Radio Free Europe / Radio Liberty

O nouă lucrare americană anti-PSD începe oficial, în scurt timp pioni și personaje cheie

2337
Nimic nu este finanțat în domeniul mass media fără un scop precis, care ține de interese ale ceea ce numim Deep State-ul american. Un PSD slăbit înseamnă o supunere totală a României.

BUCUREȘTI, 15 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Americanii au decis: O cunoscută jurnalistă anti-PSD va conduce redacţia Radio Europa Liberă din România” – titrează Florin Pușcaș, redactor la cea mai accesată agenție de presă română, ”Știri pe surse”. Într-adevăr, Pușcaș descrie corect atitudinea de vreo două decenii a Sabinei Fati, care vine în contradicție cu ideea de ”jurnalist”. Nu poți fi ”jurnalist” și, în același timp, împotriva unui partid politic care a făcut istorie după 1990.

Cu bune și rele, PSD, în cele câteva denumiri ale sale de-a lungul timpului, a întrunit cele mai multe sufragii populare, a condus România în majoritatea perioadei post-Ceaușescu și, ce să vezi, a fost partidul care a condus România către cele două organizații internaționale considerate ”apărătoare ale democrației occidentale” – UE și NATO.

Deci, logic, un nostalgic ceaușist sau unul pro-estic ar avea ce reproșa PSD, nu și unul pro-Occidental – și în nici un caz să faci o profesiune din a fi ”o cunoscută anti”. Deci, care e fenomenul și cum se explică?

De fapt, avem de-a face cu menținerea unei stări; concret, românii au demonstrat, sub Ceaușescu, o capacitate colosală de a produce, de a construi, de a crea. Da, au fost uniți prin dictatură, dar proba a fost concludentă pentru cei care au observat, din afară, cum românii îi concurau, cum românii demonstrau, concret, că pot fi o forță. Ori, pentru o lume care a trăit o istorie întreagă din colonii și exploatare, nicio forță nu e binevenită dacă nu e pusă la jugul dorit.

Așa încât, imediat ce România a început să se dezvolte, a fost declanșat mecanismul care activează, irită și excită cea mai periculoasă reacție – nemulțumirea. Cu excrescențele sale firești – neîncrederea, suspiciunea, invidia – și progenitura: vrajba.

Acesta a fost rostul postului ”Radio Europa Liberă”, chipurile o voce a libertății. Un post care, din decembrie, va emite din nou în România.

Ținta atacurilor și manipulărilor

Desigur, rostul presei este, într-adevăr, asociat criticii – dar de la critică la atac este o mare diferență. Ori, presa ”de opoziție” a anilor 90, a fost una de atac, politizată, manipulată și ea la rândul ei. Realizările epocii comuniste, politica națională și naționalismul au fost de atunci ținte ale presei care primea ”ajutor” din Occident și SUA – vezi masivele cantități de hârtie de ziar trimise prin fundațiile lui Soros.

La fel, aceeași presă a făcut totul pentru a lovi formațiunile de esență socialistă, în primul rând PDSR – PSD, partidul cu largă susținere populară și conservator din punct de vedere al principiilor morale, al relațiilor de colaborare cu estul, al respectului pentru istoria recentă.

Mai mult, ținta atacurilor și manipulărilor a devenit electoratul socialist – insistând pe ideea unui nivel scăzut de inteligență și pregătire a acestuia – și asociind mișcările de opoziție, de cel mai multe ori evident haotice, cu ”elitele intelectuale”.

Ei bine, lucrarea acestor mesaje și manipulări grosolane ale SUA și Occidentului a reușit, în bună măsură; a adus la paroxism vrajba între români, dar și neîncrederea în forțele și șansele lor – și mai ales în conducătorii proprii. 

Pe de altă parte, rezistă - sau apar - personalități și nuclee care se opun acestei trepanații sociale.

Chiar unii dintre jurnaliștii care, pe vremuri, au luat mâna întinsă fățarnic de Occident, azi sunt de parte națională a baricadei. Cazurile lui Ion Cristoiu și Ilie Șerbănescu au fost de pionierat, dar acum citim articole teribile, naționale, semnate Sorin Roșca Stănescu, Cornel Nistorescu și alți mari jurnaliști ”anti” din anii 90. 

”Noua” Europa Liberă – un demers greu de înțeles… oficial

Am făcut această prezentare pentru a înțelege de ce SUA au decis să reînceapă un demers – aparent vetust, după toate datele prezentului. Repet – România e țară NATO și UE, SUA e ”partener strategic” și are baze militare aici, ba chiar dictează în majoră măsura politica în toate cele, alegerile sunt exemple de democrație, justiția își face de cap așa cum vor americanii, serviciile sunt pe mână cu ei…

Întrebarea urmează logic - de ce postul ”Europa Liberă”?!

De ce Congresul SUA, care numai în ultimii doi ani a aprobat… să primească din România sume colosale pentru dotări militare (controversate) – de ce finanțează din nou postul care a avut, inițial, o destinație precisă: combaterea puterii comuniste?

Iată ce declara, în iulie, cu ocazia anunțării redeschiderii Radio Europa Liberă / Radio Libertatea în România și Bulgaria, Thomas Kent, președintele companiei REL/RL.

”Sperăm în mod special ca transmisiunile noastre, realizate de jurnaliști locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să suțină dezbaterile în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale. Așteptăm să intrăm în parteneriat cu media locale independente și cu societatea civilă”.

Deci promovarea ”valorilor și instituțiilor democratice” și susținerea dezbaterilor în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană.  Iar la rândul său, redactorul șef al postului de radio Europa Liberă, Nenad Pejic, declara în septembrie, când Sabina Fati a fost anunțată ca șefă a EL pe România: 

”Speranţa noastră, pentru ambele ţări, este ca acoperirea pe care o vom face să ajute la creşterea presei libere, să promoveze răspunderea publică şi instituţiile democratice şi să informeze cu privire la NATO, UE şi Occident”.

Ce departe de adevăr sunt aceste cuvinte…

Presă sau… o pârghie de destabilizare a instituțiilor din România?

Judecați singuri și dați dumneavoastră răspunsul la întrebarea de mai sus – folosind chiar marfa clientului!

În primul rând, creșterea presei libere înseamnă ”o cunoscută ziaristă anti-PSD”? Sau poate reiese din lista titlurilor articolelor – de exemplu din ultimele zile, 14 – 15 noiembrie 2018:

”Un partid necredibil, condus de o persoană necredibilă, nu poate fi privit cu încredere...” (e vorba de PSD, desigur), ”PSD-ul și agenda sa deturnată de la principiile statului de drept”, ”Sophia in 't Veld: „Aș sfătui cu tărie guvernul să ia recomandările foarte în serios”” (un parlamentar olandez care ”a fost foarte dezamăgită de prestația premierului Dăncilă”), ”De ce e puțin probabil ca România să nu preia președinția Consiliului UE” (o analiză care începe sugestiv: ”Dacă Iohannis nu solicită din partea României, anularea președinției române a Consiliului UE, este imposibil ca tandemul Dragnea-Dăncilă să nu preia sarcina pe 1 ianuarie” – și așa mai departe, în același sens: anti PSD, anti guvern!

Ba chiar găsim și un articol despre târgul de carte Gaudeamus, în care ediția dedicată Centenarului este catalogată ”între pompierism și festivism”, dar și ca ”o afacere de familie a Radioului public și Academiei Române care și-a invitat corifeii să patroneze manifestările omagiale și lansările de carte pe subiectul centenarului”. Desigur, Centenar e scris cu ”c” mic de Europa Liberă.

Asta înseamnă ”creşterea presei libere”, ”informare cu privire la NATO, UE şi Occident”?... Nu, evident, înseamnă (încă) o pârghie de destabilizare a instituțiilor din România – aș spune o specialitate a unor cercuri americane, pe care administrația democrată, susținută și susținătoare a eșafodajului George Soros, a dus-o pe culmi incredibile - iar delegatul său la București, ambasadorul Hans Klemm, o continuă.

Un mic detaliu: Sabina Fati a fost premiată de Klemm în 2017, primind titlul de ”Femeie curajoasă a anului” de la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti pentru „preocuparea ei dezinteresată de a promova transparenţa, anticorupţia şi drepturile omului în România”. În 2014, același titlu îl primise Laura Kovesi.

Sabina Fati cu Hans Klemm
Sabina Fati cu Hans Klemm

De fapt, Fati a scris în acea perioadă vreo două cărți în care definește Rusia drept un mare pericol pentru România, înscriindu-se în linia propagandei NATO – de a convinge românii că sunt amenințați, că trupele, tancurile, avioanele și rachetele lui Putin sunt gata să atace România, pe care o vor ”anexa”, așa cum vor să procedeze cu întreaga lume. Problema e că patronii lor au uitat să-și ia din față oglinda, atunci când transmit asemenea enormități…

O tablă de șah – cu pioni, nebuni și jucători celebrii

Sabina Fati e un pion în schema REL, așa cum au fost toți ”eroii” de pe vremea emisiei de la Munchen. Viața lor nu a fost o fericire, pentru că se aflau într-o combinație a serviciilor secrete americane. Da, știu, după 1971 postul nu a mai fost finanțat de CIA, ci a trecut sub patronajul Congresului. De parcă CIA ar renunța vreodată la ceva…

Nu, pentru că perioada de deschidere de sub Nixon, continuată parțial de Gerald Ford și mai ales de Jimmy Carter avea să se încheie odată cu Ronald Reagan. Pe vremea președintelui actor, CIA revine în forță, combinând și entități private, precum celebrul Rupert Murdoch (Fox News) pentru a răspândi dezinformarea cu privire la diverse teme.

Atunci, în 1983, este creat și The National Endowment for Democracy  - instrument care a beneficiat de finanțări uriașe  - și care funcționează și azi.

De exemplu, prin NED s-au finanțat activiști și jurnaliști care au susținut și promovat lovitura de stat de la Kiev. Iar NED a susținut atunci și o altă entitate – Freedom House.

Ca fapt divers, unul dintre principalii ideologi ai intervenționismului american și ai manipulării mondiale, colaborator al NED, care și-a început activitatea în epoca Reagan, este Robert Kagan – nimeni altul decât soțul celebrei Victoria Nuland-Kagan.

Ideea e că, de la crearea NED, nimic nu se finanțează în materie de mass media fără un scop precis, care ține de interese ale ceea ce numim Deep State-ul american. Adică acea combinație de putere ocultată, profund nedemocratică – promotoare a unui intervenționism pe toate căile, în toată lumea. Acesta e și cazul finanțării REL – dar și a personajelor cheie cultivate și protejate de SUA în România sau oriunde.

Repet, nu e vorba de o decizie democratică a marii națiuni americane, nici de interese economice transparente – ci de decizii pe care cu greu le putem numi strategice – ele ținând de o agendă ocultată, aparținând structurilor de putere din SUA, nealese!

De aceea spun că Sabina Fati și cei care mai comentează aici sunt neimportanți. Ei își revarsă scrisul tendențios, subiectiv până la nedreptate flagrantă… și atât.

Dar, atrage atenția o implicare străină aici – despre care nu se vorbește public. O implicare a acelui NED de care scriam mai sus.

Un ”cal” din Belarus – în spatele pionilor din România: ”Aceeași misiune”

Pe 23 octombrie, sosea la București un anume Franak Viačorka, un tânăr jurnalist și activist originar din Belarus, noul Media Editor pentru Europa Liberă – personaj din anturajul NED și Freedom House, așa cum reiese chiar din biografia lui oficială. Apropo de biografie,  adolescent fiind, Viačorka a fost ”reținut” de autoritățile de la Minsk pentru activități politice – iar tatăl său este fostul lider al Frontului Național – partid de opoziție din Belarus și colaborator al Radio Libertatea, varianta locală a REL.

Ei bine, Franak Viačorka nota, de la București, pe Instagram: ”Asta îmi place cel mai mult în munca mea - sentimentul că pot schimba lumea în bine. Nimic nu motivează ca posibilitatea de a vedea rezultatele muncii tale”.

”Acum, sunt în România, lansăm sau mai curând restabilim serviciul românesc al Radio Liberty. Am fost de la începutul acestui proiect, chiar la scrierea conceptului. Și acum stăm cu echipa și discutăm despre strategia de conținut, concurenții, partenerii”.

Cu alte cuvinte, belarusul este cel care supervizează totul – echipa, strategia de conținut, partenerii… ”Munca lui”, cum spune.. Interesant, mai ales că nimic din această chestiune nu apare public. Dar, atenție, la o altă frază interesantă:

”Sub ochii noștri se întâmplă ceva foarte important - Radio Liberty se întoarce în țările europene, cu aceeași misiune, dar într-o nouă formă”.

Interesantă sintagma – ”aceeași misiune”. În condițiile în care vechea misiune a fost subminarea puterii de stat din perioada Ceaușescu, apoi atacul (ca să nu repet ”subminarea”) guvernelor socialiste de după 1990, acum e clar care e ”aceeași misiune”.

Iar lista articolelor de până acum al noului REL confirmă asta. Americanii au trimis un activist care, în ciuda tinereții, e un om de încredere. Dacă ne uităm doar pe traseul din perioada venirii la București, cu o zi înainte era în Belarus, a zburat spre București, ședințe, apoi conferință la Londra… Persoană importantă în angrenaj!

Grupul celor care nu îl agrează pe Trump!

Și, atenție, angrenajul e destul de ciudat. Franak este și consultant pentru Broadcasting Board of Governors, instituția sub care se desfășoară activitatea posturilor finanțate de statul american. Care BBG, atenție, face parte din grupul celor care nu prea îl agrează pe Trump!

De exemplu, în martie anul acesta, la BBG a avut loc o ”tentativă de puci“, în sensul că Trump ar fi vrut să preia prin oamenii săi controlul.

”Un semnal de alarmă în acest sens este tras de mai mulţi angajaţi ai BBG, care avertizează că sunt pe cale să ajungă sub conducerea a doi apropiaţi ai lui Steve Bannon, fostul strateg şef al lui Donald Trump şi preşedinte executiv al Breitbart News, o instituţie de presă catalogată ca fiind de extrema dreaptă”, nota Adevărul, publicație aparținând lui Cristian Burci, personaj apropiat de spionajul românesc, după unele afirmații ale fostului director SRI, Timofte, publicat de ziarul unde lucra chiar Sabina Fati, România Liberă.

Rezumând – (re)apariția Europei Libere pare a avea un scop clar: supunerea la presiuni a principalului partid politic din România – și subminarea acestuia, prin atacuri menite să scadă credibilitatea, încrederea în tot ce întreprinde PSD. În plus, pe fond, menținerea și chiar creșterea nemulțumirii, neîncrederii, nesupunerii, revoltei? Seamănă a ”război informațional”? Desigur!

***

Socoteala e simplă: practic, în afara PSD, nu există un partid puternic și coerent în România; ori, un PSD slăbit înseamnă o supunere totală față de ”partenerul” care, deocamdată, nu face decât să primească bani (pentru rachete, pentru Bechtel etc.), să amplaseze ce vrea în România, să impună României o politică externă contrară intereselor naționale – vezi stricarea relațiilor cu Rusia și nivelul scăzut cu China.

Mai nou, ”partenerul strategic” impune și chestiuni legate de resurse – vezi cazul legii Offshore, unde interesele Exxon au călcat în picioare Parlamentul României, cu o singură excepție notabilă – o parte din PSD. Ceea, probabil, va trebui să dispară.

Ori, aici lucrează Europa Liberă, sub supravegherea lui Franak și a ”jurnalistei anti-PSD”. Să încheiem cu o amintire: 

Grup relevant pentru atitudinea SUA în România
© Photo : Captură ecran / catavencii.ro
Grup relevant pentru atitudinea SUA în România

În poză mai apar Alexandra Lăncrănjan – supranumită ”Procuroarea lui Dragnea” – și o ziaristă de la Reuters. Un final care spune multe  - despre ce este și ce vrea Europa Liberă, în format nou, ”cu aceeași misiune”.

2337
Tagurile:
pioni, finanțatori externi, anti-PSD, Lucrare
Alegeri europarlamentare 2019

Localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale

43
(reînnoit 17:58 13.06.2021)
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat care sunt localitățile unde vor avea loc alegeri locale parțiale în 27 iunie.

BUCUREȘTI, 13 iun – Sputnik. Campania pentru alegeri locale parțiale a început sâmbătă și se va încheia pe data de 26 iunie, la ora 7,00, a anunțat AEP care a transmis detalii legate de desfășurarea acestora.

Conform AEP, pe 27 iunie se desfășoară alegeri locale parțiale pentru primari și un consiliu local.

Circumscripțiile electorale în care se organizează alegeri locale parțiale pentru primari sunt:

* Alba - comunele Ciuruleasa și Meteș

* Arad - comuna Zăbrani

* Argeș - comunele Aninoasa și Rociu

* Bacău - comuna Tamași

* Brașov - comuna Șinca Nouă

* Brăila - comuna Viziru

* Caraș-Severin - orașul Bocșa

* Călărași - comunele Cuza Vodă și Frumușani

* Covasna - comuna Ozun

* Dâmbovița - comuna Braniștea

* Dolj - orașul Filiași și comunele Cătane, Sadova, Terpezița și Ostroveni

* Galați - orașul Târgu Bujor

* Gorj - comuna Bumbești-Pițic

* Hunedoara - comunele Burjuc, Romos și Sarmizegetusa

* Ialomița - comunele Gura Ialomiței și Ion Roată

* Ilfov - orașul Bragadiru și comuna Găneasa

* Mehedinți - comuna Obârșia de Câmp

* Olt - comuna Deveselu

* Prahova - comuna Șotrile

* Sălaj - orașul Șimleu Silvaniei

* Suceava - orașul Vicovul de Sus

* Timiș - comuna Voiteg

* Vâlcea - comunele Scundu și Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parțiale pentru consiliul local în comuna Cojasca din județul Dâmbovița.

43
Tagurile:
alegeri locale

Загрузка...
Marcel Ciolacu

Ciolacu: Guvernul s-a întors de la Bruxelles cu zero euro pentru agricultură

114
Marcel Ciolacu a afirmat astăzi că România a plecat la Bruxelles cu o solicitare de şapte miliarde pentru agricultură, iar miniştrii Cristian Ghinea şi Adrian Oros s-au întors cu zero euro.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Președintele PSD Marcel Ciolacu a arătat într-o conferinţă de presă ținută la Craiova cum a eșuat Guvernul în negocierile pentru agricultură.

Ciolacu a criticat Guvernul pentru că a trimis la Bruxelles documente pe care nu le-a citit, ”documente făcute de către companii private ca pe urmă să acceseze aceste fonduri sau aberaţii cum sunt 133.000 de euro pentru formarea unui singur om, de parcă l-am trimite pe Marte”.

Una dintre cauze, a arătat Ciolacu, este că Guvernul nu a vrut un dialog cu autorităţile locale și de aceea ”s-a ajuns ca să fim iarăşi ruşinea Europei”.

”Chiar vorbeam cu domnul senator Preoteasa cât de mult ar fi însemnat pentru Dolj să fi prins acele sume pentru irigaţii, cum au prins Polonia, Ungaria, Bulgaria. Am plecat la negocieri la Bruxelles cu Comisia cu o solicitare de şapte miliarde, au ajuns domnul Ghinea şi cu domnul Oros la 3,8 miliarde şi s-au întors cu zero euro pentru agricultura românescă”, a mai declarat Ciolacu.

114
Tagurile:
Marcel Ciolacu

Загрузка...
Participare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles

0
Președintele României va participa astăzi, 14 iunie 2021, la Bruxelles, la Summitul NATO, informează Administrația Prezidențială. Instituția precizează că șeful statului va susține, în cadrul evenimentului, procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Zi importantă pentru România: președintele Klaus Iohannis participă astăzi, la Bruxelles, la Summitul NATO.

În cadrul reuniunii la nivel înalt, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, liderii aliaţi vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic şi militar al Alianţei, precum şi de actor cu proiecţie la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecţie strategică NATO 2030, a informat Administraţia Prezidenţială.

Pe agenda summit-ului se află şi decizia de declanşare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianţei, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internaţional de securitate faţă de momentul adoptării, în 2010, a celui actual, informează Administrația Prezidențială.

Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esenţiale a relaţiei transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un summit NATO, mai precizează sursa citată.

Alte teme actuale abordate vor fi cele privind provocările de securitate din spaţiul euroatlantic, terorismul, ameninţările cibernetice şi cele generate de tehnologiile disruptive şi se vor stabili acţiunile pe care NATO trebuie să le întreprindă în continuare pentru a gestiona provocările şi ameninţările de acest tip la adresa securităţii euroatlantice.

În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va reafirma importanţa organizaţiei pentru securitatea euroatlantică şi ordinea internaţională bazată pe norme, a precizat sursa citată.

Administrația Prezidențială menționează că şeful statului ”va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, evidenţiind rolul activ al ţării noastre de pilon de stabilitate şi furnizor de securitate”.

Klaus Iohannis va susţine întărirea pe mai departe a relaţiei transatlantice, precum şi decizia de elaborare a unui nou Concept Strategic.

Preşedintele României va reafirma angajamentul României de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operaţional, cât şi în plan conceptual şi financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru Apărare, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului român va evidenţia şi ”contribuţia concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienţei, inclusiv prin înfiinţarea recentă, la Bucureşti, a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă”.

Klaus Iohannis va reitera, de asemenea, susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii, în special cu Uniunea Europeană, evidenţiind componentele pe care este fundamentat parteneriatul strategic dintre cele două organizaţii, precum şi complementaritatea dintre NATO şi UE.

În egală măsură, preşedintele se va referi la importanţa aprofundării cooperării NATO cu partenerii săi, cu precădere cei din Vecinătatea Estică.

0
Tagurile:
Bruxelles, Klaus Iohannis

Загрузка...