Ion Cristoiu

Adrian Sârbu și Ion Cristoiu - manifestul care anunță schimbarea: ”România, repornită azi”

2131
Sârbu: ”Vei înţelege cât de important este să ne reîntoarcem la muncă. Azi. Deşteptarea! Timpul nu mai are răbdare”. Cristoiu: ”Să terminăm cu apocalipsa!”

BUCUREȘTI, 3 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscutul om de afaceri și patron de presă, Adrian Sârbu, lansează un mesaj excepțional, prevenind asupra crizei economice care urmează să se manifeste plenar – și care deja ”bântuie Europa, ca o stafie”.

Adrian Sârbu consideră că ”deciziile pripite şi incompetente ale guvernelor ca reacţie la epidemia COVID-19” generează ”criza economică devastatoare”, care ar putea distruge actualul model economic şi social, economia capitalistă de piaţă şi democraţia, ”lăsând loc unui nou naţional socialism sau comunism”.

”România nu va face excepţie, dacă va mai exista după criză”, pune problema Sârbu. ”Singura opţiune pentru a limita distrugerea capitalului naţional şi personal este repornirea motoarelor economiei. Azi”.

Deşteaptă-te! – îndeamnă Adrian Sârbu, atrăgând atenția că ”Astăzi, economia României a mai murit cu 500 de milioane de euro - adică jumătate din cifra de afaceri a unei zile”.

Iar de aici logica pierderii funcționează implacabil: ”100 de zile, cât e estimarea minimă a opririi economiei, înseamnă 50 de miliarde de euro. Dacă mai calculăm pierderea până la sfârşitul anului, mai adăugăm încă pe-atât. 100 de miliarde de euro. Asta înseamnă că PIB-ul acestui an va fi cu cel puţin 20% mai mic decât cel al anului trecut”. Și, avertizează Sârbu – ”Pierderea poate fi şi mai mare”.

”România nu are aceşti bani”

În acest context, America, Germania, Marea Britanie şi alţii ”injectează un stimul financiar de 10%-15% din PIB şi pregătesc discret repornirea economiilor”. Desigur, România nu are aceşti bani, spune Sîrbu, e vorba de 10% din PIB, 22 de miliarde de euro pe care să-i injecteze în economie ca să ţină România în viaţă”.

”Guvernul face promisiuni”, dar ”cât din aceste 22 de miliarde de euro are la dispoziţie şi cum intenţionează să le aloce, nu ştim”, punctează Adrian Sârbu.

Pe de altă parte, ”știm însă că, în aprilie, necolectarea de taxe, obligaţia plăţii integrale a salariilor pentru personalul bugetar şi a şomajului tehnic pentru cel puţin două milioane de angajaţi din sectorul privat trimişi acasă, costurile campaniei medicale însumează un deficit bugetar de cel puţin 5 miliarde de euro”.

Și, atenție la viziunea sumbră a cunoscutului om de afaceri și de presă – ”odată cu creşterea accelerată a numărului celor declaraţi infectaţi, a morţilor (…) disponibilitatea Guvernului pentru acţiuni de salvare a economiei româneşti se va limita la ridicarea din umeri”.

”Guvernul va da vina pe bănci că nu-l împrumută, pe Banca Naţională că nu tipăreşte bani, pe UE, pe FMI, pe opoziţie, şi va ajunge în final la tine”, scrie Sârbu, punctând ”Tu vei fi de vină că Guvernul nu are bani. Şi se va întoarce la tine cerându-ţi ajutor: economiile tale”.

Ei bine, în acel moment ”te vei întreba dacă a fost bine să stai acasă, murind puţin câte puţin, aşteptând bani care să îţi vină din cer, amânări şi scutiri de taxe, amânări de rate, amânări de utilităţi, salarii întregi, credite, ajutoare, înlesniri, moca, gratis, de pomană”, scrie Sârbu, cu cinic realism.

Care va fi rezultatul acelei treziri la cruda realitate? ”Vei înţelege cât de important este să ne reîntoarcem la muncă. Azi. Deşteptarea! Timpul nu mai are răbdare”.

”România trebuie repornită azi!”, spune Sârbu care îndeamnă: ”Începe cu tine. E simplu”.

”Vom ajuta şi guvernul, că doar de-aia e guvern”

Urmează un set de sfaturi bazat pe principii ale conștiinței celui căruia îi e rușine să primească bani stând degeaba, care vrea să muncească, pentru că e conștient că altfel Guvernul NU are de unde să plătească ajutorul și celelalte.

În fine, o teorie frumoasă, ca și cea referitoare la angajator, manager, antreprenor, pe care Sârbu îi îndeamnă să înceapă ”prin a te reconecta cu principala ta resursă: angajaţii„.

”Trimite-le o bere şi invită-i la o întâlnire. Videoconferinţă. Spune-le ce ştii: Guvernul, bugetul, nu au bani. Aşteptând ajutorul nepromis, o să vă moară businessul şi, odată cu el, şi voi. Vorbeşte-le despre ideile tale de a-ţi reporni businessul. Despre oportunităţi. Faceţi un plan şi puneţi-l în aplicare”

Simplu, spune Sârbu, care mai adaugă un aspect ciudat: ”Băncile sunt pregătite să vă sprijine, cu sau fără garanţii guvernamentale”, pentru că ele ştiu că, ”fără voi, cei care creaţi valoarea în economie, nu vor rezista”.

”Şi uite aşa, sprijinindu-ne unul pe altul, tot mai mulţi vom intra în horă. Vom reporni sutele şi miile de businessuri închise şi vom aduce la muncă două milioane de oameni care astăzi stau în casă din ce în ce mai neliniştiţi”, spune Sârbu.

O poveste frumoasă, am spune, dacă nu ar veni de la Adrian Sârbu – unul dintre puternicii României. Care NU ar spune „povești”, dacă nu ar fi avut niște ”discuții”.

Atenție în acest sens la fraza cheie: ”Vom ajuta şi guvernul, că doar de-aia e guvern, să fie ajutat”.

E capitalism realist, nu trageți nici în pianist, nici în Adrian Sârbu!

Întregul articol-manifest îl puteți citi în ”Ziarul financiar” și, repet, nu vă enervați! Nu săriți repede cu dosarele lui Sârbu, cu datoriile trustului și ordonanțe date pentru scutirea acestora. E timpul să înțelegem că lumea capitalistă nu este dreaptă, există șmecheri – iar radicalismul ”la pușcărie” nu aduce profit nimănui.

Privind realist (poate enervantul dar) excelentul articol-mesaj al lui Adrian Sârbu este un manifest al trezirii, al deșteptării, al încetării acestei mascarade ”Stai acasă, totul va fi bine!”. Și, mai important – NU cred că un om de talia lui Adrian Sârbu a transmis acest mesaj fără a fi discutat cu anumite centre de putere.

Deci, cred că este manifestul care va fi preluat și de Guvernul pe care ”îl vom ajuta”.

Apocalipsa – doar până la Cristoiu!

Alături de Adrian Sârbu a venit și ”patriarhul” presei române, Ion Cristoiu, care confirmă ceea ce am ”tradus” eu, expunând ideea direct: ”Guvernul trebuie să treacă de urgenţă la relansarea economiei”.

”Guvernul trebuie să se preocupe de pe acum să înceapă o relansare”, subliniază celebrul jurnalist, subliniind ”Să terminăm cu apocalipsa, în presa noastră se cultivă răstignirea şi nu învierea. Să începem împreună, ca să avem posibilitatea pentru o relansare măcar parţială a economiei”.

Conform obiceiului său de a fi și ”contra curentului”, Ion Cristoiu își manifestă scepticismul  în privința acestei ”relansări”, ”pentru că ea intră în conflict cu un interes politicianist iresponsabil, dacă nu chiar criminal, şi anume acela de a nu testa”.

”Ei consideră că numărul de infectaţi este ca o recoltă la hectar de pe vremea lui Ceauşescu, ca să spună la finalul crizei că în timp ce Franţa a avut zeci de mii de cazuri, noi am avut mii”, a comentat Cristoiu pentru Mediafax. 

Dar, dincolo de această tușe marca Ion Cristoiu, intervenția celebrului jurnalist este ecoul manifestului lui Adrian Sârbu – este atașarea unui vector popular la vectorul principal, al unui centru de putere.

Și, foarte important, remarcăm că Ion Cristoiu se raliază curentului sceptic, al ziariștilor de investigații, care nu consideră pandemia actuală un motiv de panică și de închidere a planetei. ”Să terminăm cu apocalipsa” – poate fi motto-ul presei în perioada următoare.

***

Reamintim că mulți medici de prestigiu, în frunte cu dr. Astărăstoaie, jurnaliști de investigații, precum Răzvan Savaliuc și cei de la „Lumea Justiției”, au demontat isteria și panica din jurul acestei epidemii – iar mulți analiști au militat pentru o abordare logică – nu isterică! – a epidemiei, fără blocajul economic.

Sputnik a militat pentru respectarea autorității statului, împotriva panicii, precum și pentru o abordare jurnalistică a situației – cu ascultarea tuturor argumentelor, nu una semidoctă, așa cum se practică în presa mainstream.

2131
Tagurile:
Ion Cristoiu, Adrian Sârbu
Tematic
Cristoiu avertizează asupra pericolelor instaurării stării de urgență
Ion Cristoiu dezvăluie singurele ”două variante ale lui Iohannis” – paralela cu Ceaușescu
Cristoiu și Crețu îi cer explicații lui Iohannis despre ”dezastrul” european
Cristoiu îi arată cu degetul pe ”îmbogățiții de Coronavirus”
Cristoiu despre declarațiile lui Iohannis: ”mesaje de apă chioară”
Ion Cristoiu îi cere lui Iohannis să ”preia comanda” și să gestioneze criza
Trump, mesaj puternic în noapte – a răspuns la o întrebare esențială pusă de Cristoiu!
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Florin Cîțu, făcut praf: „A mințit într-un hal fără de hal, ca ultimul ȘMENAR!”

44
„Nu există fluctuație, există o creștere galopantă cum nu a mai avut vreodată România în ultimii 30 de ani, Cîțu a mințit ca ultimul șmenar”

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Reacțiile analiștilor după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat rectificarea bugetară, au fost extrem de dure. Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați analiști financiari, Radu Soviani l-a criticat vehement pe Cîțu!

”E bătaie de joc! A mințit într-un hal fără de hal astăzi Florin Cîțu!”, spune Soviani, referindu-se la modul în care ministrul tratează datoria publică. ”L-ați auzit spunând că datoria publică va fluctua”.

Soviani e uluit: ”Știți ce înseamnă fluctuație: sus – jos!”. Ori, în cazul datoriei publice a României nu există așa ceva, evident!

”Nu există fluctuație, există o creștere galopantă cum nu a mai avut vreodată România în ultimii 30 de ani”, spune Soviani. ”S-a ferit Cîțu să spună că a ajuns datoria publică la 45% din PIB și că se va ajunge spre 50% din PIB”.

Concluzia lui Soviani, expusă într-o intervenție la Antena 3, consemnată de DC News, este că Florin Cîțu ”a mințit ca ultimul șmenar, scuzați-mi expresia!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           

44
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
Eugen Teodorovici lovește greu: face praf ”cuplul de măscărici Cîțu-Orban”
Tăriceanu demască o bătaie de joc a lui Cîțu – tot mediul privat ar trebui să se revolte!
Olguța iese la atac, îi dă la temelie lui Cîțu! Demers extrem de puternic!

Загрузка...
Lucian Romascanu, Marcel Ciolacu

Moțiunea de cenzură, atacată dur: ”O găleată de invective, de venin și de frustrări”

85
(reînnoit 19:30 14.08.2020)
”Nu mă bazez pe discuții pe care le fac unii și alții, ci mă bazez pe discuții pe care le fac eu, personal - nu cred că va fi o moțiune încununată de succes pentru PSD”.

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Una dintre cel mai importante voci al PNL, fosta președintă liberală Alina Gorghiu, pune la îndoială seriozitatea moțiunii de cenzură și consideră că va fi o revărsare de invective și frustrări.

Alina Gorghiu argumentează, continuând meciul ei vechi cu senatorul Șerban Nicolae, cel mai apreciat jurist al PSD:

”Haideți să ne gândim că din luna mai PSD tot anunță această moțiune de cenzură și l-a anunțat inclusiv pe autorul acestui text al moțiunii, Șerban Nicolae - cât de serioasă e această moțiune de cenzură al cărei text este redactat de senatorul PSD Șerban Nicolae?”, întreabă Gorghiu.

Senatoarea consideră că, în primul rând din cauza autorului, ”nu va fi nici un demers serios, în realitate, va fi o găleată de invective, de venin și de frustrări”.

Dar are vreo șansă PNL să blocheze moțiunea? Alina Gorghiu dă un răspuns diplomatic –  PNL va avea discuții cu partidele parlamentare.

”Pentru această moțiune de cenzură sigur, vom purta discuții cu fiecare coleg din majoritatea parlamentară, apelăm la raționalul acela care există în fiecare dintre noi, pentru a nu pune țara într-o situație proastă”, a declarat Gorghiu la Radio France International.  

Fosta președintă PNL recunoaște – ”Constant se fac aceste discuții, pentru fiecare demers inițiat de Guvernul Orban s-au făcut discuții cu parlamentarii”.

”Sigur că nu mă bazez pe discuții pe care le fac unii și alții, ci mă bazez pe discuții pe care le fac eu, personal”, de aceea Alina Gorghiu conchide acum: „Eu nu cred că va fi o moțiune încununată de succes pentru PSD”.

Reamintim că luni, 17 august, PSD ar trebui să depună moțiunea de cenzură, după cum a anunțat, președintele interimar Marcel Ciolacu.

Dar, reamintim și că Marcel Ciolacu a mai anunțat că NU va depune în stare de alertă, apoi a spus că va depune, a spus că o va depune până pe 15 august, acum, ar depune-o pe 17 august. Să vedem. De asemenea, Marcel Ciolacu a mințit în privința plângerii penale contra PNL pe care a anunțat că ”PSD o va depune chiar azi”… 5 august!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
Moțiune de cenzură
Tematic
Tătaru, în corzi: moțiune simplă depusă de PSD împotriva sa
PSD a anunțat moțiune simplă împotriva Monicăi Anisie și altor doi miniștri
Avertisment de ultimă oră: ”Moțiune de cenzură urgent, dacă Orban nu își dă demisia!”
Tăriceanu anunță moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban
Anunțul momentului: Tăriceanu cere moțiune de cenzură!
Anunțul zilei: PSD depune moțiune de cenzură a doua zi după încheierea stării de alertă
Se confirmă NUCLEARA? Iohannis i-ar încredința lui George Maior guvernul după moțiune
MOȚIUNE contra lui ”Grindă” și a pilelor PNL – situație jenantă, Orban e făcut praf

Загрузка...