Victor Ponta și Mihai Tudose

Cine sunt candidați Pro România și ce ofertă au pentru europarlamentarele 2019

1030
(reînnoit 18:00 23.05.2019)
Cine va reprezenta partidul Pro-România, condus de Victor Ponta, în Parlamentul European și care sunt mesajele de campanie ale formațiunii.

BUCUREȘTI, 23 mai – Sputnik. Partidul Pro-România, înființat de fostul prim-ministrul din partea PSD, Victor Ponta, și-a depust pe 27 martie 2019 la BEC lista candidaților pentru alegerile europarlamentare.

Spre deosebire de celelalte partide, Pro-România a făcut economie – lista propune doar 33 de persoane, în timp ce majoritatea formațiunilor cu cele mai mari șanse au câte 43 de candidați. Chiar dacă cedează la cantitate, formațiunea lui Victor Ponta încearcă să pună accent pe calitatea și autoritatea celor care aspiră la fotoliul și salariul de eurodeputat.

Astfel, în listă se regăsesc doi foști premieri ai României (Victor Ponta și Mihai Tudose) și un fost premier al Republicii Moldova (Iurie Leancă), un comisar european (Corina Crețu).

Iată lista candidaților pe cele mai eligibile locuri:

 1. Victor Ponta
 2. Corina Crețu
 3. Mihai Tudose
 4. Iurie Leancă
 5. Geanina Pușcașu
 6. Gabriela Podașcă
 7. Cristi Cosmin
 8. Ioana Petrescu
 9. Mihai Sturzu
 10. Ionela Danciu

Lista completă a tuturor candidaților depusă la BEC o găsiți aici

Oferta Pro România: Împotriva antieuropenilor și xenofobilor, pentru social-liberalism și progresism

Formațiunea lui Ponta a ales un mesaj care face trimitere în același timp la un sentiment național, dar și la unul pro-european: “Mândri că suntem români, mândri că suntem europeni”.

Potrivit declarațiilor făcute în fața presei de Victor Ponta, Pro-România se vrea o alternativă la PSD și ALDE și își propune să atragă deputați din cele două formațiuni concurente, dar și o alternativă, potrivit lui, la “ceea ce azi înseamnă un discurs xenofob, şovin, antieuropean, un discurs de ură, de dezbinare”.

Potrivit expunerii viziunii pe site-ul oficial, Pro-România vine cu o ofertă social-liberală, “prin promovarea unei gândiri de incluziune socială, factură liberală în economie și progresistă în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale”.

Pe 14 aprilie, formațiunea și-a prezentat platforma pentru alegerile europarlamentare, întitulată “Manifestul pentru Europa” (o trimitere a unei platforme cu denumire similar, lansată de președintele francez Emmanuel Macron în acest an).

Documentul nu conține niște obiective concrete, ci niște lozinci generale, care pot fi grupate în jurul câtorva teze:

 • România trebuie să rămână în Europa
 • Pro România are o echipă de profesioniști
 • Decalajele sociale și economice pot fi depășite doar prin soluții progresiste și social-liberale
 • România trebuie să fie un stat puternic care să ofere oportunități pentru românii din afară, salarii bine plătite, siguranța pensiilor, servicii de educație moderne și egale, infrastructură și un mediu sănătos
 • Justiție corectă și independentă

Posibil parteneriat cu USR și PLUS

Deocamdată, Pro România nu este afiliată vreunui grup politic european, însă potrivit unor declarații făcute recent de Victor Ponta, formațiunea intenționează să adere la Partidul Socialiștilor Europeni (PES), reprezentat în Parlamentul European de grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), a doua opțiune fiind grupul social-liberal care se formează în jurul lui Emmanuel Macron. În cazul celei de-a doua variante, Pro România ar putea deveni partener politic cu cei de la Alianța 2020 (USR și PLUS), care își propun și ei să adere la grupul european progresist, pro-european și social-liberal.

1030
Tagurile:
lista candidaților, alegerile europarlamentare, Pro România, Victor Ponta
Тема:
Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
Tematic
Lista candidaților și oferta PSD pentru europarlamentarele 2019
Lista candidaților și oferta PNL pentru europarlamentarele 2019
Lista candidaților și oferta Alianței 2020 (USR/PLUS) pentru europarlamentarele 2019
Marcel Ciolacu, Petre Neagu, Ion Ceban

Zilele Chișinăului la Buzău - festival care va debuta în toamnă

69
(reînnoit 19:30 15.06.2021)
Președintele Consiliului Județean Buzău a explicat ce reprezintă cele două acorduri de cooperare semnate astăzi, 15 iunie 2021, cu municipiul Chișinău din Republica Moldova. Buzăul e primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik. Buzăul a fost astăzi, 15 iunie 2021, locul în care s-a semnat un acord istoric.

Vorbim despre Acordul de Cooperare între Municipiul Chișinău – Sectorul Botanica cu Județul Buzău din România.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a explicat ce reprezintă acest acord de cooperare.

”Vom sprijini, în baza principiilor egalității și reciprocității, stabilirea de relații de prietenie și colaborare între locuitori, precum și promovarea schimburilor de bune practici și experiențe în vederea încheierii unor proiecte comune de dezvoltare economică și socială în beneficiul comunităților”, a precizat Ion Ceban.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că Acordul reprezintă o continuare și o întărire a angajamentului față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, ”o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului”.

”O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!”, a scris Neagu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Consiliului Județean Buzău a subliniat că proiecte precum ”Zilele Chișinăului la Buzău” - un festival care va fi organizat anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău ”Titulescu”.

În opinia lui Petre Emanoil Neagu, toate acestea vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil.

Acesta a amintit că el este deja un susținător al relațiilor de colabprare dintre România și Republica Moldova și că, de asemenea, consideră că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi.

”Mulțumesc domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova”, a punctat Petre Emanoil Neagu.

Bun diplomat, președintele Consiliului Județean Buzău a adresat, de asemenea, un cuvânt de mulțumire  deputatului PSD Marcel Ciolacu și tuturor invitaților care au participat la evenimentul de astăzi, 15 iunie 2021.

69
Tagurile:
Marcel Ciolacu, Ion Ceban

Загрузка...
Vot în Parlamentul României

Puterea și Opoziția nu se înțeleg dacă moțiunea anti-Ghinea a trecut sau nu

69
(reînnoit 17:08 15.06.2021)
Situație hilară la moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea: în timp ce puterea se laudă că moțiunea a picat, opoziția spune că, dimpotrivă, ea a fost adoptată.

BUCUREȘTI, 15 iun – Sputnik. Liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, spune moţiunea anti-Ghinea a fost respinsă, deoarece votul a fost deschis, prin mijloace electronice, așadar se numără și voturile date pe tablete.

"Ar fi bine să vă uitaţi ce înseamnă vot prin mijloace electronice. Din perspectiva aceasta, avem două modalităţi de exprimare a votului prin mijloace electronice: vorbim despre votul cu cartelă pe care l-aţi exercitat şi nu aţi exercitat votul prin ridicare de mână şi la acesta se adaugă votul pe tabletă. Singura situaţie în care s-a votat strict pe tabletă a fost cea din perioada de urgenţă. Nu confundaţi perioada de urgenţă cu situaţia actuală. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis, ca atare votul consemnat de doamna preşedinte de şedinţă este votul corect. Moţiunea a fost respinsă", a explicat Andronache.

Într-adevăr, calculat în acest fel, Camera Deputaţilor a respins astăzi moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, moţiunea simplă fiind respinsă cu 171 de voturi „împotrivă”, 143 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Opoziția numără diferit

Dar liderii deputaţilor PSD şi AUR susțin că moţiunea a fost de fapt adoptată de plen, deoarece nu trebuie luate în calcul voturile date pe tabletă.

"Vreau să se consemneze faptul că moţiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, putem dezbate şi vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moţiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferenţă de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moţiunii simple”, a explicat Simonis care afirmă că moţiunea simplă a fost adoptată.

Și liderul grupului parlamentar al AUR, George Simion, spune că moţiunea a fost adoptată.

Președintele PSD acuză fraudă la vot

Marcel Ciolacu a intervenit în dispută acuzând într-o postare pe facebook că PNL şi USR-PLUS au fraudat votul la moţiunea simplă de astăzi.

„Toţi cei care încearcă prin furt să-l ţină în continuare în scaun pe Ghinea ca să deturneze miliarde din banii europeni vor răspunde în faţa legii”, i-a avertizat liderul PSD pe reprezentanții puterii.

„PNL şi USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moţiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul ZERO Ghinea! Adevărul este că, regulamentar, moţiunea a trecut! În sală, au fost consemnate 139 de voturi pentru şi doar 126 contra! Disperaţi, politicienii puterii au adunat şi voturile de pe tabletă, deşi această modalitate este permisă doar în cazul actelor normative. Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament!”, a transmis liderul PSD.

El a comparat votul de astăzi cu celebra încercare de a modifica rezultatul voturilor la legea de impozitare a pensiilor din urmă cu 11 ani, când Roberta Anastase era președintele Camerei Deputaților.

”Acum 11 ani, erau gata să pună din pix oricâte voturi pentru a nenoroci milioane de pensionari. Azi, sunt capabili să inventeze voturi pe tabletă pentru a ţine în funcţie un zombi politic capabil să facă praf cel mai important plan de redresare a ţării cu fonduri europene”, s-a revoltat Ciolacu.

 

69
Tagurile:
Opoziție, Putere, moțiune

Загрузка...
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

0
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

0
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...