Laura Codruț Kovesi

S-a terminat - Laura Kovesi nu mai are nicio șansă, Revocarea e ca și semnată

5929
(reînnoit 14:07 06.07.2018)
Ultima cale de scăpare a lui Iohannis și a Laurei Kovesi a fost anulată - o poziție oficială care obligă fără doar și poate la demitere, Iohannis riscă acum o ilegalitate.

BUCUREȘTI, 5 iul — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a trimis către CCR un răspuns la scrisoarea / sesizarea trimisă forului european de judecătorii CCR. Scrisoarea din 5 iunie 2018 a fost trimisă în urma deciziei unamine a plenului Curții Constituționale a României.

CCR sesiza în legătură cu "atacurile virulente declanșate împotriva Curții Constituționale, prin care unii reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea acestei instituții fundamentale a statului — garantul supremației Constituției — fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind făcute chiar îndemnuri adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare Decizia CCR nr.358 din data de 30 mai 2018".

Să ne amintim ce se scria în Decizia CCR nr.358, "Definitivă și general obligatorie":

"Curtea constată că procedura de revocare inițiată de ministrul justiției, în condițiile în care Președintele României nu a avut nicio obiecție cu privire la regularitatea acesteia, îndeplinește criteriile de legalitate, astfel încât Președintele României ar fi trebuit să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție". (punctul 118 din Decizie)

Și, concluzia finală:

"Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi".

Ei bine, scrisoarea de răspuns a Comisiei de la Veneția, semnată de președintele Gianni Buquicchio, este la fel de clară:

„Deciziile Curților Constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, ca o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale".

În plus, președintele Comisiei atenționează că, deși este permisă disutarea și critica deciziilor CCR, "deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină de la criticile nerespectuoase, iar apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile."

Trimisă pe 3 iulie, scrisoarea nu a fost publicată de CCR — fapt surprinzător! — ci a apărut, bizar, în publicația Q Magazine, în cursul zilei de azi. Menționăm că scrisoarea e adresată direct președintelui Valer Dorneanu, nefiind publică.

Poate exista o explicație — și anume precizarea lui Gianni Buquicchio că această Decizia CCR nr.358 va fi luată în considerarea la apropiata sesiune a Comisiei în care va fi analizată în regim de urgență situația legilor Justiției în România. În lumina acestei precizări, este posibil ca Valer Dorneanu să nu fi dorit să afecteze procesul legislativ al modificării Codului Penal, componentă esențială a sistemului Justiției — și generatoare de mari controverse.

Răspunsul Comisiei de la Veneția la sesizarea CCR
Răspunsul Comisiei de la Veneția la sesizarea CCR

Dar, indiferent de aceste chestiuni de formă, pe fond situația este clară — este tranșată definitiv: Laura Kovesi este ca și revocată din funcție.

Mai mult, se poate spune că, în lumina obligațiilor și răspunderii demnitarilor de rang înalt, o depășire cu 30 de zile a răspunsului președintelui ar putea fi asimilată cu o ilegalitate.

Astfel, conform legii 115/1999, a Răspunderii ministeriale, Articolul 8 aliniatul 2:

"Constituie, de asemenea, infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârșite de către un membru al Guvernului:

a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaților, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termen de 30 de zile de la solicitare, informațiile și documentele cerute de acestea în cadrul activității de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 110 alin. (1) din Constituție".

Cele 30 de zile se împlinesc la finele acestei săptămâni. Sigur, e vorba de miniștri, dar oare președintele se poate sustrage obligației? Pe baza a ce? Pe baza imunității la care susținea în campania electorală că va renunța?

5929
Tagurile:
răspuns, Consecințe, sesizare, Comisia de la Veneția, CCR, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis, România
Тема:
Scandalul în jurul Laurei Kodruța Kovesi (48)
Tematic
Șerban Nicolae - posibilă soluție excepțională pentru Laura Kovesi!
Știrea nopții: S-a găsit o soluție excepțională pentru cazul Kovesi
Schimbarea Laurei Kovesi ar putea fi decisă azi, în orice moment!
Analist apropiat PSD, ipoteză șoc: "Kovesi NU va fi revocată ci... ministru al Justiției!"
Procente șocante de ultimă oră: Încrederea în Klaus Iohannis și în Laura Kovesi
Savaliuc aruncă bomba: "Se încearcă o negociere cheie, ascunsă, cu Laura Kovesi"
Nelu Tătaru

Tătaru, în cărți pentru Ministerul Sănătății

65
Deputatul PNL, Florin Roman, crede că portofoliul de la Sănătate trebuie să revină partidului din care face parte, iar varianta de ministru pe care o vede aceasta este nimeni altul decât Nelu Tătaru, cel care a mai ocupat această funcție până nu demult.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Nelu Tătaru ar putea reveni la Ministerul Sănătății, după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Aceasta este ipoteza înaintată de unul dintre cei mai vocali liberali, deputatul Florin Roman, care este de părere că o cale de mijloc pentru aplanarea scandalului din sistemul de sănătate ar fi ca ministerul de resort să revină la PNL.

”Eu nu am ascuns niciodată că sunt un susținător al fostului ministru Nelu Tătaru, care a gestionat extraordinar de bine, având în vedere condițiile dificile de anul trecut, când nu aveam materiale, nu aveam echipamente, nu aveam mai nimic, toată populația era panicată. Eu cred că nu avem timp de experimente”, spune Florin Roman, potrivit antena3.ro.

La rândul său, Nelu Tătaru spune că ar fi dispus să preia din nou funcția de ministru al Sănătății, dacă Partidul Național Liberal ar decide acest lucru, însă a subliniat că, în cadrul coaliției, portofoliul este al USR.

Tătaru a susținut că suntem într-o criză sanitară, într-un moment în care Ministerul Sănătăţii are nevoie de un profesionist, are nevoie de un om care să înţeleagă sistemul, are nevoie de un om care să înţeleagă corpul medical, să înţeleagă pacientul şi să înţeleagă şi situaţia prin care trece populaţia generală în aceste zile.

”Suntem într-un val trei destul de agresiv, în care oboseala îşi spune cuvântul peste tot, atât în populaţia generală, cât şi în corpul medical, şi ar trebui în acest moment o reactivare, dacă vreţi să-i spunem aşa, a tot ce înseamnă sistem medical, care e obosit după un an de zile”, a explicat Nelu Tătaru.

65
Tagurile:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Tematic
Tătaru anunță vremuri grele după alegeri
Tătaru, atac la părinți și bunici: ”Stăteau pe gardul școlii” - ar urma valul patru COVID
Ultima oră: Tătaru, anunț despre vaccinarea anti COVID!

Загрузка...
Uniunea Salvați România - USR

Florin Cîțu pus la zid de USR: i se cere demisia!

122
USR și-a trimis reprezentanții să ceară demisia premierului, primul scos la înaintare fiind chiar deputatul Iulian Bulai.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Deputatul USR-PLUS Iulian Bulai contracarează ofensiva PNL cerând demisia premierului în funcție Florin Cîțu. Supărarea deputatului vine din faptul că premierul i-a scos pe ușa din dos din Guvern pe Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovan, în contextul în care USR PLUS a anunțat de ieri că-și retrage sprijinul politic pentru Florin Cîțu.

„Andreea Moldovan este un medic de top, specialistă în domeniul ei, director de spital. A studiat și a muncit în străinătate. Demisă pentru că e „incompetentă”. Fata lui Vela: numită subsecretar de stat la o agenție importantă. O recomandă vocea, talentul și relațiile tatălui ei. Ambele decizii luate de Florin Cîțu, la o zi distanță. Așa arată marile reforme în viziunea lui. Nu susțin!”, a scris Bulai pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, spune deputatul USR, el nu mai are speranțe de la acest premier, iar Cîțu ”trebuie să plece. Astăzi. Acum”.

Declarația de război a lui Iulian Bulai vine chiar înainte de întâlnirea lui Dan Barna cu miniștrii USR PLUS, la ora 12.00, în biroul său de la Palatul Victoria, pentru a decide dacă vor participa la ședința Executivului programată la ora 13.00.

122
Tagurile:
Florin Cîţu, USR
Tematic
Știrea serii: Iohannis l-a desemnat pe Cîțu la Sănătate – strică planurile USR
Ultima oră: USR dă ȘAH coaliției și lui Cîțu: este surpriza zilei!
NUCLEARA serii: Guvernul, gata să cadă! USR a decis BOICOTAREA lui Cîțu!

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Bugetarii în pericol: sporurile vor fi reduse

0
Florin Cîțu a anunțat că adoptă memorandumul privind reducerea sporurilor bugetarilor chiar în ședința de Guvern de azi.

BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Premierul Florin Cîțu a anunțat pe ordinea de zi din ședința de Guvern de astăzi se va afla și memorandumul privind tăierea sporurilor bugetarilor. Astfel, la punctul 7, Cîțu vorbește de un memorandum cu tema ”Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

De asemenea, în ședința de astăzi urmează a fi analizate și propunerea ca personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii că persoane fizice, acte care vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. De asemenea, Guvernul vrea să clarifice situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.

Tot astăzi, Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer, mai anunță Cîțu, care mai spune că în ședința de azi intră și adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G..

0
Tagurile:
Florin Cîţu, bugetari
Tematic
Lovitură pentru bugetari: premierul Orban, anunț despre șomajul tehnic
Salarii majorare pentru o categorie de bugetari: primesc sute de lei în plus
Profesorii, vizați-oficial de BNR: bani puțini pentru bugetari

Загрузка...