Gabriel Les

”Nucleara” la Ministerul Apărării decizie cu scandal, așteptată de mulți ani!

3457
(reînnoit 17:15 02.07.2019)
O finalizare – dar și un posibil scandal: cunoscutul și controversatul jurnalist Dan Andronic a avut ”premoniții”: anunța finalizarea de azi cu… 3 săptămâni!

BUCUREȘTI, 2 iulie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. După multe scandaluri, blocaje, intervenții politice, reclamații la parchet etc, România a finalizat procedura pentru achiziția corvetelor multifuncționale.

În final, Naval Group a fost declarată câştigătoare a contractului pentru corvete, mai precis asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a fost declarată câştigătoare a licitaţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Principalii competitori ai francezilor au fost compania olandeză Damen și grupul italian Fincantieri.

Procedura fusese suspendată în ianuarie de către fostul secretar de stat de la MApN, Andrei Ignat, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru ”suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

”Secretarul de stat, șef al Departamentului Armamente din MApN, Andrei Ignat, a fost demis de premierul Viorica Dăncilă pentru nereguli serioase”, scria acum două săptămâni Radu Tudor, completând ”Mai multe licitații privind înzestrarea Armatei Române au fost tergiversate sau blocate din interese obscure”.

Dar atenția la ”premoniția” cunoscutului și controversatului Dan Andronic, care devansa demiterea cu vreo cinci zile – și finalizarea de azi cu… 3 săptămâni:

”Potrivit unor surse guvernamentale, urmează ca în câteva zile să fie demis sau să plece prin demisie Secretarul de stat din MApN, Andrei Ignat”, scria Andronic, care, atenție, anunța: ”Actualul ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Leş, va putea astfel să anunţe câştigătorul licitaţiei de peste un miliard euro, respectiv firma franceză Naval Group, în ciuda eforturilor concurenţei italiene de a bloca contractul de înzestrare”.

Naval Group a fost puternic susținută de fost președinte Băsescu, de președintele Camerei de Comerț, care l-a ”cooptat” în echipă și pe președintele Iohannis.

Cu toate astea, situația grupului francez nu e tocmai strălucită, după ce, acum câțiva ani, au fost obligați să-și schimbe numele din cauza unui scandal internațional. Pe de altă parte, în tot anul 2018 nu au câștigat decât un contract în Argentina, țară cu datorii enorme care s-a împrumutat la bănci pentru a cumpăra cele patru nave produse de francezi.

 ”Argentina a salvat exporturile Naval Group în 2018”, scria în ”La Tribune” un jurnalist francez specializat în articole pe teme militare.

 

3457
Tagurile:
Decizie, scandal, ministrul Apărării

Загрузка...