Miniștri de Externe ai Republicii Moldova și României, Nicolae Popescu și Teodor Meleșcanu

Nicu Popescu, la București: Moldovenii vor relații bune cu Estul și cu Vestul

114
(reînnoit 17:08 01.07.2019)
Mulți oameni din Republica Moldova susțin relațiile bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, a declarat, la București, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Nicolae Popescu.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. O mare parte a opiniei publice din Republica Moldova susține o politică externă bazată pe relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, a declarat la București ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Nicolae Popescu, fiind întrebat cum vor evolua relațiile moldo-ruse, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său român, Teodor Meleșcanu.

“Într-adevăr, programele pre-electorale ale Partidului Socialiștilor și blocului ACUM erau diferite în ceea ce privește preferințele și prioritățile în politica externă. Însă, deasupra acestor diferențe avem o opinie publică în care majoritatea cetățenilor care votează pentru Partidul Socialiști nu sunt antieuropeni, nu sunt antiamericani. Ei au o anumită preferință pentru apropierea de Rusia, dar în același timp, își doresc bune relații și cu Statele Unite și cu Europa. În același timp, majoritatea alegătorilor care votează pentru partidele pro-europene de la Chișinău, pentru blocul ACUM nu își doresc relații rele cu Rusia, nu sunt antiruși”, a declarat oficialul moldovean.

Potrivit lui, peste 80 la sută din opinia publică din Republica Moldova își dorește relații bune și cu Estul și cu Vestul.

„Astea sunt realitățile la nivelul opiniei publice, care sunt diferite de mai multe state din Europa Centrală și de Est. Însă această platformă în care majoritatea cetățenilor nu sunt nici antiruși, nici antieuropeni, nici antiamericani creează această posibilitate care îmi conferă mie marjă de manevră și sprijinul politic să fac ceea ce fac ca ministru de Externe, prioritate numărul unul al căruia este integrarea europeană”, a subliniat Nicolae Popescu.

„De ce se face acest lucru? Știți, toate partidele sunt alese pentru anumite promisiuni și în momentul în care ele se trezesc la guvernare, toate partidele se mișcă spre centru”, a subliniat acesta.

Popescu a mai menționat că în trecut mai multe forțe pro-europene de la Chișinău, înainte de alegeri în parlament declarau că vor să adere la NATO, în momentul în care se regăseau la guvernare renunțau la acest punct.

“Aceeași mișcare spre centru se întâmplă și cu partidele care au alte preferințe electorale”, a susținut ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

114
Tagurile:
Republica Moldova, București, România, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Nicolae Popescu
Tematic
Moldova: Șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a demisionat
Dodon: Față de Plahotniuc există multe întrebări, nu doar în Moldova și Rusia
Moldova: Alegerile başcanului în UTA Găgăuzia - primele detalii
Moldova: Alegerile Bașcanului Găgăuziei: Detalii după închiderea secțiilor de votare
Moldova: Irina Vlah și-a anunțat aseară victoria în alegerile bașcanului UTA Găgăuzia

Загрузка...