Ludovic Orban

Plângere penală solidă contra lui Orban, se repetă un caz celebru, DNA e obligată preia

906
”Trafic de influență, cumpărare de influență, stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate – caz similar cu cel în care Vosganian și Videanu au fost acuzați de DIICOT de grup infracțional”.

BUCUREȘTI, 10 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Parchetul General și DNA au fost sesizate de Asociația Civică SOLIDARITATEA Hunedoreană (ACSH) cu un denunț împotriva lui Orban Ludovic, Cîțu Vasile Florin, Popescu Virgil Daniel (ministrul Economiei), Hărău Eleonora Carmen – senator PNL; Pawar Dayananda Rao – CEO la ArcelorMittal Hunedoara S.A.

Cei cinci sunt acuzați de infracțiuni grave:

- a) Trafic de influență, infracțiune prevăzută de art. 291, alin (1) Cod penal;

-b) Cumpărarea de influență, infracțiune prevăzută de art. 292, alin (1) Cod penal;

-c) Infracțiunea prev. de art. 10, lit a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție – „stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară”;

-d) Infracțiunea prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție – „Fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Președintele ACSH, inginerul Marin Mititelu, explică faptele care au dus la acest demers în justiție. E vorba de fapte survenite la scurt timp după instalarea guvernului liberal.

”La data de 29.11.2019 ArcelorMittal Hunedoara S.A. a trimis primului-ministru al Guvernului României scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019, prin care (…) s-a solicitat în mod direct reducerea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale”.

Sau, altfel spus, conducerea ArcelorMittal Hunedoara S.A. ”a cerut primului-ministru Orban Ludovic să le creeze un climat economic favorabil, respectiv să le acorde un ajutor de stat, în sensul scăderii prețurilor la energia electrică și la gazele naturale”.

Și, spune președintele ACSH, ajutorul solicitat Guvernului Orban ”a fost aprobat la finalul anului 2019, însă nu numai pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. ci și pentru alte multinaționale”.

Avocatul Piperea: ”Guvernul de dreapta, haiduc pe invers, ia de la săraci și dă la bogați”

Inginerul Mititelu prezintă datele mai multor întâlniri pe care reprezentanții la vârf ai Guvernului le-au avut cu reprezentanții multinaționalelor (inclusiv a celor de la Galați – Hunedoara), dar și reacția la „ajutorul de stat” pentru multinaționale a cunoscutului avocat Gheorghe Piperea.

”Guvernul de dreapta, haiduc pe invers, ia de la săraci și dă la bogați. Noaptea, ca cinstiții, captivii multinaționalelor din guvern acordă un ajutor de stat de 330 de milioane de euro companiilor energofage, pentru a le asigura un cost al energiei mai redus”

Piperea arăta că din 1 ianuarie 2020 se scumpește (din nou) energia și, comenta Piperea ironic, ”nu se cuvine ca societăți ca Alro Slatina (deținută de ruși), Dacia Renault (deținută de francezi), Sidex (deținută de indieni), Petrom (deținută de austrieci și, indirect, de ruși) să piardă din „competitivitate” plătind prețul obișnuit al energiei, ca toată lumea”.

”În afară de faptul că este ciudat că niște multinaționale (…) să aștepte cu mâna întinsă ajutoare de la guvern, stai și te întrebi dacă nu cumva cu 330 mil euro se putea construi o parte din autostrada București – Iași – Suceava, un spital regional sau două, o mie de școli de la țară cu apă curentă și canalizare”, scria Piperea pe Facebook.

Piperea întreba dacă acești bani nu ar fi putut salva de la faliment întreprinderi publice ca  Tarom, Metrorex, Compania Energetică Oltenia, CFR Marfă, Poștă Română, Elcen sau Compania Energetică Hunedoara, ”unde lucrează mai mult de 100 de mii de angajați”.

”Haiducia pe invers este cool, ciumă roșie e nașpa rău - ai naibii comuniști, cum încercau ei să ia de la gură săracelor multinaționale”, conchidea ironic Piperea.

Dar, trecând peste comentariile ironice dar corecte, inginerul Mititelu observă că este ”cert că Orban Ludovic a fost de acord cu reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. și pentru alte multinaționale”.

Este Guvernul Orban ”european” doar când îi convine?

Este această aprobare a reducerilor de prețuri în conformitate cu legislația europeană? ”Analizând legislația incidentă am constatat că legislația europeană nu permite acordarea de ajutoare de stat, sub forma reducerii prețurilor la energie pentru anumiți agenți economici, pe simpla rațiune că un mediu economic sănătos se construiește pe respectarea principiului nediscriminării concurențiale”, onservă Mititelu.

Altfel spus, ”nu poți acorda facilități unor agenți sau operatori economici în detrimentul altora”, în aceste sens pronunțându-se art. 107, alin (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene:

”Cu excepţia derogărilor prevăzute de tratate, sunt incompatibile cu piaţa internă ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice formă, care denaturează sau ameninţă să denatureze concurenţa prin favorizarea anumitor întreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, în măsura în care acestea afectează schimburile comerciale dintre statele membre”.

Deci, dacă un guvern din UE vrea să acorde asemenea facilități unor operatori economici ”este obligatoriu avizul Comisiei Europene” – ”acest aviz nu a fost obținut de Guvernul Orban, fapt care poate fi lesne verificat”, scrie președintele ACSH.

”Faptul că Orban Ludovic a aprobat reducerea prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu se putea întâmpla fără complicitatea ministrului Finanțelor Cîțu Vasile Florin și al ministrului  Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Popescu Virgil Daniel”, scrie în plângere reprezentantul ACSH.

Reducerea prețurilor și… relațiile personale

Plângerea ACSH nu se oprește aici, ci subliniază că schema de aprobare a reducerii prețurilor la energie pentru ArcelorMittal Hunedoara S.A.  ”este reliefată printr-o multitudine de acțiuni interpersonale, în care un rol foarte important l-a deținut senatoarea Hărău Eleonora Carmen (…)  unul dintre principalii sponsori ai Partidului Național Liberal”.

”Legătura dintre ArcelorMittal Hunedoara S.A. și Hărău Eleonora Carmen este una economică și financiară”, se arată în plângere.

Senatoarea Hărău este acționară la mai multe firme – ”cea mai importantă societate pe care o deține este RECOM SID S.A. HD S.A., având ca obiect de activitate reparații/mentenanță în domeniul siderurgiei/metalurgiei și al constructiilor metalice iar Arcelor Mittal Hunedoara S.A. este acționar al societății Recom Sid S.A.

”Deci, legătura dintre senatoarea PNL Hărău Eleonora Carmen și ArcelorMittal S.A. este una evidentă”, se arată în denunț, unde se afirmă că Hărău ”a avut cunoștință de scrisoarea nr. 100000/168/29.11.2019 pentru că aceasta a fost trimisă de ArcelorMittal Hunedoara S.A. prim-ministrului al României pentru acordarea de facilități la prețurile enrgiei (energie electrică și gaze naturale), si, spre stiință, d-nei senatoare, care a folosit această scrisoare pentru activitatea de lobby”.

După cum se știe, activitatea de lobby nu este legală în România, fiind asociată și sancționată prin infracțiunile de trafic de influență și cumpărare de influență, infracțiuni prev. de art. 291 și art. 292 Cod penal.

Un alt aspect interesant subliniat în denunț – ”ArcelorMittal Hunedoara S.A. nu și-a respectat angajamentele din contractul de privatizare nr. 49/28.10.2003, prejudiciind interesele Statului Român (…) această societate, în loc să investească în Combinat, astfel cum s-a angajat prin contractul de privatizare, a exportat în paradisuri fiscale profitul obținut, a închis, tăiat ca fier vechi și exportat mai multe active ale Combinatului, fapte care au condus la blocarea activității comerciale a societății”.

O altă acuzație fulminantă este că ArcelorMittal Hunedoara S.A., ”în toată perioada sa de existență în economia românească, începând cu data de 28.10.2003, de la semnarea Contractului de Privatizare, cu „investitorul strategic”, miliardarul indian Lakshi N. MITTAL (?!?!), până în prezent, 06.02.2020,  de 16 ani, 3 luni și 5 zile (!!!!), nu a plătit nici un leu sau euro, ca taxe și impozite datorate Bugetului Local al Municipiului Hunedoara și Bugetului Național al României (!?!?)”.

Nu e bine când te prinde… Ursu!

Reputatul jurnalist Adrian Ursu a discutat pe această temă cu senatorul PNL Carmen Hărău, dialog din care reproducem câteva fragmente.

Carmen Hărău: ”Am primit în audiență CEO-ul companiei pentru că sunt senator de Hunedoara (…) au venit cu o scrisoare adresată Guvernului în care m-au informat care sunt costurile energiei pe care domniile lor le au (...)”

Adrian Ursu: ”Ce ați făcut după ce i-ați primit în audiență chiar pe asociații dvs? Aceasta mi se pare interesant! Ce demersuri ați întreprins după ce ați aflat că partenerii dvs. de afaceri au o nevoie referitoare la energie?”

Carmen Hărău: ”În principal, nu este vorba despre partenerii mei de afaceri. Este vorba despre o anormalitate că un producător, inclusiv companiile unde eu sunt acționar, să plătească 71 de euro pe MW. Arcelor a făcut dovadă că în Germania se plătesc 40 de euro”

Adrian Ursu: ”Pe partea de conflict de interese, doamna senator, sunteți și avocat?”

Carmen Hărău: ”Nu sunt avocat, sunt un economist foarte bun, care știu ce vorbesc!”

Adrian Ursu: ”Nu vă enervați! Vă adresam o întrebare!”

Carmen Hărău: ”Sunt un om care apără interesele locului unde m-am născut! (…) Apăr interesul hunedorenilor! Interesul acestora este ca ArcelorMittal să își continue activitatea acolo!”

Adrian Ursu: ”Vă întreb doar atât! Ce ați făcut după ce i-ați primit în audiență?”

Carmen Hărău: ”Am înaintat aceste materiale, așa cum fac de obicei, celor care pot să analizeze și rezolve această problemă dacă o consideră importantă. Am înaintat adresa Guvernului, Ministerului Economiei. Am avut o interpelare la votul raportului anual pe care l-a prezentat Autoritatea Națională de Reglementare. Adică am întrebat de ce este această diferență atât de mare la prețul energiei, între România și Germania? Nu am întrebat de ce Arcelor plătește atât!”

Adrian Ursu: ” Ați întrebat strict pentru Arcelor? Sau sunteți preocupată de această anomalie pentru toate firmele din România?”

Carmen Hărău: ”Am întrebat pentru România! Problema a ajuns în mapa mea, în programul de audiență, unde s-au prezentat cei de la Arcelor. Nu fac audiențe în Slatina. Dacă aș fi făcut acolo, aș fi avut audiență și cu ALRO Slatina...”

Celebrul caz similar ”de dreapta”, care îi obligă pe procurorii DNA să intervină

Interesant este că un caz similar s-a petrecut în perioada 2006-2008, a guvernului liberal Tăriceanu, apoi ”de dreapta” Boc, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2010, când Varujan Vosganian şi, în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au acordat facilități unei mari companii private românești.

Miniștrii ”au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA”, consemna DIICOT.

Atât Videanu, cât și Vosganian, au fost acuzați de DIICOT de ”constituire a unui grup infracţional organizat (în modalitatea normativă a aderării şi sprijinirii), abuz în serviciu şi complicitate la delapidare”, printre altele.

Așa cum menționam, acolo era vorba de o firmă românească, INTERAGRO, în cazul de la Hunedoara este vorba de o multinațională. Sunt curios dacă procurorii (PÎCCJ și DNA) vor face diferența… în favoarea ”investitorilor” străini, desigur.

***

Întreaga plângere penală depusă de Asociația Civică SOLIDARITATEA Hunedoreană o puteți citi în cunoscuta publicație de investigații „Justițiarul”. 

906
Tagurile:
Plângere penală, Ludovic Orban, DNA
Tematic
Orban prezintă noul program, dă asigurări, dar introduce și incertitudine
Victor Ponta, palmă pentru Orban și Iohannis: ”Prostie sau ticăloșie? Cât o să ne coste?”
Orban, mișcare decisivă fulger!
Guvernul Orban se întâlnește de urgență – ”cu ușile închise”
Ponta recunoaște: îl prefera pe Dragnea ”măscăriciului” Orban – ”Am căzut din lac în puț!”
Un celebru liberal și un reputat ziarist aruncă NUCLEARA: ”Orban, ȘANTAJAT de Iohannis”
Renate Weber este audiată la Comisia juridică a Parlamentului în vederea revocării din funcția de Avocat al Poporului, miercuri, 16 iunie 2021

Renate Weber, revocată de Parlament

86
(reînnoit 16:45 16.06.2021)
Plenul reunit al Parlamentului a revocat-o astăzi cu 247 de voturi pentru și 32 de voturi împotrivă pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Avocatului Poporului a fost revocat astăzi prin votul plenului reunit al Parlamentului, dar PSD promite că va ataca decizia la CCR.

Senatorii şi deputaţii au respins, în fapt, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, dar lucrurile nu se vor opri aici pentru că președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat deja de ieri că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama la Comisia Europeană acest demers.

Și liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat astăzi că nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului şi a confirmat că PSD va ataca la CCR decizia Parlamentului în cazul Renatei Weber.

"Singurul motiv pentru care coaliţia majoritară doreşte şi se grăbeşte să revoce Avocatul Poporului este unul foarte simplu. De la începutul acestei guvernări, v-aţi luat la trântă cu toată lumea - cu pensionarii, cu doctorii, cu profesorii, cu agricultorii, mai nou cu copiii şi zilele acestea urmează să daţi o ordonanţă de urgenţă de anulare a majorării alocaţiilor. Practic, vă luaţi la trântă cu poporul şi vreţi să nu mai aibă niciun fel de apărător", a arătat Simonis care este motivul luptei majorității parlamentare cu Renate Weber.

În schimb, președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban spune că plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.

”Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării", a justificat Orban decizia după şedinţa plenului reunit.

Orban a anunțat, de asemenea, că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, în așa fel încât noul avocat al poporului să fie numit până la finalul sesiunii parlamentare.

86
Tagurile:
Renate Weber

Загрузка...
Adrian Năstase

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu

420
Fostul premier Adrian Năstase cataloghează drept ”ingenios” un posibil plan al echipei lui Cîțu de a da jos Guvernul Cîțu pentru a renegocia pozițiile din Guvern

BUCUREȘTI,  16 iun – Sputnik. Adrian Năstase își începe postarea făcând trimitere la atacurile la adresa președintelui PNL Ludovic Orban și care ar fi legate de faptul că acesta a cedat USR/PLUS trei ministere importante.

Năstase spune că echipa care îl sprijină pe Florin Cițu ar fi găsit modalitatea de a se reveni la masa negocierilor. Invocând surse apropiate de foștii membri PDL, Năstase descrie în postarea sa posibilitatea ca moțiunea de cenzură să fie votată, ”urmând ca noul premier (tot Cîțu) să angajeze noile negocieri pentru a oferi doar 1-2 portofolii, dintre cele mai puțin importante, USR Plus”.

Și fostul premier acordă un calificativ mai mult decât generos acestui plan, confirmând astfel posibilitatea ca el să aibă și loc. ”Ingenios!”, spune Năstase despre această posibilă mișcare a echipei Cîțu.

420
Tagurile:
cădere, România, Guvern, Florin Cîţu, Cristian Ghinea, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare
Adrian Năstase demască ipocrizia lui Cioloș și Rareș Bogdan
Adrian Năstase îl face praf pe Iohannis, arătă cât de ridicol e președintele!

Загрузка...
Călătorie în Franța pe timp de coronavirus

Schimbare importantă în Franţa: noi relaxări cu 10 zile mai devreme

0
Franța introduce noi relaxări şi a decis ridicarea interdicţiei circulaţiei în timpul nopţii, cu 10 zile înainte de termenul iniţial. Ce reguli intră în vigoare de joi.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Franța a decis să relaxeze regulile privind purtarea măștilor în aer liber, începând de joi. O tendință pozitivă în ceea ce priveşte coronavirusul a permis țării să ridice interdicţia ieşirii din case în intervalul orar 23:00-06:00, cu zece zile înainte de termenul stabilit iniţail.

Interdicţia, care urma să expire pe 30 iunie, va fi ridicată duminică, a declarat premierul Jean Castex. Intervalul interdicţiai a fost mutat de la 21:00 la 23:00 la începutul acestei luni.

De asemenea, începând de joi, oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măști în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi piețele stradale, locurile de joacă și stadioanele.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în mijloacele de transport public, precum și la locul de muncă, în magazine și alte spații închise, cu excepția barurilor și restaurantelor.

„Nu am mai cunoscut un nivel atât de scăzut de răspândire a virusului din august anul trecut”, a spus Castex, care a atribuit succesul „mobilizării francezilor” și campaniei de vaccinare. Situația se îmbunătăţeşte „mai repede decât am sperat”, a spus acesta, potrivit RT

„Este normal să ne ajustăm măsurile și anumite elemente din calendar, menținând în același timp un nivel ridicat de vigilență în următoarele săptămâni”, a adăugat Castex.

0
Tagurile:
Franța

Загрузка...