Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European

Dăncilă declarații dure la Bruxelles: ”Să le fie rușine, există foarte mult fake news!”

4261
(reînnoit 14:15 26.01.2019)
”Din păcate tot ceea ce a fost negativ, ce a adus o umbră asupra imaginii României a venit din partea membrilor Parlamentului European din România, din grupul PPE”

BUCUREȘTI, 26 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. După o săptămână extrem de încărcată pe ruta București – Bruxelles, premierul Viorica Dăncilă a acordat în această dimineață un interviu corespondentei Antena 3, Sabina Iosub, în care punctat ferm mai multe aspecte.

”România, în nici o lună, a participat la 40 de trialoguri pe dosare importante”, spus Dăncilă, subliniind că a fost apreciată prestația miniștrilor români: ”Am vorbit cu mai mulți deputați europeni care s-au declarat foarte mulțumiți de prestația miniștrilor și de cooperarea cu ei”, a subliniat premierul.

Discuțiile cu eurodeputații au avut loc în cadrul unei manifestări organizate de România la Bruxelles – iar Viorica Dăncilă s-a convins încă o dată că atitudinile negative despre țara noastră sunt influențate, într-o oarecare măsură, chiar de la București.

”S-a indus chiar de la nivel național că nu suntem în stare să preluăm Președinția Consiliului European - propunerea Finlandei a venit chiar după o afirmație a președintelui Iohannis”, a spus Viorica Dăncilă.

Din păcate există foarte mult fake news în România, remarcă premierul. ”Cred că aceasta a fost principala problemă a României”.

”Nu faptul că România nu era pregătită pentru Președinție - eram pregătiți! - alții au spus că România nu poate și au venit cu aceste dezinformări”, dezvăluie Dăncilă. ”Ce este neplăcut este faptul că aceste lucruri vin din România”.

Iar impactul acestor atacuri din interior a făcut o impresie proastă asupra multor demnitari europeni. Iar vinovații pentru asta sunt chiar europarlamentari români!

”Când am prezentat prioritățile României, toți se așteptau la o dezbatere constructivă bazată pe soluții”, spune Dăncilă. ”Din păcate tot ceea ce a fost negativ, ce a adus o umbră asupra imaginii României a venit din partea membrilor Parlamentului European din România, din grupul PPE”.

Viorica Dăncilă a avut delicatețea de a nu-i nominaliza pe cei în cauză, dar le-a transmis un mesaj ferm: ”Cei care fac aceste lucruri ar trebui să le fie rușine!”

”Să le fie rușine pentru faptul că i-a votat oamenii să apere țara și să o reprezinte”, spune premierul. ”Indiferent de situația internă nu trebuie să exportăm problemele noastre la nivel european”.

În privința problematicii spinoase pe care insistă unii demnitari europeni – stat de drept și corupție, Viorica Dăncilă nu dă înapoi în fața Europei: ”În fiecare stat membru al UE trebuie respectate trei lucruri: statul de drept, lupta împotriva corupției și drepturile omului”.

”Eu nu văd că România a încălcat statul de drept”, declară ferm Dăncilă. ”Nu aș vrea ca acest lucru să devină subiect de campanie electorală - eu cred că acest subiect va aduce un prejudiciu României”, spune premierul.

Iar Viorica Dăncilă atrage atenția asupra unui aspect pe care Europa îl tratează în mod diferit, de la caz la caz - drepturile omului. ”Eu cred că NU trebuie să spunem că un aspect e mai important decât altul”, subliniază premierul.

”Legile se fac pentru cetățeni - în România știm bine că nu prea s-a vorbit despre drepturile omului, despre drepturile celor care au fost condamnați pe nedrept, despre drepturile celor care au făcut pușcărie, deși nu erau vinovați”, punctează premierul unul dintre cele mai delicate subiecte.

În plus, premierul român e ferm și în privința subiectului cu care România e lovită mereu, din interior dar și din exterior: ”România coruptă”.

”Toți susținem lupta împotriva corupției, dar nu trebuie să lipim această etichetă României, că aici există corupție și în alte state nu”, spune tranșant Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiției nu a vorbi de amnistie, precizează premierul, ”el a vorbit de OUG care să dea posibilitatea celor care au fost judecați de complete de judecată constituite ilegal, să îndrepte aceste lucruri”.

”Pot fi chiar condamnări mai mari sau că nu trebuiau fi condamnați”, arată Viorica Dăncilă. ”Acest lucru dă șansa unui proces corect pentru cetățeni și asta face parte din drepturile omului”.

Tocmai faptul că nu s-a făcut referire la acest lucru, ci la amnistie, arată că informațiile care se trimit către Bruxelles nu sunt corecte, a conchis Viorica Dăncilă, transmițând un mesaj clar, atât pentru Europa, cât și pentru România: ”Totul trebuie să fie corect!”.  

Interviul integral poate fi urmărit aici.

4261
Tagurile:
România, Bruxelles, Antena3, interviu, Viorica Dăncilă
Tematic
Analist de top - îi dă Vioricăi Dăncilă ”un mare 10” și îl distruge pe Iohannis!
Liviu Pleșoianu, mesaj superb pentru Viorica Dăncilă
Reacții din întreaga lume după drama și ieșirea Vioricăi Dăncilă – Germania, Italia, China
Sondaj: Ați vota Viorica Dăncilă - președinte al României?
Roșca Stănescu și atacul la Dăncilă: patronul ”Libertatea”, implicat în afaceri cu copii!
Viorica Dăncilă, candidat – reacții incredibile, mobilizare generală!
Mircea Badea, declarație totală despre Viorica Dăncilă: ”Vă garantez, vă dau scris!”
Klaus Iohannis

Urgent: Iohannis îi bagă în ședință pe Orban, Tătaru, Arafat

32
(reînnoit 12:44 25.11.2020)
Ședință la Cotroceni cu premierul și principalii factori de decizie în bătălia cu epidemia – survine după creșterea ratei de infectări, scandalul de la Colentina, problemele legate de vaccin și întrebările medicilor.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Informație de ultimă oră transmisă de Președinția României – la ora 15 are loc o ”ședință de evaluare”!

© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

”Președintele României, Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat” – se anunță pe pagina Președinției. 

Reamintim că în ultimele zile, România s-a confruntat cu o creștere a ratei de infectare, dar au fost semnalate și cazuri șocante, cum ar fi imaginile de la spitalul Colentina, cu bolnavii plasați pe culoare, în paturi – dau cel cu ”accesul” pe șpagă de la Floreasca. 

În plus, campania de vaccinare ridică probleme – pentru că înșiși doctorii pun întrebări la care autoritățile nu pot răspunde clar.

Acesta este contextul în care președintele Iohannis a convocat ședința de ”evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei”.

32
Tagurile:
Raed Arafat, Nelu Tătaru, Ludovic Orban, Klaus Iohannis

Загрузка...
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Maia Sandu a anunțat când Klaus Iohannis va vizita Chișinăul

83
Maia Sandu a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat cu cine se va întâlni imediat după inaugurarea sa în funcția de președinte al țării.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Maia Sandu a anunțat că imediat ce va prelua funcția de președinte al țării se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis.

”Vom organiza vizita oficială a președintelui român la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

Ea se va întâlni ulterior și cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Președintele ales a vorbit despre prioritățile sale în timpul mandatului de șef de stat pe care urmează să-l preia în scurt timp.

Liderul PAS susține că a primit mesaje de felicitare din partea liderilor multor țări - din Ucraina, România, Rusia, SUA și alte state.

Maia Sandu susține că va opta pentru o politică externă echilibrată și își dorește relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul

Amintim că în turul doi al alegerilor prezidențiale Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Întâlnire, Vladimir Zelenski, Inaugurare, Klaus Iohannis, Maia Sandu

Загрузка...
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

0
(reînnoit 12:48 25.11.2020)
După conflictul armat din Nagorno-Karabah, regiunea este împânzită de mii de mine și muniții nedetonate. Cât de dificilă va fi sarcina geniștilor ruși.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Operațiunile de deminare în zonele unde s-au desfășurat acțiuni militare și în alte districte din Nagorno-Karabah, care presupun o degajare treptată de obiecte explozibile a unui teritoriu cu o suprafață de sute de kilometri pătrați, necesită surse enorme (milioane de dolari) și zeci de ani de muncă asiduă pentru a readuce terenurile în circuitul economic.

Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
© Ruptly / Минобороны России

Câmpurile minate, munițiile nedetonate și dispozitive explozibile artizanale reprezintă principala problemă a oricărui teritoriu post-conflict. Cel mai proaspăt exemplu al pericolului continuu pentru viață este explozia din 23 noiembrie, în apropierea satului Madaghiz, în urma căreia au avut de suferit militari azeri, ai Rusiei și angajați ai Ministerului Situații Excepționale al autoproclamatei republici Nagorno-Karabah. Astfel de pericole îi pasc zilnic pe membrii misiunii de menținere a păcii, pe geniștii și salvatori.

Ieri, pe aerodromul orașului Erevan au fost aduși peste 100 de militari ai Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei, precum și 13 unități de tehnică militară și specială. Astăzi, unitățile de ingineri au parcurs ruta Erevan – Goris – Stepanakert. Detașamentele de geniști au demarat acțiunile de deminare a localităților, drumurilor și obiectivelor din Nagorno-Karabah pe 23 noiembrie.

Sarcina prioritară constă în desfășurarea operativă a deminării în punctele de dislocare, pe rutele de deplasare a trupelor de menținere a păcii între posturi și anumite obiecte de infrastructură.

Pe un singur teren, geniștii ruși au dezamorsat peste 30 de mine antitanc. De regulă, munițiile descoperite sunt distruse prin metoda detonării pe un poligon special sau pe loc. Specialiștii Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei sunt pregătiți pentru activitatea tensionată și complicată în conformitate cu standardele activității de deminare ale Organizației Națiunilor Unite, dispun de cea mai nou tehnică – detectoare de mine IMP – S2, sisteme robototehnice Uran-6. Mijloacele moderne de căutare și echipamentul de protecție diminuează, însă nu exclud, riscurile pentru sănătatea și viața militarilor ruși din Nagorno-Karabah.

Dificultatea misiunii

Conflictele locale și regionale actuale se deosebesc prin caracterul permanent al acțiunilor militare și o utilizare largă a câmpurilor minate, minelor-capcană, bombelor plasate pe drum și alte “surprize” - nemijlocit în zona operativă și în teritoriile adiacente.

Neavând un număr mare de trupe și resurse pentru crearea unei apărări bine puse la punct din punct de vedere tactic, dense, eșalonate (de exemplu, pe o linie de front de o sută de kilometri), părțile în conflict își concentrează unitățile și tehnica militară pe segmente separate, iar “găurile” le acoperă prin minarea câmpurilor.

În Karabah au fost utilizate în special mine de producție sovietică – antitanc TM-62, antipersonal PMN-2. În același timp, hărțile schematice ale amplasării lor erau elaborate din mers, fiind adesea pierdute. Sub influența fenomenelor meteorologice, minele devin defecte, iar câmpurile minate se “reînnoiesc”.

Probabil, câmpurile minate proaspete vor fi degajate fără probleme de către părțile în conflict. Însă, după mai mulți ani de conflict în regiune, nimeni nu mai știe locul exact al tuturor câmpurilor minate. O problemă aparte o reprezintă numărul mare de muniții de artilerie neexplodate sau abandonate în condiții de luptă. Pe pământul karabah se află mii de obiecte explozibile. Iată de ce în zecile de ani de muncă a geniștilor ruși, atragerea activă a resurselor ONU și ale altor organizații umanitare reprezintă condiții minime pentru scoaterea în totalitate a teritoriului din starea de război.

Anterior, șeful Agenției Naționale pentru deminare a teritoriului Azerbaidjanului (ANAMA), Gazanfar Ahmedov, a declarat că deminarea totală a teritoriului din Karabah, trecut sub controlul Baku, va necesita mai bine de zece ani. În Siria, misiunea umanitară a Armeniei, din 83 de persoane, a reușit în șase luni ale anului 2019 să curețe de mine, muniții, bombe aeriene și dispozitive explozibile artizanale peste 20 hectare de teren.

Experiența deminării îndelungate post-conflict pe teritoriul Abhaziei și Osetiei de Sud (unde geniștii mai au mult de muncă), de asemenea, confirmă volumul global al sarcinilor din Karabah.

Conjugarea eforturilor

Serviciul ONU pentru deminare (UNMAS) a cheltuit anul trecut 495 de milioane de dolari în 19 state (inclusiv Irak, Afganistan și Siria). Probabil, o parte a acestor mijloace va fi îndreptate și spre deminarea teritoriului din Nagorno-Karabah. Potrivit datelor UNMAS, misiunea își va desfășura aici activitatea de la începutul lui decembrie. Mai întâi de toate, specialiștii vor aprecia volumul de lucru în condițiile dificile ale zonei montane și forestiere. Probabil, conjugarea eforturilor internaționale ale geniștilor vor permite grăbirea revenirii refugiaților în regiune.

Este încunjurătoare și poziția secretarului general al ONU António Guterres, care a declarat că încetarea focului va permite organizațiilor umanitare să obțină acces la populația civilă afectate în urma conflictului și a anunțat disponibilitatea pentru cooperare cu Rusia în Nagorno-Karabah.

0
Tagurile:
Karabah
Tematic
Ratingul operațiunii de pace din Karabah
Pacificatori turci în Karabah: a fi sau a nu fi
Pacificator rus, rănit în Karabah în urma explozii

Загрузка...