BUCUREȘTI, 24 oct - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cunoscută ca una dintre cele mai aprige voci ale politicii, Lia Olguța Vasilescu nu pierde prilejul de a-l ironiza pe Ludovic Orban și partidele care încearcă să vină cu o alternativă de guvernare – sustenabilă în parlament.
”Ludovic Orban anunță că va face o moțiune de cenzură prin care să ceară PSD să le formeze un guvern”, scrie ironic Olguța Vasilescu.
Fosta colaboratoare preferată a lui Corneliu Vadim Tudor îi ironizează în continuare pe susținătorii lui Orban, dar pune punctul pe ”i”: nu există nici program, ci doar lozinci.
”Se tăvălesc în chinuri... se dovedește că, în afară de lozinci, toate partidele astea adunate la un loc nu au pus pe masă un program de guvernare decent”, a scris Oana Vasilescu. ”Și-au luat țara înapoi și acum nu știu ce să facă cu ea!”.
BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Cu umorul său inimitabil, Mircea Badea ”suferă” pentru scandalurile din Coaliție, pentru că, se știe, el ”îi susține pe toți”. De fapt, apreciatul realizator TV a introdus această formulă în opinia publică – ideea de „susțin”, în sens ironic, fiind preluată și în discursul politic.
Mircea Badea trece peste „supărare” și explică de ce se ceartă PNL și USR, ce se petrece, de fapt, în Coaliție.
”Este o ecuație de tip ”check and balances” (control sau limitări – și echilibrare), spune Mircea Badea, referindu-se la celebrul principiu folosit în politica americană, în care în virtutea separației puterilor în stat, puterile statale trebuie să aibă aproximativ aceeași pondere, să fie echilibrate, pentru a se putea limita reciproc, pentru a preveni abuzul de putere.
La noi, ideea americană este folosită în stil original și… ridicol specific, după cum explică Mircea Badea:
”Toată lumea urăște pe toată lumea, toți vor să dea în cap tuturor! USR urăște PNL, PNL urăște USR, USR urăște PLUS și așa mai departe”, spune Mircea Badea.
De fapt, situația este repetarea situației Alianței DA, din 2004 – 2006, când PNL și PD, parteneri în coaliția de guvernământ impusă de Băsescu, se urau și se loveau pe față, până au rupt coaliția! Acum, cele două partide sunt unite în PNL.
Vorba lui Mircea Badea: ”Să-i susținem pe toți”, pentru că… ”Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul”.
BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Controversata Clotilde Armand primește un periculos ”mărțișor” din partea lui Miron Cozma, celebrul lider al minerilor din Valea Jiului.
Miron Cozma cere ferm ministrului de Interne să înceapă o anchetă care să vizeze averea Clotildei Armand, referindu-se la ea ca la o ”hoață”.
”În privinţa acestei hoaţe, îl atenţionez pe ministrul de Interne: dacă nu începi ancheta, aşa cum ţi-am cerut legat de modul în care au obţinut acele bunuri am să te dau în judecată, domnule ministru, pentru favorizarea infractorului!”, a declarat Cozma la RTV.
Miron Cozma o acuză pe Clotilde Armand că deține ”14 terenuri, 3 apartamente, 2 vile”.
”Asta în timp ce Miron Cosma n-are o garsonieră după 20 de ani lucraţi în mină”, a declarat liderul mineriadelor.
Într-adevăr, declarația de avere a franțuzoaicei este impresionantă, cuprinzând mai multe imobile – printre care case, apartamente și terenuri cu diverse destinații.
***
Miron Cozma a fost unul dintre liderii minerilor din Valea Jiului în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și a condus autoritar mineriada din septembrie 1991, soldată cu demisia Guvernului Petre Roman – o acțiune susținută și de opoziția ”pro-europeană”.
În ianuarie 1999, Miron Cozma s-a pus din nou în fruntea minerilor ca răspuns la intenția Guvernului Radu Vasile de a închide minele din Valea Jiului. Au avut loc încleștări memorabile cu forțele de ordine și, în final, s-a încheiat o ”pace” – așa numita ”pace de la Cozia”, semnată de Cozma cu regretatul premier Radu Vasile.
O lună mai târziu, Cozma a fost condamnat la 18 ani de închisoare, iar Radu Vasile era demis. Miron Cozma a fost eliberat în decembrie 2007, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru „subminarea puterii de stat”.
BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.
Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.
„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.