Валюта разных стран

Da, e adevărat: ajutor de stat… pentru un serial ProTv! Ce gândesc cei de la Oltchim?

296
O schemă de ajutor de stat uluitoare aprobată de Guvern – în condițiile în care se fac economii în multe domenii – și se vorbește de impozitări suplimentare.

BUCUREȘTI, 18 iul, Sputnik - Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, o tânără și talentată jurnalistă nota uluită că, în timp ce se taie bani de burse universitare, se acordă ”ajutor de stat” pentru marele trust ProTV.

Am obiectat, știind ce însemna „Ajutorul de stat” pe vremuri, când Guvernul nu era în stare să salveze Oltchim pentru că… nu avea voie să decidă un ajutor de stat! Era nevoie de aprobare de la  Bruxelles – și un ministru inteligent ca Varujan Vosganian se zbătea să rezolve problema– dar o făcea cam ca peștele pe uscat. Iar ce ajutoare de stat s-au dat, Comisia Europeană a impus statului să le ceară înapoi

Ei, bine, în cazul de față, jurnalista avea dreptate – în iunie 2018, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat… pe care nu-mi imaginam să o văd.

Iar astăzi, ”Pagina de media” a confirmat că ProTV va primi bani de la stat pentru un serial ”realizat aproape "în oglindă"” după o producție turcească.

”Cererea Pro TV de finanțare pentru noul sezon „Vlad” a fost aprobată de Comisia Națională de Prognoză, cea care administrează  schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice”.

”Astfel, potrivit informațiilor publicate astăzi pe site-ul instituției, Pro TV va primi 4,2 milioane de lei (aproape un milion de euro), scrie sursa citată, precizând că ”suma (care reprezintă 35% din bugetul producției) este apropiată de cea cerută inițial de postul de televiziune: 5,4 milioane de lei”.

Mai mult, ”Pagina de Media” arată că Pro TV mai cere un ajutor de stat - pentru serialul ”Profu'” – ”pentru acest proiect, Pro TV a solicitat pe 10 iulie suma de 2,2 milioane de lei”. Cererea pentru ”Profu'” este, momentan, în analiză, arată sursa citată.

Interesantă este observația ”Pagina de media” - atât ”Vlad”, cât și ”Profu'” sunt ”licențe cumpărate de la alți producători - nu sunt seriale originale românești”.

”Vlad este realizat după scenariul serialului turcesc Ezel (este o producție realizată aproape "în oglindă" după Ezel)”, iar ”Profu' are la bază o idee nemțească” – și va fi ”realizat după scenariul unei producții germane, Der Lehrer”, arată Pagina de Media.

În ciuda acestor remarci, ajutoarele de stat pe care le-a accesat Pro TV sunt perfect legale – și se bazează pe ”schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice”, adoptată de guvern anul trecut, în iunie 2018

”Aceste alocări financiare se acordă în condițiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României (…) Pot beneficia de această formă de sprijin întreprinderile române sau străine înregistrate, care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții, între care realizarea cheltuielilor eligibile pentru implementarea proiectului în valoare totală de cel puțin 100.000 de euro, dovedirea caracterului de produs cultural al proiectului și faptul că acesta îndeplinește condițiile de eligibilitate aprobate prin ordin de președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză”, se arată în schema aprobată de guvern.

Desigur, nu înseamnă că e sprijinită producția originală românească – dar pentru asta trebuie luat la întrebări Guvernul, nu ProTV sau alți beneficiari. Iată încă o precizare:

”Prin promovarea acestei scheme de ajutor de stat, Guvernul își propune stimularea producției de filme, prin încurajarea inițiativei private în domeniile creației, finanțării, producției și distribuirii filmelor românești sau realizate cu participare românească”.

Da, ne putem întreba ce înseamnă ”produs cultural” – dar cred că întrebăm degeaba. Sau cum ajută preluarea ”în oglindă” a unor producții străine – în condițiile în care vorbim de producții comerciale, nicidecum artistice. Sau cât de morală este o asemenea schemă de ”ajutor”?...

Pagina de Media mai arată că, anul trecut, ”Pro TV - post de televiziune - și-a schimbat obiectul principal de activitate din "activități de difuzare a programelor de televiziune" în "activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune"”.

”Astfel, a îndeplinit primul criteriu de selecție și a aplicat pentru ajutor de la Guvern (a și reușit pentru două proiecte: episodul de Crăciun din Las Fierbinți și un proiect cu numele Sharks)”, scrie Pagina de Media

Comentariile sunt de prisos, mai ales pentru mine, care îmi amintesc din nou de Oltchim. Sau de faptul că producțiile cinematografice originale românești datează… dinainte de ”gloriosul” capitalism. Da, corect, oare ce gândesc cei de la Oltchim citind știrea de față?

296
Tagurile:
Bani, Serial, ProTV
Vizitarea Stației de comprimare gaze naturale Jupa, cu ocazia finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA - Faza I

Iohannis, apariție neobișnuită: nu a fost recunoscut!

41
Președintele României a surprins pe toată lumea în timpul unei vizite de lucru, după ce șeful statului a decis să adopte o vestimentație mai puțin obișnuită pentru el. Cum a apărut în public.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat, astăzi, 28 noiembrie 2020, Stația de comprimare gaze naturale Jupa, din județul Caraș Severin.

Iohannis a făcut, însă, senzație, stârnind comentariile oamenilor. Aceștia l-au comparat cu celebrul Zorro, din pricina vestimentației alese pentru participarea la vizită.

Mai exact, Iohannis a apărut îmbrăcat în negru, cu mască pe față și cu o pălărie neagră. Mai mult decât atât, președintele a purtat și mănuși negre.

De altfel, el a fost singurul dintre cei prezenți care a avut pălărie și mănuși și este o premieră în mandatul prezidențial când poartă așa ceva.

Alături de președinte au mai fost premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela și ministrul Economiei, Virgil Popescu, informează stiripesurse.ro..

 

  

 

 

 

 

41
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis și Orban, PRINȘI în fapt – au încălcat legea!
Iohannis a promulgat legea: zile libere pentru părinți
Iohannis și PNL – o probă de incultură și aroganță semidoctă!
Ultima oră: Iohannis schimbă foaia, dă o palmă grea PNL!

Загрузка...
Mircea Geoană

Tragedie în familia lui Mircea Geoană: doliu uriaș

1546
(reînnoit 16:13 28.11.2020)
Secretarul general adjunct al NATO a anunțat, în urmă cu scurt timp, pe pagina sa de Facebook, faptul că asupra sa s-a abătut o mare nenorocire. Despre ce este vorba.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, trece prin clipe de mari încercări. Mama acestuia s-a stins din viață.

Anunțul a fost făcut chiar de Mircea Geoană, pe pagina sa de Facebook.

”Astăzi ne-a părăsit pentru totdeauna, iubita mea mamă, Elena Iuliana Geoană. Un om bun, blând și iubitor, o soție, mamă, bunică și o prietenă fără pereche. Se va întâlni în Ceruri cu tata și cu bunicii mei dragi”, a scris secretarul general adjunct al NATO.

Acesta este convins că toți oamenii care au cunoscut-o vor avea un cuvânt bun de spus și vor rosti o rugăciune în amintirea ei.

”Dumnezeu să o așeze între Cei Drepți și să ne ajute să trecem prin aceste clipe de mare tristețe și durere”, a încheiat Geoană.
1546
Tematic
Maria Zaharova a avut dreptate – Geoană confirmă! Intenția NATO în România, dată în vileag
Ciolacu, în conducerea ONU?! Doi cunoscuți analiști îl asociază cu Mircea Geoană
ProstăNATO Geoană, între declarații aberante și trădare a intereselor României

Загрузка...