Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat (PSD)

PSD, candidaturi bizare la PE figuri ciudate, fantezii media, diverși nepotriviți

1014
(reînnoit 17:45 25.03.2019)
Lista cea mai așteaptă pentru europarlamentare s-a dovedit o dezamăgire: o însăilare de pile locale, fantezii mediatice, persoane valoroase dar nepotrivite – și peste toate… nici o viziune electorală!

BUCUREȘTI, 25 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După lungi eforturi și manevre de culise, Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat lista partidului pentru europarlamentare.

Analizând lista cu primii 15 candidați, cei care au șanse în alegeri, nu ne putem abține să nu remarcăm câteva ciudățenii.

Prima, de ordin general, este absența unei majorități experimentate în negocierile cu membrii PE, mai ales cu ai grupului progresist – o diferență față de ALDE, care pleacă la drum cu doi europarlamentari de calibru, consacrați la nivel internațional – Norica Nicolai și Renate Weber, urmate de un al treilea – fost ministru și europarlamentar, Silaghi, dar și de un om de cultură de recunoaștere internațională, Tudor Barbu, om politic experimentat – și, cu șansă, Varujan Vosganian, fost ministru și unul dintre cei mai importanți oameni de cultură români.

Bref, PSD pleacă la drum cu experimentata Rovana Plumb, aducătoare modestă de voturi și de imagine, la fel de modestă lobbystă. Păcat, un politician inteligent, mult mai potrivit în fruntea unei instituții interne.

Pe locul doi o vedetă TV, Carmen Avram, o surpriză… așa cum nu se prea face într-o asemenea cursă electorală. Avram are… vocea binecunoscută, nu și figura – și cu siguranță nu e un aspirator de voturi. Fiind, fără dubii, o profesionistă de prim rang în TV, de ce nu a fost ea propusă pentru președinția CA al TVR – sau pentru șefia CNA? Nu era mai bine să-i fie folosit profesionalismul acolo, decât ca mileu pentru o mobilă de lux europeană?

Pe trei, Claudiu Manda – unul dintre cei mai iubiți politicieni PSD… dar care nu deschide lista, el fiind capabil de mult mai multă ”tracțiune” decât… Plumb. În plus, în Manda s-a investit mult, a câștigat cu greu credibilitate în bătăliile cu serviciile, cu ”Statul paralel”… și acum trimis să se piardă pe la Bruxelles?!

Preotul greco catolic Chris Terhes, român stabilit în SUA și care se ocupă de Coaliția Românilor pentru Combaterea Corupției, cu sediul în SUA, dar acționând… internațional. Fără dubii, un luptător în acest domeniu, mai ales pe spațiile generos oferite de A3. Dar, nu prea văd ce legătură are părintele Chris cu socialismul sau cu lobby-ul european, omul îmi place, dar ca partid mare, cu ceva ani acolo, nu prea vii cu ”vedete” puțin cunoscute. De ce nu părintele Chris la CEDO, la ceva specific lui?... Iar electoral, Terhes nu aduce nici voturi, nu mobilizează poporul pesedist – e o altă ”vinitură”. 

Următorul e un europarlamentar experimentat, Dan Nica, dar mai presus de toate un șmecher experimentat. Care au fost și sunt meritele lui Dan Nica? Ei, vedeți, ați ajuns la definiția omului politic actual – trebuie să fie gol, ca să plutească.

Maria Grapini a dovedit, în cele mai multe ocazii, că e o luptătoare și că știe să facă lobby și să susțină România. De aceea, salut numirea ei pe un loc de unde va fi sigur realeasă. Un plus pentru România, un plus pentru PSD.

Pe șapte, un alt bizar, Tudor Ciuhodaru, modestul medic ieșean ridicat de Dan Diaconescu și care s-a evidențiat prin intervențiile sale pline de vervă, dar și printr-un puhoi de propuneri legislative, mare parte supralegiferări și alte inutilități. Mai mult un bondar, decât o albină, Ciuhodaru nu e nici aducător de voturi, nici valoare din punct de vedere al prezenței la Bruxelles de unde, fără intervențiile sale de la UPU, nu are nicio valoare… nici pentru presă.

Dragoș Benea este un parlamentar de Bacău, cu o prestație parlamentară modestă, fără intervenții în plen, fost președinte al CJ Bacău, cu controverse locale. Deci, un om de pluton, posibil să atragă voturi pe plan local, inutil în Parlamentul European.

Victor Negrescu este, din punct de vedere al activității și experienței europene, una dintre valorile propuse de PSD, un om care nu trebuie să lipsească din echipa PSD.

La fel, Andi Cristea, cel plasat pe locul 10, Natalia Intotero, de pe locul 11, Gabriela Zoană pe 12.

Pe locul 13 o găsim pe deputata Bianca Gavriliță, o altă figură greu identificabilă, care apare înaintea lui Emilian Pavel – unul dintre europarlamentarii care s-au remarcat, cel puțin prin România.

În fine, pe locul 15, celebra ”Fă” Doina Pană, multilaterala propusă a PSD-ului pe diverse funcții, un om serios, relativ incolor și inodor.

Lipsește de pe listă ”atoateștiutorul” Ioan Mircea Pașcu, sper că retras într-o binemeritată pensionare, altfel poate mai face afirmații de genul Putin oprește norii să vină deasupra Rusiei și-i trimite în România… 

De fapt, apropo de ”marele politician” I.M. Pașcu - ce aveau de făcut ultra plătiții europarlamentari PSD? Păi de câteva ori pe mandat, când era nevoie de ei, să acționeze bine – și cu rezultate. Păi în cazul Kovesi, în afară de Maria Grapini s-a văzut Claudia Țapardel, care acum nu mai e pe listă, și într-o oarecare măsură Gabriela Zoană și Emilian Pavel, acum plasați undeva în josul listei, poate neeligibili!

În rest, chiar cei din grupul socialist – progresist au ținut numai în palme PSD, în timp ce europarlamentarii social democrați își luau banii!

Revenind, lista PSD NU e mulțumitoare nici în proporție de 30%. O însăilare de pile locale, fantezii mediatice, persoane valoroase dar nepotrivite – și peste toate nu există o viziune electorală! Ce vrea PSD? Voturi? Cu cine, cu Rovana și cu vocea lui Carmen Avram? Lobby european? Cu patrafirul lui Chris Terheș sau cu anchetele lui Claudiu Manda?...

Nu, din păcate lista cea mai așteaptă pentru europarlamentare s-a dovedit o dezamăgire, ceea ce duce la un gând sumbru – există degringoladă în PSD, iar ce va urma după aceste alegeri… este greu de anticipat.

1014
Tagurile:
România, alegerile europarlamentare, PSD
Тема:
Alegerile europarlamentare 2019 (189)
Tematic
Tentativă de diversiune în PSD - Codrin Ștefănescu, reacție promptă și inteligentă!
Unul dintre cei mai notorii politicieni, fugit din PSD, condamnat definitiv la închisoare
Teodorovici, anunț bombă: ”Candidez cu siguranță și la prezidențiale! PSD nu va pierde”
Un lider al PPE îi cere lui Timmermans să acționeze împotriva PSD România
S-a confirmat: Viorica Dăncilă este singurul candidat al PSD
Traian Băsescu

Băsescu intră puternic în joc: calcă în picioare Guvernul PNL și… o atacă pe Olguța!

45
Fostul președinte acuză pe toată lumea de ”furt” - Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse

BUCUREȘTI, 14 aug – Sputnik. Printr-un articol incendiar postat acum puțin timp, Traian Băsescu arată cum se face… opoziție! Fost președinte distruge pur și simplu guvernul PNL pe tema pensiilor, dar lovește și în PSD cu putere pe același subiect.

”Pensionarii batjocoriţi  şi înşelaţi!” se intitulează textul lui Băsescu, care scrie că ”Fiecare pensionar este furat de  guvernul PNL şi fostul guvern PSD care v-a păcălit cu legea Olguţei, în medie cu 904 RON în anul 2020”.

Fostul președinte consideră totuși că ”liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguţa şi Dragnea au planificat furtul înainte de declanşarea crizei”.

Dar, datele sunt din 2020, din perioada guvernului Orban: ”Total bani furaţi din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari  în anul 2020 – 4.664.640.000 RON sau 965.763.975 EURO”

”De patru ani atenţionez că pensionarii sunt furaţi ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an aşa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, arătând că ”din păcate liderii aleşi sau autointitulaţi ai pensionarilor au prins gustul statului la televizor unde fără ruşine nu mai prididesc să lingă orice excroc (!) de politician care îi bagă în seamă”.

Traina Băsescu acuză că pentru ”plăcerea  de a linge la politicieni  şi de a se da în stambă la tv-uri” reprezentanţii pensionarilor își înşeală ”fără scrupule camarazii pensionari”.

Iată și patru ”concluzii” ale lui Băsescu, raportate la pensia medie din 2019, care a fost 1292 RON/lună:

1. ”Dacă la 1 ianuarie se aplica indexarea cu inflaţia cumulată cu 50 la sută din creşterea salariului mediu brut, ar fi trebuit aplicată o creştere de 136  RON/lună - ceea ce la nivelul a 12 luni ar fi însemnat 1.632  RON/an la nivelul pensiei medii”.

2. ”Prin creşterea valorii punctului de pensie cu 14 la sută începând cu 1 sepembrie  va fi o crestere de 181 RON/lună însemnând o creştere cumulate în anul 2020 de 724 RON/lună”.

3. ”Banii furaţi de guvern fiecărui pensionar anul acesta în lipsa aplicării indexării la 1 ianuarie la schimb cu creştere punctului de pensie cu 14 la sută : 1632 RON – 724 RON  egal  908 RON”

4. ”Dacă de la 1 ianuarie se aplica indexarea, creşterea cu 136  RON a pensiei medii, ar fi însemnat procentual o creştere cu 10,5% a pensiei medii.

”Acum pricepeţi dragi pensionari cât v-a înşelat Olguţa cu promisiunea de 40 % de la 1 septembrie 2020, când de fapt voi aveaţi dreptul conform Legii 263 din 2010 la o indexare de 10,5 la sută de la 1 ianuarie 2020?”

Desigur, e de așteptat o reacție a Olguței Vasilescu. Și, la fel de sigur, Traian Băsescu își urmează planul, declanșând dezbateri aprige, scandaluri și controverse. Adică mediul său… de succes!

Conștiincios, Băsescu prezintă și sursa datelor utilizate în analiză din sursă INS şi Guvern:

- salariul mediu brut în anul 2019                                   – 5163 RON;

- salariul mediu brut în anul 2018                                   – 4162 RON;

- inflaţie în anul 2019                                                     - 3,8 %;

- pensia medie în anul 2019                                           -  1292 RON;

- valoare punct pensie până la 1 septembrie 2020            - 1265 RON;

- valoare punct pensie începând cu 01.septembrie 2020 -1400 RON

- jumătate din creşterea salariului mediu brut în 2019     - 6,7%

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Traian Băsescu

Загрузка...
Ludovic Orban

Premierul a anunțat creșterea pensiilor cu doar 14 la sută, față de 40 cât prevede legea

38
După ce Florin Cîțu a promis aseară o creștere a pensiilor cum PSD nu a făcut niciodată, ”onoarea” de a anunța procentul de creștere i-a revenit premierului Ludovic Orban care a spus că pensiile vor crește cu 14 la sută

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Premierul Ludovic Orban a anunţat astăzi, la Craiova, că Guvernul va adopta o decizie de creştere a pensiilor cu 14 la sută, punând capăt speculațiilor cărora le-a dat naștere ministrul Finanțelor ieri care anunțase o creștere nemaivăzută a pensiilor fără să precizeze cifra.

Orban a prezentat creșterea de 14 la sută ca o victorie, deși legea prevede o creștere de 40 la sută.

"Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deşi repet, eu nu cunosc o altă ţară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va creştere pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent, de 14%. Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa, atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma”, a vrut premierul să fie purtătorul veștilor bune.

Despre creșterile ulterioare, Orban a spus că orice altă decizie va fi luată doar pe baza unor analize economice pentru că România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de şomaj şi altor categorii de bugete.

Apoi, premierul i-a rugat pe pensionari să îl înțeleagă că nu poate crește pensiile mai mult.

"Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri, pe cei care care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care în schimb ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că o putem să o susţinem şi să asigurăm resursele financiare pentru a putea plăti toate pensiile pe contributivitate”, a fost mesajul premierului care a încercat astfel să îi îmbuneze pe pensionari, știind că urmează alegeri.

Ludovic Orban și-a justificat decizia de a crește pensiile doar cu 14 la sută prin aceea că orice creştere de pensii care este făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine astfel de creşteri s-ar întoarce nu numai împotriva pensionarilor, ci și împotriva interesului general al societăţii româneşti.

"Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, care înseamnă că orice creştere este anulată de creşterea preţurilor, fie există un risc să ajungem în situaţia să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump”, a explicat Ludovic Orban.

După care, în stilul lansat deja de Iohannis, a dat vina pe PSD, invocând faptul că de patru luni ar exista un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete.

”Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti", a vrut premierul să îndrepte nemulțumirea pensionarilor înspre PSD.

Orban a recunoscut că încasările la buget au scăzut cu aproape 30 de miliarde de lei faţă de veniturile prognozate prin Legea bugetului de stat pe 2020 și că România va trece printr-o contracţie economică care este estimată la 3,8% și a invocat pandemia și criza economică provocată de aceasta ca și cauză a scăderii economice pentru a putea justifica situația.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Pensii, Ludovic Orban

Загрузка...
 Последние образцы на Covid-19

Coronavirus în România,14 august: 68.046 (+1415) de persoane infectate, 2.904 (+44) decese

0
(reînnoit 13:11 14.08.2020)
Grupul de Comunicare Strategică informează că pe teritoriul României, au fost confirmate până astăzi 68.046 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

BUCUREȘTI, 14 aug - Sputnik. Potrivit buletinului GCS de astăzi, 31.920 pacienți au fost declarați vindecați și 7.497 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

0
Tagurile:
Decese, România, COVID-19

Загрузка...