Declarații de presă susținute de premierul desemnat, Florin Cîțu, și de premierul interimar, Ludovic Orban, la Palatul Victoria

Premierul Orban, despre ”Starea de urgență” măsurile concrete ce urmează

599
(reînnoit 10:33 16.03.2020)
Deși aflat în izolare, premierul Ludovic Orban a dat detalii despre situația generată de epidemie, măsurile care urmează a fi luate – inclusiv ”Starea de urgență” pe care Iohannis a anunțat că o va decreta în curând

BUCUREȘTI, 15 martie - Sputnik, Evan Răutu. Așa cum a anunțat, la ora 18.00, premierul Ludovic Orban a susținut o declarație în care a vorbit de măsurile care vor fi luate în criza coronavirus.

Premierul a început prin a lăuda măsurile luate, subliniind diferența penetrării virusului în România, față de alte state UE, dând exemplele Austriei și Spaniei. Orban a precizat că măsurile au fost luate de un guvern interimar, dar acum avem de-a face cu un guvern cu puteri depline.

Orban a cerut ferm respectarea tuturor cetățenilor să respecte măsurile de carantină impuse.

Partea cea mai interesantă a declarației lui Orban a venit însă în privința economiei. Premierul a recunoscut că situația nu prezintă semne pozitive, dar s-a constituit un grup de observație a mersului.

”Guvernul este pregătit ca, în cursul săptămânii viitoare, să ia măsuri pentru susținerea companiilor care au (avut) de suferit”, a spus premierul. În acest sens, Orban a cerut funcționarilor statului să pună în aplicare măsurilor, iar privaților să dea dovadă de transparență, de dialog.

În privința ”stării de urgență”, Orban a spus că a văzut foarte multe ”informații iresponsabile”. Dar, Orban nu a spus dacă există vreun plan concret, nu a dat detalii despre când și cum va putea fi consultat acest plan al măsurilor din cadrul ”stării de urgență”.

Citind un text de pe prompter și improvizând pe alocuri, Orban a folosit formule populiste – ”vom face”, ”trebuie să…”, ”împotriva speculei”, ”vom încerca să limităm cât mai puțin libertățile cetățenilor” etc.  Dar… nimic concret, la fel ca Vela și ca Iohannis!

Orban a confirmat că va fi în izolare pe timp de 14 zile, dar la locația aleasă are la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a comunica și conduce Guvernul.

În premieră în România, premierul Orban a răspuns întrebărilor mass media prin intermediu telecomunicațiilor. Iată câteva întrebări și răspunsuri:

Orban a fost întrebat dacă va exista un document clar al stării de urgență. „Sigur că va exista un text final, o formă finală a Decretului, care va cuprinde și restricții” – dar nu a spus când se va întâmpla asta!

Când va fi prima ședință de Guvern și dacă e necesară o rectificare? ”Mâine va fi pus la punct un sistem de videoconferință pentru miniștrii care se află în izolare, miercuri va fi prima ședință. Vom lua măsuri – printre cele incluse în „Starea de urgență”, am inclus și posibilitatea unei rectificări bugetare, înainte de termenul normal”.

”Nu e nevoie să vă aprovizionați mai mult decât e necesar, nu există un risc să apară o penurie la un anume produs”, a transmis premierul celor care sunt panicați și fac stocuri de alimente.

Comparație uluitoare făcută de Orban: dacă vii dintr-o țară cu probleme și nu respecți carantina, nu te izolezi, te duci în mijlocul celorlalți cetățeni ”dacă strănuți în mijlocul lor, e ca și cum ai trage cu pistolul în ei”.

Se va opri Metroul? Orban a replicat că… ”NICIODATĂ nu am avut pe masă o propunere de închidere a metroului”, ci măsuri pentru diminuarea fluxului de pasageri și de dezinfectare-igienizare. ”Măsura e una extremă, care NU are nicio fundamentare azi”, a spus Orban.

”NU se pune problema închiderii Bucureștiului, e un fake news și acum se verifică de unde a pornit”, a mai precizat Orban.

Există vreo discuție de ajutor concret de la nivelului Comisiei Europene? ”Există câteva anunțuri legate de posibilitatea prefinanțărilor, a relaxării în privința deficitului bugetar”, a spus Orban, care a menționat și proiecte europene de susținere a angajatorilor. Dar, până acum nu s-a adoptat o decizie la nivelul CE, a recunoscut Orban, care are însă are convingerea că vom avea parte de resurse de la nivel european.

”Nu există nicio problemă la ora actuală în finanțarea cheltuielilor publice”, a spus Orban, precizând că, deocamdată, nu s-a apelat la ajutorul FMI.

Se vor închide barurile și restaurantele? Sunt în analiză asemenea măsuri, dar noi luăm măsurile gradual.

În concluzie, chiar dacă premierul Orban a dat multe răspunsuri ambigue și de multe ori a improvizat vizibil, sunt de apreciat atât faptul că nu a politizat – nu a atacat PSD! – și a creat un exercițiu de transparență util și interesant, în care s-a descurcat onorabil – cel puțin pentru nivelul actualei clase politice ”de la vârf”.

599
Tagurile:
coronavirus, Ludovic Orban
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (998)
Vasilica-Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă, lecție pentru PSD! Ce NU se spune ce ASCUND și ea și Dragnea

26
(reînnoit 09:15 02.07.2020)
Excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice; iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serialul dubios în care a fost transformat interviul luat lui Liviu Dragnea dă naștere la replici – iar una dintre cele mai ferme este a celui mai important premier PSD de la Ponta încoace, Viorica Dăncilă.

Prima femeie președinte al PSD și premier este foarte sensibilă atât la ideea că ar fi fost manipulată de Liviu Dragnea, dar și de subiectul OUG pe Justiție.

”Cât timp am fost prim-ministru nu am dat nicio ordonanță de urgență pe justiție! Și nu am avut niciodată vreo inițiativă pro-amnistie și pro-grațiere!”, subliniază ferm Dăncilă, care dă o replică înțepăturii lui Dragnea: ”Sunt sigură că acest lucru l-a iritat pe domnul Liviu Dragnea, dar am considerat că interesul României primează”.

Viorica Dăncilă completează destul de ciudat – ”N-am vrut să fac ceva ce știam sigur că e rău pentru țară” și reia acuzație de ”presiuni” făcute de Dragnea.

”Confirm din nou: au fost presiuni din partea domnului Dragnea pe tema amnistiei și grațierii”, spune Dăncilă, care completează ”Timp de mai multe luni de zile au venit direct și indirect sugestii, recomandări, idei, pe care însă le-am respins„.

Mai mult, Dăncilă spune că Dragnea „n-a primit bine aceste refuzuri și-l enerva probabil faptul că nu mă poate manevra”.

”Probabil că domnul Dragnea n-a înțeles un lucru: că eram premierul României, nu sluga lui. Am ținut să onorez funcția și să-mi fac datoria față de români”, încheie Dăncilă răspunsul său ferm.

Ce este ciudat – niciunul dintre cei doi nu dau la iveală un detaliu esențial: fiind vorba de un guvern politic, o decizie precum o asemenea OUG putea fi cerută oficial într-un for precum Comitetul Executiv Național al PSD.

Ori, dacă în CExN se supunea votului o cerință politică pentru premierul PSD, în sensul unei OUG de acest fel – nu se pune problema ”presiunilor” și nici a ”slugii” cuiva! Era cererea unui for de conducere al partidului pentru premierul său!

S-a făcut asta – sau nu? Pentru că nici Dragnea nu spune asta, nici Viorica Dăncilă. Desigur, normal ar fi fost ca Dragnea să spună dacă s-a petrecut așa ceva  - pentru că astfel ar fi avut motiv să o acuze statutar pe Dăncilă – așa cum a fost în cazurile Grindeanu, Tudose – și Tudorel Toader.

Dar așa… pare că Viorica Dăncilă are dreptate, iar Dragnea NU a introdus în CExN această solicitare, ci s-a rezumat la intervenții pe care acum Dăncilă le califică drept ”presiuni” și ”sugestii, recomandări, idei”, adică formule nestatutare! Pe care Dăncilă le-a respins.

De ce nu a făcut Dragnea pasul prin CExN? De teamă să nu fie acuzat de opinia publică, probabil – la fel cum a „mermelit” mult timp subiectul Kovesi! Își mai aduce aminte de declarația (revocarea lui) ”Kovesi nu e o temă pentru noi!”? Probabil că dacă nu era abilul Tudorel Toader nu se petrecea revocarea – tot din cauza acestui stil ”indirect”, pe la colțuri, al lui Liciu Dragnea în probleme majore.

Și, pentru care, excelentul om politic plătește azi, nemeritat din punct de vedere penal, meritat din punct de vedere al indeciziei politice. Iar Viorica Dăncilă a replicat fără cusur, în speța de față. De ce? Exact pentru faptul recunoscut: NU era sluga lui Dragnea sau a altcuiva. Era premierul pus de partid – și trebuia tratat ca atare!

O lecție pentru PSD – și pentru cei care nu au curajul de acționa direct, statutar, nu prin „intervenții”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
Liviu Dragnea, PSD, Viorica Dăncilă

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Teodorovici nu iartă pe nimeni: nici pe Orban, nici pe Ciolacu!

47
”Dacă am lua fiecare pagină în parte și am depune-o în Parlament, s-ar califica drept o auto-moțiune de cenzură - mult mai bună decât ar fi în stare să o scrie actuala conducere PSD”.

 

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cel mai calificat lider PSD în materie de Finanțe, Eugen Teodorovici pune… punct de la început Programul de relansare economică prezentat de PNL: ”Este un mare #ZERO pentru România”.

După ce a parcurs ”cu mult interes” ceea ce numește ironic “amplul" program – ”pe care Orban &Co trebuia să-l prezinte pe 1 iunie” – Teodorovici spune că,  în situația actuală a economiei românești, acesta este ”o BĂTAIE DE JOC crasă la adresa românilor și a mediului de afaceri”.

”Deși lansat în plină vară, programul PNL este departe de ceea ce ar fi trebuit să fie un program pentru relansarea economică a României, putând fi, mai degrabă, asemănat unui "pom de Crăciun" plin de promisiuni electorale”, consideră fostul șef al Finanțelor.

Mai mult, Teodorovici formulează o metodă de lucru: ”dacă am lua fiecare pagină în parte și am depune-o în Parlament, ca o critică adusă Executivului, s-ar califica drept o auto-moțiune de cenzură”.

”Da, o moțiune pe care Guvernul acesta incompetent și rău-voitor și-a scris-o singur, în grabă, în disperare, într-un atac de panică în fața milioanelor de oameni și a sutelor de mii de firme românești care nu mai au răbdare și nu mai pot îndura umilința și bătaia de joc”, apreciază dur Teodorovici.

Și, continuă Teodorovici cu o ironie la adresa lui Ciolacu, ”fără să exagerez cu nimic, aș zice că ar fi o moțiune mult mai bună decât ar fi în stare să o scrie actuala conducere PSD”.

Dar problema majoră este că acele ”32 de pagini de maculatură făcută în birourile de la Palatul Victoria sau, și mai rău, la sediul PNL, NU au fost discutate și analizate tocmai cu cei cărora ar fi trebuit să li se aplice – cetățenii și mediul de afaceri‼️”, atrage atenția ministrul.

”Programul propus de Orban nu este altceva decât o înșiruire pestriță și incoerentă de măsuri şi obiective de investiții, fără nicio rigoare în privința proiecției temporale și resurselor financiare care să le poată susține”, consideră Teodorovici – ”Nu vedem nimic dincolo de sclipirea unor "globulețe" și strălucirea "ghirlandelor" dintr-un biet "pom de Crăciun" ... de plastic”.

Concluzia se impune – ”POPULISM ... fără număr, fără număr”, în intenția ”că-şi vor “repara" măcar puţin imaginea şi vor mai câștiga câte ceva (pentru EI‼️), până la alegeri!”.

Ori, consideră ultimul președinte executiv ales al PSD, teoria este greșită: ”România nu e de vânzare și, cu siguranță, veți fi taxați de români pe măsura incompetenței de care dați dovadă zi de zi”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Eugen Teodorovici
Tematic
Teodorovici, atac total: ”TRĂDAREA ne-a dus în opoziție - e anticamera dispariției PSD!”
Teodorovici, mesaj capital: relansarea PSD și candidatura sa la șefia partidului
Teodorovici, declarații bombă: 40 la sută la parlamentare dacă este ales președintele PSD

Загрузка...