Viorica Dăncilă a dominat Congresul și a lansat un avertisment clar pentru PSD

872
(reînnoit 16:07 29.06.2019)
Viorica Dăncilă a înțeles că asta e politica europeană - așa că atunci când se află printre lupi, procedează ca lupii

BUCUREȘTI, 29 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. La Congresul PSD s-au evidențiat două categorii de discursuri – unele ”pe linie”, în sensul cerințelor ”standard” europene, și unele revoluționare, ca o extensie a demersurilor epocii Liviu Dragnea.

Ei bine, dacă a doua categorie a fost superb reprezentată de Liviu Pleșoianu, în schimb la prima categorie premierul Dăncilă s-a detașat clar prin discursul profesionist, fiind net peste celelalte tentative.

Premierul a dominat sala, nu a omis nimic, dar mai ales a conturat clar traseul pe care îl propune: o direcție pentru creșterea procentuală prin satisfacerea nevoilor materiale ale cetățenilor – chiar dacă aceasta ar presupune la bătălii la care ea însăși a luat partea.

”Suntem la o răscruce în care putem să mergem împreună pe drumul bun, putem să mergem pe certitudine, sau să o luăm pe un drum lateral - în acest moment PSD nu îşi permite experienţe noi, nu îşi permite să mai greşească”, a spus Dăncilă, subliniind țelul final: ”Trebuie să redevină cel mai mare partid din România”.

Desigur, premierul se referă la procente, pentru că PSD, ca structuri, aleși locali, parlamentari și număr de membri este ”cel mai mare partid din România”.

În acest sens, premierul a dovedit încă o dată modestie: nu s-a lăudat cu marele său merit – acela de a nu fi părăsit guvernarea, ceea ce a dus la oprirea hemoragiei din partid și deci la menținerea integrității partidului.

Pe de altă parte, premierul a ținut să se sublinieze o linie de demarcație între cele două alternative – a ei și a lui Pleșoianu – dar și să lanseze un avertisment pentru PSD.

”De noi depinde cum vom construi… ne punem întrebarea: cum vom face acest lucru?”, întreabă premierul. ”Prin vorbe sau prin fapte? Prin unitate şi solidaritate sau prin dezbinare? Prin discursuri frumoase dar lipsite de fundament sau prin ceea ce facem pentru PSD şi pentru români?”.

Categoric, premierul a exagerat electoral, folosind termenul ”dezbinare”, în condițiile în care nimic din discursul lui Pleșoianu nu a făcut nicio afirmație în sensul acesta.

Altfel, discursul premierului a fost profesionist, cuprinzător, a sintetizat perfect întreaga situație – ceea ce mă face să repet constatarea: Viorica Dăncilă a fost mult peste contracandidații săi din zona ”aliniată”.

Așa cum am apreciat la scurt timp după apariția sa în fruntea guvernului, Viorica Dăncilă este omul politic al momentului, dovedind viziune, rapiditate și concretețe a măsurilor, chiar dacă asta a însemnat o sacrificare a unor principii și persoane; Dăncilă a înțeles că asta e politica europeană, așa că atunci când se află printre lupi, procedează ca lupii.

Aceasta e esența politicii Vioricăi Dăncilă, care presupune principiul ”Fără cruțare!” - bine ascuns de evoluția caldă, maternă și patetică a inteligentului om politic.

Viorica Dăncilă NU e ipocrită, ci s-a angajat într-o bătălie, pentru care nu există decât o regulă: lupți, ca să câștigi. Ceea ce și face Viorica Dăncilă, cea pe care Sputnik a remarcat-o prima dată, acordându-i titlul de ”omul politic al anului” – în pofida multor critici care azi ne dau dreptate.

872
Tagurile:
Congresul PSD

Загрузка...