Un astfel de exemplu este cel al ministrului de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, care a relatat un fapt incredibil — o discuție cu ambasadorul SUA, Hans Kelmm în care i-a solicitat acestuia un răspuns clar despre investițiile americane — în contrapartidă cu uriașele cheltuieli ale României pe armamentul american.
"Într-o întâlnire cu ambasadorul SUA, Hans Kelmm, i-am spus că, deși noi am semnat acum 20 de ani acel parteneriat strategic, ar fi bine trecem de la documente la lucruri concrete", a povestit Teodorovici. "Adică, de 4 miliarde am luat noi rachete, de 4 miliarde vrem să faceți afaceri la noi cu firmele românești", a punctat clar și la obiect ministrul.
Mai mult, Teodorovici a trecut la chestiuni concrete, ca un adevărat om de cifre, nu cu diplomații sau politicianisme.
"Aveți bază militară în România și ne bucurăm de această prezență, dar cât consumați voi din România? Cumpărați mâncarea, apa, uniformele de la firme românești? Așa trebuie să fie purtate discuțiile de acum înainte".
Ei bine, spune Teodorovici, ambasadorul SUA nu a avut replică, doar "a dat din umeri în loc de a răspunde la aceste întrebări", transmite DC News.
Mai departe, în interviul menționat, Teodorovici a transmis un mesaj ferm — evident, adresat tot "partenerului strategic".
"De exemplu, vor americanii să producă rachete de 20 de miliarde. Noi ne obligăm să cumpărăm o treime din rachete dacă le produc în România și cu restul ieșim împreună pe piața externă".
Iar concluzia ministrului în legătură cu acest mod de abordare al parteneriatului, îl urcă în topul posibililor candidați la prezidențiale:
"Dacă punem așa problema vom fi respectați. Trebuie schimbată abordarea, să nu înțeleagă că suntem războinici, nu dar ce vor ceilalți pentru țările lor asta vrem și noi pentru țara noastră — nimic altceva", a conchis ministrul.
Ca un comentariu — această declarație a fost dată cu puțin timp înaintea celei asemănătoare dată de Liviu Dragnea la Antena 3. E posibil să fie vorba de o "inspirație" între cei doi demnitari PSD — sau de o binevenită schimbare de politică a partidului.
Primăvara anului 2021 se anunță mai liniștită din punct de vedere astral - o veste îmbucurătoare, având în vedere că ultima perioadă a fost zbuciumată și plină de provocări.
Din punct de vedere social, din data de 19 aprilie curent, oamenii vor simți un comfort psihologic deosebit – o lumină la capătul tunelului, susține astrologul Cristina Oxentii.
"Soarele face ingresia în Taur, iar atmosfera se degajează, va fi mult mai liniștit, iar oamenii vor putea savura din micile plăceri. Ne vom bucura de natură și vom aprecia și mai mult relațiile de familie", a declarat pentru Sputnik Cristina Oxentii.
Potrivit astrologului, în data de 24 aprilei, planeta Mercur va face o conjuncție cu Uranus, astfel se preconizează o perioadă bună pentru dezvoltarea noilor idei, comunicare și stabilirea relațiilor de afaceri.
BUCUREȘTI, 18 apr – Sputnik. Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că în cazul în care s-ar ajunge la alegeri anticipate, atunci PSD și partidele din opoziție ar ajunge la peste 50 la sută, așadar ar putea da Guvernul.
”Dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, PSD împreună cu opoziția și cu independenții ar avea peste 50%, deci ar face majoritate. Statistic vorbind, PSD și AUR ar avea majoritatea. Asta statistic vorbind, pentru că în practică nu s-a discutat nimic. În acest moment, USR-PLUS și AUR se află la o oarecare egalitate. Am văzut statistici cu AUR la 15%, în timp ce USR ar avea 14%, dar cifrele fluctuează”, a comentat Vasile Dîncu evoluția opțiunilor politice ale românilor.
Tot Dîncu spune că PSD s-ar afla la un scor între 33-35%, și că PNL este la limita de 24-25%., dar, observă el, când mai este și câte un scandal la guvernare, scad și mai mult, doar că după ce se stinge un scandal revin la procentul de dinainte.
BUCUREŞTI, 18 apr – Sputnik. „Covidul a permis o întoarcere [a clasei] oligarhice după o lungă perioadă de reapropriere democratică în Occident”, a spus, la microfonul Sputnik France, intelectualul francez Pierre-Yves Rougeyron, jurist și specialist în inteligență economică.
Potrivit acestuia, această „clasă socială de «câștigători» în grad foarte mare ai globalizării” este hotărâtă să „își dezvolte interesele” și „să-și mențină privilegiile”. Aceasta se va întâmpla prin utilizarea epidemiei ca „instrument de guvernare”. „O oportunitate” obţinută prin frică și „menținerea populației într-o stare de groază”.
Editorul dezvoltă ideile eseistului Antonio Furone, autorul cărţii „Oligarchy, crises and folie des grandeurs” („Oligarhia, crizele și megalomania”) (ed. Jean-Cyrille Godefroy). Potrivit acestuia, un „trio” funcționează în această criză: „restricții privind libertățile, anihilarea statului și înrobire prin datorii”. Suficiente elemente pentru a reduce la tăcere „vocea democratică și antioligarhică a unei părți a populației”, întruchipată, înainte de criza epidemică, de „mișcări calificate drept populiste”, precum mişcarea „vestelor galbene” din Franța.
Interlocutorul interviului prezice că aceste două viziuni și sociologii opuse se vor „ciocni”, deoarece, „pentru ca unii să aibă privilegii, alții trebuie să-și strângă cureaua”. „Acest lucru nu se va întâmpla fără tensiuni”, a adăugat Rougeyron.