PSD

Lista candidaților și oferta PSD pentru europarlamentarele 2019

394
(reînnoit 13:06 24.05.2019)
Cine va reprezenta PSD în Parlamentul European și care sunt mesajele de campanie pe care pun accentul social-democrații.

BUCUREȘTI, 22 mai – Sputnik. Pe lista Partidului Social Democrat pentru alegerile în Parlamentul European candidează 43 de persoane, dintre care 9 deputaț, 4 senatori, 2 miniștri și doi secretari de stat, 6 eurodeputați, 8 aleși și funcționari locali, doi avocați, un fost preot, un jurnalist, două cadre universitare. Lista social-democraților a fost anunțată de președintele PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unei conferințe de presă organizată pe 25 martie, cu patru zile până la termenul limită de depunere a documentelor, fiind depusă oficial la BEC pe 26 martie

Iată este lista persoanelor pe care PSD le dorește în Parlamentul European:

 1. Augustin Ioan

 2. Avram Carmen Gabriela

 3. Balanica Dragomir Mariana Carmelia

 4. Benea Adrian Dragos    

 5. Brailoiu Tit Liviu 

 6. Calentaru Nasi    

 7. Caruceru Aida Cristina  

 8. Chilat Crina Fiorela      

 9. Ciuhodaru Tudor 

 10. Cristea Andi Lucian      

 11. Florea Oana Consuela   

 12. Gavrilita Bianca Miruna

 13. Grama Horia        

 14. Grapini Maria      

 15. Grigore Emil Catalin     

 16. Iacob Emanuel     

 17. Intotero Natalia Elena    

 18. Jivan Luminita Maria     

 19. Macaveiu Mihai Ion   

 20. Manda Iulian Claudiu    

 21. Manole Petre Florin      

 22. Margarit Mitica Marius  

 23. Mot Petru   

 24. Negrescu Victor   

 25. Nica Dan   

 26. Pana Adriana Doina      

 27. Paturca Roxana Natalia  

 28. Pavel Emilian      

 29. Pavelescu Alin Constantin   

 30. Plumb Rovana     

 31. Popa Alexandru   

 32. Popa Razvan        

 33. Pui Dragos Cristian       

 34. Raducanu Bogdan Gabriel      

 35. Raiciu Anca Daniela   

 36. Sima Andrei George      

 37. Tarteata Cristina Ionela  

 38. Terhes Cristian Vasile    

 39. Tomoiaga Gheorghe Bogdan   

 40. Tundrea Luminita

 41. Unciuleanu Mitica Catalin   

 42. Voinea Ion 

 43. Zoana Maria Gabriela

Strategia PSD: "Mai puțină Europă, mai mult Românie"

La nivel european, social-democrații fac parte din Partidul Socialiștilor Europeni, care sunt reprezentați în Parlamentul European de grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D). În ultimul timp, în contextul unor tensiuni între PSD și familia europeană socialist (în special, din cauza criticilor din partea candidatului socialist pentru șefia Comisiei Europene, Frans Timmermans), se fac tot mai multe speculații despre o eventuală apropiere între social-democrați și grupul suveranist, reprezentat de Matteo Salvini, Viktor Orban și Marine Le Pen.Deocamdată, liderii PSD nu au făcut vreo declarație sau un gest care sugera o astfel de mișcare tactică, însă mesajele lansate de liderii social-democrați, critice în adresa Bruxellesului, orientate spre sentimente naționale și protectionism economic, sunt destul de apropiate de platformele suveraniștilor.

E simbolic faptul că PSD își desfășoară campania electorală sub sloganul “România merită mai mult!”, panourile publicitate au pe fundal tricolorul, în timp ce simbolului UE i se rezervă un loc nesemnificativ. În campania din 2014, PSD (când a candidat într-o alianță cu UNPR și PC) a făcut la fel accent pe sentimente naționale, având drept sloganuri “Mândri că suntem români!”, “România puternică în Europa!”.

Prioritățile PSD în campanie a fost anunțate de liderul formațiunii, Liviu Dragnea, într-un discurs întitulat “Patriot în Europa”:

 • Să nu mai intre în România fructe și legume pline de otravă
 • Pensionarii să aibă o pensie care să-i ajute să aibă o viață liniștită
 • În România prețurile la gaze și energie electrică să fie făcut de un grup de șmecheri care dacă hotărăsc ca economia să fie blocată, o blochează prin prețuri; dacă hotărăsc ca românii să devină sclavii facturilor, măresc prețurile
 • Românii să beneficizeze de dobânzi mai mari decât în Europa. Românii au dreptul la credite corecte, la un tratament correct din partea băncilor
 • Fermierii români să aibă și ei șansă să-și pună marfa în galantarele din România
 • Țara să fie respectată în lume și în Europa.
394
Tagurile:
Lista PSD, candidați, alegeri 2019, alegerile europarlamentare, PSD, Partidul Social Democrat
Тема:
Rezultate exit poll: alegeri europarlamentare 2019 în România (120)
Tematic
Rămas fără sprijinul PSD, Timmermans își caută aliați la ecologiști și la extrema stângă
Surse PSD: Iată CINE i-ar putea lua locul lui Maior la Washington
Salvini și Le Pen se țin de cuvânt! Sunt așteptate PSD, FIDESZ (Ungaria) și PiS (Polonia)
Spectaculos: PSD - 35 la sută la europarlamentare
Traian Băsescu

Băsescu intră puternic în joc: calcă în picioare Guvernul PNL și… o atacă pe Olguța!

69
Fostul președinte acuză pe toată lumea de ”furt” - Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Printr-un articol incendiar postat acum puțin timp, Traian Băsescu arată cum se face… opoziție! Fost președinte distruge pur și simplu guvernul PNL pe tema pensiilor, dar lovește și în PSD cu putere pe același subiect.

”Pensionarii batjocoriţi  şi înşelaţi!” se intitulează textul lui Băsescu, care scrie că ”Fiecare pensionar este furat de  guvernul PNL şi fostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”.

Fostul președinte consideră totuși că ”liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguţa şi Dragnea au planificat furtul înainte de declanşarea crizei”.

Dar, datele sunt din 2020, din perioada guvernului Orban: ”Total bani furaţi din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari  în anul 2020 – 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO”

”De patru ani atenţionez că pensionarii sunt furaţi ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an aşa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, arătând că ”din păcate liderii aleşi sau autointitulaţi ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fără ruşine nu mai prididesc să lingă orice excroc (!) de politician care îi bagă în seamă”.

Traina Băsescu acuză că pentru ”plăcerea  de a linge la politicieni  şi de a se da în stambă la tv-uri” reprezentanţii pensionarilor își înşeală ”fără scrupule camarazii pensionari”.

Iată și patru ”concluzii” ale lui Băsescu, raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/lună:

1. ”Dacă la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflaţia cumulată cu 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, ar fi trebuit aplicată o creştere de 136  RON/lună - ceea ce la nivelul a 12 luni ar fi însemnat 1.632  RON/an la nivelul pensiei medii”.

2. ”Prin creşterea valorii punctului de pensie cu 14 la sută începând cu 1 sepembrie  va fi o crestere de 181 RON/lună însemnând o creştere cumulate în anul 2020 de 724 RON/lună”.

3. ”Banii furaţi de guvern fiecărui pensionar anul acesta în lipsa aplicării indexării la 1 ianuarie la schimb cu creştere punctului de pensie cu 14 la sută : 1632 RON – 724 RON  egal  908 RON”

4. ”Dacă de la 1 ianuarie se aplica indexarea, creşterea cu 136  RON a pensiei medii, ar fi însemnat procentual o creştere cu 10,5% a pensiei medii.

”Acum pricepeţi dragi pensionari cât v-a înşelat Olguţa cu promisiunea de 40 % de la 1 septembrie 2020, când de fapt voi aveaţi dreptul conform Legii 263 din 2010 la o indexare de 10,5 la sută de la 1 ianuarie 2020?”

Desigur, e de așteptat o reacție a Olguței Vasilescu. Și, la fel de sigur, Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse. Adică mediul său… de succes!

Conștiincios, Băsescu prezintă și sursa datelor utilizate în analiză din sursă INS şi Guvern:

- salariul mediu brut în anul 2019                                   – 5163 RON;

- salariul mediu brut în anul 2018                                   – 4162 RON;

- inflaţie în anul 2019                                                     - 3,8 %;

- pensia medie în anul 2019                                           -  1292 RON;

- valoare punct pensie până la 1 septembrie 2020            - 1265 RON;

- valoare punct pensie începând cu 01.septembrie 2020 -1400 RON

- jumătate din creşterea salariului mediu brut în 2019     - 6,7%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
Traian Băsescu

Загрузка...
Ludovic Orban

Premierul a anunțat creșterea pensiilor cu doar 14 la sută, față de 40 cât prevede legea

47
După ce Florin Cîțu a promis aseară o creștere a pensiilor cum PSD nu a făcut niciodată, ”onoarea” de a anunța procentul de creștere i-a revenit premierului Ludovic Orban care a spus că pensiile vor crește cu 14 la sută

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi, la Craiova, că Guvernul va adopta o decizie de creştere a pensiilor cu 14 la sută, punând capăt speculațiilor cărora le-a dat naștere ministrul Finanțelor ieri care anunțase o creștere nemaivăzută a pensiilor fără să precizeze cifra.

Orban a prezentat creșterea de 14 la sută ca o victorie, deși legea prevede o creștere de 40 la sută.

"Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deşi repet, eu nu cunosc o altă ţară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va creştere pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent, de 14%. Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa, atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma”, a vrut premierul să fie purtătorul veștilor bune.

Despre creșterile ulterioare, Orban a spus că orice altă decizie va fi luată doar pe baza unor analize economice pentru că România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de şomaj şi altor categorii de bugete.

Apoi, premierul i-a rugat pe pensionari să îl înțeleagă că nu poate crește pensiile mai mult.

"Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri, pe cei care care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care în schimb ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că o putem să o susţinem şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea plăti toate pensiile pe contributivitate”, a fost mesajul premierului care a încercat astfel să îi îmbuneze pe pensionari, știind că urmează alegeri.

Ludovic Orban și-a justificat decizia de a crește pensiile doar cu 14 la sută prin aceea că orice creştere de pensii care este făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine astfel de creşteri s-ar întoarce nu numai împotriva pensionarilor, ci și împotriva interesului general al societăţii româneşti.

"Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, care înseamnă că orice creştere este anulată de creşterea preţurilor, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump”, a explicat Ludovic Orban.

După care, în stilul lansat deja de Iohannis, a dat vina pe PSD, invocând faptul că de patru luni ar exista un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete.

”Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti", a vrut premierul să îndrepte nemulțumirea pensionarilor înspre PSD.

Orban a recunoscut că încasările la buget au scăzut cu aproape 30 de miliarde de lei faţă de veniturile prognozate prin Legea bugetului de stat pe 2020 și că România va trece printr-o contracţie economică care este estimată la 3,8% și a invocat pandemia și criza economică provocată de aceasta ca și cauză a scăderii economice pentru a putea justifica situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
Pensii, Ludovic Orban

Загрузка...

Premierul și șase miniștri, cercetați penal pentru felul în care au gestionat pandemia

79
Procuratura Romei a deschis o anchetă pe numele premierului Italiei şi a câtorva miniştri în urma plângerilor depuse de unele asociaţii, cetăţeni şi avocaţi cu privire la felul în care autoritățile au gestionat criza coronavirusului.

BRUXELLES, 14 aug - Sputnik. Situație inedită în Italia, unde societatea civilă acuză Guvernul că a impus măsurile sanitare cu întârziere, ceea ce ar fi cauzat peste 35.000 de victime.

Comitetul Victimelor de Covid19 din Bergamo împreună cu un fost militar a descoperit că protocoalele epidemiologice ale Italiei nu au mai fost actualizate din 2006.

Ca urmare, Cabinetul de Miniştri în frunte cu premierul Giuseppe Conte a primit, ieri, înştiinţarea că va fi anchetat cu privire la felul cum a gestionat criza sanitară în ultimele luni.

Procuratura Romei, la sesizarea victimelor pandemiei şi avocaţilor acestora, va audia depoziţiile demnitarilor italieni în această cauză în care societatea civilă acuză autorităţile că au întârziat închiderea zonelor roşii pentru a preveni răspândirea virusului. Cu aceleași acuzații a venit şi Comitetul victimelor Covid19 "Noi Denunciamo" la Tribunalul din Bergamo, cel mai afectat oraş al pandemiei.

Mai mult, ajutat de fostul general Pier Paolo Lunelli, expert NATO în războiul bacteorologice, comitetul va prezenta un raport care demonstrează că ultimul protocol epidemiologic al Italiei datează din 2006, ceea ce se poate transforma într-un al cap de acuzare împotriva Executivului.

Asociaţia reprezintă 250 de familii ale victimelor de Covid19 din Bergamo, iar mărturiile lor au ajuns la Tribunalul din Bergamo.

Stefano Fusco, preşedintele Comitetului "Noi Denunciamo" din Bergamo, spune că măsurile înmpotriva răspândirii epidemiei trebuiau aplicate din ianuarie.

Va fi un proces care va atrage atenția mass-media și care va stabili un nou precedent.

Anchetă similară în Franța

O situație similară are loc și în Franța, unde o anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe şi foştilor miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn.

90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.

Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, “abţinere de la combaterea unei calamităţi”, împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit unui comunicat transmis în luna iulie de procurorul general.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
Pandemie, Miniștri, Premier
Tematic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României
Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină
Românii din Italia: Senatul italian a decis – până când va fi prelungită starea de urgenţă
Atac la Salvini pentru că a oprit imigranții să intre în Italia
Italia, nevoie disperată de 100.000 de muncitori români sezonieri - „Plătim testele”

Загрузка...