Aurescu și Pompeo

Știrea serii: Aurescu l-a asigurat pe Pompeo de statutul de colonie, o confirmă pe Dăncilă

779
Omul lui Iohannis preia înțelegerea făcută prin ”dezastrul guvernării PSD” - preia otova memorandumul semnat de ”guvernarea eșuată” și de ”amatorismul” PSD.

BUCUREȘTI, 20 nov-Sputnik, Dragoș Dumitriu. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael R. Pompeo, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles, anunță un comunicat al MAE.

Este prima întrevedere între cei doi miniștri de externe de la preluarea mandatului impus de către guvernul Iohannis - Orban. De fapt, și din formularea comunicatului reiese ordinea ”voinței”: ”șeful diplomației române a reiterat determinarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Premierului Ludovic Orban și a Guvernului României, precum și a sa personală de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și de a imprima un plus de eficiență cooperării sectoriale cu SUA”.

Ce înseamnă ”plus de eficiență”? Poate cei 500 milioane de dolari plătiți într-un bizar avans pentru ”Patriot”, imediat după instalarea Guvernului Orban? Stați că ne bagă MAE în ceață mai departe:

”Cei doi înalți demnitari au evocat, în acest context, Declarația Comună a Președinților României și SUA, din 20 august 2019, adoptată cu ocazia vizitei la Washington a Președintelui Klaus Iohannis, fiind reiterat interesul ambelor părți pentru înregistrarea de progrese concrete în toate domeniile Parteneriatului Strategic, inclusiv în materie de apărare, securitate energetică și cibernetică, cooperare economică și investiții”.

Bun, deci în materie de apărare relația se bazează doar ”noi plătim și punem la dispoziție”, deci ”plus de eficiență” sau ”progrese concrete” înseamnă, în dialectica istorică… plăți mai mari și mai multe!

Dar să mai vedem ce a mai făcut ministrul nostru de Externe:

”Ministrul român al afacerilor externe a adresat mulţumiri omologului american pentru sprijinul constant al SUA pentru consolidarea posturii NATO de apărare şi descurajare pe flancul estic şi a argumentat necesitatea creșterii prezenţei militare americane în România, în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”.

Deci, ați reținut – ”a argumentat necesitatea creșterii prezenţei militare americane în România”! Cum ”a argumentat”? A trecut cumva prin Comisiile de Apărare ale Parlamentului aprobarea acestei sporiri a prezenței militare străine în România?! Sau a apărut vreun conflict de care nu știm noi, care justifică vreo suplimentare?

Rețineți că prezența militară străină stabilă face obiectul unor acte normative și a unei decizii a CSAT – nu e ca în cazul unor ”exerciții militare”. Deci, ce a făcut acolo Aurescu – și cine l-a împuternicit să facă asta? Iohannis? Probabil… Dar pe Iohannis, cine l-a împuternicit?

Nu, e clar, Iohannis l-a trimis pe ”eroul” diplomației să le confirme ”stăpânilor” că noul guvern va ”adânci” statutul de colonie al României.

Iar ca probă specifică, vor menține ”tributul”. Sau, cum se spune în comunicat – ”Totodată (Aurescu) a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la București pentru partajarea echitabilă a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare și participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat in mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo”.

Păi de ce trebuia să ”reitereze angajamentul ferm” în fața lui Pompeo? De ce nu în plenul reuniunii miniștrilor NATO? Ca o demonstrație de servilism? Probabil… Nici nu prea e corect termenul ”reitereze”, decât dacă s-a schimbat ecuația… Sau s-a schimbat ceva și nu știm?

Dar, atenție la o altă mostră de servilism colonial: ””Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaționalizării celor două memorandumuri de înțelegere semnate recent de România și SUA, în materie de cooperare în domeniul nuclear civil și infrastructură 5G”.

Deci, e bună Dăncilă? Nu mai e ”dezastrul guvernării PSD”?! Preia otova memorandumul semnat de ”guvernarea eșuată”, de ”amatorismul” PSD?! E bun pentru că e impus de SUA, chiar dacă încalcă orice normă a liberei piețe, dar afectează și relațiile cu cel mai mare investitor mondial, China? Vai, Aurescu, halal ministru de externe!...

Aurescu a mai aruncat un set de pietre în baltă, altfel spus ”a menționat importanța creșterii participării aliate la Brigada Multinaționala din România, precum și sporirea prezentei navale aliate in Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene”. Avem o Mare, ce facem cu ea? O umplem cu nave de război, încălcam de facto convenția de la Montreux…

În fine, ”ministrul român de externe a făcut de asemenea o prezentare sintetică a situației politice din Republica Moldova și a subliniat importanța dosarului transnistrean pentru securitatea României și a NATO”.

Întrebare: ce treabă avem noi - și mai ales americanii! – cu situația politică din Republica Moldova?! Ultima oară Moldova era o țară independentă, cu instituții conforme normelor internaționale, Parlament, Guvern, Președinte etc. – deci noi facem ”informări” și ”dosare”? Parcă americanii au acolo ambasadă, ba chiar au și un ambasador care susține existența (independentă de România a) Moldovei mai ceva decât liderul Transnistriei!

În fine (dar cică ”Nu în ultimul rând”), Bogdan Aurescu a ”argumentat în favoarea accederii României, partener strategic și aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”. Sincer, ca mode exprimare, chiar era necesară formula ”aliat dedicat al…”? Nu era suficient ”aliat”? Nu, desigur, trebuia subliniat servilismul, starea de colonie a României.

Și, ca de final, postelnicul Aurescu i-a adresat marelui vizir Pompeo ”invitația de a efectua o vizită în România, invitație primită cu deschidere de acesta”. Sigur, e o exprimare, cum spuneam mai sus, în ton cu dialectica istorică, pentru traducerea în termeni actuali puteți citi comunicatul MAE aici.

779
Tagurile:
Viorica Dăncilă, Ministrul de Externe, Mike Pompeo
Tematic
Tăriceanu, mesaj de ultimă oră despre Dăncilă și Iohannis – se confirmă gafa președintelui
Pompeo: Trump e gata de un război cu Turcia
Accident grav în Italia – Ministerul român de Externe, demersuri de urgență
Bogdan Aurescu

Aurescu își continuă politica externă păguboasă pentru România? Iată ce face azi

262
(reînnoit 11:54 21.06.2021)
Ministrul Bogdan Aurescu participă astăzi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la Luxemburg, expunând România la o politică externă contrară interesului național

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. MAE român a anunțat astăzi că la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE se vor discuta teme importante precum evoluţiile în relaţia UE - Rusia, sau rolul UE în Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, dar şi situaţia din Mali/Sahel, Liban, Iran, Turcia şi Etiopia.

Cu aceeași ocazie miniștrii de externe vor avea dezbateri referitoare la evoluţiile din Belarus, America Latină şi Irak, inclusiv în cadrul unui schimb de opinii informal cu ministrul de externe irakian, Fuad Hussein.

UE își continuă politica de amestec în politica internă din Belarus și cu această ocazie, motiv pentru care, în marja reuniunii, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, va găzdui un mic dejun informal cu așa numitul lider al opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

Belarusul devine astfel un punct central al reuniunii, iar UE este gata să intervină în politica acestui stat evaluând modalităţi prin care să susțină ”societatea civilă”, adică să încurajeze și finanțeze protestele și să controleze direcțiile politice ale țării.

România vrea să se evidențieze

Ca întotdeauna în ultima vreme, România vrea să se evidențieze când nu e cazul, așa că MAE anunță cu multă emfază că ministrul Aurescu se va referi în cadrul reuniunii la ”importanţa acţiunilor UE privind adoptarea unui pachet cuprinzător de sancţiuni şi adoptarea de măsuri restrictive în domenii economice relevante, pentru a transmite un mesaj politic puternic autorităţilor din Belarus”.

Mai mult, România susține identificarea paşilor următori în vederea promovării Planului economic pentru un Belarus democratic, ca măsură pozitivă a UE în sprijinul populaţiei, proiect propus în octombrie 2020 de preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu omologii polon şi lituanian.

Nu în ultimul rând, România vrea să fie parte din amestecul activ împotriva suveranității Belarus, motiv pentru care Aurescu va prezenta, inclusiv în cadrul schimbului de opinii cu liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, ”acţiunile de sprijin pentru societatea civilă întreprinse şi avute în vedere de România”.

La fel și în ceea ce priveşte discuțiile despre Rusia, capitol la care MAE spune că şeful diplomaţiei române va reitera necesitatea unei abordări unitare şi strategice şi importanţa celor cinci principii directoare ale UE în relaţia cu Rusia, pe baza cărora trebuie să continue acţiunile UE în această relaţie.

262
Tagurile:
UE, Bogdan Aurescu

Загрузка...
Adrian Năstase

Adrian Năstase șochează: în relația cu Rusia ”rămâne discutăm CINE este BOUL!”

652
(reînnoit 07:36 21.06.2021)
Fostul premier atrage atenția că România ar putea fi vizată de un mesaj al Germaniei – chiar cu caracter imperios – și care se referă la Rusia.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Fără îndoială este un comentariu șocant, pentru că marele diplomat rareori se exprimă atât de tranșant ca în postarea de azi noapte.

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu >>>

În textul intitulat ”O afirmație care a căzut ca un trăsnet”, Adrian Năstase se referă la recenta declarație a cancelarului german Angela Merkel: ”Cred că din moment ce președintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi poartă un dialog deschis, este important ca şi noi de partea europeană să facem exact la fel”.

”Să-i fi avut în vedere și pe liderii de la București?”, întreabă imediat Adrian Năstase, preluând din vole mesajul imperios al cancelarului german.

Și, sigur, Năstase nu se poate abține de la a comenta ironic că declarația Angelei Merkel ”a sunat ca o blasfemie pentru „reziștii” de la noi, obișnuiți să fie mai catolici decât Papa și pentru care ideea de dialog cu (unii) vecinii pare de neacceptat”.

”De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea României în NATO și pentru aderarea la Uniunea Europeană”, subliniază Năstase, precizând însă – ”Am considerat, de asemenea, pe linia lui Titulescu, că trebuie să avem relații de bună vecinătate cu țările din jurul nostru”.

Ei bine, această linia directoare a reperului diplomației românești a fost pusă în evidență și la instituția care îi poartă numele ”Fundația Europeană Titulescu”, de-a lungul a trei decenii – ”în mii de conferințe și dezbateri” în care Năstase a reamintit ”relațiile complicate cu Rusia, începând cu anul 1812 și trecând prin diverse momente de pace sau război”.

”Cred, în continuare, însă că vecinătatea Rusiei ne impune să construim canale de legătură pentru a discuta aceste aspecte complicate”, subliniază ferm Adrian Năstase. În articolul de pe blogul personal

Legat de situația României, Adrian Năstase consideră ”că este bine ca președintele american a avut un prim dialog cu președintele Rusiei”.

”Cred însă că agenda (recentă sau viitoare) a discuțiilor nu cuprinde în mod necesar și toate temele care ne interesează. China reprezintă subiectul cel mai delicat pentru americani - este firesc să fie așa”, scrie Năstase. ”Cu creșterea sa economică si demografică, China a devenit un competitor/adversar redutabil. De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplată de China”.

Dar, atenție – ”probabil însă că rușii vor cere unele concesii. Să vedem unde – Ucraina, Marea Neagră, Balcani, Siria? Și nu vreau să dau mai multe exemple”.

În acest context (ipotetic?) urmează întrebarea cheie: ”Nu ar trebui ca unele teme ale noastre (dincolo de aspecte de securitate comună etc.) să le discutăm direct și nu doar prin intermediari?”.

Adică, ”așa cum face Germania, cum face Franța, cum face Ungaria?”, dă exemple Năstase… și nu inutil! Pentru că, atrage el atenția din nou – ”Unii talibani din țară vor spune poate „Quod licet Jovi non licet bovi”, sau în traducere, ”Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului”.

”Rămâne să discutam cine este boul…” – încheie Adrian Năstase acest text care, în opinia mea, cere ferm deschiderea unei noi pagini a activității diplomatice românești. Sau nominalizarea acelui/acelor „bovi”…  Poate pricepe și Bogdan Aurescu ceva latină, nu numai ”slang-ul” pe care îl folosește pe Twitter.

Apropo, pe vremuri francezii spuneau – ”Dacă vrei să admiri frumusețea limbii franceze, ascultă-l pe Nicolae Titulescu”. Oare acum utilizatorii de Twitter l-or lăuda și ei pe Aurescu? Că alții nu ar avea motiv…

652
Tagurile:
România, Rusia, Adrian Năstase

Загрузка...
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

0
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

0
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...