Klaus Iohannis

Iohannis peste cap totul în cazul Kovesi

4386
(reînnoit 14:15 12.06.2018)
”Am citit motivarea deciziei CCR - mai avem puțin de citit”, a declarat președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. În această etapă, recunosc, motivarea aduce mai multe întrebări decât clarificări.

BUCUREȘTI, 12 iun — Sputnik. Președintele consideră că, ”după o primă citire” au apărut câteva chestiuni care ”m-au făcut să evaluez și să constat că există două chestiuni care merită discutate”.

Prima chestiune se referă la „lupta anticorupție", care a fost de la început ținta PSD. "Dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți, vine întrebarea dacă mai e nevoie de luptă anticorupție", a declarat șeful statului.

"Răspunsul meu e ferm — da, România are nevoie de luptă anticorupție", spune Iohannis, care completează: "Da, au fost cazuri (de nereguli), dar lupta merge mai departe, lupta anticorupție a fost un succes în România"

În al doilea rând, spune Iohannis, e vorba de "abordarea politică".

"PSD încearcă de o mult timp să amputeze puterile președintelui României", spune Iohannis, care explică — "aceasta pentru că actualul președinte al României are alte păreri decât majoritatea PSD din parlament".

Iohannis a dat exemplul Ancom, de unde președintele a fost eliminat, "au urmat cu legile justiției, unde puterile președintelui au fost diminuate"

"Se pune întrebarea, nu cumva aceste legi au fost modificate special pentru a diminua puterile președintelui?", întreabă Klaus Iohannis — și tot el răspunde: "E clar, PSD încearcă cu toate puterile!".

Aici apare și Curtea Constituțională… "Din păcate decizia CCR vine cu aceeași încercare de diminuare a rolului președintelui", consideră Iohannis.

"Dacă citim Motivarea, apare întrebarea — care e statutul procurorilor în România? Mai sunt independenți, ca să fie eficienți? Sau sunt puși în subordinea ministrului Justiției?".

Iohannis nu-l uită nici pe ministrul Justiției — "Avem un superministru?".

"O alt întrebare în același context — avem un nou superministru al Justiției care decide și președintele execută, fără a se ține seama de CSM?", întreabă Iohannis. "Ce mai este CSM, cum poate să-și respecte rolul de garant a independenței justiției dacă nici nu mai contează în demiterea unui procuror șef?".

Soluția lui Iohannis vine — surpriză! — dintr-o dezbatere publică. "Iată întrebări care trebuie să primească răspuns într-o dezbatere publică". Și nu orice dezbatere…

E vorba de un referendum, a întrebat presa — Iohannis nu a negat, dar e vorba de altceva.

"Un referendum poate fi la finalul unei dezbateri", spune președintele. "Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuție cu toți actorii interesați, e nevoie de clarificări"…

Mai mult, Iohannis atacă un punct foarte sensibil — problemele din Constituție. "Poate e nevoie de o clarificare în Constituție".

"Poate arhitectura statului trebuie refăcută", a declarat surprinzător Iohannis, "poate e nevoie să specificăm ce fel de persoane pot fi chemate la conducerea statului", a continuat Iohannis, cu referire clară la ideea #REZIST — "Fără penali".

Riscul foarte mare e să ne găsim în situația de formă fără fond, a conchis Iohannis, revenind la formula sa clasică de filosofie politică.

Presa a insistat — CCR a dat o decizie, cum o veți respecta?

"Această separație tocmai am făcut-o", a spus Iohannis — "Decizia CCR ne da câteva indicații, nu putem lua o decizie până nu clarificăm tot.

Eu nu am afirmat ce voi face în perioada următoare, a spus Iohannis, "să vedem cum găsim răspunsuri". Dar când va da răspunsul — dacă o va revoca pe Laura Kovesi?

"E nevoie de un timp rezonabil", a spus Iohannis — "desigur, nu putem aștepta până în decembrie, dar nimeni nu se aștepta la un răspuns mecanic", a completat președintele.

PSD a vorbit de suspendare — dar Iohannis nu arată că se teme.

"Nu va exista nicio suspendare, nu există niciun temei", consideră Iohannis. "Unii pesediști se trezesc vorbind să pară mai interesanți", a încheiat ironic președintele. 

4386

Загрузка...