Ministrul sănătății Victor Costache

Ce nu s-a spus în scandalul de la Sănătate combinația miniștrilor Costache și ”Grindă”

377
(reînnoit 18:58 31.01.2020)
De ce ministrul Sănătății, marele medic Costache, nu a spus nimic atunci când un alt ministru extrăgea miliarde de la fondul de rezervă pe spatele domeniului său?!

BUCUREȘTI, 31 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a făcut azi un spectacol gratuit, deplasându-se la DNA ”din proprie inițiativă” după o ceartă cu Radu Cristescu. Concret, fostul demnitar l-a acuzat pe ministru de o combinație prin care banii au fost scoși din fondul de rezervă pentru un ”spital” și, de fapt, au ajuns la o firmă cu probleme.

”Ion Ștefan l-a mințit pe Ludovic Orban că este vorba despre o investiție în SPITAL, când de fapt se cumpăra un sediu de la o societate cu pierderi, plătindu-se în total cât ar fi costat chiria bibliotecii județene, pe 20 de ani (2,5 milioane de Euro) unei societăți cu active imobilizate de 1,7 milioane de Euro, cu capital negativ și cu datorii de 4,8 milioane de Euro”, acuză cunoscutul analist Radu Soviani.

Mai mult, Radu Soviani atrage atenția că respectiva solicitare ”a fost pusă vineri pe ordinea de azi de către Ion Ștefan, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației” și așa a apărut în Hotărârea de Guvern 973 din 20 decembrie 2019.

Dar problema e mult mai complexă – și poate duce la căderea Guvernului.

Iată dialogul din ședință, așa cum apare pe site-ul Guvernului

”Ion Ștefan: Și proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019 pentru Consiliul Județean Satu Mare.

Ludovic Orban: Aici este vorba de...?

Ion Ștefan: Spital.

Ludovic Orban: În regulă. De acord. (…)”.

Apar trei probleme:

în Monitorul Oficial apare altceva: ”finalizarea achiziției – sediu Biblioteca Județeană Satu Mare” – ceea ce înseamnă că secretarul general al Guvernului, cel care trimite actele la MO a știut de ”eroare”;
ministrul Sănătății era prezent la ședință dar NU a reacționat când ”Grindă” a cerut bani pentru un spital – destinație care, în fapt, nu exista! Ori, dr. Costache a tăcut mâlc – oare știa ceva? Cel mai probabil, DA!
Achiziția e dubioasă, iar aici trebuie să-i dăm cuvântul lui Radu Soviani, care prezintă o poveste uluitoare:
Achiziția de 12 milioane de lei a sediului din Satu Mare (Str. Iuliu Maniu nr. 2) s-a desfășurat extrem de rapid, scrie Soviani, care detaliază pe blogul personal

-a fost inițiata în 18 septembrie 2019, în 29 octombrie 2019 s-a trecut la negocierea cu cei trei finaliști, iar în 17 decembrie 2019 a fost desemnat câștigătorul, respectiv compania Metecom SA, pentru imobilul din Strada Iuliu Maniu nr. 2, Satu Mare.

-în 20 decembrie 2019 ”fără să se mai aștepte eventualele contestații, apare deja hotărârea în Monitorul Oficial, cu maximă celeritate, pentru alocarea a 12 milioane de lei pentru cumpărarea acestui sediu”.

Radu Soviani pune mai multe întrebări, dintre care reținem două:

-”De ce au mințit ministrul dezvoltării și premierul că este vorba despre o alocare pentru un spital?”

-”De ce în condiții de restricție bugetară, autoritatea centrală alocă sume unei autorități locale pentru cumpărarea unui mic mall, pe care să îl transforme în bibliotecă, plătind cash echivalentul chiriei pentru 20 de ani?”

Noi revenim la ceea ce am sesizat – și nimeni nu a analizat: De ce secretarul general nu explică modul în care s-a corectat ”eroarea” din ședință? De ce ministrul Sănătății, marele medic Costache, nu a spus nimic atunci când un alt ministru extrăgea miliarde de la fondul de rezervă pe spatele domeniului său?!

Neatenție, acoperire, combinație sau ce?... Poza care ilustrează articolul e din ședința din 20 decembrie – și arată cât de atent era ministrul Costache la respectiva ședință.

P.S. Cine este ”câștigătorul” cu probleme de care spune Radu Soviani? Are legătură chiar cu cel despre care vorbea Radu Cristescu, Gheorghe Moiș.
Cine e Gheorghe Moiș? Un miliardar cu probleme mari – iată de exemplu un articol semnat de un prieten al DNA, Ionel Stoica: ”Un milionar a dat șpăgi ridicole unui șef de la Fisc pentru protecție și rambursări uriașe de TVA. “Ascultă aici, nimic nu-i complicat în viaţa asta, dacă vrei””.

De unde știe Radu Cristescu, fost om am lui Băsescu, de Gheorghe Moiș? Simplu: ”Gheorghe Mois face parte din sfera de influenţă care gravitează în jurul lui Vasile Blaga”, după cum scrie ”Gazeta de Cluj”, care vorbește de combinațiile miliardarului ”liberal” cu statul și problemele sale cu DNA.

377
Tagurile:
Victor Costache, sănătate
Tematic
Gripă în școli: anunțul ministrului Sănătății, Victor Costache
Rezidențiat 2019: Costache, despre absolvenții care trec pragul de 60% din punctajul maxim
Medicii și asistenții, vizați! Costache vrea desfacerea contractelor de muncă
Rezidențiat 2019: anunțul ministrului Costache, toți medicii sunt vizați
Sporuri Sănătate 2020: ce spune ministrul Victor Costache
Călin Popescu Tăriceanu

Tăriceanu descrie situația dramatică a României subordonate străinilor

486
(reînnoit 16:41 17.04.2021)
Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a atras azi atenția la Congresul ALDE că Romania nu are niciun obiectiv politic, devenind yesmanul UE care preia tot pe nemestecate.

BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik. Călin Popescu Tăriceanu, a ținut un discurs furibund azi, la congresul ALDE, în care l-a pus la zid pe Klaus Iohannis acuzându-l că a adus România în poziția de yesman al țărilor mari din UE, care își impun interesele în dauna statelor mai mici, relatează Inpolitics.

”S-a dovedit că o bună parte din lupta anticorupție era o luptă între diferitele clanuri de interese care aveau sprijin din partea unora dintre grupările statului-paralel. În această așa-zisă luptă anticorupție au căzut foarte mulți oameni nevinovați care și-au văzut distruse carierele politice și profesionale, familiile și, în final, chiar viețile și au stat închiși la închisoare degeaba”, a definit Tăriceanu lupta anti-corupție despre care a afirmat că a avut ca scop supunerea României.

Astfel, potrivit lui Tăriceanu, singurul ”obiectiv” politic al României a fost campania anticorupție, care, de fapt, a dus doar la eliminarea unor personaje incomode pentru conducerea țării și pentru străinătate.

”Singurul obiectiv politic al României în acești ani care s-au scurs din 2014, singura țintă, și în plan inter și în plan extern, pare să fi rămas lupta anticorupție, cu care unii fac gargară de dmineață pînă seara și o grămadă de proști se uită în gura lor și cred că de asta stă România pe loc”, a mai spus fostul președinte al ALDE, pentru că la congres a a fost ales un alt lider al formațiunii.

Tăriceanu a admis că lupta împotriva corupției trebuie să fie apanajul justiției, dar a observat că aceasta nu trebuie să se transforme într-un obiectiv politic național, care pune România într-o postură jenantă față de celelalte țări din UE pentru că se transformă astfel în campioana corupției.

”Și vă spun că am experiența politică necesară să afirm clar că nu România e campioana corupției, că sunt țări precum Grecia, Italia, Spania și multe alte țări unde corupția ia forme mult mai extinse și mult mai grave decât în România. Dar ele își văd de drumul lor înainte”, a mai declarat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, România nu a avut în acești ultimi 6-7 ani în care a fost condusă de Iohannis niciun obiectiv de politică externă, ci a devenit un yesman care ascultă ce spun ceilalți și preia fără să mestece orice obiectiv pe care îl fixează UE, la nivelul țărilor mari.

”Din păcate, câteva țări europene mari dictează interesele lor și le impun celorlalte țări mai mici”, a spus deschis Tăriceanu.

Fostul președinte al Senatului chiar a exemplificat cum liderii importanți din UE nu au dorit să apară un pol puternic în interiorul uniunii, format din Polonia, România, Ungaria, Bulgaria ori Slovacia ”și au lovit acolo unde era pântecele slab, unde erau unii mai slabi de înger: la conducerea României. Și, din păcate pentru România – și acest lucru o să se vadă pe termen mediu și lung – au avut succes, în defavoarea României”, a descris el situația ingrată în care a fost pusă țara.

486
Tagurile:
România, Călin Popescu-Tăriceanu
Tematic
Tăriceanu a fost trimis în judecată în dosarul mitei de 800.000 de dolari
Ciolacu și Tăriceanu, cuvinte dure la adresa puterii după incendiul de la Matei Balș
Ultima oră – s-a dat drumul bizarului dosar Tăriceanu!

Загрузка...
Ludovic Orban

Orban iese la atac: orice ministru care atacă premierul își scrie demisia

174
(reînnoit 14:19 17.04.2021)
Ludovic Orban a ieșit cu declarații anti-USR în conferința de presă de astăzi, arătându-le pisica partenerilor de Guvernare.

BUCUREȘTI, 17 apr – Sputnik. Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat astăzi că orice ministru trebuie să știe că înainte de a ataca premierul trebuie să își scrie demisia.

”Dacă nu își scrie demisia, atunci să știe că va pleca”, a fost mesajul de forță al liderului PNL care vrea să clarifice astfel raportul de forțe cu USR.

Președintele PNL a adăugat că în nici un stat democratic un premier nu poate permite păstrarea unui ministru în Executivul pe care îl conduce, dacă acesta îl atacă. El a justificat demiterea Vlad Voiculescu ca fiind nu un ”moft”, ci o obligație a premierului după ce fostul ministru al Sănătății și secretarul de stat Andreea Moldova, care a fost demisă odată cu Voiculescu, au publicat un ordin cu noi reguli de carantinare fără ca premierul să fie înștiințat.

Între PNL, USR-PLUS, UDMR și Grupul minorităților există o înțelegere pentru România privitoare la guvernarea țării, nu este vorba de un campionat de orgolii sau de o competiție de oameni care suferă de vedetism, este vorba de o răspundere uriașă pe umerii noștri să guvernăm România, a adăugat președintele PNL.

174
Tagurile:
Ludovic Orban
Tematic
Cazul Voiculescu – premieră în politică! Orban face PNL de râs!
Ultima oră: Orban, ferm despre schimbarea lui Vlad Voiculescu
USR, acuzație care aruncă în aer Coaliția: ”În guvernarea PNL-Orban s-a furat enorm!”

Загрузка...
Cum mașinile ajung la parcarea privată

Dacă ai uitat permisul acasă - Este sau nu ridicată mașina

0
(reînnoit 18:15 17.04.2021)
Deși în lege este menționat clar că orice șofer trebuie să aibă la sine permisul de conducere atunci când urcă la volan, mai sunt totuși cazuri când aceștia îl uită acasă.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Regulamentul Circulației Rutiere prevede expres că orice șofer este obligat să aibă asupra sa permisul de conducere atunci când urcă la volan. Șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Veaceslav Sârbu, a explicat pentru Sputnik Moldova ce se întâmplă în cazul în care conducătorii auto sunt stopați de agenții de patrulare și nu pot prezenta carnetul de șofer. 

"Articolul 232 spune clar că, dacă un automobil este condus de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație, a permisului sau actul de înmatriculare de stat a vehiculului, sau polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă, atunci se sancționează cu amendă de la 3 la 6 unități contravenționale, ceea ce înseamnă o amendă între 150 și 300 de lei", a precizat Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

În același timp, reprezentantul poliției susține că se fac și excepții de la acestă prevedere. Astfel, în cazul în care șoferul dispune de permis de conducere, dar l-a uitat acasă sau în alt loc, agentul de patrulare verifică prin sistemul informațional dacă persoana dispune de dreptul de a conduce mijlocul de transport sau dacă este privat de permisul de conducere, însă la fel i se aplică o amendă de la 3 la 6 unități convenționale. Mai mult, agentul de patrulare poate lua decizia ca șoferul să fie înlăturat de la volanul mașinii, iar automobilul să fie dus la o parcare specială. 

"Articolul 438 îi permite agentului de patrulare să înlăture conducătorul auto de la volanul mașinii dacă nu are asupra sa documentul ce confirmă dreptul de a conduce sau a folosi vehiculul. Temei legal există și a existat mereu. Dacă agentul de patrulare, din motive tehnice, nu poate verifica prin sistemul informațional dacă persoana dispune de permis de conducere, șoferul este înlăturat de la volan și se chemă evacuatorul la fața locului, iar mașina este dusă la parcarea specială. În același timp, o altă normă spune că în cazul în care mașina este ridicată pe evacutor, dar șoferul are pe cineva la fața locului cu permis de conducere, persoana achită doar pentru cheltuielile suportate de evacuator că a venit la fața locului și amenda de la 3 la 6 unități convenționale. Aceleași măsuri se aplică și în condițiile în care șoferul reușește să prezinte permisul", a declarat Veaceslav Sârbu.

Totodată, omul legii a explicat de ce poza din telefon cu permisul de conducere nu este un argument în apărarea șoferilor. 

"Dacă agentul de patrulare nu poate verifica în sistemul informațional, iar conducătorul auto arată doar o poză din telefon, asta ar fi pe responsabilitatea polițistului nemijlocit, căci printr-o poză nu poți verifica dacă e veridic sau nu actul, sau dacă permisul e fals sau adevărat. De asta norma legală obligă agentul de patrulare să verifice fizic permisul de conducere", a mai spus Veaceslav Sârbu, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Agentul de patrulare este cel care decide cum să aplice legea, iar șoferii care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot contesta ulterior în instanța de judecată. Mai mult, conducătorul auto NU are dreptul să-i spună polițistului cum să procedeze, fiindcă în astfel de cazuri se mai poate alege cu o amendă. 

"Legea spune clar că sunt interzise imixtiunile în deciziile agentului de patrulare. Niciun cetățean nu are dreptul să-i spună cum să procedeze sau să-l corecteze. Imixtiunea, sub orice formă, în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore",  a precizat Veaceslav Sârbu.

0
Tagurile:
mașină, permis auto
Tematic
A rămas fără permis de conducere: Primul șofer, victimă a noii legi (VIDEO)
Top sfaturi și life hack-uri pentru șoferi în timpul iernii: Cum să supraviețuim frigului
Șoferii - fără permis de conducere dacă nu achită amenzile. Noul proiect de lege

Загрузка...