Participare la Summitul NATO de la Bruxelles (Regatul Belgiei)

România: Mai mulţi bani pentru Apărare, mai mulţi militari şi civili în Afganistan

173
(reînnoit 16:13 12.07.2018)
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis după Summitul NATO, prilej cu care a vorbit şi despre statutul permanent al brigăzii multinaţionale.

BUCUREŞTI, 12 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Prezent la Bruxelles, şeful statului român a precizat că încă din 2016, de la Summitul de la Varşovia, tara noastră a încercat să consolideze flancul estic.

Rezultatul a fost o întărire a prezenţei aliate în zonă şi, în 2018, „în acest demers al nostru de întărire a prezenţei NATO pe flancul estic am obţinut un centru de comandă de trei stele, un centru de comandă operaţional", după cum a declarat Klaus Iohanis.

Asta înseamnă că nivelul centrului este între cel tactic şi cel strategic.

De asemenea, România a obţinut o upgradare a brigăzii multinaţionale ce a căpătat un statut permanent.

„Vom continua să negociem cu ceilalţi aliaţi pentru o prezenţă cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi multinaţionale", a punctat Iohannis. 

Pentru regiunea Mării Negre există planuri privind o prezenţă aliată intensă în zonă.

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la sumele alocate din PIB Apărării. Iohannis a reamintit că în 2014 s-a decis ca până în 2024 alocările naţionale pentru Apărare să fie de 2% din PIB. Dar nu toţi aliaţii respectă această înțelegere, fiind și dintre cele care se limitează la mai puţin de 1%, în timp ce SUA, a ținut să sublinieze Iohannis, „Alocă 4% pentru Apărare".

Președintele României a precizat că, deocamdată, ne meţinem la procentul de 2% din PIB, dar că s-a discutat să încercăm în perspectivă a merge mai departe.

”Și, probabil, chiar se va ajunge acolo, la viitoarele summituri NATO”, a mai declarat şeful statului.

România a transmis aliaţilor că va creşte numărul personalului din Afganistan până în 2019. Astfel, dacă acum avem undeva pe la 770 de persoane, militari şi civili, numărul acestora va creşte la peste 950.

173
Tagurile:
trimitere militari și civili, alocări pentru Apărare, Prezență militară, Flancul estic, NATO, Afganistan, Marea Neagră, România
Tematic
Trump crede că ar putea “scoate” SUA din NATO fără aprobarea Congresului
NATO, făcut praf de Trump! Radu Tudor: "Turbulent, incult și obsedat de bani"
Bugetul României, amenințat grav la NATO - cheltuială imensă propusă!
Iohannis vrea prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră

Загрузка...