Sorina Pintea

Sorina Pintea, atacuri dure în scandalul momentului vrea capul șefului CNAS

71
(reînnoit 06:29 23.07.2019)
Ministrul Sănătății spune că va propune demiterea președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

BUCUREȘTI, 23 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Problemele cu sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu sunt noi. Și aceasta pentru că sistemul a mai căzut și, mai mult decât atât, el a căzut chiar în momentul în care a fost lansat. Prețul său a fost unul foarte mare. Vorbim de 80 de milioane de euro.

„Platforma informatică are nouă sisteme, nouă componente. Acestea sunt interconectate și dacă o componentă nu funcționează, funcționează deficitar și celelalte. E nevoie de o mentenanță pentru fiecare dintre cele nouă componente”, a explicat Sorina Pintea, potrivit antena3.ro. 

Demnitarul a explicat că a avut o discuție cu președintele CNAS și cu reprezentanții unei firme de IT, dar și cu șeful Corpului de Control ce din luna iunie face niște verificări la CNAS. Pintea a explicat că a cerut permisiunea premierului Dăncilă, deoarece CNAS nu este în subordinea Ministerului Sănătății.

Potrivit demnitarului, anul trecut a mai existat un raport, motiv pentru care ministrul a sperat că lucrurile se vor îndrepta. Anul acesta a aflat că o parte dintre componente nu sunt mentenate, două din ele chiar din 2016.

”Ce s-a întâmplat acum concret e legat de componenta privitoare la baza de date. În momentul în care se introduce cardul în cititor, această componentă trebuie să valideze calitatea de asigurat a celui care are acel card. În acel moment ai înregistrat consultația, dar dacă baza de date nu răspunde, acea consultație nu poate fi validată, deci nu poate fi decontată”, a mai spus ministrul. 

Sorina Pintea a spus că va propune demiterea președintelui CNAS și a precizat că de ani de zile se greșește la CNAS.

Ministrul a explicat că a stabilit niște măsuri pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung. Prima măsură este lansarea procedurii de urgență pentru achiziția mentenanței la baza de date. A doua mare problemă pe care o are acest sistem este stocarea informațiilor.

”Atunci când sistemul nu merge, utilizatorii încearcă să introducă cardul de mai multe ori. Acele date rămân stocate. Capacitatea de stocare a sistemului e ocupată 98%. Vă imaginați că în maxim șase luni se poate bloca din nou sistemul”, a precizat Pintea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că, dacă actualul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu își va da demisia, îl va demite chiar astăzi. 

71
Tagurile:
CNAS, scandal, Atacuri, Sorina Pintea

Загрузка...