Ludovic Orban

Înainte de moțiune, Orban împinge la adoptare OUG-ul pentru spitalele private

283
Premierul Ludovic Orban a declarat că proiectul de OUG care permite ca cetăţenii să acceseze servicii din partea spitalelor private se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de a astăzi dacă va avea toate avizele.

BUCUREȘTI, 4 feb - Sputnik, Marius Holdean. Proiectul de OUG a stârnit deja controverse puternice, fiind dedicat intereselor sistemului privat de sănătate.

"Este un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia în domeniul Sănătăţii, care, ca şi principală reglementare, practic, permite accesul nediscriminator al cetăţenilor la serviciile de sănătate, finanţate din programele de sănătate ale Casei, care, practic, permite ca cetăţenii să acceseze servicii din partea spitalelor private”, a justificat Orban proiectul

El a afirmat că, în condiţiile în care proiectul de ordonanţă are toate avizele, cu siguranţă va fi pe ordinea de zi a Guvernului. Cum Guvernul PNL stă sub amenințarea moțiunii de cenzură, urgentarea adoptării acestei legi arată disperarea lui Orban de a salva interesele spitalelor private.

Guvernul ar putea adopta așadar, în ședința de astăzi, proiectul care prevede că şi furnizorii privaţi pot să acceseze programele naţionale de sănătate, decontate integral de stat, după ce până acum pacienţii ajungeau în privat doar dacă spitalele publice nu le puteau acorda asistenţa medicală.

Acesta este cel de-al doilea proiect care schimbă organizarea sistemelor public şi privat din sănătate după ce anul trecut, în 2019, guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind contribuţia personală prin care pacienţii care merg în privat pot plăti diferenţa dintre suma decontată de stat spitalului privat şi tariful intervenţiei în privat.

Un ministru ”privat”

Victor Costache, ministrul sănătăţii, este în epicentrul acestui scandal pentru că vine din mediul privat și funcționează în continuare ca doctor al unei clinici private.

Întrebat recent dacă faptul că vine din sistemul privat, nu este un conflict de interese, având în vedere ordonanţele pentru furnizorii privaţi, ministrul Costache a spus că este conferenţiar la universitatea din Sibiu, iar „sistemul public şi cel privat coexistă“.

„Spitalele private sunt incluse în programele naţionale curative din 2014, sunt programe mai noi, decontul pe pacient este realist şi sunt programe care rulează de peste 10 ani în care decontul nu acoperă decât un sfert din intervenţie. Restul era acoperit de pacient prin coplată. Din aprilie cu noul contract-cadru regândim programele de sănătate. Sunt situaţii anormale şi trebuie rezolvate, intervenţiile trebuie decontate la costurile reale. Costul real este calculat de specialiştii CNAS. Se lucrează împreună cu comisiile de specialitate pentru costurile reale“, a spus Victor Costache.

Afacerea secolului pentru spitalele private

Un calcul pentru Bucureşti al decontărilor programelor naţionale arată că totalul decontării a fost de 250 milioane de euro (1,2 mld. lei), din care 86 milioane de euro a fost decontarea pentru furnizorii privaţi de sănătate (circa 412 mil. lei). Așadar, chiar dacă ar fi vorba numai de Capitală și deja sumele ar fi imense. La nivelul întregii țări desigur că sumele sunt și mai mari.

Cei mai mulţi bani ajung în oraşele mari, acolo unde sistemul spitalicesc public şi privat este mai bine dezvoltat decât în alte zone.

De asemenea, situaţia decontărilor pentru programele naţionale mai arată că furnizorii privaţi accesează programele unde se acordă cei mai mulţi bani de la Casa Naţională de Asigurări, cum ar fi programele de oncologie, dializă, cardiologie.

Proiectul de lege privind accesarea programelor naţionale şi de către spitalele private în mod legal vine după ce în 2019 a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă pentru a scoate din ilegalitate coplata la privat. Astfel, o operaţie de apendicită cu bilet de trimitere într-un spital privat din Bucureşti ajunge până la 6.800 de lei, sumă ce include decontarea de la Casa de Asigurări de Sănătate de circa 2.000 de lei, iar restul sunt costuri suplimentare de la pacient pentru investigaţii preoperatorii şi spitalizare.

Într-un spital de stat, aceeaşi operaţie de apendicită costă statul 2.000 de lei, valoarea decontării, iar pacientul nu mai achită nimic în plus.

OUG privind introducerea spitalelor private în circuitul decontărilor reprezintă afacerea secolului pentru sistemul privat de sănătate. Dată pe ultima sută de metri, în perspectiva ca Guvernul Orban să fie demis, această lege se va înscrie în seria marilor tunurilor post-decembriste care au devalizat țara și au sărăcit populația.

283
Tagurile:
Spitale, Moțiune de cenzură, Ludovic Orban
Tematic
Ludovic Orban anunță deschis că PNL va încălca FLAGRANT legea! PSD tace mâlc!
Sondajul momentului: mulțumirea față de Guvernul Orban – PNL
Lovitura de grație: Guvernul Orban nu va putea organiza alegeri în 2020!
Incendiar: Rețeaua relațiilor, copiilor și pilelor Guvernului Orban, angajări și interese
PPE a prelungit suspendarea partidului lui Viktor Orban. PNL salută decizia
Analist: ”Moțiunea îl poate dărâma pe Ciolacu, mai mult ca pe Orban” Liderul PSD confirmă!
Ion Cristoiu

Cristoiu arată cum i-au păcălit liberalii pe cei de la USR-PLUS

31
(reînnoit 19:01 07.08.2020)
Analistul Ion Cristoiu consideră că PNL a ieșit câștigat din alianța cu USR-PLUS pe București pentru că a a închis astfel gura celui mai periculos rival al liberalilor.

BUCUREȘTI, 7 aug - Sputnik. Ion Cristoiu scrie pe blogul personal că PNL și-a cumpărat liniștea aosciindu-se cu USR-PLUS la alegerile locale din Capitală.

„Mulţi lideri de opinie au pus cedarea PNL pe seama unor jocuri interne ale partidului. Şi anume, Ludovic Orban, atent la oricine l-ar putea concura la şefie, l-a preferat pe Nicuşor Dan lui Rareş Bogdan şi a cedat pe linie în negocierile cu USR-PLUS pentru ca un eventual învingător liberal la alegerile pe Bucureşti să nu-i umbrească steaua sa tot mai strălucitoare. S-a invocat şi posibilitatea ca aceste liste să fie pur şi simplu teatrale, deoarece alegerile vor fi amânate şi astfel, prin aruncarea în joc a unor neica nimeni, PNL să nu-şi pună vedetele într-o situaţie stînjenitoare. Convingerea că PNL a fost învins la negocieri de către USR-PLUS e atît de puternică la unii analişti că s-a acreditat şi teza unui Ludovic Orban care şi-a propus în taină să facă pulbere partidul.

”Prin alierea cu USR – PLUS la București, PNL a cîștigat lăsînd impresia c-a pierdut”, își intitulează Cristoiu postarea în care argumentează cum i-au păcălit liberalii pe cei de la USR-PLUS.

Pentru analist, pe parcursul Pandemiei Alianţa USR-PLUS a fost formaţiunea cea mai credibilă în criticile aduse Guvernului. Nu că nu ar fi fost și critici venite de la PSD, doar că PSD era prea aproape de timpul cînd stîrnea antipatia electoratului de Dreapta pînă la nivel de ură pentru ca poziţiile sale critice să aibă eficienţă în scăderea PNL în sondaje.

”Criticile Alianţei au venit dinspre Dreapta. Şi în condiţiile unui PMP cerşind pe la uşile împărăteşti ale Guvernului, Alianţa şi-a consolidat spectaculos postura de concurent principal al PNL”, arată Cristoiu pericolul întruchipat de USR-PLUS pentru PNL.

Treptat, spune Cristoiu, USR-PLUS a devenit principalul adversar al PNL, ba chiar unul deosebit de periculos şi pentru Klaus Iohannis.

”Graba cu care Klaus Iohannis a intervenit la DIICOT pentru infirmarea unei clasări care fusese făcută cu aprobarea sa se explică şi prin teama ca nu cumva tema numirii la DIICOT a Georgianei Hosu, contestată de TeFeLişti, să fie preluată de USR- PLUS”, mai scrie Cristoiu, dorind să arate cum a crescut rivalitatea dintre actualii ”aliați”.

Problema pe care o avea de rezolvat PNL era anihilarea poziției anti-liberali a celor de la USR-PLUS. ”Şi cea mai bună formă de scoatere a unui partid din joc e îmbrăţişarea”, observă cu ironie Cristoiu, care explică de ce PNL nu a pierdut nimic prin desemnarea lui Nicuşor Dan drept candidat la Primăria Generală, câtă vreme pentru PNL important e ca Gabriela Firea să piardă, adică PSD. Cât despre victoria lui Nicușor Dan, dacă Consiliul general va fi dominat de PNL, ”Nicuşor Dan va fi o hologramă de primar şi nu unul autentic”, observă analistul.

Un alt câștig al desemnării candidatului Nicușor Dan este faptul că acesta e în conflict cu actuala conducere a USR, deci le va crea probleme rivalilor useriști, în timp ce PNL s-a spălat de mâini de responsabilități.

 ”Alianţa nu-şi mai poate îngădui să atace Guvernul: Prin asta USR - PLUS iese din ipostaza de alternativă la PNL. E ceea ce a urmărit PNL. Contrar aparenţelor, PNL a cîştigat lăsînd impresia c-a pierdut”, este concluzia lui Cristoiu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
USR, Ion Cristoiu
Tematic
Revoltă fulminantă: ”România lui Iohannis - o dublă slugă!” (Ion Cristoiu)
Cristoiu devoalează planul de a-i transforma pe români în ”ciumații Europei”
Cristoiu: ”De ce e Dan Chitic omul Moscovei? Ce înseamnă a face jocul Moscovei?”
Cristoiu: Zuckerman e obraznic, îl vrea pe Ciolacu șef la PSD, îi e teamă de un Dragnea!
Cristoiu îl pune la punct pe Iohannis: e ”un biet chibiț electoral al lui Ludovic Orban”

Загрузка...
Eugen Orlando Teodorovici

Pasul final: Teodorovici și-a depus oficial candidatura la președinție PSD… la limită!

59
”PSD nu are nevoie, în special în situația actuală, să se prezinte în fața electoratului cu un simulacru de alegeri, un simulacru cu oameni ascunși în spatele unor liste”.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Așteptată cu mult interes de numeroșii nemulțumiți din PSD, candidatura lui Eugen Teodorovici la președinția PSD a fost depusă la limita timpului stabilit.

”Mi-am depus AZI candidatura pentru funcția de președinte al PSD, în condițiile prevăzute de actualul STATUT validat de Tribunalul București, pentru că am ales să particip la orice #competiție #electorală fundamentată pe ACELEAȘI REGULI”, a anunțat Eugen Teodorovici pe pagina de socializare.

Cu această ocazie, Teodorovici face apel la ”responsabilitatea tuturor membrilor PSD care vor participa la CONGRES, indiferent de funcția pe care o ocupă în partid și de organizația județeană de care aparțin, să înțeleagă că PSD nu are nevoie, în special în situația actuală, să se prezinte în fața electoratului cu un simulacru de alegeri”.

”Un simulacru cu oameni ascunși în spatele unor liste și, mai ales, cu riscul participării unui singur candidat și care să fie ales, eventual, cu UNANIMITATE de voturi, ca în vremurile pe care le speram apuse”, scrie Teodorovici.

În acest sens, candidatul la șefia PSD anunță că nu vreau să valideze ”alegerea în mod NESTATUTAR și NEDEMOCRATIC a unui președinte PSD”.

”Cu atât mai mult, nu voi valida alegerea unui președinte printr-un SIMULACRU de alegeri, atunci când REGULILE se schimbă în timpul jocului tocmai pentru a diminua șansele altor potențiali candidați sau a le anula pe cele ale candidaților care ar putea să se decidă în ultimul moment”, a transmis Teodorovici pe pagina de socializare.

În aceste condiții, pentru congresul din 22 august s-au înscris doi candidați pentru președinția PSD – Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
Eugen Teodorovici
Tematic
Teodorovici, cel mai important mesaj către PSD și atac devastator la Ciolacu
Eugen Teodorovici lovește greu: face praf ”cuplul de măscărici Cîțu-Orban”
Teodorovici, apariție fulminantă la TV – ”Îmi asum marea luptă pentru România și PSD!”

Загрузка...
Supermarket

Ce băutură alcoolică ne ajută depășim COVID-19

0
(reînnoit 19:01 07.08.2020)
Cercetătorii din Canada au aflat ce băutură alcoolică poate ajuta la depășirea efectelor negative ale COVID-19.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Savanții din Canada au ajuns la concluzia că un consum moderat al vinului roșu și alb poate contribui la diminuarea impactului negativ al coronavirusului asupra organismului.

Vinul conține antioxidantul resveratrol, care poate atenua cursul COVID-19, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Laval (Quebec, Canada).

Coronavirusul perturbă funcționarea proteinei ACE2, prezentă în țesuturile plămânilor, inimii, rinichilor, creierului și care este una vitală. Resveratrol contribuie la sporirea concentrației de ACE2 și în acest fel reduce severitatea sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS) care însoțește COVID-19.

În plus, antioxidantul poate suprima celulele sistemului imunitar prin reducerea cantității de citokine. Odată ce ARDS este provocat inclusiv de o reacție imună excesivă, resveratrolul ar putea să aibă o influență benefică suplimentară în cazul unor astfel de complicații.

Resveratrolul se conține nu doar în vin, dar și în struguri de viță de vie, coacăză și arahide, fistic, cacao, zmeură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
vin, alcool, coronavirus
Tematic
Coronavirus România, 4 august: 55.241 (+1.232) de persoane infectate, 2.480 (+48) decese
Coronavirus în România: 1 309 noi cazuri de infectare
Coronavirus în România, 6 august: + 1345 cazuri de infectare, + 45 decese
S-a descoperit punctul slab al coronavirusului - detalii
Coronavirus în România, 7 august: 59.273 (+1378) persoane infectate, 2616 (+50) decese

Загрузка...