BUCUREȘTI, 9 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Presa transmite ultima bombă: s-a stabilit, Carmen Iohannis, soția președintelui României, va fi audiată de procurorii Parchetului General peste 6 zile joia viitoare.
Deocamdată știrea nu a venit pe surse oficiale, dar Răzvan Savaliuc a confirmat pentru mass media că informația este adevărată.
Dosarul vizează familia Iohannis și pe notarul Bucșă Radu Gabriel, procurorul de la PÎCCJ fiind chiar Cristian Lazăr, procurorul a cărui rezoluție de clasare a unui dosar al lui Iohannis a fost găsită de Tudorel Toader în dosarul lui Augustin Lazăr.
Faptele reclamate de Savaliuc sunt abuz în serviciu, fals, spălare de bani şi grup infracțional organizat, privind obţinerea nelegală a sumei de 320.000 euro, obținuți de cei vizați în urma închirierii unuia imobil obținut ilegal în centrul Sibiului.
”În ultimii 14 ani, soţii Iohannis şi Ioan Baștea au câştigat câte 320.000 euro (640.000 euro în total) din închirierea acestui spaţiu comercial, potrivit contractelor de închiriere”, scrie Savaliuc în plângere.
”Astfel, trei din cele şase „case”, câte sunt consemnate, în total, în declaraţia de avere a numitului Klaus Werner Iohannis, au fost cumparate cu banii proveniţi din închirierea acestui spatiu comercial, patru din cele şase „case” ale preşedintelui României – cele trei menţionate mai sus şi spatiul comercial de sine stătător – au o origine juridică considerată de instanţe ilegală”, mai scrie LuJu.ro.
Update:
Reprezentanți ai Parchetului General au confirmat, pentru MEDIAFAX, că soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, a fost citată pentru a se prezenta joi, 15 noiembrie, la Parchetul General, în dosarul referitor la casele familiei din Sibiu.
Discursul premierului Florin Cîțu despre bugetul României a fost ”decorat” de aleșii PSD cu două păpuşi de plastic la prezidiul unde stăteau preşedinţii Camerei şi Senatului, Ludovic Orban şi Anca Dragu, în semn de protest privind respingerea amendatului PSD care propunerea mărirea alocaţiilor pentru copii.
Ca să nu rămână dator, Ludovic Orban le-a cerut parlamentarilor PSD să lase circul deoparte, arătând că jucăriile pe care le-au adus „sunt păpuşile pe care le-aţi manipulat 30 de ani în administraţie şi guvernare”.
„Domnule prim-ministru, ca de fiecare dată eu v-am ascultat cu mare atenţie, eu un mincinos mai patologic ca dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată. Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum premier”, a lansat Marcel Ciolacu un atac dur la premier.
El le-a atras atenția celor de la putere, și lui Ludovic Orban în special pe care l-a numit ”ultimul brontozaur în politică pentru că nu mai există niciun om cu atâta vechime în politică”, că PSD nu a guvernat 30 de ani în România și că acum ”sunt amantele şi politrucii dumneavoastră în Guvern”.
Ciolacu a respins acuzațiile că PSD fură din buget, el amintindu-le liberalilor de Unifarm și de Guvernul PNL ”care ne-a ţinut pe toţi în casă, în timp ce voi furaţi”.
”Bugetul pe care l-aţi prezentat e o ruşine pentru România, e un buget în care nu aţi considerat oportun să investiţi în Sănătate şi Educaţie, sau să creşteţi alocaţii şi pensii, conform legilor în vigoare. Acesta e bugetul austerităţii şi veţi fi judecat de români pentru asta”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu la tribuna plenului reunit.
De asemenea, liderul PSD a declarat că nu se aştepta ca premierul să încalce legea prin acea anexă la buget care alocă 380 milioane doar către administraţiile locale ale PNL, USR-PLUS şi UDMR.
„Împărţirea banilor discreţionat din buget este o infracţiune, domnule Cîţu. E o premieră absolută anexa bugetară 7.03, nimeni nu şi-a permis în 30 de ani să vină cu o anexă direcţionată doar pentru anumite formaţiuni politice. Întotdeauna aceste lucruri s-au dezbătut în Parlament şi s-au adoptat în Parlament. Vrem să ştim criteriile pe care le-aţi folosit şi cine a justificat aceste alocări. Nu aţi avut bani de pensii, de alocaţii, pentru mineri, pentru profesori, în schimb aţi avut 380 milioane să daţi la PNL, USR şi UDMR”, a lansat Ciolacu acuzații dure la adresa puterii.
Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat astăzi în plen reunit proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, mâine fiind programat un alt plen reunit pentru votul final. Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat rapoarte favorabile la cele două iniţiative, în forma Guvernului, respingând peste 3.000 de amendamente.
BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat un sondaj de opinie la nivel naţional, în perioada 22-26 februarie 2021, care indică o evoluție spectaculoasă a PSD în scurtul timp care a trecut de la alegerile parlamentare din decembrie 2020.
Clasamentul partidelor în caz de alegeri, potrivit sondajului CURS, arată în felul următor, cu PSD în pole position:
1. PSD - 34%
2. PNL - 25%
3. USR-PLUS - 16%
4. AUR - 9%
5. UDMR - 4%
6. PPU-SL - 3%
7. PMP - 3%
8. PRO România - 2%
9. Altul - 4%.
Din cifrele sondajului, se vede că PSD a crescut foarte mult de la alegerile parlamentare din decembrie 2020, când a obținut 28,9%. Următoarele trei partide au însă un scor similar cu cel din alegeri, la scrutinul din decembrie 2020 PNL obținând 25%, USR-PLUS un scor de 15% iar AUR - 9%.
Nu mai puțin spectaculos stau cifrele CURS când e vorba de încrederea românilor în politicieni. Astfel, doar 37% dintre respondenţi au multă sau foarte multă încredere în Klaus Iohannis, în timp ce 63% au puţină sau foarte puţină încredere în el.
Pe locul doi la încredere se află acum Marcel Ciolacu, liderul PSD, cu 25 la sută, urmat de Ludovic Orban și George Simion, fiecare cu 20 la sută încredere. Dar, în timp ce în Orban 73 la sută dintre respondenți au puțină și foarte puțină încredere, doar 42 la sută au opinie negativă despre George Simion.
Dan Barna, în schimb, este în spatele liderului PNL și al liderului AUR, cu doar 18 la sută încredere, urmat de premierul Cîțu cu 17 la sută.
La sondajul CURS au participat 1.100 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion fiind de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.
CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Administrația președintelui Armeniei, Armen Sarkissian, a primit o propunere repetată din partea prim-ministrului Nikol Pașinean privind demisia șeful Statului Major General, Onik Gasparyan. Acest lucru a fost raportat luni de serviciul de presă al președintelui armean, scrie RIA Novosti.
Duminică, deputatul fracțiunii parlamentare aflate la guvernare "Pasul meu" Vahagn Hovakimyan a declarat că "există motive" pentru punerea sub acuzarea a președintelui Sarkissian, după ce acesta din urmă nu a aprobat demisia șefului Statului Major General. Anterior, administrația președintelui a raportat că Sarkissian i-a returnat lui Pașinean proiectul de decret privind demisia șefului Statului Major General cu obiecții. Acolo s-a menționat că "rezumând opiniile avocaților și experților, putem concluziona că proiectul de decret contrazice fundamental Constituția". Pașinean a declarat că va cere din nou demisia șefului Statului Major General.
"Motivele dezacordului cu obiecțiile președintelui au fost trimise (de către prim-ministru – n.red.) administrației președintelui în seara zilei de 28 februarie și au ajuns în prima zi lucrătoare după aceasta – 1 martie. Președintele republicii își va exprima poziția cu privire la proiectul de decret în termenul stabilit de lege", se spune în mesajul aflat la dispoziția agenției de presă RIA Novosti.
Serviciul de presă a declarat despre "manipulări inacceptabile și reacție disproporționată" la decizia președintelui armean, care a refuzat demiterea șefului Statului Major General. "În acest sens, subliniem încă o dată că președintele republicii își exercită funcțiile doar în limitele competețelor stabilite de Constituție, luând decizii în mod imparțial, ghidându-se exclusiv de interesele naționale. Președintele republicii nu reprezintă interesele vreunei forțe politice... în acest sens, orice speculație este inacceptabilă", se spune în mesaj.
Președintele a propus în repetate rânduri și își reafirmă disponibilitatea de a uni forțele politice la masa negocierilor pentru a rezolva diferențele și a găsi soluții reciproc acceptabile, a mai spus serviciul de presă.
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, a prezidat luni o ședință a Consiliului de securitate, a informat serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri.
"În timpul ședinței, a fost discutată agenda securității externe și interne, provocările și modalitățile de depășire a acestora", se spune în declarația de pe site-ul guvernului.
O nouă criză politică a izbucnit la Erevan după cuvintele neatente ale lui Pașinean despre complexele rusești "Iskander". Potrivit informațiilor din presă, adjunctul șefului Statului Major General al Armeniei l-a ridiculizat pe prim-ministru, pentru ce a fost demis. După, și șefului Statului Major General i s-a propus să demisioneze. Joi dimineață, Forțele Armate ale Armeniei au emis o declarație prin care cereau demisia lui Pașinean. Premierul a considerat acest lucru drept o tentativă de lovitură de stat și și-a chemat susținătorii în stradă. Între timp, opoziția a ridicat baricade și a amenajat o zonă de camping lângă parlament. Aceștia nu doresc să negocieze cu autoritățile și cer demisia prim-ministrului.