Fake news

Occidentul îşi bate joc de România ţara noastră, raiul fake-news-urilor

356
(reînnoit 14:51 20.11.2018)
Autorităţile române se sesizează în urma informaţiilor false apărute la televiziuni occidentale, dovadă în acest sens stând chiar ultima întâmplare legată de găsirea tabloului care ar fi fost pictat de Picasso.

BUCUREŞTI, 20 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, spune, într-un interviu acordat unei televiziuni din România, că ar trebui să existe un dialog mai strâns între Bucureşti şi Bruxelles.

„Mesajul meu este: haideţi să discutăm şi să ne ascultăm unii pe alţii pentru a găsi soluţii benefice pentru români şi europeni şi care vor dura mai mult decât următoarea schimbare de guvern”, a precizat oficialul european, pentru digi24.ro.

Această introducere nu este deloc una aleasă la întâmplare, pentru că ultimul eveniment petrecut în România arată, fără doar şi poate, cum Occidentul îşi bate joc de noi, în timp ce oficialii europeni vin şi ne vorbesc despre lupta anticorupţie, încurajează protestele şi ne ceartă privind situaţia reformelor din sistemul judiciar.

Tabloul lui Picasso, copiii ce înveleau ouă Kinder – un tablou al ridicolului

În timp ce românii privesc cu ochii umezi înspre Occident, cei de acolo abia aşteaptă să mai găsească un subiect de râs pe care să îl dezvolte pe teritoriul nostru.

Vă amintitţi, desigur, despre celebrul „reportaj” al celor de la Sky News despre traficanţii de arme din judeţul Bistriţa, care negociau cu jurnaliştii străini sau despre materialul referitor la ouăle Kinder asamblate de copiii săraci din România contra unei sume simbolice.

De câteva zile, la televiziunile de ştiri, dar şi în presa scrisă a apărut un material despre tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac din Tulcea.

Ce spun aceste trei exemple despre România? Că suntem o ţară neguvernată, săracă, extrem de coruptă, un neam de hoţi care nu ştiu ce e acela tablou de Picasso şi, prin urmare, îl ascund lângă un copac.

Cum este posibil să se întâmple asta în România?

Un răspuns ar putea fi acela că, indiferent de cât de mare este fake-news-ul, el va aduce audienţă sau publicitate, iar pericolul unei sancţiuni este redus. Dovadă sunt dosarele clasate sau aproape de finalizare de la DIICOT şi faptul că nu s-a întâmplat nimic acolo unde cei care au născocit ştirea falsă nu au mai vrut să colaboreze cu autorităţile române, precizează mediafax.ro.

Din nefericire, aceste aşa-zise ştiri devin în România obiecte de investigaţie, se pierde timp, se pierd resurse şi nimeni nu răspunde pentru asta.

În tot acest timp, dezvăluirile interne despre fapte grave petrecute în societatea românească trec neobservate.

Dosar aproape de finalizare

Este vorba despre cel referitor la aşa zişii traficanţi de arme din Bistriţa. Cercetările în dosarul Sky News au început în 2016, când postul de televiziune a difuzat un material amplu despre traficanţii de arme şi au redat întâlnirea dintre aceştia şi jurnalişti, undeva în zona judeţului Bistriţa Năsăud.

Materialul video ridica semne de întrebare încă de la difuzare, deoarece traficanţii s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reţinere. Nu era clar nici de ce în filmare se vorbeşte despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti.

Imediat după, DIICOT a anunţat că face verificări în legătură cu informaţiile prezentate. La scurt timp, Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT de atunci, spunea că totul este un scenariu bine pus la punct de către Sky News.

Oficialul român a precizat că nu a avut o colaborare efectivă cu autorităţile britanice.

Trebuie remarcat, încă de la început, faptul că România a fost teren de testare a unor ştiri false mizându-se pe latura emoţională.

Reamintim că pe acelaşi principiu – folosirea emoţiilor – a fost declanşat şi scandalul Litvinenko sau Skripal. Întâmplător, evident, în Marea Britanie…

Ouăle Kinder şi capcana britanică

Un alt subiect care a emoţionat opinia publică de la noi a fost cel legat de modul în care micuţii săraci din România asamblează ouăle Kinder. În 2016, The Sun a publicat imagini cu o familie săracă aşezată în jurul a sute de ambalaje de ouă Kinder, muncind de zor. Printre ei erau şi copii mici ce munceau, pentru care ar fi fost plătiţi cu un leu pe oră.

Evident că a fost declanşată o anchetă şi a rezultat că povestea era falsă. Mama copiilor din materialul britanicilor a explicat cum a căzut în plasa jurnaliştilor străini. Aceştia îi spuseseră că vor să promoveze jucăriile pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să vadă cum se fac ele, de la început până la sfârşit.

Dosarul a fost clasat în 13 aprilie 2017.

Picasso, la umbra copacului din Tulcea

Cea mai recentă situaţie de fake news ocidental pe tărâm românesc este cea a tabloului ascuns la tulpina unui copac şi despre care s-a crezut că a aparţinut celebrului Pablo Picasso. Pictura, care valorează 800.000 de euro, a fost furată, împreună cu alte şase tablouri, în 2012, dintr-un muzeu olandez, de către nişte români.

Acțiune de protest a antiglobaliștilor
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Mama unuia dintre tineri a declarat, la audierile din 2013 că a ars tablourile pentru a şterge orice urmă.

În urmă cu două zile, tabloul a apărut, în mod miraculos, la rădăcina unui copac din Tulcea. Cea care l-a găsit este Mira Feticu, o scriitoare de origine română, care trăieşte în Olanda şi care a primit indicii printr-o scrisoare.

Femeia a venit în România şi a găsit tabloul.

Adevărul s-a aflat repede. Şi anume, tabloul „Cap de Arlechin” din Tulcea era o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, care promovau o piesă de teatru. În data de 31 octombrie 2018 aceştia au îngropat tabloul în pădurea din Tulcea, iar a doua zi au trimis şase scrisori anonime.

Ulterior, producătorii şi-au anunţat victimele prin e-mail că mesajul a fost o farsă, inspirată dintr-o piesă de teatru numită „Copia adevărată”, care a avut premiera săptămâna trecută la Anvers.

Raluca Cristiana Bolea este unul dintre procurorii care au investigat, în România, „furtul secolului”, adică al tablourilor originale. Ea spune că autorii farsei nu pot fi sancţionaţi, deşi au pus în mişcare un adevărat aparat de investigaţie.

„Nu toate infracţiunile din culpă sunt sancţionate penal, deci dacă a fost doar o glumă, din punctul meu de vedere, nu văd ce sancţiune penală ar putea atrage. Dacă, însă, intenţia a fost clară de a induce în eroare organele de anchetă, atunci lucrurile se schimbă”, a precizat procurorul.

356
Tagurile:
afirmații fără acoperire, Occident, Fake news, România
Tematic
Peskov, despre țările care au fost sursa de fake news despre Kemerovo
Trump a dat start unei “perestroika” în UE: sfârșitul liberalismului european
7 mituri spulberate de Referendum
Soros e disperat din cauza românilor – și-a pus mercenarii la muncă și atacă!

Загрузка...