Klaus Iohannis

Iohannis: Starea de Urgență în România va fi înlocuită cu starea de alertă

473
(reînnoit 14:13 04.05.2020)
Președintele Klaus Iohannis face declarații după ședința de astăzi privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 la care au participat premierul, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Sănătății, Ministrul Apărării și ministrul Educației

BUCUREȘTI, 4 mai - Sputnik, Marius Holdean. Klaus Iohannis a declarat că starea de urgență nu va fi prelungită.

”Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 5 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă”, a precizat Iohannis.

Iohannis a arătat că în ședința de astăzi s-a analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic și a apreciat că în week-end-ul de 1 mai lucrurile au stat destul de bine.

„Sunt destul de mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă, nu am avut încălcări semnificative ale regulilor”, a declarat Iohannis.

Situația nu s-a îmbunătățit încă, a avertizat Iohannis care a insistat că nu vrea să apară impresia că epidemia a trecut și suntem în normalitate.

”Din păcate, epidemia nu a trecut, azi am avut peste 300 de persoane testate pozitiv”, a observat Iohannis.

Situația nu s-a îmbunătățit încă, a avertizat Iohannis care a insistat că nu vrea să apară impresia că epidemia a trecut și suntem în normalitate.

”Din păcate, epidemia nu a trecut, azi am avut peste 300 de persoane testate pozitiv”, a observat Iohannis.

Președintele a mai precizat că nu știe nimeni până când durează această epidemie, dar că, după 15 mai se va putea ”în principiu să ne mișcăm în interiorul localității”. El a spus însă că e bine să nu exagerăm, dar că nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem.

Iohannis a mai spus că din 15 mai vor fi deschise saloanele de îngrijire personală – coafură, frizerie și cabinetele stomatologice.

Toate măsurile de relaxare vor fi luate doar în condiții speciale de distanțare socială, iar măștile vor obligatorii în spații publice închise, în mijloace de transport în comun, a arătat Iohannis.

Președintele a indicat că relaxarea nu se va aplica în localitățile aflate în carantină.

Foarte important, Iohannis a arătat că deplasările vor fi restricționate la plecarea din localitate, iar excepțiile vor fi cele legate de interesul de serviciu, de probleme medicale, dar și pentru sportul individual și mersul cu bicicleta.

Va rămâne interdicția de a se strânge mai mult de 3 persoane, iar permisiunea de a face sport în număr mai mare de 3 persoane va fi numai pentru sportivii de perfomanță, a spus Iohannis. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, să înceapă cantonamentele, dar competițiile sportive nu vor începe decât după o perioadă mai lungă de pregătire, a precizat Iohannis.

473
Tagurile:
România, coronavirus, Declaratii, Klaus Iohannis
Nicușor Dan

Va fi prăpăd în Capitală: anunțul lui Nicușor Dan

24
Primarul general ales al municipiului București a precizat că, atunci când va prelua funcția, va realiza un management de avarie referitor la situația rețelelor de termoficare, adică a căldurii și apei calde din Capitală.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Problema apei calde și căldurii din București se află și pe agenda primarului general ales al municipiului București, Nicușor Dan. Acesta spune că este o problemă de urgență, care vine iarna asta și a amintit că ELCEN a comunicat faptul că, din pricina faptului că nu s-au făcut reparații în cursul verii, cantitatea de apă pe care ei trebuie să o introducă în rețea este de trei ori mai mare decât în 2016 și că se apropie de limita de la care nu se mai poate.

Nicușor Dan a explicat că iarna aceasta tot ce se poate face este să aibă pregătite materiale pentru intervenții de urgență, echipe pentru intervenții de urgență și detectoare de avarii, astfel încât specialiștii să meargă direct la locul unde este avaria.  

Potrivit lui Nicușor Dan, vor fi sute de avarii.

”O să fie sute de avarii, nu putem să le evităm. Totul este să intervenim cât mai repede pe ele şi să le spunem celor afectaţi cât timp durează", a adăugat primarul general ales al municipiului București.

El a insistat pentru eficientizarea sistemului actual, în detrimentul centralelor de bloc sau de apartament, care necesită redimensionarea reţelelor de gaz şi totodată poluează, notează economica.net.

Acesta a subliniat că este vorba despre niște chestiuni logistice pentru care unica soluție rezonabilă este rezolvarea sistemului de termoficare așa cum este el.

24
Tagurile:
București, Nicușor Dan
Тема:
Alegeri locale în România 2020

Загрузка...
Monica Cristina Anisie

Orban ia în vizor directorii de școli, pe tema COVID-19

442
Premierul României a vorbit despre tendința crescătoare a numărului de infectări cu noul coronavirus, de aceea a cerut comitetelor județene pentru situații de urgență o intensificare a controalelor pentru respectarea măsurilor. 

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. România a depășit, ieri, 2000 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. În acest context, premierul Ludovic Orban a făcut o serie de declarații.

Acesta a precizat că, în școli și universități, deciziile care se iau la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență trebuie să țină cont cu strictețe de reglementările legale – de hotărâri de Guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății. Premierul a subliniat că deciziile nu depind ”de bunul plac al unor directori de școli”.

”Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”, a punctat Orban.

Acesta a adăugat că a solicitat comitetelor județene să ia decizii de carantinare oriunde situația se impune, fie că vorbim de localități, fie de zone.

După numai două săptămâni de școală, este greu de evaluat răspândirea virusului datorată de începerea anului școlar.

”Eu transmit mesajul asta: copilul este expus celui mai mic risc de infectare a unui copil, în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului”, a declarat Orban.

În cazul unui adolescent, însă, riscul de infectare este mai mare, acesta fiind mai liber și interacționând fără supravegherea unui adult. Referitor la numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Premierul a subliniat că, potrivit evaluărilor existente, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă.

442
Tagurile:
Ludovic Orban, COVID-19, coronavirus, școli
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis anunță un an universitar 2020-2021 complicat

0
Președintele României a declarat, la deschiderea anului universitar 2020-2021 că este foarte bucuros să se afle la Ateneul Român și că anul acesta va fi unul diferit față de cele anterioare.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Deschiderea anului universitar 2020-2021 a fost făcută fastuos de președintele Klaus Iohannis care s-a adresat studenților, profesorilor și, de altfel, tuturor românilor, de la Ateneul Român. Șeful statului participă la ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”.

Acesta a subliniat că va fi un an universitar altfel, ”foarte complicat”.

”Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind fără îndoială cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un loc central”, a punctat Iohannis.

Președintele și-a exprima speranța că vor fi găsite cele mai bune modalități de asigurare atât a calității actului educațional, dar și protejarea comunității academice de riscul contaminării.

Mesajul pe care Klaus Iohannis a dorit să îl transmită studenților a fost unul de încurajare, adăugând că educația prin artă este un pilon esențial în construirea unei Românii cu adevărat educate și a punctat că ”nu există altă educație universitară decât cea autonomă”

”Mă voi opune oricăror ingerințe politice menite sa deturneze școala de la menirea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și educatie”, a explicat Klaus Iohannis.
0
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...