Ludovic Orban și Victor Costache

Sumă colosală pentru ”proiectare” presa ia la ochi ministerul Sănătății!

128
(reînnoit 07:51 13.01.2020)
Condițiile de participare sunt dure, practic sunt scoase din cursă firmele românești de proiectare în construcții

BUCUREȘTI, 13 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Conform mass media locale și centrale, Ministerul Sănătăţii a lansat o licitaţie prin care se oferă o sumă uriașă - 68,6 milioane lei (14,4 milioane euro), fără TVA, pentru ”achiziţia de servicii de proiectare pentru construirea spitalului regional din Cluj-Napoca”.

Datele apar într-un anunț publicat pe platforma SICAP.

Lucrarea se referă la ”elaborarea proiectului tehnic necesar execuţiei lucrărilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj Napoca” şi servicii de asistenţă tehnică”.

Agenția ”Știri pe surse” precizează că durata contractului ”este estimată la 132 luni (11 ani), iar tipul procedurii este licitaţie restrânsă”.

Suma pare foarte mare, pentru că un asemenea proiect s-a putea ridica la maxim 5% din valoarea lucrării, ceea ce ar însemnă că lucrarea propriu zisă ar fi de circa 300 milioane de euro!

Și condițiile de participare sunt dure, pentru că media cifrei de afaceri globală pentru ultimii 3 ani financiari cerută companiilor interesate să participe trebuie să fie cel puţin egală cu 14.4 milioane euro – ceea ce scoate practic din joc firmele românești de proiectare.

Mai mult, ofertantul trebuie să facă dovada că a prestat, în ultimii 5 ani servicii de proiectare pentru clădiri civile publice ”în valoare cumulată de cel puţin 68,6 milioane lei, fără TVA, în cadrul a maximum 3 contracte”.

Deci, din nou, o condiție care scoate din joc firmele românești. Cum s-ar spune… multe semne de întrebare vin de la Cluj!...

128
Tagurile:
sumă, cheltuieli, Ministerul Sănătății, proiect
Nicușor Dan

Nicușor Dan - primar de București: Ce s-ar schimba

3
(reînnoit 14:29 23.09.2020)
Este clar că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Generală a Capitalei va însemna o schimbare majoră în administrarea Bucureștiului.

BUCUREȘTI, 23 sept - Sputnik. Din acțiunile USR de până acum, dar și din activitatea anterioară a lui Nicușor Dan, acum candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Generală București, se poate deduce cum s-ar schimba Capitala dacă Nicușor Dan ar ajunge Primar General.

În primul rând, USR a dus o luptă furibundă împotriva companiilor municipale înființate de Gabriela Firea pentru a urgenta și eficientiza lucrările publice din Capitală. Avantajul acestora se vede în tot Bucureștiul, unde sunt mai multe clădiri istorice în renovare, unele finalizate deja, decât în toate mandatele primarilor anteriori. Același lucru este valabil și pentru alte lucrări de întreținere, amenajare și înfrumusețare a Capitalei.

USR a combătut puternic aceste companii municipale, cerând revenirea la celebrele licitații pentru ca lucrările publice să fie făcute de companii private, licitații care au ”farmecul” lor aparte. În primul rând, durata de desfășurare a unei licitații este atât de mare, încât un primar nu mai are timp să ducă nici o lucrare la bun sfârșit. Apoi, mafia licitațiilor este atât de bine organizată încât rareori acestea sunt câștigate corect, iar rezultatul se vede peste tot în România: lucrări întârziate, prost făcute și enorm de scumpe (a se vedea cazul autostrăzilor și al lucrărilor de infrastructură). În plus, firmele străine sunt privilegiate la licitații în România, pentru că așa dă bine la UE.

Toată această încrengătură a licitațiilor, contestațiilor și amânărilor va reveni în București o dată cu venirea lui Nicușor Dan la primărie, el fiind decis să desființeze companiile municipale.

Apoi, va fi haos pe piața imobiliară, Nicușor Dan făcându-și un nume tocmai prin blocarea PUZ-urilor și a tuturor proiectelor majore din Capitală. Acest lucru nu înseamnă doar o piedică în calea dezvoltării Capitalei, ci și o sumedenie de procese, bani și timp pierdut, pentru că firmele care au început deja lucrări se vor trezi blocate de noul primar și vor acționa Primăria în judecată. De plătit, vor plăti tot contribuabilii.

Se taie sprijinul pentru categoriile defavorizate

Apoi, Nicușor Dan va tăia toate formele de sprijin pe care Gabriela Firea le-a acordat familiilor, pensionarilor și altor categorii sociale, ceea ce înseamnă că mii de bucureșteni, printre care mulți din categoriile defavorizate, se vor trezi fără sprijin.

Apoi, pentru că Nicușor Dan vrea să șteargă urmele trecerii Gabrielei Firea prin primărie, va bloca toate investițiile începute, ceea ce va duce la alți bani pierduți pentru București.

Nicușor Dan va mai avea dezavantajul că va trebui să împace două partide la București, atât PNL-ul, cât și USR-PLUS (unde, de asemenea, există direcții divergente), iar rivalitățile și interesele contrarii care sunt în spatele său vor prăbuși administrarea Bucureștiului într-o permanentă dispută politică, dar și de interese pecuniare.

Haos politic

Și din punct de vedere politic, venirea lui Nicușor Dan la Primărie va complica foarte mult lucrurile, lipsindu-l de un sprijin eficient din partea unei majorități în Consiliul General. Aceasta pentru că PNL nu are de ce să se alinieze în spatele lui Nicușor Dan, care reprezintă un partid rival, dar și pentru că USR-PLUS de asemenea nu îl vede cu ochi buni pe acesta, fiind cunoscute disensiunile dintre Dan Barna și actualul candidat. Cât despre aripa PLUS din acest partid, aceasta l-a vrut candidat pe Vlad Voiculescu și s-a luptat împotriva lui Nicușor Dan până în ultima clipă, așadar nu îi va face viața ușoară acestuia nici dacă va fi ales primar, postându-i în coastă ca viceprimar chiar pe rivalul său Vlad Voiculescu care, la rândul său, are alte obligații și interese în spate, așadar va submina mandatul lui Nicușor Dan la primărie.

3
Tagurile:
București, Nicușor Dan
Tematic
Dana Budeanu s-a ținut de cuvânt: noua BOMBĂ cu Nicușor Dan!
Gabi Firea, succes de excepție, lovitură pentru Nicușor Dan
Dana Budeanu dă știrea zilei – noua NUCLEARĂ cu Nicușor Dan!

Загрузка...
Alegeri europarlamentare 2019

Alegeri locale 2020: măsuri speciale anti-Covid 19

32
(reînnoit 14:42 23.09.2020)
În contextul pandemiei de coronavirus, alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu adoptarea unor măsuri speciale de protecție anti-Covid 19.

BUCUREȘTI, 23 sept - Sputnik. Autoritatea Electorală Permanentă a transmis instrucțiuni precise privind organizarea alegerilor în contextul pandemiei de coronavirus.

Alegeri prezidențiale în România, turul 2
© AP Photo / Andreea Alexandru

Astfel, noile reglementări prevăd respectarea următoarele măsuri generale de protecție sanitară:

1.purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către participanții la

procesul electoral (alegători, membrii BESV, operatorii de calculator, persoanele acreditate,

candidații, delegații acreditați, personalul de pază, personalul tehnic al BESV, informaticieni,

personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților SIMPV,

membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior) pe toată perioada în care se

află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

2.asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral:

− prin grija primarilor vor fi stabilite, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire în sediul

secției de votare și în localul de vot, care vor fi marcate corespunzător cu indicatoare,

− locurile de staționare în sediul secției de votare și în afara acestuia vor fi marcate prin grija

primarilor, astfel încât să se asigure menținerea distanțării fizice de minimum 1 metru

între participanții la procesul electoral;

3. dezinfecția periodică și după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral.

AEP precizează însă că respectarea aplicării măsurilor respective cade în sarcina Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Sănătății.

În plus, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară.

Strictețe cu privire la măști și mănuși

Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care se află în interiorul secției de votare, informează AEP. Mai mult, în zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele BESV se asigură că membrii BESV și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.

Astfel, fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție, iar instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al BESV.

Procedural, personalul tehnic al BESV este cel care asigură distribuirea unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate,delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

Aep transmite și reguli privind utilizarea corectă a măștilor:

1.Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu

soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;

2.Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă

și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

3.Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat;

4.Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate

(cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun);

5.După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac; urmează

igienizarea mâinilor;

6.Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

La fel, fiecare membru al BESV și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 perechi de mănuși, iar în sediul secţiei de votare şi în localul de vot vor fi amplasate, prin grija primarilor, flacoane cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și recipiente unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

32
Tagurile:
România, alegeri locale
Тема:
Alegeri locale în România 2020
Tematic
Alegeri locale 2020: s-a deschis sezonul la candidați pentru Primăria Capitalei
UDMR vrea consens: proiect de lege pentru alegeri locale pe 27 septembrie
Alegeri locale 2020: Cine sunt candidații care se bat să cucerească Bucureștiul

Загрузка...