Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Acum: Florin Cîțu, declarațiile cele mai așteptate despre Buget și banii românilor

215
(reînnoit 17:11 15.04.2020)
Declarația ministrului lămurește situația Bugetului, a problemelor de deficit – dar a răspuns și la întrebări despre taxe, impozite, relația cu băncile etc.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik, Evan Răutu. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a prezentat estimările privind evoluția financiar-bugetară și a răspuns la întrebările presei.

În primul rând,. Cîțu a declarat o creștere a deficitului bugetului general consolidat de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei. Deci, un deficit estimat pentru acest an la 6,7% din PIB.

„Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment - vom vedea cum va evolua economia în perioada următoare, dar astăzi, cu datele pe care le avem, acestea sunt estimările noastre”, a spus Cîțu, traducând majorarea deficitului bugetului general consolidat ”în termeni cash” - 31,9 miliarde lei.

Cîțu arată că veniturile au fost lovite de criza prin care trecem astăzi – ”un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an”. Din economia internă ”estimăm că vom încasa mai puţin cu 23, 2 miliarde lei”.

”Aceasta este influenţa negativă asupra veniturilor”, spune Cîțu, care a menționat totuși că din discuţiile cu Comisia Europeană, ”estimăm că vom primi de la CE, 3,8 miliarde de lei pe venituri, ceea ce înseamnă că pe sold, pe net, că veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde lei”.

Defalcat, Cîțu a precizat că va fi o scădere a impozitului pe profit cu 2.2 miliarde de lei, a TVA 5.5 miliarde de lei și, cel mai grav, din CASS peste 8 miliarde.

Florin Cîțu arată că vor crește cheltuielile cu asistența socială cu 6.9 miliarde de lei, iar cheltuielile de la fondul de rezervă ”se majorează cu trei miliarde de lei bani pe care îi vor introduce acolo ca să îi putem lua de acolo până la următoarea rectificare bugetară”.

”La Ministerul Muncii se adaugă 8,1 miliarde lei - și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde de lei, aici merg cei mai mulți bani”, a anunțat ministrul Florin Cîțu.

Trecând la răspunsuri, Florin Cîțu a făcut mai multe precizări.

În primul rând, ministrul Finanțelor a fost întrebat dacă vor exista creșteri de taxe în acest an pentru a compensa deficitul bugetar.

”În niciun caz nu vom crește taxe în acest an”, a spus Cîțu, subliniind că ”lecția principală a crizei din 2008-2009 a fost exact aceasta - nu crești taxele și dobânzile în perioadă de criză, pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie”.

Ministrul a spus că, din contră, se va ”injecta lichiditate în sistem… așa cum am făcut-o până acum, plătim facturile la timp pentru companii, plătim TVA, am rambursat 4 miliarde lei în martie, în aprilie rambursăm TVA anticipat, deci mergem contrar acestei idei”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

215
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Cîțu știrea serii - remanierea lui Voiculescu ”se anunță, nu se discută”

440
Premierul Florin Cîțu a anunțat strategia în cazul lui Vlad Voiculescu, a cărui demisie a fost cerută și de liberali, nu numai de opoziție, presă și societatea civilă

BUCUREȘTI, 11 apr – Sputnik. Una dintre cele mai importante solicitări ale premierului Cîțu a fost ignorată de ministrul Vlad Voiculescu – și anume aceea de a susține, săptămânal, conferințe de presă în care să prezinte situaţia actualizată privind pandemia, inclusiv măsuri cu posibil impact la populație- cum a fost cazul de spitalul „Foișor”.

Premierul a răbufnit după secvențele de la Foișor și după reacția lui Vlad Voiculescu, care a încercat să arunce responsabilitatea sau vina pe  spital, pe Primăria Capitalei, pe ASSMB, pe adversari politici şi pe mass media!

Florin Cîțu a reacționat dur: ”Sunt şi eu foarte supărat de ceea ce am văzut la televizor. Detaliile tehnice v-au fost prezentate de Raed Arafat, probabil vor fi prezentate date şi de ministrul Sănătăţii”.

”Vreau să vă spun că aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu ministerul Finanţelor şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”, a declarat Florin Cîțu.

În acest context, întrebat azi în conferința de presă despre remanierea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus ferm:

”Remanierea sau orice decizie despre vreun ministru din cabinetul acesta e luată doar de premier - iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța!”.

Mi mult, la întrebarea cine ar trebui să facă un pas în spate în urma scandalului de la Spitalul Foișor, Florin Cîțu a aruncat o veritabilă provocare, atât pentru Voiculescu, cât și pentru Arafat:

”Este vorba de onoare, să vedem dacă mai există onoare în România”, a spus Cîțu, continuând cu altă săgeată: ”Este normal să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri de spitale?!”.

În concluzie, este foarte posibil ca în seara asta sau mâine să avem prima demisie/demitere din guvernul Cîțu.

Cât despre ruperea Coaliției, fractura PNL – USR este vizibilă cu ochiul liber, nu mai e nevoie de radiografie... la spitalul Foișor.

440
Tagurile:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu

Загрузка...
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID

VIDEO: Proteste în București împotriva restricțiilor COVID

613
(reînnoit 17:33 10.04.2021)
Pentru sâmbătă, 10 aprilie, au fost anunțate mai multe proteste în București dar și în alte orașe ale României.

Sputnik vă invită să vizualizați imagini video de la protestele care au loc astăzi în București, Piața Victoriei, Piața Universității, împotriva restricțiilor impuse de autoritățile române pentru a diminua răspândirea infecției de coronavirus, dar și împotriva vaccinării obligatorii.

Protest în Piața Victoriei

Protest în Piața Universității

613
Tagurile:
coronavirus, Piața Universității, Piața Victoriei, București, Proteste

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...