Cozmin Gușă

Revenit în PSD, Cozmin Gușă trage sfori pentru a impune un președinte și o nouă conducere

1616
(reînnoit 16:37 17.01.2020)
Cozmin Gușă: ”Știu că mulți alți din partid gândesc despre el ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie”.

BUCUREȘTI, 17 ian, Sputnik, Evan Răutu. ”Cozmin Gușă este una dintre cele mai abile și puternice minți din noul val politic”, spune analistul Sputnik Dragoș Dumitriu.

Dumitriu a fost coleg în Parlament cu Cozmin Gușă, iar opinia lui este fermă: ”Cozmin este prea inteligent, independent și capabil pentru a fi ținut sub control de actualul PSD, nu există în partid lideri pe măsura lui”.

”Cozmin a lucrat direct cu Adrian Năstase, Traian Băsescu și Dan Voiculescu, a umblat cu ”lume bună” de la Washington și Moscova, are combinații cu Ghiță, Andronic și alții pe care mai bine nu-i numesc… i-a luat afacerea lui Sorin Vîntu… pe omul acesta chiar vreți să-l țineți în subordinea lui Ciolacu și Paul Stănescu?!...”, comentează ironic analistul Sputnik.

E un ”haiduc” sau un ”condotier” de talie internațională, cu o agendă proprie, extrem de imprevizibil și subiectiv în privința scrupulelor și caracterului, consideră Dragoș Dumitriu – și ”singurul de care s-ar teme că îi poate descifra jocurile este Victor Ponta”.

Comentariul analistului Sputnik vine după un dialog eveniment între Cozmin Gușă și Dan Andronic, publicat de ”Evenimentul zilei”, în care fostul secretar general al PSD creionează o nouă structură de conducere a partidului în care abia a intrat.

Și da, Cozmin Gușă pare că trage sfori – cel puțin mediatice, pentru a susține sau chiar impune o nouă conducere a PSD – și ideile sale sunt, așa cum era de așteptat, extrem de interesante.

”Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate”

”În acest moment, cel mai potrivit pentru funcția de președinte cred că este Sorin Grindeanu, un om încă tânăr, dar vechi în partid”, afirmă Cozmin Gușă, care apreciază la președintele ANCOM ”Nu doar faptul că s-a opus public și concret unor aberații declanșate de Dragnea, dar este un om cu școală solidă și un bun camarad, ceea ce e mult în politica de azi”.

Cozmin Gușă aduce și un argument: ”M-am bucurat să văd un sondaj zilele trecute, centrat pe publicul de stânga, iar Sorin Grindeanu stă excepțional ca favorabilitate”.

”Știu că mulți alți din partid gândesc despre Sorin ca fiind alternativa potrivită, deci sunt optimist c-ar putea fi ales în februarie”, declară fără ocolișuri Cozmin Gușă, iar Dan Andronic îl susține, într-o formulă prudentă: ”Interesant, am scris despre asta acum două săptămâni”, a replicat patronul EvZ.

Dar, Cozmin Gușă nu se limitează doar la președintele PSD, ci prezintă chiar o structură – ”prim-vicepresedinți care-ar putea ajuta partidul dacă ar fi aleși”,

”Pe partea de administrație locală, Gabi Firea e de susținut (…) pe domeniul politicii externe cred că un prim-vicepreședinte potrivit ar fi și Titus Corlățean, un intelectual experimentat deja în domeniu, care are autoritatea de a emite pe acest domeniu neglijat de România, dar și de PSD în ultimii an”, declară Gușă.

Pe de altă parte, Cozmin Gușă vizează și un prim-vicepreședinte ”care să monitorizeze activitatea CSAT, și să emită public în consecință, în condițiile în care PSD nu are acum pe nimeni acolo, unde se iau totuși decizii strategice de maximă importanță pentru România”.

Ori, în această postură îl vede pe Ioan Mircea Pașcu, ”dar poate fi și Mihai Tudose, sau altcineva din partid poate”.

Ciolacu, Stănescu… și ei, pe-acolo – Ponta, nu! ”Eeee, dacă Năstase…”

”Vorbești ca și când lucrurile astea sunt stabilite”, replică ironic Dan Andronic, ”știu că jocurile sunt mai complicate - cum crezi că vor accepta aceste lucruri cei care conduc acum PSD-ul, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu?”.

Despre cei doi, Cozmin Gușă spune că ”au merite mari, pentru că s-au înhămat la o muncă foarte dificilă” – dar ”dacă”(!!!) vrea să candideze el îl vede pe Paul Stănescu ”ca un secretar general competent”.

”Legat de Marcel Ciolacu, am mai spus-o, cred că poate ocupa funcția de prim-vicepreședinte pe domeniul parlamentar, a dovedit expertiză foarte bună legat de mecanisme și luptă politică în Parlament, dar dacă nu candidează Paul, atunci Marcel Ciolacu poate fi o soluție la fel de bună pentru secretar general”, afirmă Cozmin Gușă.

Pe Vasile Dâncu în vede în fruntea „cimitirului elefanților”, adică ”președinte al Consiliului Național, loc de unde am putea rescrie ideologia partidului, dar am și putea reactiva departamentele ce vor oferi soluții zilnice de guvernare mai bună a României”.

În schimb, o problemă apare când vine vorba de Victor Ponta – un personaj pe care îl vrea departe de structura PSD pe care o imaginează – poate din motivele arătate anterior de analistul Sputnik. 

”Despre Victor nu prea vreau să vorbesc, personal sunt mâhnit de nivelul jos al emisiei lui publice pe diverse subiecte (…) persoana lui are și n-are legătură cu un viitor proiect de alianță a stângii, care să grupeze PSD, Pro România, intelectuali de stânga independenți politic etc., proiect care se poate face și deveni un vehicul politic de succes”, declară Gușă.

În fine, Adrian Năstase: ”Eeee, dacă Adrian Nastase ar vrea să se implice, și ar putea legal, ar fi multe de câștigat la nivelul expertizei partidului”, comentează Cozmin Gușă.

”Totuși, cred că și acum, dacă l-am convinge să se ocupe de Institutul Social-Democrat, care tot pe vremea lui s-a fondat, ar fi un mare câștig”, consideră Cozmin Gușă – ”ar fi o tribună publică excepțională pentru stânga, ar crea un mediu de dezbatere consistentă, care nu se mai practică niciunde în România”.

Concluzia: ”Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere”

Întrebare interesantă de final – ”Conducerea partidului știe că ai aceste idei? Ai aprobarea lor să le faci publice?”, a întrebat Andronic.

”Un membru de partid nu dă socoteală nimănui pentru ideile sale - doar pentru acțiuni care implică partidul”, a răspuns Gușă, care precizat că dă acest interviu nu în calitate de ”geostrateg, consultant, acționar Realitatea TV”, ci de simplu ”membru PSD Sector 1”.

Și ”concluzia” ironică a lui Dan Andronic: ”Să sperăm că nu se lasă cu încă o excludere…”. Să mai așteptăm câteva zile…

1616
Tagurile:
Cozmin Gușă, PSD
Tematic
Cine ar putea fi viitorul președinte al PSD în locul lui Ciolacu
Ce politică va avea Realitatea după ce Gușă a devenit membru PSD
Gușă, explicaţii şoc în scandalul Realitatea: „trompetele lui Coldea nu mai sunt invitate”
Năstase, despre REVENIREA în conducerea PSD și ofertele Ponta, Gușă, Dâncu. Analiza cheie!
”Nucleara” - George Maior, șef la PSD? Cozmin Gușă are o reacție dură, plină de tupeu
George Simion, AUR

AUR cere libertate religioasă pentru credincioși cu ocazia Sărbătorilor Pascale

123
(reînnoit 17:34 05.03.2021)
Partidul AUR a solicitat Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă libertate de manifestare pentru credincioși în perioada Sărbătorii Învierii.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Alianţa pentru Unirea Românilor cere Guvernului și CNSU "corectarea hotărârilor ce impun restricţii de deplasare", în perspectiva zilei de 4 aprilie, când este Paştele catolic şi a zilei de 2 mai - Paştele ortodox.

"În aceste sfinţite nopţi, creştinii îşi doresc să participe la slujba Învierii, urmată de Sfânta Liturghie; prin urmare, este necesară derogarea de la restricţiile de deplasare între orele 23.00 – 5.00, una dintre măsurile impuse de CNSU în data de 6 noiembrie 2020 şi prelungită lună de lună, până la un termen necunoscut", arată partidul AUR într-un comunicat.

Cu această ocazie, AUR a subliniat poziţia sa de respingere a măsurilor luate de Guvern, ”sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis şi la indicaţiile OMS” pentru combaterea epidemiei de SARS-CoV-2, ”măsuri fără temei ştiinţific, arbitrare, disproporţionate şi cu consecinţe dezastruoase", se mai arată în comunicat.

AUR promite că va lupta pe toate căile, în Parlament şi în afara lui, ”ca aberaţia de anul trecut să nu se mai întâmple”.

”Este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor, una a bucuriei şi nădejdii, a credinţei depline în Iisus Hristos, a învierii Lui şi a noastre. Cu toate riscurile în faţa întunericului, noi vom merge să luăm Lumina. Le-o vom da şi celor rătăciţi, care ne ţin departe de Biserică şi ne vom ruga ca Bunul Dumnezeu să le deschidă mintea, să le încălzească sufletul şi să le îndrume fapta", a transmis senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, în același comunicat.
123
Tagurile:
Biserică, AUR

Загрузка...
Stelian Ion

Ministrul Justiției se apără în dosarul 10 august

128
(reînnoit 12:42 05.03.2021)
Ministrul Justiției Stelian Ion a cerut astăzi răbdare în cazul 10 august până apare motivarea instanței și a refuzat să dea răspunsuri clare la întrebările presei.

BUCUREȘTI, 5 mar – Sputnik. Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a dat curs astăzi solicitării președintelui Klaus Iohannis de a explica public cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul 10 august să fie clasat.

Astfel, ministrul Justiției a cerut în conferința de presă de astăzi răbdare până la apariția motivării, arătând că o parte din dosar a fost disjunsă şi îşi va urma cursul și că, teoretic, orice este posibil.

Totuși, ministrul Justiției a precizat că i se pare prematur să se vorbească despre sesizarea CEDO în acest caz, el spunând că își dorește să se facă lumină, într-un fel sau altul, în România.

"Dacă e vreo aşteptare din partea cuiva să intervină ministrul Justiţiei, nu se poate întâmpla şi e bine că e aşa”, a mai afirmat ministrul, făcând aluzie la solicitarea lui Iohannis.

”Eu voi încerca să dau lămuriri cu privire la acest dosar, dar nu vă așteptați să facem lumină astăzi. E un dosar în curs de soluționare”, a spus Stelian Ion, care a amintit că el a fost prezent în Piața Victoriei în acele momente.

”Până nu vedem motivarea nu putem avea o imagine de ansamblu cât de cât clară din punct de vedere al anchetei. Solicitarea mea pentru toată lumea este să avem răbdare să vedem motivarea instanței. Cert e că dosarul 10 august nu se termină aici”, a promis ministrul.

”Potrivit legii, ministrul Justiției nu poate interveni. Ar fi foarte grav să se întâmple așa și ar fi foarte grav să se poată așa ceva. Dacă există vreo așteptare din partea cuiva să intervin în acest dosar, le spun clar că nu se poate întâmpla.  Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere. Răspunsurile trebuie să vină exclusiv din partea sistemului judiciar”, a precizat ministrul, punându-i în gardă pe politicienii care au cerut intervenții în acest dosar.

Ministrul a promis de asemenea că va face o solicitare de control, pentru că multe dosare s-au împotmolit de-a lungul anilor, iarl în urma controlului va propune Parlamentului remedii legislative.

Dar ministrul Justiției  ținut să precizeze că președintele nu este responsabil în vreun fel, nici direct, nici indirect, de situația creată și a refuzat să comenteze acuzațiile asociațiilor de magistrați care au indicat o responsabilitate a președintelui Iohannis prin numirile pe care le-a făcut.

”Dacă voi concluziona că o anumită persoană e responsabilă pentru dosarul 10 august, o voi face în scris și o voi face către organele care au competențe, de exemplu Inspecția Judiciară”, s-a scuzat ministrul.

El i-a sfătuit pe judecători și procurorii să se simtă independenți indiferent de vacarmul din societate, să se concentreze și să nu țină cont de chestiunile externe.

128
Tagurile:
10 august 2018, Ministrul Justiţiei
Tematic
Lovitură pentru #REZIST: decizie finală despre 10 august!
Ce se va petrece pe 10 august – organizatorul spune tot - NU s-a mai auzit așa ceva!
Românii din Franţa: această măsură va fi obligatorie de pe 10 august – unde se va aplica

Загрузка...
Распятие

Moșii de iarnă 2021: Ce se face în Sâmbăta Morților

18
(reînnoit 09:08 06.03.2021)
Moșii de iarnă 2021 se prăznuiesc la începutul lunii martie și marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheie în Săptămâna Mare, după care urmează Paștele 2021, pe data de 2 mai.

Data de 6 martie 2021 este ziua în care se face pomenirea morților, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor ce nu mai sunt printre noi. Este sâmbăta cu o importanță majoră în Biserică, care mai este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Iarnă.

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existenta în alt mod de existență.

Cine poate fi pomenit?

Se pot pomeni toți cei care au murit nedespărțiți de Biserica. Nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se săvârșește numai pentru cei care sunt membri ai ei, adică au devenit prin Sfintele Taine, mădulare ale Trupului tainic al lui Hristos, de aceea nu pot fi pomeniți nici copiii morți nebotezați.

Slujbe și rânduieli

În bisericile din țară este oficiată Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

În ziua în care este săvârșită Sfânta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescură, pentru vii și morți. Ele sunt așezate pe Sfântul Disc, alături de Agneț — partea din prescură care reprezintă pe Hristos, ca dragostea Lui să se reverse și asupra lor. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.

În Postul Sfintelor Paști există și rânduiala sarindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioșii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.

Rugăciuni pentru cei morţi — fundamentare biblică

Cultul morţilor are o însemnătate deosebită în credinţa ortodoxă, iar Sfânta Tradiţie ne dă nenumărate exemple despre folosul şi importanţa lui. Necesitatea rugăciunilor pentru cei adormiţi, precum şi confirmarea că această practică a fost rânduită de Apostoli, sunt exprimate astfel de către Sfântul Ioan Gură de Aur:

„Să ne rugăm pentru cei morţi, punând şi pe alţii să se roage şi dând săracilor milostenii pentru sufletele lor. Căci nu degeaba s-a rânduit de către Apostoli ca să se facă pomenire la Sfintele şi înfricoşătoarele Taine pentru cei mutaţi de la noi. Ştiau că mult le foloseşte, multă binefacere aduce celor morţi. Pentru că atunci întregul popor stă cu mâinile ridicate către Dumnezeu, când clerul întreg se roagă, când înfricoşata Taină stă de faţă, apoi cum să nu îmblânzim pe Dumnezeu, rugându-L pentru ei?" (Sf. Ioan Gură de Aur, Omilia a IV-a la Filipeni)

Dovezi din Vechiul Testament

Recunoscând folosul rugăciunii pentru cei morţi, Tobit îl îndeamnă pe fiul său: Fii darnic cu pâinea şi cu vinul la mormântul celor drepţi! (Tobit 4, 17). De existenţa vieţii de dincolo de mormânt, precum şi de necesitatea de a veni în ajutorul celor morţi, era pe deplin convins şi Isus fiul lui Sirah, care dă sfaturi de a se face milostenie nu numai pentru cei vii, ci şi pentru cei răposaţi: Dărnicia ta să atingă pe toţi cei în viaţă şi chiar morţilor fă-le parte de dărnicia ta (Sir. 7, 35). Aceste două texte arată faptul că milostenia pentru cei morţi era o practică întâlnită în rândul evreilor, fiind plasată în rândul faptelor bune.

Proorocul Baruh se roagă lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi, din neamul său, spunând: Doamne atotţiitorule, Dumnezeul lui Israel, auzi rugăciunea celor ce au murit ai lui Israel, şi a fiilor celor care au păcătuit înaintea Ta, care n-au ascultat glasul Tău, Dumnezeul lor, şi s-au lipit de noi rele. Nu-ţi aduce aminte de nedreptăţile părinţilor noştri, ci adu-ţi aminte de mâna Ta şi de numele Tău în vremea aceasta (Baruh 3, 4-5).

Iuda Macabeul, unul dintre fraţii Macabei, care au întemeiat regatul Iudeii, în jurul 162 î. Hr., a dat ordin sa se facă rugăciuni pentru cei morţi în luptă, spre a fi iertaţi de păcate.

Mărturia Noului Testament

În creştinism, rolul acordat sufletului, în învăţătura de credinţă şi în viaţa religioasă, a făcut ca grija pentru cei morţi să devină una dintre componentele de frunte ale pietăţii creştine şi să se exprime în forme din ce în ce mai bogate şi mai variate. Un exemplu de rugăciune apare şi în Noul Testament. Este vorba de un text pe care mulţi teologi îl înţeleg ca un exemplu de rugăciune pentru morţi. În 2 Timotei 1, 16-18 găsim aceasta rugăciune a Apostolului Pavel: Domnul să aibă milă de casa lui Onisifor, căci de multe ori m-a însufleţit şi de lanţurile mele nu s-a ruşinat… Să-i dea Domnul ca, în ziua aceea, el să afle milă de la Domnul.

18
Tagurile:
Sâmbăta morților

Загрузка...