Generalul Constantin Olteanu

A murit un mare român și militar, istoric și om de încredere al lui Ceaușescu!

8811
(reînnoit 07:08 02.05.2018)
Generalul Constantin Olteanu e cel care a executat ordinul de epurare a armatei de elementele sovietice – apoi a condus Capitala, realizând marile lucrări de pe Dâmbovița

BUCUREȘTI, 1 mai — Sputnik, Dragoș Dumitriu. O veste de ultimă oră — a decedat generalul Constantin Olteanu, unul dintre cei mai importanți și apreciați militari din anturajul președintelui Nicolae Ceaușescu.

Generalul Olteanu s-a născut pe 5 iulie 1928, într-o comună dâmbovițeană, Vulcana-Pandele.

A absolvit în anul 1956 cu "Diplomă de merit" Academia Militară, iar în 1959 a absolvit și Facultatea de Istorie. În 1964 devine doctor în istorie.

În anul 1971, la doar 43 de ani, devine general. Apreciat de Ceaușescu pentru patriotismul său, este considerat un om de maximă încredere și primește una dintre cele mai delicate sarcini: face parte din grupul care, în anii 70, s-a ocupat de "epurarea armatei" de ofițerii cu legături în URSS, în primul rând cei documentați ca având legături cu GRU și KGB, dar și mulți dintre cei care făcuseră studii în URSS, manifestând o atitudine prea apropiată de linia sovietică. La finalul acestei operațiuni îndeplinite cu succes și diplomație, este numit consilier militar al lui Nicolae Ceaușescu (1979).

Din 1980 și până în 1985 Constantin Olteanu a fost ministru al Apărării Naționale. De la finele lui 1985 primește o funcție politică de maximă importanță —  devine prim-secretar și Primar General al Bucureștiului, pe care a îndeplinit-o până în 1988.

Și această funcție generalul Olteanu a îndeplinit-o cu mult succes, în această perioadă fiind realizate mai multe lucrări de maximă importanță pentru Capitală: regularizarea râului Dâmbovița, continuarea lucrărilor la metrou, darea în folosință a tronsonului 2 (Gara de Nord — Dristor), prelungirea bulevardului Victoria Socialismului (actualul bulevard al Unirii) până în Șoseaua Mihai Bravu, ceea ce a însemnat construirea unui număr impresionant de locuințe. Practic, la finele mandatului său, în 1988, s-a raportat rezolvarea problemei locative în București.

Din mai 1988 și până la eveninemtele din 1989, a fost secretar al CC al PCR.

Constantin Olteanu a avut și o activitate prodigioasă în domeniul istoriei, mai ales istorie militară, ca autor sau coautor: "Eroi ai războiului pentru independență (1969); Patru decenii sub drapel: Generalul Alexandru Cernat (1971); Masele populare în războiul de independență (1977); Cronica participării armatei române la războiul pentru independență 1877-1878 (1977); Contribuții la cercetarea conceptului de putere armată la români (Ed. Militară, 1979); Apărarea națională în concepția PCR (1982); Armata română în revoluția din august 1944 (1984); Conținutul și trăsăturile doctrinei militare naționale (1984); Evoluția structurilor ostășești la români (1986); Considerații asupra coalițiilor politico-militare în lumina doctrinei militare naționale (1987) România în anii primului război mondial; Istoria patriei — nesecat izvor de dezvoltare a gândirii noastre militare; Apărarea litoralului românesc al Mării Negre — obiectiv important în cadrul apărării strategice a teritoriului României.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrările scrise de Constantin Olteanu — unele în colaborare cu generalul Ilie Ceaușescu și alți autori. Activitatea sa publicistică a continuat și după 1990, printer cele mai importante lucrări fiind "România — o voce distinctă în Tratatul de la Varșovia: memorii 1980-1985 (1999), File din istoria Bucureștilor. Însemnările unui primar general (2004) România și Tratatul de la Varșovia — Istoric. Mărturii. Documente. Cronologie (2005). O carte biografică — interviu a apărut în 2012: „O viață de om. Dialog cu jurnalistul Dan Constantin".

După 1990, generalul Olteanu a avut și activitate didactică fiind profesor universitar asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Spiru Haret" din București. A predat cursurile de Istoria militară a românilor în secolul XX și Istoria celui de al doilea război mondial din 1939-1945.

De menționat că istoricul Constantin Olteanu a fost unul dintre principalii vectori ai politicii lui Nicolae Ceaușescu de reabilitare a multor personalități din perioadele trecute, inclusiv a lui Lucrețiu Pătrășcanu. Generalul Olteanu a fost distins cu premiul Academiei Române în 1976.

În final să adăugăm că generalul Constantin Olteanu a fost în putere până la finele vieții, el participând la multe întâlniri cu foști colegi din armată, cu istorici, oameni din fostul aparat de partid.

Ieri, în ultima seară a vieții sale, a dat un interviu televiziunii România TV, înregistrarea durând peste 4 ore. O ultimă mărturie a unui mare român, care și-a făcut datoria față de țară! Odihnească-se în pace!

8811
Tagurile:
murit, general, decedat, Constantin Olteanu, Nicolae Ceaușescu, România
Tematic
Avertisment: "Legea lui Zamfir ne întoarce la economia lui Ceaușescu"
Mesaj pentru Iohannis: „Nu ești Ceaușescu, o revoci pe Kovesi!”
Centenarul Ceaușescu: 26 ianuarie, "Ziua datoriei față de țară"
Sondaj: Ar trebui aniversat, în 2018, Centenarul nașterii lui Nicolae Ceaușescu?
Cum au încercat americanii să-i salveze pe soții Ceaușescu la Revoluție
Lovitură pentru justiție și demnitari: redeschiderea dosarului Ceaușescu
(VIDEO) 21 august - adevărata zi de naștere a lui Nicolae Ceaușescu
Cum arăta automobilul pe care l-a condus Nicolae Ceaușescu acum 49 de ani - FOTO
A murit ultimul ministru MAI al lui Ceaușescu -cum l-a apărat pe Mitică Dragomir
Poezie scrisă de Nicolae Ceaușescu - autentică, talent nebănuit
Dezvăluire după 27 de ani: ce s-a găsit în poșeta Elenei Ceaușescu
Dezvăluiri: cum negocia Ceaușescu cu bancherii mondiali
Afaceriștii americani - despre Buget, cu ideile lui Ceaușescu
Sondaj: l-ai vota azi pe Nicolae Ceaușescu Președinte al României?
Nicolae Ceaușescu - numele care transformă prezentul în minciună
Pe 20 ianuarie, președintele SUA îi mulțumea lui Ceaușescu
Iohannis pe urmele lui Ceaușescu. Propagandă de inspirație comunistă pe litoral
Adrian Năstase

Năstase vorbește de căderea Guvernului cu sprijinul lui Cîțu

228
Fostul premier Adrian Năstase cataloghează drept ”ingenios” un posibil plan al echipei lui Cîțu de a da jos Guvernul Cîțu pentru a renegocia pozițiile din Guvern

BUCUREȘTI,  16 iun – Sputnik. Adrian Năstase își începe postarea făcând trimitere la atacurile la adresa președintelui PNL Ludovic Orban și care ar fi legate de faptul că acesta a cedat USR/PLUS trei ministere importante.

Năstase spune că echipa care îl sprijină pe Florin Cițu ar fi găsit modalitatea de a se reveni la masa negocierilor. Invocând surse apropiate de foștii membri PDL, Năstase descrie în postarea sa posibilitatea ca moțiunea de cenzură să fie votată, ”urmând ca noul premier (tot Cîțu) să angajeze noile negocieri pentru a oferi doar 1-2 portofolii, dintre cele mai puțin importante, USR Plus”.

Și fostul premier acordă un calificativ mai mult decât generos acestui plan, confirmând astfel posibilitatea ca el să aibă și loc. ”Ingenios!”, spune Năstase despre această posibilă mișcare a echipei Cîțu.

228
Tagurile:
cădere, România, Guvern, Florin Cîţu, Cristian Ghinea, Adrian Năstase
Tematic
Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare
Adrian Năstase demască ipocrizia lui Cioloș și Rareș Bogdan
Adrian Năstase îl face praf pe Iohannis, arătă cât de ridicol e președintele!

Загрузка...
Ludovic Orban

Ludovic Orban - declarații despre revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

157
Președintele Camerei Deputaților spune că se va discuta revocarea din funcție a actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, căreia îi reproșează încălcarea Constituției și a legilor țării. Când vom avea un nou Avocat al Poporului.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Soarta actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, pare să fie una deja stabilită. Cel puțin, asta reiese din declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care a vorbit despre revocarea acesteia.

Liberalul spune că îi reproșează lui Weber încălcarea Constituției și a legilor țării.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a explicat că se va discuta revocarea din funcție a Renatei Weber și că, după ședința birourilor permanente reunite, comisiile juridice se vor întâlni pentru a elabora raportul pe solicitarea formulată de grupurile parlamentare PNL, USR-PLUS și UDMR și vor pregăti până la ora de începe a plenului raportul și proiectul de hotărâre de revocare.

Întrebat dacă va pune în această sesiune parlamentară un nou Avocat al Poporului, Ludovic Orban a dat asigurări că da.

”Vom face acest lucru”, a declarat Orban, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a dat asigurări că va face publică noua decizie privind noul Avocat al Poporului.

Precizăm că ieri, 15 iunie 2021, în plenul reunit, Camera Deputaţilor şi Senatul au respins rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că astăzi, 16 iunie 2021, a decis împreună cu președintele Senatului, Anca Dragu, să convoace birourile permanente reunite pentru a stabili o reuniune de plen.

”La această reuniune de plen, dacă sunt îndeplinite condiţiile procedurale, vom dezbate şi cererea de revocare a Avocatului Poporului. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie şi la CNA. Votul de astăzi va fi o fundamentare pentru cererea de revocare a Avocatului Poporului”, a spus preşedintele Camerei.

La rândul său, Avocatul Poporului susține că respingerea, de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției încalcă dispozițiile constituționale și legale.

 

157
Tagurile:
avocatul poporului, Revocare, Renate Weber, Ludovic Orban

Загрузка...
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Summitul Putin Biden este extrem de important

0
(reînnoit 13:42 16.06.2021)
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, consideră că summitul Putin – Biden este extrem de important.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că întrevederea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu liderul american, Joe Biden, la Geneva este importantă în contextul politicii alianței.

“Consider importantă întâlnirea dintre cei doi președinți. De asemenea, este foarte important faptul, salutat de aliații noștri, că Biden în ajunul întrevederii cu președintele Putin a discutat și s-a consultat cu toți liderii NATO, pentru că alianța reprezintă o platformă pentru coordonare în probleme de securitate. Și, desigur, relațiile cu Rusia sunt extrem de importante”, a subliniat secretarul general al Alianței, la postul de televiziune CNN.

0
Tagurile:
Geneva, Vladimir Putin, Joe Biden, NATO
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Kremlinul a vorbit despre așteptările de la întâlnirea dintre Putin și Biden
Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a ține o conferința de presă comună cu Putin
VIDEO LIVE: Putin a ajuns la Geneva pentru discuții cu Biden

Загрузка...