Cozmin Gușă

Revenit în PSD, Cozmin Gușă trage sfori pentru a impune un președinte și o nouă conducere

1509
(reînnoit 16:37 17.01.2020)
Cozmin Gușă: ”Știu că mulți alți din partid gândesc despre el ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie”.

BUCUREȘTI, 17 ian, Sputnik, Evan Răutu. ”Cozmin Gușă este una dintre cele mai abile și puternice minți din noul val politic”, spune analistul Sputnik Dragoș Dumitriu.

Dumitriu a fost coleg în Parlament cu Cozmin Gușă, iar opinia lui este fermă: ”Cozmin este prea inteligent, independent și capabil pentru a fi ținut sub control de actualul PSD, nu există în partid lideri pe măsura lui”.

”Cozmin a lucrat direct cu Adrian Năstase, Traian Băsescu și Dan Voiculescu, a umblat cu ”lume bună” de la Washington și Moscova, are combinații cu Ghiță, Andronic și alții pe care mai bine nu-i numesc… i-a luat afacerea lui Sorin Vîntu… pe omul acesta chiar vreți să-l țineți în subordinea lui Ciolacu și Paul Stănescu?!...”, comentează ironic analistul Sputnik.

E un ”haiduc” sau un ”condotier” de talie internațională, cu o agendă proprie, extrem de imprevizibil și subiectiv în privința scrupulelor și caracterului, consideră Dragoș Dumitriu – și ”singurul de care s-ar teme că îi poate descifra jocurile este Victor Ponta”.

Comentariul analistului Sputnik vine după un dialog eveniment între Cozmin Gușă și Dan Andronic, publicat de ”Evenimentul zilei”, în care fostul secretar general al PSD creionează o nouă structură de conducere a partidului în care abia a intrat.

Și da, Cozmin Gușă pare că trage sfori – cel puțin mediatice, pentru a susține sau chiar impune o nouă conducere a PSD – și ideile sale sunt, așa cum era de așteptat, extrem de interesante.

”Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate”

”În acest moment, cel mai potrivit pentru funcția de președinte cred că este Sorin Grindeanu, un om încă tânăr, dar vechi în partid”, afirmă Cozmin Gușă, care apreciază la președintele ANCOM ”Nu doar faptul că s-a opus public și concret unor aberații declanșate de Dragnea, dar este un om cu școală solidă și un bun camarad, ceea ce e mult în politica de azi”.

Cozmin Gușă aduce și un argument: ”M-am bucurat să văd un sondaj zilele trecute, centrat pe publicul de stânga, iar Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate”.

”Știu că mulți alți din partid gândesc despre Sorin ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie”, declară fără ocolișuri Cozmin Gușă, iar Dan Andronic îl susține, într-o formulă prudentă: ”Interesant, am scris despre asta acum două săptămâni”, a replicat patronul EvZ.

Dar, Cozmin Gușă nu se limitează doar la președintele PSD, ci prezintă chiar o structură – ”prim-vicepresedinți care-ar putea ajuta partidul dacă ar fi aleși”,

”Pe partea de administrație locală, Gabi Firea e de susținut (…) pe domeniul politicii externe cred că un prim-vicepreședinte potrivit ar fi și Titus Corlățean, un intelectual experimentat deja în domeniu, care are autoritatea de a emite pe acest domeniu neglijat de România, dar și de PSD în ultimii an”, declară Gușă.

Pe de altă parte, Cozmin Gușă vizează și un prim-vicepreședinte ”care să monitorizeze activitatea CSAT, și să emită public în consecință, în condițiile în care PSD nu are acum pe nimeni acolo, unde se iau totuși decizii strategice de maximă importanță pentru România”.

Ori, în această postură îl vede pe Ioan Mircea Pașcu, ”dar poate fi și Mihai Tudose, sau altcineva din partid poate”.

Ciolacu, Stănescu… și ei, pe-acolo – Ponta, nu! ”Eeee, dacă Năstase…”

”Vorbești ca și când lucrurile astea sunt stabilite”, replică ironic Dan Andronic, ”știu că jocurile sunt mai complicate - cum crezi că vor accepta aceste lucruri cei care conduc acum PSD-ul, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu?”.

Despre cei doi, Cozmin Gușă spune că ”au merite mari, pentru că s-au înhămat la o muncă foarte dificilă” – dar ”dacă”(!!!) vrea să candideze el îl vede pe Paul Stănescu ”ca un secretar general competent”.

”Legat de Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că poate ocupa funcția de prim-vicepreședinte pe domeniul parlamentar, a dovedit expertiză foarte bună legat de mecanisme și luptă politică în Parlament, dar dacă nu candidează Paul, atunci Marcel Ciolacu poate fi o soluție la fel de bună pentru secretar general”, afirmă Cozmin Gușă.

Pe Vasile Dâncu în vede în fruntea „cimitirului elefanților”, adică ”președinte al Consiliului Național, loc de unde am putea rescrie ideologia partidului, dar am și putea reactiva departamentele ce vor oferi soluții zilnice de guvernare mai bună a României”.

În schimb, o problemă apare când vine vorba de Victor Ponta – un personaj pe care îl vrea departe de structura PSD pe care o imaginează – poate din motivele arătate anterior de analistul Sputnik. 

”Despre Victor nu prea vreau să vorbesc, personal sunt mâhnit de nivelul jos al emisiei lui publice pe diverse subiecte (…) persoana lui are și n-are legătură cu un viitor proiect de alianță a stângii, care să grupeze PSD, Pro România, intelectuali de stânga independenți politic etc., proiect care se poate face și deveni un vehicul politic de succes”, declară Gușă.

În fine, Adrian Năstase: ”Eeee, dacă Adrian Nastase ar vrea să se implice, și ar putea legal, ar fi multe de câștigat la nivelul expertizei partidului”, comentează Cozmin Gușă.

”Totuși, cred că și acum, dacă l-am convinge să se ocupe de Institutul Social-Democrat, care tot pe vremea lui s-a fondat, ar fi un mare câștig”, consideră Cozmin Gușă – ”ar fi o tribună publică excepțională pentru stânga, ar crea un mediu de dezbatere consistentă, care nu se mai practică niciunde în România”.

Concluzia: ”Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere”

Întrebare interesantă de final – ”Conducerea partidului știe că ai aceste idei? Ai aprobarea lor să le faci publice?”, a întrebat Andronic.

”Un membru de partid nu dă socoteală nimănui pentru ideile sale - doar pentru acțiuni care implică partidul”, a răspuns Gușă, care precizat că dă acest interviu nu în calitate de ”geostrateg, consultant, acționar Realitatea TV”, ci de simplu ”membru PSD Sector 1”.

Și ”concluzia” ironică a lui Dan Andronic: ”Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere…”. Să mai așteptăm câteva zile…

1509
Tagurile:
Cozmin Gușă, PSD
Tematic
Cine ar putea fi viitorul președinte al PSD în locul lui Ciolacu
Ce politică va avea Realitatea după ce Gușă a devenit membru PSD
Gușă, explicaţii şoc în scandalul Realitatea: „trompetele lui Coldea nu mai sunt invitate”
Năstase, despre REVENIREA în conducerea PSD și ofertele Ponta, Gușă, Dâncu. Analiza cheie!
”Nucleara” - George Maior, șef la PSD? Cozmin Gușă are o reacție dură, plină de tupeu
Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel Zamfir, gata să-i dea lovitura fatală lui Ludovic Orban și PNL! De ce tace PSD?

219
Ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF? Și de ce PSD NU dă deocamdată nici un semnal în privința susținerii lui Daniel Zamfir?

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”De ce, Ludovice?”, întreba acum două săptămâni Daniel Zamfir, referindu-se la o declarație a premierului Orban: ”Ar fi o sfidare dacă PSD l-ar susține pe Zamfir la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Vom negocia”.

Prima întrebare pe care o punea senatorul era ”De ce ar fi sfidare, Ludovice? La adresa cui ar fi sfidare?”. Și desigur, în continuare ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF?

Cert este că Autoritatea de Supraveghere Financiară este un punct cheie, care poate controla… cam tot în materie de finanțe!  Nu și băncile, dar…

Pe scurt, ASF este instituția responsabilă cu autorizarea, reglementarea, supravegherea și controlul entităților din piețele financiare non-bancare românești: asigurări-reasigurări, instrumente și investiții financiare și pensii private.

De ce spuneam ”Nu și băncile, dar…”? Pentru că, oare pot face băncile jocuri fără combinația cu asiguratorii? Răspunsul e NU, în mare parte!

Despre acești asiguratori, Daniel Zamfir trage semnalul de alarmă – ”Piața asigurărilor stă pe un butoi de pulbere!„.

De asemenea, Zamfir a inițiat, în Comisia economică, industrie si servicii a Senatului, împreună cu Comisia de industrii si servicii a Camerei Deputaților dezbateri pe ”probleme grave de pe piața asigurărilor împreună cu toți factorii implicați: ASF, UNSAR, BAAR, COTAR, CONROM, PRBAR, AURSF”.

Mai mult, Transportatorii din România, una dintre cele mai puternice și active branșe economice, cu legătură directă cu asigurările, cer Parlamentului demiterea întregului Consiliu al ASF  şi numirea unui consiliu, condus de senatorul PSD Daniel Zamfir.

”Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România – C.O.T.A.R solicită Parlamentului României destituirea întregului consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară și numirea unui nou consiliu sub conducerea unui Președinte care a dovedit că poate proteja consumatorii de practicile abuzive ale firmelor de asigurări din România”, se arată într-un comunicat publicat de „Lumea Banilor”.

De asemenea, COTAR, alături de 7 organizații partenere care fac parte din Grupul Consultativ pentru Protecția Consumatorilor de servicii financiare non-bancare, organizat pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în susține deschis și ferm pe Zamfir la ASF!

Organizațiile își ”reafirmă susținerea domnului senator Daniel Zanfir pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, acesta fiind singură persoană cu experiență și rezultate recunoscute în lupta cu abuzurile instituțiilor financiare, având atitudinea pro-consumator absolut necesară pentru reconstruirea încrederii prăbușite în această instituție”, se arată în comunicatul publicat de LuBa.

Mai mult, COTAR anunță măsuri radicale – în sensul că ”nu va încheia nicio formă de protest până în momentul destituirii întregului Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară, destituirea persoanelor aflate în conflict de interese din cadrul ASF și numirea unui Președinte al Autorității care are experiență, anvergură și determinarea necesară în disciplinarea piețelor financiar nebancare din România”.

Publicația lui Răzvan Savaliuc atrage atenția că Parlamentul României, atunci când numește Președintele ASF și membrii din consiliului ASF poartă ”responsabilitatea a 8 milioane de proprietari de autovehicule dar și că industria auto reprezintă 15% din PIB-ul României”.

Daniel Zamfir a reacționat cu puține cuvinte… ca un om gata să treacă la treabă: ”Încrederea atâtor oameni mă onorează din plin”.  

Ori, în această situație, ce va face Orban? Ce se va întâmpla dacă Zamfir, senatorul care a reușit să învingă în bătălia cu băncile, ajunge să controleze „mușuroiul” asigurărilor?! Să nu uităm că liberali de frunte au afaceri în domeniul bancar, IFN, asigurări sau burse!

Evident, prezența unui luptător ca Daniel Zamfir acolo este letală pentru șmecherii din domeniu! Și, evident, este fatală pentru mulți liberali. Nu intru acum în detalii.

Rămâne întrebarea pe care nu am comentat-o: ce ar vrea Orban să negocieze cu PSD ca să nu îl susțină pe Zamfir la ASF? Și de ce PSD NU dă deocamdată nici un semnal în privința susținerii lui Daniel Zamfir?

Începând cu perioada de referință 20 mai – 1 iunie, pe pagina PSD… nimic despre Daniel Zamfir, nimic despre ASF, nimic despre demersul transportatorilor sau despre demersurile de la Comisie! În schimb e promovat Mihai Tudose. Deci, o întrebare sinceră pentru Daniel Zamfir: crede că PSD, cu Tudose la anumite butoane, îl va susține pentru conducerea ASF?

Să nu uităm, Doina Dascălu, actuala interimară de la ASF și fina primul șef al ASF, Dan Radu Rușanu, a fost adusă în 2017… consiliera premierului Mihai Tudose!

Cumva, în curând vom vedea în loc de ”De ce, Ludovice?” – ”De ce, Marcele?”.

219
Tagurile:
PNL, PSD, Daniel Zamfir
Tematic
Știrea nopții: Daniel Zamfir, în cărţi pentru o funcție MARE! E șoc pentru Cîțu și Orban!
Daniel Zamfir acuză ”marea cacealma a ordonanței de amânare a ratelor la credite”
Daniel Zamfir, decizie radicală: ”Eu m-am hotărât! NU voi fi cu Orban şi Cîţu!”
Daniel Zamfir se opune ferm lui Iohannis: ”Asta ne va duce în prăpastie!”
Daniel Zamfir, nu mai suportă ipocrizia: ”Oameni buni, asta vreți?! Acceptați în tăcere?”

Загрузка...
Premierul Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă nu se lasă intimidată: “Orban a făcut tot ce-a putut ca blocheze”

689
(reînnoit 21:34 01.06.2020)
Fostul premier nu se lasă intimidată de atitudinea lui Marcel Ciolacu și iese la rampă de câte ori este nevoie - și, de cele mai multe ori, dovedește mai mult curaj decât liderul interimar al PSD

BUCUREȘTI, 1 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Trecută pe linie moartă de noua conducerea a PSD, fostul premier și președinte social democrat nu se lasă intimidată de atitudinea lui Marcel Ciolacu și iese la rampă de câte ori este nevoie. Și, de cele mai multe ori, dovedește mai mult curaj decât liderul interimar al PSD!

Astăzi, cu ocazia Zilei Copilului, Viorica Dăncilă a subliniat, cu responsabilitate, că ”noi, adulții, e nevoie să facem mai mult pentru generațiile viitoare”.

”Ca premier al României am înțeles bine acest mesaj și de aceea, în primăvara anului trecut, Guvernul pe care l-am condus a majorat alocația pentru copii de la 84 de lei la 150 de lei”, amintește Dăncilă, care precizează că, la acea vreme, a făcut majorarea ”cu susținerea PNL”.

Dar, atrage atenția ex-premierul, ”dacă noi am făcut atunci tot posibilul pentru a găsi resursele financiare, fără să ne plângem și să căutăm justificări că nu se poate, guvernul Ludovic Orban a făcut tot ce-a putut ca să blocheze și să întârzie noua majorare a alocațiilor votată de PSD”.

”Din cauza guvernării liberale, copiii din România nu au azi, de ziua lor, alocații de 300 de lei pe lună” – este rezultatul acestui blocaj de care îl acuză pe Orban.

Situația e acum și mai acută, pentru că ”în mod evident” familiile din România ”au nevoie de bani în plus, iar restricțiile privind deficitele bugetare s-au relaxat în toată Europa în condițiile crizei coronavirusului”.

Dar, observă Dăncilă – ”guvernul Orban nu dă semne că vrea să majoreze alocațiile”.

”În mod evident, prioritățile PNL sunt altele, fără legătură cu pregătirea unui viitor mai bun pentru copiii României”, acuză Viorica Dăncilă care, în finalul mesajului de 1 iunie, urează ”La mulți ani tuturor copiilor, iar guvernanților actuali le cer să facă ce trebuie pentru noile generații!”.

 

689
Tagurile:
Viorica Dăncilă
Tematic
Viorica Dăncilă iese la rampă și îl face praf pe Iohannis – ”e o josnicie politică!”
Dăncilă, mesaj cheie: după 15 mai trebuie permisă și redeschiderea bisericilor
Viorica Dăncilă, atitudine unică față de Casa Regală – lecție pentru Iohannis și PNL!
Dăncilă și Teodorovici dau de pământ cu Cîțu și cu guvernul: ”Adevărul e că sunteți praf!”
Viorica Dăncilă îi ia fața lui Ciolacu – preia inițiativa în bătălia cu Guvernul Orban

Загрузка...

Imagini fascinante din peștera Mua din Vietnam

0
(reînnoit 21:32 01.06.2020)
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
Din zona peșterilor Mua din Vietnam poate fi văzută o panoramă care îți taie răsuflarea. Sputnik vă propune o selecție de imagini din această destinație turistică.

Hang Mua este denumirea muntelui care se află împreună cu peștera Mua Caves în zona protejată, în apropiere de parcul național Tam Coc, în provincia Vietnamului de Nord, Ninh Bình. În special, acest loc este cunoscut anume sub denumirea Mua Caves, chiar dacă acolo există două peșteri mici, însă turiștii sunt atrași de punctul de observație, care se află pe vârful muntelui Hang Mua.

Pentru a ajunge pe punctul de observație, turiștii trebuie să parcurgă 500 de trepte. De pe punctul de observație pot fi văzute aspecte incredibile din toate părțile, în special, râul Ngo Dong și mai multe stânci din jurul parcului Tam Coc.

0
 • O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O femeie stă pe o stângă în timpul fotografierii pe punctul de observare din apropierea peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Un bărbat cu un copil pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe scara spre punctul de observare al peșterii Mua

 • Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  Turiștii pe punctul de observare a peșterii Mua, Vietnam

 • O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O turistă pe muntele Dragonului, pe punctul de observare al peșterii Mua, Vietnam

 • O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam
  © AFP 2020 / Manan Vatsyayana

  O tânără pe punct de observare al peșterii Mua, Vietnam


Загрузка...