Floriana Jucan

Floriana Jucan, mesaj excepțional pentru Iohannis! Nimeni NU l-a desființat în așa hal!

277026
Este o adevărată lecție de cum poate fi desființat un lider politic – fără a folosi măcar un singur cuvânt urât, ci numai vorbe frumoase.

BUCUREȘTI, 1 aprilie - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Apreciata jurnalistă și scriitoare Floriana Jucan face un demers inedit, publicând o scrisoare către președintele Iohannis. Rafinată și inteligentă, Floriana Jucan punctează, într-un stil ireproșabil, toate greșelile, politicianismele penibile, gesturile inutile și desuete ale președintelui.

De fapt, Floriana Jucan reușește să combine două demersuri contrare – îi dă sfaturi excelente lui Iohannis și, totodată, îl face praf. Un text cu adevărat excepțional. Citiți și judecați singuri.

Floriana Jucan pornește de la vizita lui Iohannis la ”Spitalul” pregătit de Armată, un ansamblu de facilități deocamdată nefolosite. ”De câteva zile, mă urmărește imaginea Dumneavoastră vizitând Spitalul construit de armată Rol2”, scrie Floriana Jucan, punctând din prima: ”Mă tot întreb de atunci de ce ați preferat să inspectați paturi goale și nu să vizitați medicii bolnavi și asistentele care se zbat pentru viață în aceste zile?”.

”De ce nu ați mers printre românii infectați de virusul Corona, adus în țară cu generozitate și de mulți veniți din străinătate, care își așteaptă salvarea acum de la Dumnezeu și de la medicii „penali” încă lăsați în libertate de statul de drept?”, întreabă jurnalista.

Urmează o lecție de cum faci praf un personaj politic – și asta sub semnul ”Vă scriu înainte de toate ca om”. Atenție: ”Eu nu cred că sunteți rece sau insensibil sau imun la drama colectivă pe care țara Dumneavoastră o trăiește, așa cum îmi spun mulți”.

Deci, gestul lui Iohannis îl definește ”vocea” poporului panicat și amenințat, reprezentat în textul Florianei de acei ”mulți”: este ”rece”, ”insensibil” și ”imun la drama colectivă”.

”Ba chiar sunt ferm convinsă că ați vrut să fiți alături de oameni și nu de paturile goale, însă, probabil, un staff prea protector nu v-a lăsat. Adesea serviciile de securitate vă ajută să vă salvați trupul, nu și să nu vă pierdeți sufletul”, punctează cu abilitate Floriana Jucan modul în care Iohannis se înconjoară de ofițeri din Servicii.

Ironică, jurnalista îi spune președintelui că, totuși, ”sigur s-ar fi găsit un costum care să vă asigure protecția fizică”.

Și acum urmează antiteza între ”actor” și ”omul de acțiune”: ”Nu contest, erați foarte fashion și cool așa relaxat și cu geacă personalizată de MApN când ați vizitat Rol2. Aveați alura unui actor erou hollywoodian. Acum este, însă, momentul solidarității umane, nu al imaginii”.

”În plus, ca om de comunicare, vă spun că prezența Dvs lângă oamenii bolnavi ar fi făcut mai mult decât orice poză de campanie electorală”, scrie Jucan, subliniind ”Ați fi cucerit inimile românilor, inimile „dragilor” Dvs români”.

Iar lovitura teribilă continuă – drept în orgoliul lui Iohannis: ”Nimic nu ar fi fost mai potrivit, mai uman, mai plin de sens și mai dătător de speranță, decât vizita dvs în focarul de la Spitalul Județean Suceava, unde sute de cadre medicale sunt internate fie la Terapie Intensivă, fie în secții izolate, ori sunt chemate la datorie, în ciuda faptului că au fost testate pozitiv sau nu au echipament de protecție, pentru că altfel nu ar mai avea cine să facă internarea bolnavilor de rând”.

”Drumul îl știați deja, de atunci de când ați fost să inaugurați fântâna arteziană din curtea spitalului”, punctează ucigător Floriana Jucan, continuând asaltul ”Pe manager, îl știți mai bine decât oricine, pentru că Dvs ni l-ați prezentat ca fiind „un exemplu de bune practici” și Guvernul Dvs voia chiar să ni-l propună ministru al Sănătății. Pe Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean din partea PNL, și el doctor (nu în medicină, dar ce mai contează?) îl știți și mai bine. Și pe el ni l-ați lăudat îndelung”.

Da, un fief liberal, în care Iohannis a fost votat masiv – iar baronii au fost lăudați și răsplătiți cu funcții. ”Ați fi fost, practic, ca acasă, printre prieteni și cunoștințe”.

”Doar pe medicii bolnavi i-ați fi cunoscut acum. Merita!”, revine Floriana la atac. ”Domnule Președinte, așa cum ați coborât în piață alături de protestatari – și atunci aveați o geacă superbă! – coborâți acum și în infernul cadrelor medicale pe care le omagiați în discursurile Dvs înregistrate, sub teroarea stării de urgență, din confortabilul Palat Cotroceni”.

Tare, sau ce?... Și nu e tot! Loviturile continuă: ”Revărsați zâmbetul Dumneavoastră plin de compasiune asupra românilor ce zac în spitalele pe care unele guverne nu au apucat să le închidă.

”Ei sunt înspăimântați nu doar în fața amenințării celei mai primitive forme de organizare a materiei, virusul, cu care totuși au puterea de a se lupta, ci și de perspectiva dezastrului economic și social ce va urma pandemiei”, scrie jurnalista, ridicând lovind din nou în acuzația de personaj nesimțitor: ”Arătați-le că vă pasă de viața și de suferința lor! Puneți-vă mănuși de protecție și țineți-i de mână, pe patul de spital. Nu știți cât poate însemna asta!”.

Și acum un pasaj pe care Floriana îl scrie pentru ea, pentru că sunt puține șanse ca Iohannis să înțeleagă ce transmite admirabila femeie și scriitoare: ”Nu știți cât bine îi poate face unui bolnav sentimentul că omul care prin înalta demnitate publică deținută îi personifică patria, e lângă el, că a venit să îl vadă și să îi mulțumească pentru curaj, răbdare și credință, că se îngrijește ca șansa lui la vindecare să fie asigurată de administrația nefericitului loc în care este internat!”.

”Deși, aparent, ați vizita doar câțiva oameni suferinzi, în realitate ați fi alături de toți, din toată țara asta al cărei Președinte sunteți”, continuă Floriana Jucan, lovindu-l din nou pe  Iohannis puternic: ”Nu uitați că Dumneavoastră reprezentați statul în primul rând în raporturile cu cetățenii români, și abia după aceea, ca simbol al său, în raporturile cu străinătatea!”.

Adică una dintre acuzațiile care i se aduc lui Iohannis – că e președintele străinătății, nu al românilor!

Și acum, iată un adevărat portret în metaforă al lui Iohannis: ”Mergeți printre oameni, nu printre paturi goale! Fiți Președinte OM!”.

”Făceți-o cu acea nobilă naturalețe cu care Regina Maria îi îmbrățișa pe soldații atinși de febră tifoidă în lazaretele mizere ale Războiului de întregire!” – un exemplu care nu are decât un rol de a arăta cât de mic este ”președintele paturilor goale” față de marea Regină a României!

Și, dacă nu a fost suficient, Floriana Jucan continuă: ”Făceți-o cu empatia îngerească cu care Maica Tereza le oferea nefericiților din Calcutta, odată cu sărutarea din urmă, sentimentul unui sfârșit demn! Făceți-o cu simplitatea aristocratică cu care Prințesa Diana îi îmbrățișa pe copiii bolnavi de SIDA ai Africii”.

Iar finalul și mai ales formula de adresare desăvârșesc demolarea lui Iohannis: ”Fiți OM, domnule Președinte!”, ”Cu respectul desăvârșit pe care Constituția mă obligă să vi-l port”.

Un singur comentariu de final: în afară de faptul că este unul dintre cele mai bine scrise texte, este o adevărată lecție de cum poate fi desființat un lider politic – fără a folosi măcar un singur cuvânt urât, ci numai vorbe frumoase. 

Care ar fi singura soluție a lui Iohannis? Să răspundă prin fapte românilor – și să-i mulțumească Florianei Jucan, jurnalist român care a avut curajul și talentul de a-l aduce la nivelul solului, dându-l jos de pe schela insensibilității și prefăcătoriei. Va avea puterea să facă aceste două demersuri ”președintele paturilor goale”?

277026
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis, mesaj de ultimă oră legat de cea mai dură măsură din istoria recentă a României
Cristoiu și Crețu îi cer explicații lui Iohannis despre ”dezastrul” european
Ion Cristoiu îi cere lui Iohannis să ”preia comanda” și să gestioneze criza
Atac șocant al lui Iohannis în plină criză: îl afectează pe… Emil Constantinescu!
Teodorovici, ieșire incendiară la adresa lui Iohannis
Klaus Iohannis

Premieră: Corectat de Sputnik, Iohannis ”își cere public scuze” pentru gafa despre Școli!

727
Sputnik a fost singura agenție care a sesizat public GAFA comisă, imediat după conferință – dând și exemple cum trei agenții importante au transmis informația greșit. Acum, Iohannis își cere scuze în premieră!

BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. Ieri, în cadrul conferinței de presă, președintele Iohannis a prezentat cele trei scenarii despre începerea și desfășurarea învățământului.

Ei bine, președintele a comis o gafă, anunțând ca bază de calcul media creșterii numărului zilnic de infectați – și nu creșterea medie la mia de locuitori! Președintele a explicat corect ulterior la unul dintre răspunsuri – dar declarația a indus în eroare presa.

Sputnik a fost prima (și poate singura) agenție de presă care a sesizat public GAFA comisă, într-un articol publicat imediat după conferință – dând și exemple cum trei agenții importante – Agerpres, DC News și ”Știri pe surse” au transmis informația greșit, așa cum fusese ea dată de președinte! (în contrast, Antena3.ro a corectat din prima, a transmis informația corect, dat nu a scos în evidență greșeala președintelui)

”Președintele Iohannis a gafat chiar la prezentarea deciziei privind începerea școlii, confundând media de infectări la mia de locuitori cu numărul de infectați!”, a scris Sputnik.

 

Acum puțin timp, într-un Comunicat de presă, Președinția recunoaște greșeala, reformulează corect – iar Iohannis, elegant, își cere scuze! Este o premieră!

”Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”.

Totuși, președinția arată că vina gafei nu e întru totul a președintelui Iohannis,  pentru că ”metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății”.

”În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie”, scrie președinția.

Instituția prezidențială transmite că informația corectă este următoarea: ”criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”.

 

Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / DC News
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
© Screenshot / ”Știri pe surse”
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte

 

Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte
Exemple de cum presa a fost indusă în eroare de președinte

 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

727
Tagurile:
școli românești, Klaus Iohannis
Tematic
Anunțul crucial pentru elevi și profesori, făcut de Iohannis
Un ONG îl face pe Iohannis „recidivist”
Revoltă fulminantă: ”România lui Iohannis - o dublă slugă!” (Ion Cristoiu)

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Anunț oficial: începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale

52
Autoritatea Electorală Permanentă anunță că de pe 7 august începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie.

BUCUREȘTI, 6 aug - Sputnik. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţat printr-un comunicat de presă că de mâine, 7 august, începe perioada de depunere a candidaturilor la alegerile locale care vor avea loc la data de 27 septembrie.

Comunicatul AEP mai anunță că, în conformitate cu Hotărârea nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, ultima zi de depunere a candidaturilor este 18 august.

Acelaşi act normativ stabileşte că, în data de 24 august, birourile electorale de circumscripţie vor încheia un proces-verbal prin care se va constată rămânerea definitivă a candidaturilor.

Propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie.

Între timp, au loc ultimele negocieri pentru stabilirea candidaților atât în țară, cât și la Primăria Capitalei și la Primăriile de sector. Astăzi, și-a anunțat candidatura la Primăria Generală și Călin Popescu Tăriceanu, complicând jocurile pentru câștigarea celei mai importante primării din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Candidați, alegeri locale
Tematic
Cristoiu dezvăluie manipularea pandemiei și înțelegerea la vârf PNL-PSD pentru alegeri!
PSD dezvăluie planul puterii: să fugă de alegeri invocând epidemia
UDMR vrea consens: proiect de lege pentru alegeri locale pe 27 septembrie

Загрузка...
Situația din Libia

Vărul lui Gaddafi a numit principalii vinovați de haosul din Libia

0
(reînnoit 20:13 06.08.2020)
Vărul lui Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam, consideră că NATO și Consiliul de Securitate al ONU se fac responsabili de situația din Libia și le cere să-și prezinte scuze poporului libian.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Consiliul de Securitate al ONU și NATO trebuie să-și aducă oficial scuze poporului Libiei pentru agresiunea din 2011, a declarat agenției RIA Novosti liderul “Frontului Luptei Naționale în Libia”, vărul fostului lider libian, Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam.

“Frontul Luptei Naționale în Libia” reprezintă una din mișcările politice ale susținătorilor lui Gaddafi. O bună parte a membrilor mișcării sunt în exil, după evenimentele din 2011 și se află în opoziție față de Guvernul Concilierii Naționale din Libia, care își are sediul în Tripoli.

O parte a membrilor, foști militari, luptă acum în rândurile Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar.

Potrivit lui Gaddaf al-Dam, “agresiunea din partea NATO a distrus principala supapă de siguranță a întregii Africii de Nord”, pe care, în opinia lui, o reprezenta Libia.

“În 2011 Consiliul de Securitate al ONU și-a asumat responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în Libia. Cum de au putut admite apariția în această țară a extremiștilor și teroriștilor care nu au existat anterior în Libia, nici în Africa de Nord?”, se întreabă Gaddaf al-Dam.

Potrivit politicianului, dacă și-ar dori, „Consiliul de Securitate al ONU ar putea pune capăt tuturor cataclismelor din Libia în câteva ore”. Cu toate acestea, menționează el, “Occidentul nu-și dorește soluționarea problemei libiene, Occidentului îi convine continuarea haosului din Libia”.

„NATO și Consiliul de Securitate al ONU sunt responsabile de tot ce se întâmplă astăzi în Libia. Aceștia ar trebui să-și aducă scuze oficial libienilor și să înceapă să-și corecteze erorile comise, pe care continuă să le comită”, spune Gaddaf al-Dam, care în ultimii ani ai vechiului regim ocupa funcția de responsabil pentru relațiile Libia – Egipt.

În martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care prevedea blocarea spațiului aerian al Libiei. Apoi, coaliția internațională, condusă de NATO, profitând de acest document, a declanșat o operațiune militară în Libia, care s-a încheiat cu debarcarea a lui Muammar al-Gaddafi.

După debarcarea și asasinarea liderului, Libia a încetat să mai funcționeze ca un stat unitar. Astăzi în această țară există o dualitate a puterii. În Est prezidează un parlament ales de popor, iar în Vest, în capitala Tripoli, se află un guvern, format cu susținerea ONU și UE, în frunte cu Fayez al-Sarraj. Autoritățile din partea de Est a țării acționează independent de Tripoli și cooperează cu Armata Națională a Libiei, condusă de mareșalul Khalifa Haftar. Guvernul Concilierii Naționale este susținut de Turcia și Qatar, iar Armata Națională a Libiei – de Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Muammar Gaddafi, Libia
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Lavrov: Libia e departe de restabilirea statalității
Berlinul a definit sarcinile părților în conflictul din Libia
Turcia se opune rolului coordonator al UE în Libia
Putin și Merkel au discutat despre Siria, Libia, Ucraina și COVID-19

Загрузка...