Cătălin Predoiu

Guvernul Orban, provocare totală: s-a publicat cel mai controversat proiect pe Justiție

270
După desființarea pensiilor magistraților, aceasta e o nouă lovitură dată de liberali în domeniul Justiției – implicații grave.

BUCUREȘTI, 4 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a ținut de promisiunea făcută – a publicat acum puțin timp proiectul de lege privind desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Proiectul poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

Pe site este publicat atât proiectul de lege, cât și expunerea de motive.

Printre motive, în prim plan sunt argumentele instituțiilor europene – unele fiind opinii, altele recomandări – și unele cu tentă imperativă.

La baza motivației stă controversatul „Memorandum pe Justiție”, aprobat de Guvern pe 27 decembrie 2019, în care se formaliza “Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și propuneri”.

”Potrivit acestui Memorandum, poziția Ministerului Justiției, aprobată de Guvern, este în sensul soluției desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, se arată în expunerea de motive și se precizează că în document sunt menționate ”o serie de documente europene în care au fost aduse numeroase critici cu privire la modul de funcționare și organizare a SIIJ”.

Printre acestea sunt ”Grupul Statelor Împotriva Corupției” (GRECO), ”Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei” (Comisia de la Veneția) și Raportul MCV.

Comun acestor opinii – pe care le găsiți in extenso în ”Expunerea de motive”, este că se preferă anchetarea temelor legate de infracțiunile din Justiție de către procurori specializați din cadrul Parchetului General, nu de către o secție specială.

Motivul este ridicol – s-ar pune ”presiune pe magistrați”! Este ridicol, pentru că, așa cum s-a demonstrat, o mare parte dintre magistrați, mai ales judecători, aveau dosar la DNA! Ori, despre asta – ca și despre protocoalele semnate în secret de PG cu SRI, vizând și magistrații, nu vorbesc nimic instituțiile europene. Deci, ridicolul și ipocrizia se manifestă plenar în pozițiile instituțiilor europene!

Despre proiectul de lege în sine, e clară încă de la articolul 1: 

Art. 1 – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, denumită în continuare Secția, se desființează.

Conform proiectului, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției ”se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija PÎCCJ, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora”.

Deci, din prima se vede că NU se aplică recomandarea GRECO – unde sunt procurorii specializați și cum vor fi grupați ei?

De asemenea dosarele aflate în arhiva Secției vor fi preluate  tot de PÎCCJ – ”parchetele competente potrivit legii”! Adică?...

Se mai spune că de la data desființării Secției, ”la judecarea cauzelor şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri formulate în cauzele preluate (…) participă procurori din cadrul parchetelor de pe lângă instanțele pe rolul cărora se află acestea, dacă prin lege nu se dispune astfel”.

În schimb, la Art 2 (2)  se prevede că începând cu data desființării Secției, ”procurorii din cadrul Secției, inclusiv procurorul șef adjunct, revin la parchetele de unde provin”.

”De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul Secţiei îşi redobândesc gradul profesional de execuție şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, în timpul desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”.

Deci, procurorii specializați în cadrul SIIJ revin la vechile posturi – iar cerința GRECO e preluată… de cine? De ”procurori din cadrul parchetelor de pe lângă instanțele pe rolul cărora se află acestea”. Adică?...

Și, atenție la Art. 3. - (1), pentru că se redă puterea DNA!

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupție și infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârșite de judecătorii ÎCCJ, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai CSM”.

Iar la punctul (2), ”sunt de competenţa DIICOT și infracțiunile prevăzute de art. 11 alin. (1) din OUG   nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea DIICOT, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de judecătorii ÎCCJ, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai CSM”.

La Art. 4 – se precizează că :

“(4) Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

(5) Trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor se încuviințează de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a CSM.”

Problema e însă nu trimiterea în judecată – ci miile de dosare descoperite la DNA care vizau magistrații și nu erau trimise în instanță – o evidentă presiune pe magistrații în cauză!

Foarte interesant este și ce citim la Art 6. 2 – ”Proiectul a fost elaborat și este promovat de Ministerul Justiției în temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban și a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta”.

Ei, acum e de văzut dacă ALDE va vota contra acestui proiect, așa cum promitea – și dacă va susține moțiunea în cazul în care guvernul va încerca asumarea răspunderii în acest caz.

În proiectul lui Predoiu se spune clar – ”Proiectul va fi transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afișare”.

Dar, se va opri aici? Rămâne de văzut în zilele următoare. Oricum, după desființarea pensiilor magistraților, aceasta e o nouă lovitură dată de liberali în domeniul Justiției.

270
Tagurile:
Justiție, Guvernul Orban, Cătălin Predoiu
Tematic
Orban se contrazice: spune că își apără Guvernul, dar că vrea anticipate
Ciolacu anunță reușita negocierilor: ”Acum sunt sigur, îl trimitem pe Orban acasă!”
Guvernul Orban se pregătește de anticipate
PPE a prelungit suspendarea partidului lui Viktor Orban. PNL salută decizia
Analist: ”Moțiunea îl poate dărâma pe Ciolacu, mai mult ca pe Orban” Liderul PSD confirmă!
Ludovic Orban anunță deschis că PNL va încălca FLAGRANT legea! PSD tace mâlc!
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific

131
Co-președintele AUR a avut o intervenție fulminantă în plenul Camerei Deputaților, denunțând situația reală a statului român și combinațiile care duc la asta.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Controversatul liderul al AUR, deputatul George Simion a avut o intervenție excepțională în plenul Camerei, la ”Ora Guvernului”, invitat fiind ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la Strategia energetică naţională, promisă de ministru încă de acum câteva luni, Simion constată că guvernul își bate joc de parlament, care ”din păcate, devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică”.

”Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, strategia energetică naţională”, a spus Simion, constatând că ”suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”.

Care să fie motivul din spatele acestei sfidări a principalei instituții a statului? Posibile interese private: ”Vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL”.

George Simion a insistat asupra unor lămuriri privind includerea în PNRR a firmei GSP Power, dar și ”ce expertiză şi câţi angajaţi are această companie”.

Simion a declarat fără echivoc: ”Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant”.

Pe de altă parte, Simion pune problema minelor: ”Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide”.

”Polonia a prelungit acest termen până în 2050”, atrage atenția Simion, precizând că în schimb, ”sistemul energetic naţional (românesc) ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria”.

Deputatul AUR i-a cerut direct ministrului să spună ”Cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei”.

În fapt, în momentul acesta, România este obligată să cumpărr uraniu din alte state, ”când avem uraniu la noi în ţară”.

”Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi - sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?”, a încheiat Simion.

131
Tagurile:
George Simion

Загрузка...
Klaus Iohannis

Atenție: cea mai GRAVĂ acuzație pentru Iohannis un RECORD istoric negativ!

427
O acuzație unică în ultimii 31 de ani – și o concluzie care ar trebui preluată de presă și opinia publică, fiind un semnal de alarmă de o gravitate fără egal.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Până acum, președintele Iohannis a fost acuzat de multe: de la banii obținuți pe casa dobândită ilegal, la implicarea ilegală împotriva guvernului PSD, de la lene, la ineficiența vizitelor sale externe, de la implicarea neconstituțională în activitatea PNL la declanșarea unui referendum contra unui partid. Și așa mai departe.

Iohannis, considerat de analiști cel mai slab pregătit dintre președinții României, este și cel care a primit cele mai multe și diverse acuzații și critici.

Ei bine, la toate acestea se adaugă una, poate cea mai gravă: NU îi pasă de greutățile prin care trec românii grav afectați de inundațiile din ultima vreme.

Acuzația este lansată de cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob: ”Președintele Klaus Iohannis e singurul de după revoluție care nu a călcat vreodată prin vreo localitate inundată”.

Jurnalistul face și o constatare tristă: ”România e înecată nu doar de ape, cît mai ales de jemanfișism la nivel înalt”.

”România e sub ape, meteorologii anunță noi inundații în aproape toată țara, numărul morților și al sinistraților crește, puhoaiele invadează inclusiv marile orașe, oamenii își plîng avutul dus pe ape la propriu. Pînă la această oră, însă, niciun înalt oficial al statului român nu s-a deranjat să viziteze, măcar simbolic, vreo localitate afectată de inundații”, scrie BT Iacob.

Jurnalistul remarcă indignat că președintele Senatului, Anca Dragu ”e prezent doar la întîlnirile de joi cu ambasadorii străini”, în timp de președintele Camerei, Orban, și premierul Cîțu ”se întrec în vizite electorale”.

Ori, această atitudine vine în contrast cu ceea ce se petrecea în trecut, pe vremea diverselor guvernări când, de exemplu ”Tăriceanu și Băsescu se călcau reciproc pe bătături vizitînd zonele calamitate, ca președinte și premier”.

Pe de altă parte, ziaristul observă că ”nu există comandament de criză, ca pe vremea lui Oprea cel plimbăreț, nu se reunește guvernul în ședință de urgență, cum făcea Ponta cel iresponsabil, nu se dă alarma la ministerele implicate în mod firesc în asemenea situații, precum Mediul, Apărarea, Administrația Publică, Sănătatea șamd”.

Revenind la Iohannis, Bogdan Iacob subliniază: ”Klaus Iohannis a ajuns la al șaptelea an de mandat și încă nu a călcat vreodată printr-o localitate afectată de inundații”.

”Iohannis e singurul președinte care, fizic, nu a fost vreo clipă alături – electoral ori sincer – alături de românii afectați de inundații”, scrie Bogdan Iacob, formulând astfel poate cea mai gravă acuzație la adresa lui Iohannis.

De la confirmarea sa în primul mandat Iohannis ”se mulțumește să urmărească ”cu atenție și îngrijorare” creșterea periodică a nivelului apelor și cam atît” – asta spre gravă deosebire de ceilalți președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, care ”au mers în repetate rînduri în localități calamitate, au promis sprijin, au dat imbold guvernelor epocii să se implice mai mult”.

În plus, și premierii României ”s-au implicat prin vizite la fața locului, de la Petre Roman și Nicolae Văcăroiu pînă la Tăriceanu, Boc, Ponta ori controversata Viorica Dăncilă”, scrie jurnalistul, amintind că Presa ”remarca uneori, critic, că respectivii făceau deplasări la inundații cu elicopterul. Dar măcar le făceau”.

Se pare însă că Iohannis dă tonul guvernelor ”sale” – pentru că nici premierul Dacian Cioloș, ”care ne transmitea cinic, în 2016, că „nu e cazul să se plimbe cu barca” prin zonele inundate” și nici niciunul dintre primii patru oameni în stat actuali ”nu ”servește” inundații și nici miniștrii de rînd nu se înghesuie, cu excepția, poate, a udemeristului de la Mediu, Tanczos Barna”.

Situația se repetă, revoltător, pentru că anul trecut ”nu altfel au stat lucrurile”, scrie BT Iacob: ”cînd viiturile măturau România, iar guvernanții chefuiau cu whisky și trabucuri prin birouri, prin localuri închiriate și își argumentau pasivitatea prin interdicțiile de pandemie”.

Concluzia este gravă – și cred că ar trebui preluată de presă și opinia publică, fiind un adevărat semnal de alarmă: ”Încet-încet, România intră dă semne că intră în zodia nepăsării totale”.

”Una în care prea-înalții guvernanți nu se mai ostenesc nici măcar aparențele să le mai salveze, în numele unui sictir generat, probabil, de încredințarea că vulgul nu mai contează de mult, nici măcar electoral, așa că la ce bun deranjul?”, încheie Bogdan Tiberiu Iacob articolul din InPolitics. 

O singură obiecție am față de cele scrise de distinsul coleg de presă: de ce i se pare că România intră dă semne că intră în zodia nepăsării ”încet-încet”? Mie mi se pare că degradarea ideilor de implicare și responsabilitate se produce accelerat - și dramatic de cuprinzător.

427
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...