Ion Iliescu. Imagine de arhivă

Știrea nopții: Scandal monstru legat de Ion Iliescu aflat într-o situație delicată

1521
”Am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine”

BUCUREȘTI, 18 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Starea de sănătate a președintelui Ion Iliescu nu este deloc bună – este o veste confirmată din mai multe surse. De altfel, primul președinte de după 1990 nu a participat în ultima vreme la multe evenimente importante, printre care chiar ședința aniversară a Parlamentului, dedicată Centenarului Marii Uniri.

În aceste condiții, un scandal monstru a izbucnit – avându-l în centru chiar pe ilustrul fondator al PSD.

Marele cotidian francez ”Le Figaro” a publicat un articol dur la adresa PSD, în fapt un atac specific Opoziției din România, în care se folosesc laitmotivele acesteia. Dar, articolul mai plasează și două pasaje, pe care i le atribuie chiar lui Ion Iliescu.

În aceste pasaje Iliescu ar deplânge starea în care a ajuns PSD și propune ca soluție îndepărtarea lui Dragnea și a problemelor sale cu justiția. Iată fragmentele esențiale și așa zisele declarații ale lui Ion Iliescu.

„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa”, ”poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.

 Pentru a se menţine, partidul său trebuie să întoarcă pagina Liviu Dragnea, pare a fi concluzia la care ajunge Iliescu în ”interviul” acordat cotidianului francez.

”Sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva” (…) ”mi se pare la fel de inacceptabil atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin (…) mi se pare că jurnalul îmi datorează scuze și rectificarea respectivelor afirmații” – sunt câteva fragmente din dezmințirea dată imediat și în termeni categorici de Ion Iliescu pe blocul personal.

Problema este că autorul interviului este un personaj interesant, regizorul Paul Cozighian, jurnalist independent - colaborator al mai multor publicații și televiziuni franceze și române.

Cozighian este interesant și pentru că, student fiind în 1989, a pătruns în CC pe 22 decembrie 1989, a filmat cu propria cameră video și, la scurt timp, s-a stabilit în Franța, unde a urmat studiile le Sorbona.

A revenit în România, fiind un colaborator al mai multor publicații și televiziuni din Opoziție – HotNews, G4Media, RealitateaTV, DIGI24 etc.

Dar, indiferent de aceste date „anti-PSD”, jurnalistul susține că are înregistrarea interviului, la care a participat și Gelu Voican.

”Am înregistrările (…) am stat de vorbă cam o oră și jumătate, am și fotografie”, a declarat Cozighian, ”am pus reportofonul pe un trepied și i-am atras atenția că înregistrez”.

Am fost impresionat de franceza domnului Iliescu, mărturisește jurnalistul, care precizează chiar că ”Președintele Iliescu ne-a primit cu mare amabilitate”!

”Era foarte bucuros să se întâlnească cu jurnaliștii le Figaro și chiar am fost plăcut surprins de felul în care ne-a primit, într-o după amiază la începutul lunii noiembrie”, a declarat Paul Cozighian la diverse televiziuni aseară.

Un aspect interesant precizat de jurnalist – ”Cel care ne-a ajutat la acest interviu a fost Gelu Voican Voiculescu”. Sigur, având în vedere că Gelu Voican a participat și a cunoscut în detaliu și în intimitate tot ce s-a petrecut în perioada evenimentelor din decembrie 1989, este normal să-l fi cunoscut și pe Paul Cozighian, care a făcut multe filmări atunci.

Cum de neagă, totuși, Ion Iliescu afirmațiile? Cozighian pune pe seama… vârstei. În orice caz, chestiunea se va lămuri odată cu prezentarea înregistrărilor.

Dar, problema este cea de care aminteam la început – acest scandal ar putea dăuna grav sănătății precare a lui Ion Iliescu. De altfel, președintele a evitat întotdeauna scandalurile, iar în ultimii ani s-a dedicat studiului, activând doar la Institutul de Studii Social Democrate ”Ovidiu Șincai”, pe care l-a și fondat, ținându-se departe de jocurile politice.

”În ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine”, a scris Ion Iliescu pe blog.

Dar, președintele istoric al PSD nu renunță la luptă și își avertizează colegii, pentru care, evident, mai are suficiente sentimente: ”Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic”.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla azi  - dar și ce efect va avea continuarea acestui scandal asupra lui Ion Iliescu.

1521
Tagurile:
dezmințire, interviu, Ion Iliescu, Le Figaro
Tematic
Surpriza zilei: apropiere Dragnea- Adrian Năstase, abordare inteligentă a unei false crize
Bomba din dosarul Iohannis – Lazăr - servicii: personajul ascuns și legătura cu Ponta
Vestea momentului: Ion Iliescu a scăpat de o mare amenințare!
Ion Iliescu s-a săturat, iese din tăcere - lecție pentru liderii PSD!
Klaus Iohannis

Iohannis, gest deosebit - pentru români merituoși… la cel mai înalt nivel!

97
Președintele Iohannis a făcut un gest deosebit, dând atenție unui domeniu important, unor oameni cu mari realizări – dar și unei vechi pasiuni.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Președintele Klaus Iohannis a onorat cu prezența și a susținut o alocuțiune în cadrul evenimentului dedicat Zilei Astronomiei, la  festivalului AstroFest, găzduit de Palatul Cotroceni.

Fizician ca formație universitară, președintele a mărturisit că astronomia este o veche pasiune a sa – ”M-a pasionat dintotdeauna și mă informez permanent, mai ales că în ultimii ani s-au făcut pași majori”.

”Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi științe ale umanității, dar este și unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii și cercetării”, spune Iohannis, subliniind și un aspect concret: ”Planeta noastră are resurse finite și suntem mereu într-o cursă cu noi înșine pentru a le gestiona cât mai eficient”.

În acest context, președintele consideră că astronomia ”ne dă însă speranța unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoașterea universului și, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene și internaționale privind explorarea pașnică a spațiului”.

Președintele a evidențiat eforturile românești din domeniul cercetării spațiului, vorbind de câteva personalități prezente la manifestare.

”Vreau să îi felicit, în mod special, pe elevii olimpici internaționali la astronomie și astrofizică, prezenți astăzi aici, care duc mai departe flacăra acestei științe în România”, a spus Iohannis, subliniind ”în spatele excelentelor voastre rezultate stă o pasiune pe care vă încurajez să o aveți și în continuare. Promovarea astronomiei nu ar fi posibilă fără cei care depun constant eforturi și dăruire în sprijinul alfabetizării științifice”.

 Iohannis a menționat performanțele tânărului Gabriel Cristian Neagu, ”care a descoperit mai multe stele variabile, sunt remarcabile dovezi ale legăturii dintre pasiune și performanța în cercetare”.

De asemenea, Iohannis l-a felicitat pe celebrul publicist și cercetător Alexandru Mironov, dar și echipa Revistei „Știință și Tehnică” pentru că ”au rămas consecvenți”.

”Domnule Dumitru Prunariu, sunteți un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spațiu. La mulți ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric!”, l-a salutat președintele pe cosmonautul român, subliniind admirabilă perseverență a acestuia de a-și dedica „întreaga carieră atât cercetării și explorării spațiului, cât și misiunii de a-i ajuta pe tineri și societatea în ansamblu să conștientizeze importanța acestui domeniu”.

În acest sens, Iohannis evidențiază: ”contribuțiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaționali sunt de o însemnătate deosebită”.

Și pentru cei mai tineri dintre cei prezenți, Iohannis a avut un cuvânt de încurajare: ”Dragi elevi, aveți în această sală exemple care pot să vă inspire să vă dedicați cu pasiune domeniului astronomiei și al astrofizicii”.

”Vă doresc să continuați drumul început, în România, cu rezultate care să ne facă mândri. Per aspera ad astra”, a declarat președintele Iohannis.

97
Tagurile:
Români, Klaus Iohannis
Tematic
Președintele Ucrainei, Zelenski, a continuat bășcălia relației cu România lui Iohannis
Iohannis anunță relaxarea ”pas cu pas”
După scandalul raportărilor deceselor, Iohannis a convocat ședință la Cotroceni

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Cîțu, prins cu minciuna în flagrant! Ciolacu a spus adevărul!

184
Situație șocantă: după ce azi guvernul Cîțu l-a făcut pe Marcel Ciolacu mincinos, acum se dovedește că situația era exact invers!

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Acum puțin timp, Florin Cîțu a recunoscut cu seninătate ceea ce nega acum câteva ore: se va întâlni săptămâna asta cu Marcel Ciolacu.

”Da, am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu, ne vom întâlni săptămâna aceasta și vom vorbi despre Planul Național de Redresare”, a declarat Florin Cîțu presei.

Declarația i-a șocat pe ziariști, care primiseră acum câteva ore o dezmințire de la guvern cu privire la vreo întâlnire Cîțu – Ciolacu.

Întrebat de ce a negat întâlnirea acum câteva ore, Cîțu a încercat mai întâi să se facă a nu fi auzit întrebarea, apoi la insistențele presei a răspuns senin că… nu era trecută în agendă!

Deci, o minciună recunoscută cu seninătate! Și se pare că nu e totul!

Conform informațiilor Antena 3, întâlnirea Cîțu – Ciolacu ar fi avut deja loc astăzi, acum câteva ore.

”Ce ați făcut în ultimele trei ore, puteți să ne spuneți”, l-a întrebat presa, la care premierul… pur și simplu a râs.

184
Tagurile:
Florin Cîţu

Загрузка...

Rusia: escaladarea tensiunilor între Israel și Hamas, ameninţare la securitatea regionalăg

0
(reînnoit 19:44 17.05.2021)
Posibila escaladare necontrolată a conflictului palestinian-israelian ar reprezenta un pericol semnificativ, având în vedere sistemul fragil de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. „Evident, conflictul prezintă un pericol în cazul creșterii și continuării necontrolate a acestuia, având în vedere că multe țări au relații destul de dificile ... Iar sistemul regional de securitate este destul de fragil în general”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik News. 

„Deficitul uriaș de încredere reciprocă și riscul îndelungat al conflictelor regionale cu siguranță nu contribuie la stabilizarea regională. Dar este foarte important să împiedicăm ca evenimentele să evolueze într-un scenariu foarte violent. Prin urmare, se depune un efort susţinut de către Cvartetul [pentru Orientul Mijlociu] ... pentru a împiedica noi atacuri”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, reprezentanți speciali ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu al mediatorilor internaționali - Rusia, Statele Unite, UE și ONU - au discutat despre organizarea unei întruniri privind soluționarea conflictului palestinian-israelian.

Ciocniri violente au izbucnit în perioada 7-10 mai între palestinieni și poliția israeliană, ducând la cel mai grav conflict din ultimii ani. Revoltele au început simultan în două zone ale Ierusalimului de Est: lângă Muntele Templului și în cartierul Sheikh Jarrah, unde mai multe familii arabe au fost evacuate prin decizia instanței israeliene.

Situația de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza s-a deteriorat în ultima săptămână, în contextul unor schimburi de atacuri cu rachete.

0
Tagurile:
Israel, Rusia

Загрузка...