Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Ședința CSAT dominată de întâlnirea Dăncilă - Iohannis a fost suspendată!

4107
Ca și la ultima suspendare a ședinței, ar fi apărut neînțelegeri, discuții aprinse și prelungite cu privire la bugetele serviciilor de informații.

BUCUREȘTI, 11 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Întâlnirea la vârf între președinte și premier era așteptată cu interes de opinia publică, dar nu  din cauza ordinii de zi din CSAT, ci prin prisma discuțiilor directe dintre cei doi, în cadrul reuniunii Consiliului. Adică lumea era curioasă dacă Iohannis va aduce clarificări poziției sale față de guvern sau dacă Dăncilă va afla de ce președintele îi respinge propunerile.

Din păcate, în ciuda duratei mari a ședinței, nu s-a petrecut nimic din toate acestea. Cel puțin nu s-a anunțat oficial, iar pe surse a fost negată vreo discuție de acest gen.   

În schimb, pentru a doua oară de la începutul mandatului lui Klaus Iohannis, președintele a suspendat ședința! Iată comunicatul Președinției:

”Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care a avut loc marți, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea țării și securitatea națională, fapt care a generat discuții prelungite”.

Din același Comunicat aflăm că Președintele României a decis reluarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării în data de 19 decembrie – ”pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi”.

De altfel, Ordinea de zi a şedinţei a fost bogată, dominată de planul de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028, de planul pe 2019 de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României trimise în misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului dar și de programul CSAT de activitate pentru anul viitor.

Dar, un alt punct interesant a fost Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru 2019. În acest context, se pare că au apărut discuții aprinse și prelungite cu privire la bugetele serviciilor de informații, acesta fiind și motivul suspendării. Cel puțin asta este explicația „pe surse”.

La şedinţa CSAT au participat pe lângă președinte și premier, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial Ion Oprişor şi secretarul CSAT Mihai Şomordolea.

Singurul absent a fost directorul SIE, Gabriel Vlase, care a fost suplinit de un adjunct.

4107
Tagurile:
servicii speciale, buget, disensiuni, suspendată, ședință, CSAT
Tematic
Pleșoianu, cerere radicală: "Demisia, azi!", alertează CSAT de urgență!
CSAT în alertă: risc de pandemie în România, populația ar putea fi înjumătățită
Decizia CSAT cu privire la bugetul guvernului pentru securitate

Загрузка...