Călin Popescu Tăriceanu

Anunțul momentului: Tăriceanu cere moțiune de cenzură!

1642
Călin Popescu Tăriceanu arată că Guvernul nu are nici un plan pentru relaxarea din 15 mai, că tot ce face este doar propagandă, și propune ca unică soluție o moțiune de cenzură

BUCUREȘTI, 7 mai - Sputnik, Marius Holdean. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul ALDE arată că refuzul Guvernului de a veni în fața Parlamentului este dovada cea mai clară că liberalii nu au nici un plan, că nu fac decât propagandă și nimic altceva.

”Și atunci soluția nu este decât una singură: moțiune de cenzură!”, insistă Tăriceanu pe o temă care a fost deja lansată de opoziție, fără ca până acum să fie precizat când va avea loc demersul. Dar ultimele evoluții politice indică faptul că ALDE, Pro România și PSD ar putea fi aproape de încercarea de a răsturna Guvernul, cele trei partide acționând destul de unitar în ultima vreme în opoziția față de Guvernul Orban.

Astfel, tot Tăriceanu a anunțat că ALDE, Pro România și PSD au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat amenzile din perioada stării de urgență, fără a mai fi nevoie de a merge în instanță, pentru a-i ”scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanțele, să piardă timp și bani, să blocheze activitatea instanțelor și să crească riscul de infectare cu coronavirus”.

Tăriceanu arată, în postarea sa, că anunțul autorităților că de la data de 15 mai măsurile restrictive vor fi “relaxate” naște mai multă îngrijorare decât ușurare, pentru că oamenii încep să-și pună întrebări despre cum vor trebui să gestioneze această libertate.

”Din păcate de la guvern nu primim decât alte întrebări, răspunsuri contradictorii care mai mult ne derutează sau asigurări că încă studiază, încă gândesc. Dacă ar fi să facem o comparație, la câte analize a zis Guvernul Orban că face, ajunge să depășească un laborator de analize”, spune Tăriceanu.

El este de părere că anunțul încetării stării de urgență ar fi trebuit dublat instantaneu de lista măsurilor care ar trebui luate pentru siguranță și de precizări mai clare privind libertatea de mișcare între localități.

”Ideea aruncată de dl Iohannis că între localități ne putem deplasa cu bicicletele este de-a dreptul…prefer să mă abțin. Vă rog să o caracterizați dvs! Ideea de a deschide hotelurile, dar a nu deschide restaurantele (măcar terasele într-o primă etapă) face parte din aceeași categorie de mai sus”, mai arată Tăriceanu.

Liderul ALDE atrage atenția și asupra unei anomalii: ideea că ne vom organiza viața din două în două săptămâni după ce fel de indicații ne dau ei, pe care o caracterizează drept ”o altă idee tâmpită”.

Dar planurile nu se pot face de pe o zi pe alta, iar antreprenorii nu știu pe ce să se bazeze, nu știu ce să comande furnizorilor, nu știu ce fel de evenimente pot fi organizate, nu știu cât vor dura măsurile de restricție sau de libertate, explică Tăriceanu, care spune că este nevoie de predictibilitate.

Tăriceanu crede că Guvernul PNL și-a exprimat disprețul față de Parlament și refuză să vină să prezinte măsurile în fața Legislativului  din cauză că liberalii nu au un plan pe care să-l prezinte românilor.

În fața Parlamentului trebuie să vii cu un plan care să arate cu exactitate ce se deschide și când, ce măsuri trebuie luate și până când, de unde se iau măști și la ce preț, ce măsuri au luat pentru prevenirea secetei și o mulțime de întrebări la care e clar că nu au răspunsuri, arată liderul ALDE.

El a solicitat din nou Guvernului Orban să vină în fața Parlamentului pentru a prezenta un plan serios de revenire a românilor la viața economică și socială, nu un plan pentru 2 săptămâni, ci un plan care să aibă măsuri clare pe o perioadă mai lungă.

Dar, pentru că nu mai crede în planurile Guvernului, Tăriceanu a lansat și anunțul momentului: moțiunea de cenzură!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1642
Tagurile:
Călin Popescu-Tăriceanu
Klaus Iohannis

Ce a spus Iohannis în timp ce Putin discuta cu Biden

351
În timp ce Putin și Biden discutau soarta lumii, președintele României, Klaus Iohannis se afla în Estonia pentru discuții cu președinta acestui stat.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. După întâlnirea cu președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, care a avut loc în același timp în care președintele Rusiei și președintele SUA discutau, la Geneva, problemele globale, Klaus Iohannis a avut o conferință de presă comună cu omologul din Estonia, care a fost însă umbrită chiar și în presa din România de evenimentul istoric din Elveția.

„Prin deciziile luate la Summitul NATO din 14 iunie, România și românii sunt mai bine protejați, securitatea României este mai bine garantată. Pentru statele noastre, pentru națiunile noastre amândouă, relația transatlantică puternică este vitală. Relația transatlantică nu este o relație de tip diplomatic doar, sau economic doar, relația transatlantică este chiar baza democrațiilor noastre, care se bazează pe valori”, a declarat Iohannis la conferința de presă de după întâlnire.

Ca să fie în ton cu presa occidentală, Iohannis a citat și din președintele Biden și a ridicat osanale NATO, spunând că este cea mai puternică alianță militară din câte au existat pe pământ.

Președintele României a spus cu această ocazie că se lucrează la un nou concept strategic pentru că cel vechi datează din 2010, iar de atunci lumea s-a schimbat.

Limbajul și obsesiile rusofobe ale NATO însă nu s-au schimbat, din câte se vede, de vreme ce președintele României a spus în conferință că vestea cea bună pe care a adus-o Summitul NATO este că și ”România, dar și Estonia și toți aliații sunt mai bine poziționați și mai bine protejați”, fără să fie clar cine și cum îi amenință.

351
Tagurile:
Joe Biden, summit, Vladimir Putin, Klaus Iohannis

Загрузка...
Renate Weber este audiată la Comisia juridică a Parlamentului în vederea revocării din funcția de Avocat al Poporului, miercuri, 16 iunie 2021

Renate Weber, revocată de Parlament

145
(reînnoit 16:45 16.06.2021)
Plenul reunit al Parlamentului a revocat-o astăzi cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi împotrivă pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Avocatului Poporului a fost revocat astăzi prin votul plenului reunit al Parlamentului, dar PSD promite că va ataca decizia la CCR.

Senatorii şi deputaţii au respins, în fapt, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, dar lucrurile nu se vor opri aici pentru că președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja de ieri că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama la Comisia Europeană acest demers.

Și liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat astăzi că nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului şi a confirmat că PSD va ataca la CCR decizia Parlamentului în cazul Renatei Weber.

"Singurul motiv pentru care coaliţia majoritară doreşte şi se grăbeşte să revoce Avocatul Poporului este unul foarte simplu. De la începutul acestei guvernări, v-aţi luat la trântă cu toată lumea - cu pensionarii, cu doctorii, cu profesorii, cu agricultorii, mai nou cu copiii şi zilele acestea urmează să daţi o ordonanţă de urgenţă de anulare a majorării alocaţiilor. Practic, vă luaţi la trântă cu poporul şi vreţi să nu mai aibă niciun fel de apărător", a arătat Simonis care este motivul luptei majorității parlamentare cu Renate Weber.

În schimb, președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban spune că plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.

”Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării", a justificat Orban decizia după şedinţa plenului reunit.

Orban a anunțat, de asemenea, că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, în așa fel încât noul avocat al poporului să fie numit până la finalul sesiunii parlamentare.

145
Tagurile:
Renate Weber

Загрузка...

Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA e în criză prezidențială

0
(reînnoit 06:34 17.06.2021)
Gafele și slăbiciunea lui Biden remarcate de presa americană la întâlnirea cu Putin sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. O primă impresie după întâlnirea de la Geneva este că președintele Joe Biden a fost făcut praf de presa americană. Elegant ca de obicei, Vladimir Putin a avut gentilețea de a nu profita de gafele partenerului de dialog, ci l-a caracterizat ca un ”om politic cu mare experiență”.

”Dacă mă întrebați ce fel de partener este președintele Biden, aș spune că este un om echilibrat și profesionist și este clar că are o mare experiență”, a consemnat corespondenta CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins din declarația lui Putin. ”Mi se pare că am vorbit în aceeași limbă”, a mai spus Putin, numind discuțiile „pragmatice”.

​În general, chiar dacă a comentat intrigată anumite declarații a președintelui rus, presa americană a reflectat o imagine pozitivă a lui Vladimir Putin – atitudine, prezență, prestație și mai ales perfecta pregătire și stăpânire a poziției susținute în cadrul dialogului.

Nu l-a fel l-a văzut presa americană pe președintele Biden, căruia i-a scos în evidență gafele -  în frunte cu confundarea lui Putin cu… Trump! -  dar mai ales dependența de consilieri.

„Ceea ce nu l-am văzut făcând este să răspundă la astfel de întrebări fără ca asistenții săi să țipe la el să se oprească”, a comentat  Jeff Zeleny, corespondent CNN.

Corespondența lui Zeleny a fost reprodusă de jurnalista de investigații Sorina Matei, care caracterizează sec comentariul presei americane: ”Dezastrul Biden la CNN”.

 

Vizibil obosit de turneul european și marcat probabil de întâlnirea cu Putin, Joe Biden a avut o ieșire nervoasă față de corespondenta CNN, Kaitlan Collins. Jurnalista dorise precizări cu privire la declarația lui Biden că ”are încredere” după întâlnirea cu Putin.  

”Unde naiba m-ai auzit spunând că am încredere?!”, a repezit-o el pe corespondenta CNN.  

Înainte de a urca în Air Force One, Biden și-a cerut scuze de la Kaitlan Collins că i-a vorbit nepoliticos.

”Îi datorez scuzelor - nu ar fi trebuit să fac pe deșteptul cu ultimul răspuns pe care l-am dat ”, a spus el, referindu-se la „ unde naiba ”, m-ai auzit spunând că am încredere?”, a consemnat Jeff Zeleny (CNN).

În același timp, ziariștii de la New York Post îl critică pe Biden că a avut o ”fițuică” pe care o ținea ascunsă în palmă la întâlnirea cu Putin. Publicația oferă și fotografii care demonstrează afirmația.

”Biden pare să aibă un ”fițuică pentru a trișa” la întâlnirea la nivel înalt cu Putin”, titrează NY Post, comentând  ”Biden părea să-i ascundă notițele lui Putin, în timp ce se așezau pe laturile opuse ale unei măsuțe în interiorul istoriei Villa la Grange din Geneva”.

Publicația notează că în timp ce jurnaliștii înregistrau scena, Biden ”s-a uitat la fițuică înainte de a o băga într-un buzunar interior al hainei sale”.

Ziariștii americani consemnează și declarațiile uneori incoerente ale lui Biden, inclusiv incidentul în care președintele SUA ”a dat din cap (aprobator) după ce un reporter a întrebat dacă are încredere în Putin”.

”Directorul de comunicare de la Casa Albă, Kate Bedingfield, a scris repede pe Twitter, spunând că președintele „nu răspunde în mod clar la nicio întrebare, ci dă din cap în semn de recunoaștere presei în general”, comentează New York Post

Jurnaliștii americani au remarcat și nesiguranță față de ziariști, la conferința de presă,  dar și ajutorul de care are acesta nevoie din partea consilierilor pentru a face față ziariștilor.

În concluzie, presa din SUA a observat dificultățile evidente cu care se confruntă Joe Biden pentru a-și îndeplini îndatoririle prezidențiale. Sigur, unii ar putea încerca eschive - că sunt doar chestiuni de formă, slăbiciuni datorate oboselii dar… la un asemenea nivel ele sunt judecate cu totul altfel decât în cazul unor oameni politici obișnuiți.

De aceea, gafele și slăbiciunea lui Biden consemnate de presa americană sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

Scriam ieri că turneul european al lui Biden – prima ieșire extra-americană a președintelui SUA – a fost un dezastru. Ei bine, după imaginea slabă lăsată de Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin, se poate ajunge la o singură concluzie:  așa zisa ”cea mai mare democrație din lume” se află într-o evidentă criză prezidențială.

Un președinte slăbit de ani și varii probleme, cu o agendă fără legătură cu problemele grave și reale ale omenirii (și ale propriei țări!) – ei bine, aceste NU este un președinte real. Ci numai formal.

Mai concret spus, America NU are acum președinte. Ceea ce este o criză – și chiar una periculoasă, de care pot profita grupurile de interese din SUA, făcând ceea ce am văzut în perioada Obama: haos, destabilizare mondială, pe toate planurile.

Aceasta mi se pare cea mai importantă concluzie (după turneul european al lui Joe Biden și întâlnirea la vârf Rusia – SUA) din 2021.

Joe Biden
© Screenshot / nypost.com
Joe Biden
0
Tagurile:
Joe Biden

Загрузка...