un post script, îmi aduc aminte cum Ciolacu îi cerea lui Iohannis să-l demită pe Orban! Culmea ridicolului – să fii președintele Camerei pesedist și să nu știi că președintele NU poate legal să demită premierul! Păi dacă se putea… de câte ori ar fi demis-o Klaus pe Veo?! Nu știu ce e mai grav – când ești prost, sau când ai impresia că toți sunt proști? Poate ne spune Marcel Ciolacu sau cineva desemnat de el!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

335
Tagurile:
Klaus Iohannis, Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, PSD
Tematic
Ciolacu, discurs excepțional: ”Se strânge lațul, Iohannis e la fel de vinovat ca Orban”
Tăriceanu impune Parlamentului acțiune PENALĂ, Orban riscă 5 ani PUȘCĂRIE!
Guvernul Orban, făcut praf de o celebră organizație pentru Drepturile Omului! Fără replică
Lovitură cruntă pentru Ciolacu! A primit o palmă de la Negoiță, Firea - afectată!
”Mămăliga a explodat” - Ciolacu: ”Mincinos patologic, Președintele să recunoască eșecul!”
Începe nebunia la DNA și în Parlament – Orban e implicat!
MOȚIUNE contra lui ”Grindă” și a pilelor PNL – situație jenantă, Orban e făcut praf
Codrin Ștefănescu îl face praf pe Ciolacu după ultimele evenimente! Cazuri concrete!

Загрузка...
János Áder

România și Ucraina, criticate la unison de Ungaria pentru poluează râurile

0
(reînnoit 19:37 07.07.2020)
Preşedintele Ungariei János Áder a criticat, printr-o scrisoare adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis și preşedintelui Ucrainei Vladimir Zelenski, volumul mare de deşeuri care sosesc în Ungaria pe apele Tisei şi ale Someşului.

BUCUREȘTI, 7 iul - Sputnik, Marius Holdean. Potrivit agenției MTI, președintele Ungariei János Áder a cerut preşedinţilor celor două ţări vecine estice să-şi pună în valoare influenţa în vederea opririi poluării.

Scrisorile au fost publicate astăzi pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii și precizează că inundaţiile din ultima vreme au adus, contrar promisiunilor, o nouă cantitate imensă de PET-uri şi alte deşeuri pe teritoriul Ungariei, ceea ce reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic, ceea ce împiedică pescuitul şi turismul și are un efect dăunător grav asupra naturii.

Preşedintele Ungariei s-a adresat cu același mesaj ambilor președinți ai României și Ucrainei amintind că guvernul ungar a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din cele două ţări vecine, însă reacţia acestora s-a manifestat în prea puţine măsuri eficiente, care au dus la şi mai puţine îmbunătăţiri.

Potrivit lui János Áder, cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona de inundaţie a râurilor.

Scrisorile arată că Tisa a transportat anul acesta circa 2258 metri cubi de deşeuri solide, iar din 13 iunie încoace au fost scoase din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, în timp ce din Someş au fost scoase 846 metri cubi de aluviuni mixte.

“Consider o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu”, a scris János Áder, precizând totodată că acest fenomen nu este demn de normele europene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ucraina, Ungaria, România
Tematic
Iohannis contrează PSD pe relația cu Ungaria și cere intervenția CCR
Ludovic Orban recunoaște efectele benefice ale normalizării relației cu Ungaria
Diplomație la nivel înalt: Ungaria solicită un nou acord UE-Turcia pe tema migranților
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin
Orban: Sistemul de sănătate din Ungaria a gestionat mai bine epidemia decât cele din Vest

Загрузка...