Mugur Ciuvică

Premieră: Mugur Ciuvică a prezentat ”Schema partidelor create de securiști”

4904
(reînnoit 07:05 22.01.2019)
În premieră, o ”schemă” propusă de informatul președinte al Grupului de Investigații Politice,  e o dezvăluire de referință pentru perioada actuală

BUCUREȘTI, 22 ian - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”În România este situație cu totul specială, nu oamenii politici puternici controlează serviciile secrete, ci securiștii și-au creat partide sub ochii noștri”, a declarat Mugur Ciuvică, președinte al Grupului de investigații politice.

Ciuvică a dezvăluit că, după terminarea celui de-al doilea mandatul al lui Traian Băsescu, oameni din servicii și-au făcut partide politice.

”După Băsescu, au rămas singuri, au încercat să intre și să controleze partidele mari, dar nu au reușit”, a explicat Ciuvică, precizând că au fost tentative atât în legătură cu PSD, cât și cu PNL.

Conform președintelui GIP, deschiderea a făcut-o celebrul general Florian Coldea, fostul șef militar al SRI, în 2016.

”Primul care și-a făcut un partid a fost domnul Coldea – în 2016 a apărut USB”, a spus Ciuvică. ”A fost chiar un succes, au intrat în Parlament”.

Această inițiativă s-a bazat pe susținerea financiară și logistică a lui George Soros, pe diverse ONG-uri, spune Ciuvică.

Un an mai târziu, continuă Ciuvică, o altă personalitate din servicii creează un partid – și într-o combinație foarte interesantă.

”În 2017 George Maior se plictisea la Washington, iar Sebastian Ghiță se plictisea la Belgrad, așa că decid să facă ”partidul Ponta”, că nu mai știu cum se numește”, a povestit, în stilul său ironic, Mugur Ciuvică.

În privința susținerii materiale și mediatice, sursa ar fi Sebastian Ghiță. ”Cum e Soros acolo (USR, n.n.), e Ghiță la asta (Pro România, n.n.)”, a spus Ciuvică.

În 2018 apare încă un partid al unui om din zona informațiilor, care l-ar avea la origine pe celebrul general Virgil Ardelean, fostul șef al UM 0962 (ex 0215, actual DGIPI), de fapt creatorul celei mai performante unități informative a MAI, marele concurent al SRI în acea perioadă. Generalul Ardelean ar fi unchiul lui Dacian Cioloș.

”În 2018,  unchiul „Vulpea” și cu Adevărul SIE își fac partidul Cioloș”, spune Ciuvică, subliniind legătura lui Cioloș cu SIE – ”A trecut sigur pe la SIE când a plecat la Bruxelles… e sediul acolo, la ieșirea din București”, a glumit fostul șef de cabinet al președintelui Emil Constantinescu.

Tot Soros l-ar susține mediatic și logistic, prin rețeaua sa, pe Dacian Cioloș. 

”Un asterisc”, mai adaugă Ciuvică, ”un asterisc ar fi Burduja - Bancorex – și-au făcut un partid al copiilor de securiști”.

În fine, anul 2019 l-ar aduce în prim plan pe Florian Coldea, apreciază Ciuvică – ”în 2019 vine Coldea ca un integrator” pentru toate aceste grupări.

Schema lui Mugur Ciuvică, prezentată la Antena 3. Captură ecran
© Photo : Antena 3
Schema lui Mugur Ciuvică, prezentată la Antena 3. Captură ecran

Îl vor susține ”partidele securiștilor” pe Iohannis? Ciuvică nu a dat un răspuns ferm. ”Iohannis e pe partea politică, are multe păcate dar nu poți să-i zici că e securist”.

”Are el securiștii lui, pe Hellwig, pe alți câțiva, dar Coldea e supărat că și-a pierdut funcția în perioada lui Iohannis, Maior are și el supărările lui”.

Pe de altă parte, PSD și ALDE, dar și oameni din media l-au acuzat pe Iohannis că este unealta sistemului, că a fost creat și folosit de sistemul patronat de oameni de informații.

Am redat această ”schemă” propusă de informatul președinte al GIP, pentru că e o dezvăluire de referință pentru perioada actuală.

Rămâne întrebarea la care Mugur Ciuvică poate va răspunde mai în clar: cum de în România democratică și euro-atlantică ”Securiștii își fac partide și partidulețe sub ochii noștri” și, implicit, sub ochii și ”partenerului strategic”? Care ”partener”, culmea, mai are și colaborări directe cu serviciile în cauză, iar pe mulți dintre cei nominalizați i-a premiat și susținut puternic…

Nu știu de ce, dar majoritatea atitudinilor declarat pro-americane ajung să-și muște singure coada atunci când vor să spună adevărul.

4904
Tagurile:
Geroge Soros, Dacian Cioloș, Securiști, partide, Antena3, Mugur Ciuvică
Klaus Iohannis

Urgent: Iohannis îi bagă în ședință pe Orban, Tătaru, Arafat

34
(reînnoit 12:44 25.11.2020)
Ședință la Cotroceni cu premierul și principalii factori de decizie în bătălia cu epidemia – survine după creșterea ratei de infectări, scandalul de la Colentina, problemele legate de vaccin și întrebările medicilor.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Informație de ultimă oră transmisă de Președinția României – la ora 15 are loc o ”ședință de evaluare”!

© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

”Președintele României, Klaus Iohannis, va avea miercuri, 25 noiembrie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 la care vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat” – se anunță pe pagina Președinției. 

Reamintim că în ultimele zile, România s-a confruntat cu o creștere a ratei de infectare, dar au fost semnalate și cazuri șocante, cum ar fi imaginile de la spitalul Colentina, cu bolnavii plasați pe culoare, în paturi – dau cel cu ”accesul” pe șpagă de la Floreasca. 

În plus, campania de vaccinare ridică probleme – pentru că înșiși doctorii pun întrebări la care autoritățile nu pot răspunde clar.

Acesta este contextul în care președintele Iohannis a convocat ședința de ”evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei”.

34
Tagurile:
Raed Arafat, Nelu Tătaru, Ludovic Orban, Klaus Iohannis

Загрузка...
Maia Sandu și Klaus Iohannis

Maia Sandu a anunțat când Klaus Iohannis va vizita Chișinăul

86
Maia Sandu a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat cu cine se va întâlni imediat după inaugurarea sa în funcția de președinte al țării.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Maia Sandu a anunțat că imediat ce va prelua funcția de președinte al țării se va întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis.

”Vom organiza vizita oficială a președintelui român la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

Ea se va întâlni ulterior și cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Președintele ales a vorbit despre prioritățile sale în timpul mandatului de șef de stat pe care urmează să-l preia în scurt timp.

Liderul PAS susține că a primit mesaje de felicitare din partea liderilor multor țări - din Ucraina, România, Rusia, SUA și alte state.

Maia Sandu susține că va opta pentru o politică externă echilibrată și își dorește relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul

Amintim că în turul doi al alegerilor prezidențiale Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. În municipiul Chișinău, Maia Sandu a înregistrat un scor de 59,70%, iar Igor Dodon de – 40,30%.

Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Întâlnire, Vladimir Zelenski, Inaugurare, Klaus Iohannis, Maia Sandu

Загрузка...
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

0
(reînnoit 12:48 25.11.2020)
După conflictul armat din Nagorno-Karabah, regiunea este împânzită de mii de mine și muniții nedetonate. Cât de dificilă va fi sarcina geniștilor ruși.

Editorial realizat de Aleksandr Hrolenko

Operațiunile de deminare în zonele unde s-au desfășurat acțiuni militare și în alte districte din Nagorno-Karabah, care presupun o degajare treptată de obiecte explozibile a unui teritoriu cu o suprafață de sute de kilometri pătrați, necesită surse enorme (milioane de dolari) și zeci de ani de muncă asiduă pentru a readuce terenurile în circuitul economic.

Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
© Ruptly / Минобороны России

Câmpurile minate, munițiile nedetonate și dispozitive explozibile artizanale reprezintă principala problemă a oricărui teritoriu post-conflict. Cel mai proaspăt exemplu al pericolului continuu pentru viață este explozia din 23 noiembrie, în apropierea satului Madaghiz, în urma căreia au avut de suferit militari azeri, ai Rusiei și angajați ai Ministerului Situații Excepționale al autoproclamatei republici Nagorno-Karabah. Astfel de pericole îi pasc zilnic pe membrii misiunii de menținere a păcii, pe geniștii și salvatori.

Ieri, pe aerodromul orașului Erevan au fost aduși peste 100 de militari ai Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei, precum și 13 unități de tehnică militară și specială. Astăzi, unitățile de ingineri au parcurs ruta Erevan – Goris – Stepanakert. Detașamentele de geniști au demarat acțiunile de deminare a localităților, drumurilor și obiectivelor din Nagorno-Karabah pe 23 noiembrie.

Sarcina prioritară constă în desfășurarea operativă a deminării în punctele de dislocare, pe rutele de deplasare a trupelor de menținere a păcii între posturi și anumite obiecte de infrastructură.

Pe un singur teren, geniștii ruși au dezamorsat peste 30 de mine antitanc. De regulă, munițiile descoperite sunt distruse prin metoda detonării pe un poligon special sau pe loc. Specialiștii Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei sunt pregătiți pentru activitatea tensionată și complicată în conformitate cu standardele activității de deminare ale Organizației Națiunilor Unite, dispun de cea mai nou tehnică – detectoare de mine IMP – S2, sisteme robototehnice Uran-6. Mijloacele moderne de căutare și echipamentul de protecție diminuează, însă nu exclud, riscurile pentru sănătatea și viața militarilor ruși din Nagorno-Karabah.

Dificultatea misiunii

Conflictele locale și regionale actuale se deosebesc prin caracterul permanent al acțiunilor militare și o utilizare largă a câmpurilor minate, minelor-capcană, bombelor plasate pe drum și alte “surprize” - nemijlocit în zona operativă și în teritoriile adiacente.

Neavând un număr mare de trupe și resurse pentru crearea unei apărări bine puse la punct din punct de vedere tactic, dense, eșalonate (de exemplu, pe o linie de front de o sută de kilometri), părțile în conflict își concentrează unitățile și tehnica militară pe segmente separate, iar “găurile” le acoperă prin minarea câmpurilor.

În Karabah au fost utilizate în special mine de producție sovietică – antitanc TM-62, antipersonal PMN-2. În același timp, hărțile schematice ale amplasării lor erau elaborate din mers, fiind adesea pierdute. Sub influența fenomenelor meteorologice, minele devin defecte, iar câmpurile minate se “reînnoiesc”.

Probabil, câmpurile minate proaspete vor fi degajate fără probleme de către părțile în conflict. Însă, după mai mulți ani de conflict în regiune, nimeni nu mai știe locul exact al tuturor câmpurilor minate. O problemă aparte o reprezintă numărul mare de muniții de artilerie neexplodate sau abandonate în condiții de luptă. Pe pământul karabah se află mii de obiecte explozibile. Iată de ce în zecile de ani de muncă a geniștilor ruși, atragerea activă a resurselor ONU și ale altor organizații umanitare reprezintă condiții minime pentru scoaterea în totalitate a teritoriului din starea de război.

Anterior, șeful Agenției Naționale pentru deminare a teritoriului Azerbaidjanului (ANAMA), Gazanfar Ahmedov, a declarat că deminarea totală a teritoriului din Karabah, trecut sub controlul Baku, va necesita mai bine de zece ani. În Siria, misiunea umanitară a Armeniei, din 83 de persoane, a reușit în șase luni ale anului 2019 să curețe de mine, muniții, bombe aeriene și dispozitive explozibile artizanale peste 20 hectare de teren.

Experiența deminării îndelungate post-conflict pe teritoriul Abhaziei și Osetiei de Sud (unde geniștii mai au mult de muncă), de asemenea, confirmă volumul global al sarcinilor din Karabah.

Conjugarea eforturilor

Serviciul ONU pentru deminare (UNMAS) a cheltuit anul trecut 495 de milioane de dolari în 19 state (inclusiv Irak, Afganistan și Siria). Probabil, o parte a acestor mijloace va fi îndreptate și spre deminarea teritoriului din Nagorno-Karabah. Potrivit datelor UNMAS, misiunea își va desfășura aici activitatea de la începutul lui decembrie. Mai întâi de toate, specialiștii vor aprecia volumul de lucru în condițiile dificile ale zonei montane și forestiere. Probabil, conjugarea eforturilor internaționale ale geniștilor vor permite grăbirea revenirii refugiaților în regiune.

Este încunjurătoare și poziția secretarului general al ONU António Guterres, care a declarat că încetarea focului va permite organizațiilor umanitare să obțină acces la populația civilă afectate în urma conflictului și a anunțat disponibilitatea pentru cooperare cu Rusia în Nagorno-Karabah.

0
Tagurile:
Karabah
Tematic
Ratingul operațiunii de pace din Karabah
Pacificatori turci în Karabah: a fi sau a nu fi
Pacificator rus, rănit în Karabah în urma explozii

Загрузка...