Klaus Iohannis

Iohannis anunță cheltuieli militare controversate dar despre o sumă uriașă… TACE!

553
La început de mandat Orban – și nou mandat Iohannis - armata pare a deveni subiect de scandal, asta pentru că abundă cheltuielile și deciziile, în schimb justificările clare lipsesc.

BUCUREȘTI; 28 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce guvernul Orban a anunțat depășirea deficitului de 3%, acuzând făcând și reduceri la rectificare la mai multe ministere, președintele Iohannis anunță noi achiziții militare – și acestea controversate.

Mai precis, Iohannis a anunțat că deficitul bugetar a ajuns la 4,4%, dar nu a știut să spună dacă Guvernul are un plan de măsuri pentru a se ajunge la limita europeană de 3%, ci a răspuns în stil caracteristic ”am discutat despre asta”.

„Pentru anul viitor se lucrează la proiectul de buget și probabil voi primi aceste informații și atunci putem să discutăm mai concret”, a pasat Iohannis răspunsul.

În schimb, Iohannis a fost mult mai precis când a vorbit de un subiect controversat – achiziția altor avioane second hand. A fost prima ședință în noua formulă guvernamentală – și, ironic, Iohannis a spus ”Teme care păreau înainte complicate cu fostul Guvern PSD eșuat, acum abordarea s-a schimbat!”.

”Am discutat astăzi în ceea ce privește achizițiile pentru Armată - e vorba de a achiziționa încă 5 avioane F-16”, a spus Iohannis. ”Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil pentru achiziții mai mari de 100 milioane de euro - e nevoie de aprobarea Parlamentului”, a spus Klaus Iohannis.

Așa cum spuneam, există controverse mari în privința acestor avioane achiziționate din Portugalia – și vom reveni cu puncte de vedere ale unor specialiști.

Acum să amintim că investiția aceasta vine la scurt timp după ce ministerul Apărării a solicitat și obținut deblocarea unei sume de 2 miliarde lei (500 milioane dolari) pentru o plată în avans către furnizorul rachetelor Patriot – bani care nu erau prevăzuți în Buget.

Oare de ce despre această sumă uriașă nu s-a discutat la CSAT – ci s-a mers, pur și simplu, pe alocarea unei sume, dincolo de un buget ”cu găuri uriașe”?!

”Ei ar putea foarte ușor să se încadreze în deficitul sub 3% dar s-au băgat în niște cheltuieli care sigur vor mări deficitul la peste 4%, pentru că vor să cumpere de exemplu, rachete de două miliarde de lei, la acest sfârșit de an - lucru pe care noi nu îl aveam planificat”, a reacționat Lia Olguța Vasilescu.

Tot la CSAT s-a vorbit de prezența românească pe teatrele de operațiuni din Orientul Apropiat și, mai nou, Africa!

”Am aprobat forțele armate care vor participa la misiuni în afara României - 800 dintre ei vor participa în continuarea în misiunea din Afganistan, cea mai nouă misiune, cea din Mali, este destul de mare, participă peste 100 de oameni!”, a spus Iohannis.

Misiunea controversată din Mali a fost contestată, printre alții, de fostul președinte Traian Băsescu. Reamintim că în acest an, atașatul militar al Ambasadei Române din Alger, care răspundea și de Mali, a fost găsit mort într-un hotel din capitala Bamako, unde se deplasase să discute despre participarea română la conflictul în care Franța are interese majore. Nici la ora actuală nu sunt clare condițiile în care a decedat colonelul Trifu.

”România își ia în serios misiunea de a oferi și exportă securitate în zone unde nu este atins acest deziderat!”, a declarat ritos Iohannis, uitând de gravele probleme de siguranță din România – traficul de persoane și droguri, răpiri și funcționarea unor rețele infracționale. Dar ”România exportă… securitate”

Deci, la început de mandat Orban – și nou mandat Iohannis, armata pare a deveni subiect de scandal, asta pentru că abundă cheltuielile și deciziile, în schimb justificările clare lipsesc.

Vom reveni asupra acestor teme, pentru că există legături foarte interesante.

553
Tagurile:
cheltuieli militare, Klaus Iohannis
Tematic
Scandal monstru în cazul Caracal: ”Interese foarte mari”, Iohannis și Cumpănașu intervin!
Iohannis curtează diaspora: vrea mai mulți parlamentari pentru românii din străinătate!
Palmă grea! Iohannis: ”Pentru pensii nu au fost, pur și simplu, suficienți bani”
Cum a câștigat alegerile, Iohannis dă bani serviciilor secrete
Iohannis are totul sub control: ședința CSAT a durat doar 45 de minute

Загрузка...