Teodor Meleșcanu

Meleșcanu îi ia partidul lui Tăriceanu și intră la guvernare

1767
Din poziția de al doilea om în stat, Meleșcanu negociază intrarea la guvernare cu o parte din ALDE. Noua grupare a lui Meleșcanu va primi trei ministere, aceleași pe care le-a părăsit ALDE la comanda lui Tăriceanu

BUCUREȘTI, 11 septembrie - Sputnik, Marius Holdean. Meleșcanu, ajuns președinte al Senatului în ciuda opoziției furibunde a lui Tăriceanu, negociază direct cu Viorica Dăncilă intrarea parlamentarilor ALDE în Guvern.

Astfel, trei parlamentari ALDE din gruparea lui Meleșcanu ar urma să preia ministerele Energiei, Mediului și Relației cu Parlamentul, abandonate tot de ALDE atunci când Tăriceanu a decis ieșirea de la guvernare. Dăncilă ar câștiga astfel în fața lui Iohannis, obligându-l să accepte noii miniștri intermiari, iar cu sprijinul parlamentarilor din ALDE-aripa Meleșcanu să obțină ulterior și voturile necesare pentru a valida Guvernul în Parlament. Pentru posturile de miniștri disponibile candidează deputații Grațielei Gavrilescu, Viorel Ilie, Alexandru Băișanu și Ion Cupă.

Meleșcanu merge însă mai departe și este pregătit să ia o halcă mare din partidul lui Tăriceanu, cu sprijinul total al PSD care are nevoie ca deputații și senatorii ALDE adunați lângă Meleșcanu să susțină în continuare Guvern și să asigure voturile necesare pentru validarea acestuia în Parlament.

Meleșcanu ar fi găsit un număr de 12 deputați dispuși să-l părăsească pe Tăriceanu, iar la Senat alți 4 parlamentari de partea lui, cei care l-au și ajutat să ajungă președintele Senatului.

Miza cea mare pentru PSD este să-și recâștige majoritatea parlamentară. Social-democrații speculează la maximum haosul din ALDE și vor să atragă câți mai mulți parlamentari pentru a-și asigura pe termen mediu și după prezidențiale o majoritatea parlamentară astfel încât Guvernul PSD să se mențină până în 2020.

În prezent PSD are 204 parlamentari cu votul lui Teodor Meleșcanu. Cu oamenii pe care Meleșcanu îi cooptează pentru PSD mai exact 12 (pe atât se mizează dar numărul poate crește) plus alte 10 voturi de la minorități social democrații au 225. Pentru validarea Guvernului este nevoie de 234 de voturi, iar PSD ar mai avea nevoie de încă 10, așa că negocierile sunt în toi.

1767
Tagurile:
Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, Teodor Meleșcanu
Tematic
Tăriceanu se plânge că Dăncilă îi fură partidul și promite răzbunare
Trei candidați pentru șefia Senatului: doi sunt de la ALDE
Bătălia de la Senat anunță lupta pentru dărâmarea Guvernului
Tăriceanu, distrus: Meleșcanu a devenit președintele Senatului cu sprijinul PSD
Dăncilă, mișcare de geniu: readuce ALDE la guvernare, dar fără Tăriceanu
ALDE se autodesființează: toți cei care acceptă funcții de la PSD sunt excluși

Загрузка...