Claudiu Manda

Claudiu Manda, premieră în România: ”Renunţăm la serviciile SRI”

6029
(reînnoit 17:37 05.02.2019)
Este o propunere în premieră și aruncă o umbră atât asupra SRI, cât și a colaborării instituționale cu această instituție, în general – odată de însăși Comisia de control a SRI exprimă dubii serioase în acest sens.

BUCUREȘTI, 5 feb, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, președintele Comisiei SRI, senatorul Claudiu Manda a făcut un anunț șocant:  Comisia de control al SRI vrea să aibă dreptul de a-şi secretiza şi desecretiza propriile stenograme, ”renunţând astfel la serviciile SRI de a face şi secretiza stenogramele forului legislativ”, a consemnat Mediafax.

”Un alt lucru pe care trebuia să îl facă această Comisie de mult timp este să renunţăm la serviciile SRI de a ne face şi secretiza stenogramele, dar aici este nevoie de o măsură legislativă”, a declarat Manda.

Mai mult, din declarația senatorului reiese că s-au făcut deja pași pentru acest demers. 

”Astăzi am decis să parcurgem această nevoie a Comisiei în doi paşi: e vorba de Legea 182/2002, art. 19, care spune care sunt instituţiile care pot să secretizeze şi să desecretizeze propriile documente”, a explicat Manda, care a precizat că printre instituţiile sau persoanele care pot face acest lucru sunt ”şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului”.

Menționăm că Legea182/2002 se referă șa protecţia informaţiilor clasificate.

Manda aruncă indirect și o acuzație gravă la adresa SRI – aceasta sub forma unei explicări a demersului de care vorbește.

”Majoritatea colegilor din Comisie au considerat că este important să modificăm legea în aşa fel încât comisiile de control sau comisiile speciale, atunci când parcurg un document cu caracter secret sau poartă discuţii cu caracter secret şi vor să îşi facă propriile stenograme, să poată să îşi secretizeze şi să îşi desecretizeze propriile stenograme”, a spus Manda.

Și atenție la acuzație: ”(acest ”caracter secret”) în acest moment, în opinia mea şi nu numai a mea, nu este posibil”, a declarat Claudiu Manda.

Manda a făcut aceste declarații la finalul şedinţei de azi a Comisiei de control a activității SRI.

Față de demersul propus, Claudiu Manda a precizat că a decis să trimită o adresă către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a cere ”un punct de vedere asupra oportunităţii propunerii forului legislativ”.

În afară de aceasta, Manda a făcut o completare care ridică semne de întrebare: ”Pentru a fi făcute în scurt timp modificarea Legii 182/2002 (privind informaţiile clasificate) ar fi oportună o ordonanţă de urgenţă a Guvernului”.

Așa cum titram, este o propunere în premieră și aruncă o umbră serioasă atât asupra SRI, cât și a colaborării instituționale cu această instituție, în general – odată de însăși Comisia de control a SRI exprimă dubii serioase în acest sens.

6029
Tagurile:
România, SRI, Claudiu Manda
Tematic
Atac la Preşedinţie, Guvern, MAE şi SRI - „Pun la cale o mare ticăloşie"
Apel public la destabilizare și încălcare a legii - ce fac procurorii și SRI?!
Ofiţer SRI: „Semnarea Pactului pentru Migraţie va aduce riscuri imense pentru România”
Dragomir cere desecretizarea audierii generalului SRI Dumitru Dumbravă
Victor Ciutacu – informație bombă despre Kovesi de la… un prieten al lui Hellvig-SRI!   
Acuzaţii grave – partidul lui Ponta, „un partid prin excelenţă al SRI”

Загрузка...