Klaus Iohannis

Iohannis a promulgat o lege pe care imediat a criticat-o!

333
(reînnoit 15:36 12.10.2018)
Chiar în comunicatul prin care a anunțat promulgarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, șeful statului critică actul normativ.

BUCUREȘTI, 12 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Președintele României Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Imediat după semnarea documentului, Ioahnnis a transmis un comunicat în care amintește că el "a avertizat, în repetate rânduri", că "o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004 au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia".

Printre modificările la care face referire președintele se numără "noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective — exclusive ori determinante în evaluarea magistraților — slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților".

La solicitarea președintelui României și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția a formulat o opinie preliminară asupra legilor justiției, "în care se precizează că numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democrație și statul de drept", menționează comunicatul Președinției.

Președintele României, Înalta Curte de Casație și Justiție și partidele de opoziție au formulat, în decursul ultimului an, nouă sesizări de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile acestei legi de o importanță crucială pentru bunul mers al justiției.

Chiari vineri, în cadrul anunțului dat publicității, Iohannis a arătat că a solicitat Parlamentului "reexaminarea acestor modificări", deci le cere parlamentarilor să schimbe legea pe care el însuși abia a promulgat-o.

În data de 25 septembrie, Curtea Constituțională a respins și ultima sesizare de neconstituționalitate, iar în aceste condiții actul normativ urmează să intre în vigoare ca urmare a promulgării.

"Spre deosebire de celelalte două legi ale justiției deja promulgate, în lipsa unor dispoziții tranzitorii care să permită etapizarea aplicării noii concepții a legiuitorului privind accederea în profesie, respectiv încetarea activității de judecător sau procuror, aplicarea imediată a dispozițiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 riscă să pună în pericol stabilitatea și buna funcționare a sistemului judiciar, prin blocarea activității instanțelor și parchetelor", menționează documentul citat.

Klaus Iohannis subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară "reprezintă un regres pentru democrația din România, pericol semnalat și de partenerii noștri europeni, de Comisia Europeană și de GRECO".

În acest context, președintele solicită coaliției majoritare "reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției", prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

333
Tagurile:
Înalta Curte de Casație și Justiție, lege, Decret, Curtea Constituțională, Klaus Iohannis, românia
Tematic
Savaliuc a dat lovitura nucleară contra lui Iohannis, e oficial!
Victor Ciutacu aruncă bomba: combinație Tăriceanu... Iohannis!
Iohannis acuzat grav - iată de ce timorează jandarmii: "Ajungi la haos"
Iohannis la ONU, ironizat dur de un jurnalist român: „Mega interes pentru discurs..." FOTO
Iohannis, capabil de orice ca să dărâme Guvernul Dăncilă
Acuzaţii grave - Iohannis a evitat întâlnirea cu românii din SUA
Klaus Iohannis, în drumeţii pe munte: iată cine l-a însoţit
Klaus Iohannis, declarație neobișnuită!
Iohannis nu răspunde provocării lui Teodorovici, care i-a dat o adevărată lecție!
Politolog: „Băsescu, Iohannis, Blaga, Ponta - s-au folosit şi sunt folosiţi de Securitate"
Iohannis, incredibil: încurajează imixtiunea celui mai tupeist ”partener” străin!
Mircea Badea

Mircea Badea a dezvăluit ”formula magică” pentru legea carantinării și izolării

259
”Am să îmi permit să le spun eu senatorilor - la orice fel de întrebare legată de legea carantinei şi izolării, e un singur răspuns… toate argumentele pică când spui aceste cuvinte magice”

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Evan Răutu. Cunoscutul realizator TV s-a implicat puternic în problema izolării forțate, fiind primul și cel mai consecvent contestatar al măsurii izolării forțate.  

”Cetățeanul nu poate fi suspect! ”Nu-i putem lăsa liberi”, nu exista nici in URSS!”, spune mereu Mircea Badea, adăugând ferm ”Libertatea mea nu aparține nimănui!”

Acum, el face un apel la senatori și propune o soluție logică, bazată chiar pe statutul României – de țară UE și NATO. 

”Fac un apel la politicienii care discută mâine acea mizerie de lege a carantinei, să nu o voteze”, spune Mircea Badea, subliniind că legea ”este o mare mizerie!”.

Pe de altă parte, realizator TV e îngrijorat – ”am văzut că se cam pierd când îi întreabă reporterii cretinisme de genul 'dar nu credeţi în covid?' şi uită de ce se opun”.

”Am să îmi permit să le spun eu - la orice fel de întrebare legată de legea carantinei şi izolării, e un singur răspuns, care trebuie spus în buclă, din câteva cuvinte”, consideră Mircea Badea, dezvăluind soluția cheie: ”Să facem ca în lumea civilizată! Şi se închide! Toate argumentele pică când spui aceste cuvinte magice”.

Deci, formula ”Să facem ca în lumea civilizată!” este argumentul suprem – și acesta ar trebui folosit!

Ce se va întâmpla dacă de va vota însă legea în forma actuală: Mircea Badea e sincer: ”Încerc să mă feresc de atacul cerebral care îmi dă târcoale… pentru că trăiesc în această ţară, cred că a fost o greşeală”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
Izolare, carantină, legea, Mircea Badea

Загрузка...
Renate Weber

Coșmarul Guvernului, Avocatul Poporului intervine puternic în cazul Legii carantinării!

321
Renate Weber: ”Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege”

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Primul Avocat al Poporului care se implică activ în toate problemele ridicate de cetățeni,  Renate Weber, intervine și în cazul Legii carantinării, făcând observații dure asupra proiectului înaintat de Guvern.

 Într-o intervenție la Antena 3, Weber a declarat că a citit ”cu foarte mare atenție ceea ce a plecat de la Guvern” dar și ceea ce a ieșit de la Camera Deputaților și ”încerc să urmăresc ceea ce se discută în Senat”.

Renate Weber atrage atenția asupra unui aspect esențial – ”CCR a zis clar: este neconstituțional să se dicteze internarea unei persoane printr-o decizie a unui ministru”.

Noi discutăm acum despre Legea carantinării, spune Weber, arătând că ”Guvernul a stat destul de mult pentru a elabora proiectul de lege și apoi cere Parlamentului să-l aprobe într-un ritm nebunesc”.

”Problemele apar la aplicarea acestei legi”, arată Weber, ”nu s-a pus niciodată problema distrugerii bunurilor”.

Pe de altă parte, ”a mai apărut problema a ceea ce se întâmplă cu copiii care au părinții în izolare/carantinare”, arată Weber, atrăgând atenție că ”aici s-a speriat lumea, când a văzut amendamentul din Camera Deputaților” – un amendament depus de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care în ultima vreme vrea să pară un fel de #REZIST!

”Mai există o problemă care a speriat pe toată lumea: sănătos-infectat”, spune Weber, care face o observație de bun simț: ”Păi așa suntem în această categorie toți cetățenii acestei țări!”.

O altă problemă gravă: ”s-a venit cu aceea idee a detașării medicilor pentru 30 de zile” – ori, Avocatul Poporului atrage atenția că ”Medicii spun așa: mă obligi, fără voia mea, să schimb locul de muncă, să lucrez în altă parte”. Cred că aceste măsuri ”contravin practicilor CEDO privind munca forțată”, consideră Weber.

”Vă atrag atenția asupra unui aspect: Guvernul a complicat extrem de mult lucrurile cu acest proiect de lege”, este o primă observație generală a Avocatului Poporului.

Și încă un aspect bizar: în această lege ”se vorbește despre izolare, despre carantină, dar în acest proiect de lege lipsesc cu desăvârșire contravențiile”.

”Se vorbește mult despre reintroducerea stării de urgență, dar Guvernul n-a modificat acel OUG declarat neconstituțional de către CCR și dacă se introduce starea de urgență nu vor exista contravenții”, a declarat Renate Weber la Antena 3.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

321
Tagurile:
Izolare, carantină, Lege, avocatul poporului, Renate Weber
Tematic
Renate Weber – țintă prioritară pentru strategia PNL. Cum ar putea fi revocată din funcție
Amenințare de ultimă oră la adresa Renatei Weber, Avocatul Poporului!
Renate Weber: ”Să arunci toată vina pe umerii Rusiei mi se pare o formă de manipulare!”
Renate Weber îi face de rușine pe liberali – habar nu au pe ce lume trăiesc

Загрузка...
Mike Pompeo și Serghei Lavrov

SUA și Rusia, discuție la nivel înalt o propunere binevenită a președintelui Putin

0
(reînnoit 08:15 14.07.2020)
Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că miniștrii de Externe ai Rusiei și SUA au avut o discuție telefonică în care au fost abordate mai multe probleme.

Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, într-un viitor apropiat, pentru a  marca împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Organizației Naţiunilor Unite.

Summit-ul i-ar aduce la un loc pe președinții Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping și Emmanuel Macron, precum şi pe premierul britanic, Boris Johnson.

Ideea acestei reuniuni i-a aparținut președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, transmit agențiile internaționale – și ar putea fi un prilej de discuții, la cel mai înalt nivel, între două puteri între care sunt actualmente tensiuni – SUA și China.

Deocamdată nu s-a precizat unde şi când ar putea avea loc acest summit.

În comunicatul Departamentului de Stat se mai arată că șefii diplomației din Rusia și SUA au discutat despre ”îngrijorări comune”, inclusiv Afganistanul.

De asemenea, secretarul de Stat, Michael Pompeo a ridicat problema securității electorale, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Serghei Lavrov, Mike Pompeo

Загрузка...