Gabriela Firea

Firea declară război total lui Cîțu și ”căpușelor” PNL: ”Va fi cutremur politic!”

1396
”Dacă vă întrebați cum apar sinecurile în economie, aveți aici răspunsul”, ”Vor să vină din nou căpușele lor, să se mufeze la banii bucureștenilor!”

BUCUREȘTI, 18 ian - Sputnik, Evan Răutu. Mai întâi a fost… Florin Cîțu. Cel care a lansat un atac la PSD și mai ales la Gabi Firea, în stilul său, mereu acuzator – de parcă ar fi în continuare în Opoziție.

Cîțu spune că bugetul PMB folosit de primarul general in scop electoral – și că ”astăzi este un moment bun” să afle lumea ”cum au fost cheltuiți banii dumneavoastră de Gabriela Firea”. De astăzi, de ce nu face ditamai ministrul o acțiune legală, ci… postează pe Facebook?! Greu de înțeles acest stil de guvernare.

Dar să vedem principalele acuzații la adresa primarului Gabriela Firea. În primul rând, Cîțu laudă… PSD! Adică recunoaște că în perioada 2017-2019 PMB a avut un buget anual în medie de 5.8 miliarde lei față de numai 3.9 miliarde lei în anul Cioloș, 2016.

S-a dus această diferența în investiții? ”Evident că NU”, acuză Cîțu, care aruncă boma: bugetul PMB ”se căpușează în interes personal de un primar general incompetent și iresponsabil”.

”Cheltuielile de personal au crescut de la 581.7 milioane lei în 2016 la 1.5 miliarde lei în 2019!!! Salariul mediu NET s-a triplat și este aproape dublu față de salariul mediu net din sectorul privat”, rezultatul fiind că în perioada 2017-2019 PMB a cheltuit pe salarii 3.6 miliarde lei.

Apoi, problema cea mai mare a Gabrielei Firea: ”celebrele companii înființate ilegal de primarul general și PSD”. Problema este însă și a PNL – pentru că acțiunea în instanță, care a constatat ilegalitatea companiilor nu a fost făcută de PNL, ci de Roxana Wring de la USR.â

Cîțu acuză că aceste companii ”plătesc DOAR salarii”, cheltuielile de personal reprezintă între 80% și 90% din totalul cheltuielilor”, conform ministrului.

”Dacă vă întrebați cum apar sinecurile în economie, aveți aici răspunsul”, spune Cîțu. I-am sugera, de exemplu, să îl întrebe și pe Florin Roman, ca să vadă cum e cu veniturile din consilii de administrație, sau pe cei care conduc AVAS, ca să vadă liota de angajați cu salarii fabuloase crescute de PNL, încă de pe vremea lui Tăriceanu.

Dar, pentru ministrul Cîțu este clar că ”doar evoluția cheltuielilor de personal arată că primarul general a folosit banii primăriei în scop electoral”. Păi… electoral sau ”sinecuri”?

Iată și acuzații en detail:

-”în 2016 PMB cheltuia 2.6 milioane lei iar în 2019 a cheltuit 420.5 milioane lei!!!!”;

-în perioada 2017-2019 PMB a cheltuit ”DOAR pe asistență socială 845 milioane lei”;

-în 2019 ”PMB nu a mai avut bani să plătească subvenția pentru energie termică, deși o primește de la bugetul de stat”; astfel la jumătatea anului trecut primarul general ne-a dat DOVADA supremă a incompetentei și iresponsbilității și s-a împrumutat 460 milioane lei pe 20 ani pentru a plăti subvenția pentru energie termică”.

Concluzia lui Florin Cîțu este că PMB ”a folosit aceeași formulă pe care au folosit-o guvernele PSD din ultimii trei ani” și că ”nu există nicio diferență între Dragnea, Vâlcov, Teodorovici și Firea” pentru că ”toți au folosit bugetele alimentate cu bani publici în interes personal și de partid”.

Repetăm altfel întrebarea pusă mai devreme: Florin Cîțu e ministrul Finanțelor – sau flașnetă politică? Sau ziarist de scandal? Păi dacă e atât de sigur și de ministru, de ce nu face o acțiune oficială – pentru a corecta situația și pedepsi vinovații?

Răspunsul pare simplu: câinele care latră, nu… e câine!

Problema e de ce se ferește PNL de acțiuni oficiale? Pentru că s-ar descoperi ”căpușarea” (și) de către firme (ala unor membri) PNL? Cam așa răspunde Gabriela Firea.

”Da, am tăiat robinetul firmelor căpușă abonate ani de-a rândul la bugetul Capitalei - cele mai multe ale unor membri sau/și simpatizanți/ sponsori ai PDL-PNL”, răspunde Firea. ”De asta țipă toți acum, în campanie! Vor din nou unul de-al lor la Primărie, să facă ce știu ei mai bine! Mult pentru afacerile lor, puțin pentru cetățeni!”.

Adică intenția din spatele atacului lui Florin Cîțu este ”să vină din nou căpușele lor, să se mufeze la banii bucureștenilor!”.

”Tehnic, voi organiza o conferință de presă și voi răspunde punctual aberațiilor transmise de ministrul de finanțe - primul speculant pe curs al țării!”, promite Gabriela Firea. ”Inclusiv cât avem cu toții de plătit, de pe urma împrumuturilor și a deciziilor controversate privind retrocedări în parcuri ale unor primari de dreapta! Așa de buni pentru bucureșteni, încât au lăsat în urma lor zero proiecte realizate dar sute de milioane de euro datorate”.

Și, Gabi Firea promite că în urma acestor dezvăluiri ”Va fi cutremur politic!” și le cere lui Cîțu și liberalilor ”Nu mai petreceți, mâncați, beți și stați prin curent și praf, în birourile ministeriale!”.

Pe de altă parte, Gabi Firea aduce aminte că ”a alocat resurse cu nemiluita” pentru spitale, cumpărarea de noi autobuze, ambulanțe, lărgirea de artere, modernizarea țevilor de termoficare, consolidarea clădirilor cu bulină, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilități, femei însărcinate, nou născuți, familii monoparentale, tratamente FIV - proiecte în premieră -, recuperarea parcurilor, a spațiilor verzi, plus subvențiile la transport și energie termică etc.

Desigur, urmează o nouă etapă a războiului care va continua probabil până la alegerile locale – pentru că atacurile sunt, după cum s-a văzut, o preocupare principală a politicienilor români, după 1990.

1396
Tagurile:
PNL, Florin Cîţu, Gabrielei Firea
Tematic
Vestea momentului: Gabriela Firea se retrage! Ce se ascunde în spatele deciziei
Firea nu candidează la șefia PSD, ci la Primăria Capitalei
Nervi întinși: un cunoscut și puternic lider PSD dă de pământ cu Firea!
Război politic la nivel înalt: Firea îl amenință pe Orban cu o plângere penală
Firea, dată în judecată de reprezentanta lui Tăriceanu – acuze grave, trafic de influență
Sigla PSD

PSD amenință puterea cu alegeri anticipate

104
Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit de posibilitatea alegerilor anticipate în contextul apropierii moțiunii de cenzură.

BUCUREȘTI,  18 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu crede că e o catastrofă ca, pentru prima oară în România, după 30 de ani, să fie organizate şi alegeri anticipate.

Aflat la Timişoara, Ciolacu a dat asigurări că PSD nu va susţine niciodată, din umbră, un guvern PNL.

”Trebuie să punem lucrurile în ordinea lor. PSD este cel mai mare partid din România, a şi câştigat alegerile. Mă vedeţi pe mine, pe domnul Grindeanu, pe domnul Stănescu că vom susţine vreodată să rămână doamna Turcanu, domnul Cîţu, într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu”, a spus răspicat Ciolau.

De aceea, Ciolacu a adăugt că nu crede că e o catastrofă ca, după 30 de ani, să fie şi alegeri anticipate și a precizat că PSD nu e angrenat într-un joc politic care priveşte alt partid, cu trimitere la alegerile interne din PNL. Ciolacu chiar a arătat că alegerile anticipate ar putea fi organizate când se va putea crea o majoritate.

”Deja noi negociem cu mai mulți parlamentari, cu altă formațiune care se află în opoziţie, cu grupul minorităţilor şi neafiliaţii. Este pentru prima oara când o moţiune are şanse să treacă la 6 luni de la guvernarea actuală. Suntem pregătiţi să preluăm guvernarea”, a mai declarat Ciolacu, făcând referire probabil la AUR, aflat și el în opoziție și care ar putea asigura un număr destul de mare de voturi la moțiunea de cenzură.
104
Tagurile:
Alegeri anticipate, PSD

Загрузка...
Familie

PSD lasă puterea în ofsaid și propune o lege pentru familiile cu copii

115
(reînnoit 15:20 17.06.2021)
PSD a prezentat astăzi o propunere a unui pachet legislativ care să sprijine suplimentar familiile cu copii în vederea stimulării natalității.

BUCUREȘTI,  17 iun – Sputnik. PSD dă șah mat puterii care tot amână creșterea alocațiilor pentru copii și propune măsuri de stimulare a natalității.

Praga
© Sputnik / Алексей Даничев

Astfel, PSD a prezentat astăzi o lege prin care se propune nu doar  creșterea alocațiilor, ci și deduceri pentru salariații cu copii și acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii”, a explicat președintele PSD Marcel Ciolacu sensul acestei propuneri de lege.

El a arătat că singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă, ținând cont de faptul că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România.

”Pe acești români trebuie să-i încurajăm să se întoarcă într-o țară unde merită să trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie să beneficieze de un suport real din partea statului român”, a arătat astăzi președintele PSD.

Ciolacu a arătat că PSD vrea să pună accentul pe servicii educaționale și de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani.

”Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creșe moderne, de grădinițe, școli și afterschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediul de maternitate”, a mai spus Ciolacu pe această temă.

În legea PSD, voucherele pentru creșe și grădinițe vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat pe motiv că, dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, să fie lăsat să participe și mediul privat care se mișcă mai repede.

Mai mult, PSD propune ca familiile să fie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, și să fie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor, cu sprijinul statului.

Ciolacu a mai atras atenția că, în urma măsurilor luate de guvernele de dreapta, în 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani, iar această tendință trebuie inversată.

115
Tematic
Românii, campioni la nașteri în Italia
O păpușă care se vinde în România naște controverse – motivul este șocant
Ziua de naștere a Patriarhului României: cum va fi sărbătorită
Baby-boom post Pandemie în România? 2021 aduce mai multe nașteri

Загрузка...
Sebastian Kurz

Cancelarul Austriei: „Pacea în Europa nu este posibilă fără Rusia”

0
(reînnoit 17:49 18.06.2021)
A doua zi după summitul de la Geneva dintre Vladimir Putin și Joe Biden, cancelarul Austriei a apreciat întâlnirea, considerând necesară „menținerea dialogului” și afirmând că pacea în Europa este imposibilă fără Rusia.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Cancelarul Austriei Sebastian Kurz a apreciat întâlnirea dintre președintele rus și cel american de la Geneva și decizia reluării atribuțiilor ambasadorilor celor două țări.

„Mă bucur de summitul de ieri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin și de întoarcerea ambasadorilor, ceea ce va deschide căi de dialog între cele două superputeri”, a spus Kurz într-un comunicat pus la dispoziţia Sputnik

Potrivit cancelarului, şi Uniunea Europeană ar trebui să se angajeze pe această cale în relațiile sale cu Moscova.

„Este important să menținem dialogul și să urmăm o linie clară în cazul unor dispute, de exemplu în chestiunea drepturilor omului, despre care trebuie, de asemenea, să discutăm. Acest lucru i l-am spus astăzi președintelui Consiliului European, Charles Michel”, a adăugat Kurz.

„Pacea în Europa este posibilă numai cu Rusia, nu [dacă suntem] împotriva ei”, a conchis cancelarul austriac.

Sebastian Kurz declarase anterior, pe 17 aprilie, că Viena este pregătită să organizeze summit-ul dintre Vladimir Putin și Joe Biden. Acesta dezvăluise că se afla deja în contact cu Moscova și Washington pentru a stabili dacă îi va găzdui capitala țării sale, ceea ce ar fi fost „o mare onoare”.

UE și noua sa politică
Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото
© Sputnik / Григорий Сысоев

Între timp, șeful diplomației europene, Josep Borrel, a elaborat un raport cu privire la relațiile cu Rusia pentru summitul UE programat pentru 24 și 25 iunie.

Documentul vorbește despre noua strategie a UE pentru Rusia. Aceasta se bazează pe trei „orientări”: represalii, constrângere și dialog. Raportul a fost descris de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova drept „prevalența fobiilor asupra unei viziuni creative asupra lumii”.

Prima întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden, care a avut loc pe 16 iunie la Geneva, a durat 4,5 ore. La finalul summitului, președintele rus a anunțat că s-a convenit începerea consultărilor privind stabilitatea strategică, cele două țări recunoscând responsabilitățile lor la nivel internațional în acest domeniu.

Cei doi președinți au adoptat o declarație comună în care Federația Rusă și Statele Unite își reafirmă angajamentul față de principiul că nu există câştigător în caz de război nuclear. Acest principiu a fost afirmat de foştii lideri sovietic și american Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în timpul unei întâlniri, tot la Geneva, în 1985.

0
Tagurile:
Sebastian Kurz

Загрузка...