Eugen Teodorovici

Teodorovici iată singura soluție care îl lasă fără arme pe Iohannis

5739
(reînnoit 21:26 04.09.2018)
”Ca să fim convingători şi tranşanţi în faţa opiniei publice, cred că e obligatoriu şi de bun simţ să cerem asta - pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere”

Stock Exchange
© Sputnik / Vladimir Astapkovich
BUCUREȘTI, 4 sep — Sputnik, Evan Răutu. "Din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre (a CSAT), opinia celor prezenţi diferă total faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a exprimat-o în public", a declarat ministrul Finanțelor Eugen Ovidiu Teodorovici.

În aceste condiții, singura cale pentru a tranșa o situație de cuvânt contra cuvânt este desecretizarea stenogramei CSAT — și aceasta a și fost reacția lui Teorodorovici.

"Ca să fim convingători şi tranşanţi în faţa opiniei publice, cred că este obligatoriu şi de bun simţ să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte", a spus Teodorovici, care a adăugat că acesta ar fi un demers normal şi "de transparenţă faţă de cetăţeanul român".

Ministrul Finanțelor a explicat și în ce constă pericolul rectificării bugetare.

"La nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care pot să întâmpine dificultăți — drumuri județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, școli și alte astfel de proiecte", a spus Teodorovici.

Pentru combaterea efectelor pestei porcine sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare bugetară "pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească totuși o compensație", a adăugat ministrul, punctând și faptul că diverse activități pentru combaterea epizotiei pot avea de suferit.

Tot în agricultură pot apărea întârzeri în asigurarea finanțării campaniei de toamnă și "a investițiilor în zootehnie pentru sectorul agricol", a explicat minstrul.

"În domeniul sănătății, faptul că nu se produce rectificarea bugetară, se pot produce efecte neplăcute și poate pune chiar în pericol accesul la tratament al pacienților, asigurarea rezervelor de sânge și așa insuficiente și necesare în unitățiile sanitare pentru realizarea transfuziilor, precum și trimiterea la tratament în străinătate pentru pacienții care nu pot fi tratați în România",  a mai spus Teodorovici.

În concluzie, atitudinea președintelui poate provoca mai neajunsuri — de aceea ministrul Teodorovici propune unica soluție de ieșire din impas — publicarea stenogramelor. Singura soluție în fața căreia nici președintele, nici Guvernul nu mai poate folosi interpretări.

5739
Tagurile:
ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, Klaus Iohannis, România
Dan Barna

Lider PNL: “USR e o formațiune creată distrugă această țară”

33
(reînnoit 14:55 23.04.2021)
Scandalul din Coaliție reizbucnește puternic între PNL și USR – acuzații puternice și blocaje financiare între partidele de la guvernare

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Chiar dacă este zi de sărbătoare, pentru partidele aflate la guvernare este o zi perfectă pentru a relua scandalul.

De fapt, pentru a-l continua – pentru că, la Iași, disputele și blocajele între USR, reprezentat de apriga Cosette Chicirău, și primarul PNL Mihai Chirica nu au încetat niciodată!

Aseară târziu, după ora 22, bugetul municipiului Iași a fost respins de Consiliul Local după  opt ore de dispute.

Blocajul a venit prin votul consilierilor locali PSD, dar și ai USR PLUS, care s-au distins prin atacuri la primar.

În replică, primarul Mihai Chirica a izbucnit în direct la Antena 3, acuzând USR că vrea răul municipiului, dar și al țării.

”USR este o formațiune creată să distrugă această țară, să o saboteze în toate privințele”, a declarat acum puțin timp Mihai Chirica.

Acum câteva săptămâni, Mihai Chirica lansa o acuzație asemănătoare despre USR PLUS:

”Este foarte clar că apariţia acestui partid, sau a acestei alianţe, în 2020 este un accident politic pe care toţi trebuie să ni-l asumăm în cele din urmă, dar nu este mai puţin clar faptul că nu există sub nicio formă dorinţă de a face ceva pentru ieşeni, ci doar de a continua un scandal ce se pare că nu mai ia sfârşit”, a declarat Chirica, într-o conferință de presă de la jumătatea lui martie.
33

Загрузка...
Trilateralei Romania-Polonia-Turcia, la sediul MAE

Turcia i-a dat lecții de diplomație lui Aurescu la București

93
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a avut astăzi o declarație de presă comună alături de omologii din Polonia și Turcia, în care cei trei oficiali s-au referit la evoluțiile din regiune

BUCUREȘTI, 23 apr – Sputnik. Bogdan Aurescu a declarat astăzi în conferința comună ținută cu miniștrii de Externe din Polonia și Turcia că retragerea trupelor ruse de la granița de est a Ucrainei este o evoluție „în direcția bună”, el arătând necesitatea de a continua analiza asupra cauzelor care au dus la această situație foarte tensionată.

Ministrul consideră de altfel că această reuniune trilaterală de la București „nu putea să aibă loc într-un moment mai oportun, având în vedere situația de securitate îngrijorătoare din regiune, în contextul masării de trupe militare ale Rusiei”.

Conform șefilor diplomației din cele trei țări membre NATO, activitățile militare din Vecinătatea Estică a NATO, inclusiv cele recente din Ucraina și din jurul acesteia, ar fi îngrijorătoare.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, i-a găzduit la București pe omologii săi de la Varșovia și Ankara, Zbigniew Rau, respectiv Mevlüt Çavuşoğlu, în cadrul unei reuniuni trilaterale la care au fost invitați pentru un schimb de opinii și miniștrii de externe din Ucraina și Georgia.

Bogdan Aurescu consideră că acest demers diplomatic trilateral, pe care l-a inițiat în 2009, funcționează foarte bine și își aduce contribuția la asigurarea securității Flancului Estic.

În acest context, miniștrii de externe din România, Turcia și Polonia și-au reafirmat într-o declarație comună, semnată la încheierea trilateralei România-Polonia-Turcia, sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei în interiorul granițelor lor recunoscute la nivel internațional și pentru aspirațiile euro-atlantice ale ambelor state. Mesajul pare scos din manualele scrise în limba de lemn de la NATO, având scopul de a arăta utilitatea Alianței.

Cele trei state membre NATO pledează pentru menținerea „ușilor deschise” ale Alianței și pentru sprijinirea partenerilor estici și a celor din Balcanii de Vest, în condițiile în care summitul NATO, reuniune de la care se așteaptă decizii la nivel politic, are loc anul acesta la 14 iunie, la Bruxelles.

„Ne dorim ca NATO să devină mai puternic din punct de vedere politic și militar, un actor cu veritabilă proiecție globală. Ne dorim un nou concept strategic al NATO, care să reflecte realitățile actuale”, și-a arătat Aurescu supunerea totală fațp de obiectivele Alianței, fără nici o referire la interesele României însă.

Mult mai diplomat, ministrul turc de externe este de părere că regiunea Mării Negre trebuie să fie ținută departe de tensiuni pentru că este „casa noastră comună”. O cu totul altă abordare decât cea a României!

„Astăzi vreau să subliniez importanta unităţii şi solidarităţii. Regiunea Mării Negre este casa noastră comună şi trebuie să ne asigurăm că această regiune este ţinută departe de tensiuni. Pe toţi ne preocupă evoluţiile recente, dar am primit ştiri promiţătoare de curând şi sperăm că dialogul şi diplomaţia vor prevala. Mai sunt şi alte aspecte presante la care trebuie să răspundem, Afganistan, NATO şi Summitul NATO şi am discutat toate aceste aspecte şi vom continua să ne coordonăm politicile”, i-a dat Mevlut Cavuşoglu lui Aurescu lecții de diplomație non-conflictuală, după sesiunea plenară a reuniunii trilaterale.

Cât despre Zbigniew Rau, ministrul de externe din Polonia, el a confirmat angajamentul puternic către securitatea și stabilitatea din regiune, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

”Mă bucur că cele trei țări ale noastre au aceeași poziție comună referitoare la menținerea gradului de pregătire a NATO pe Flancul Estic. E important să reamintim că trilaterala are nu numai o dimensiune politică, ci și militară. Mă bucur că un contingent militar va fi în curând operațional. România și-a anunțat prezența din 2017 și le mulțumesc României și Turciei pentru prezența relevantă din Polonia”, a spus Zbigniew Rau, pe o linie militaristă de inspirație americană, asemănătoare de altfel cu poziția României.

Astfel, în timp ce Bucureștiul și Varșovia își umflă mușchii în numele Alianței, Turcia a adoptat un rol de mediator, conform cu tradițiile diplomatice autentice pe care România și Polonia par să le fi uitat.

93
Tagurile:
Bogdan Aurescu

Загрузка...