Klaus Iohannis

Iohannis, acest arbitru care trage la poartă. Şi se mai crede arbitru

358
(reînnoit 12:34 30.04.2018)
Iohannis a acuzat, în cadrul evenimentelor de săptămâna trecută, lipsa de comunicare, după ce timp de patru ani nu prea dat semne că ar dori să comunice cu aceia pe care îi acuză.

BUCUREȘTI, 30 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că premierul Viorica Dăncilă a plecat în Israel "fără să anunţe agenda", iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în "mai mare secret, s-a aflat că a plecat abia după ce a ajuns acolo". Dragnea a replicat că n-a fost niciun secret şi că a făcut solicitare în Biroul Permanent.

Acesta e nodul conflictului. Analize strict secvenţiale, pe detalii de procedură, ca să vedem cine are dreptate şi cine a greşit, s-au făcut multe în ultimele zile.
Dar să privim şi contextul.

Iohannis acuză lipsa de comunicare instituţională. Cu Guvernul şi Camera Deputaţilor. Nu e interesant?

Acest preşedinte a anunţat, imediat ce s-a instalat în funcţie, că îşi doreşte "Guvernul lui" şi că "un singur partid, noul PNL, vrea toată puterea". Un an mai târziu, după ce a obţinut ce a vrut, a declarat că "a fost nevoie să moară oameni" pentru ca dorinţa să i se îndeplinească. Făcea referire la demisia premierului de atunci, Victor Ponta, intervenită după incendiul de la clubul Colectiv.

După încă un an, în 2016, a interzis participarea oficială a politicienilor din Opoziţie la sărbătoarea de 1 Decembrie, ziua în care românii vor să uite de scandaluri şi să celebreze Marea Unire.

Asta l-a costat, pentru că la nici două săptămâni, Opoziţia devine Putere, căştigând alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor şi trimiţând acasă "Guvernul lui".

Supărat pe noua situaţie, Iohannis s-a îmbrăcat în geacă roşie şi a îndemnat lumea la manifestaţie. Pe liderii coaliţiei guvernamentale îi numeşte "indivizi certaţi cu legea".

Iar acum vrea ca aceşti indivizi să comunice cu el, deşi de patru ani el face toate eforturile să nu comunice cu ei.

Omul politic este, aşa cum spune sintagma, om. După cum comunicarea instituţională este comunicare.

Ca arbitru la fotbal, nu poţi să tragi pur şi simplu şuturi la una dintre porţi, iar când portarul pe care l-ai pus la încercare tot meciul îţi dă un ghiont în careu, să-l sancţionezi pe parcă a lovit arbitrul şi nu un jucător al echipei adverse.

Chiar admiţând că Dăncilă şi Dragnea au greşit instituţional, Iohannis nu arată deloc ca preşedintele abilitat să acuze greşeala, după tot ce a făcut în aceşti ani.

(Şi) prestaţia lui Klaus Werner Iohannis a generat această situaţie absurdă — nimeni nu mai înţelege care e poziţia României în problema "Tel Aviv sau Ierusalim". Preşedintele zice Tel Aviv, iar Guvernul şi Parlamentul — Ierusalim. Vrem, nu vrem, în acest fel ni se prezintă tabloul.

Tragicomică şi pretinsa ironie la adresa vizitei lui Liviu Dragnea în Israel: "așa, în vizită turistică, poate să plece oricine, oricând". Gluma vine de la primul turist al ţării. Miami, Tenerife, Tenerife…

358
Tagurile:
partea de vină, lipsă de comunicare, acuze, Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, România
Tematic
Totuși, se “trece la suspendarea lui Iohannis” – printr-o manevră inteligentă!
Viorica Dăncilă, neașteptat de dură: l-a pus la punct Iohannis din două vorbe!
Israel: Reacție ciudată la cererea de demitere a premierului – preluări din Iohannis!
Marcel Ciolacu și Ludovic Orban

Știrea nopții: sondaj Sociopol, răstoarnă TOATE calculele!

287
Institutul condus de cunoscutul sociolog Mirel Palada a dat publicității un sondaj de ultimă oră care dă peste cap toate calculele de până acum – ale tuturor partidelor!

BUCUREȘTI, 1 dec – Sputnik. Cunoscutul sociolog Mirel Palada a dat publivității un sondaj de ultimă oră realizat de Sociopol.

”Acesta este cel mai recent sondaj Sociopol pe teme electorale. Proaspăt. Terminat duminică seară”, scrie în prezentarea diatelor Palada, precizând că sondajul ”prefigurează ce se va întâmpla duminica viitoare, la vot”.

Metodic, Palada începe cu ”principalele concluzii”:  

Prima CONCLUZIE – ”o participare scăzută la vot”.

”Deocamdată sînt semne că va fi 30%”, explică Palada, care consideră că ar putea ajunge la  maxim 35%. ”Dar nu mai mult - un nivel semnificativ mai scăzut decât avem parte în general la alegerile parlamentare, în jur de 40%-45% - și clar mai scăzut decât la recentele alegeri locale, când a fost 46%”.

Palada precizează că participarea nu ia în calcul diaspora, de unde consideră că ”vor mai veni probabil două, maxim trei puncte procentuale”.

A doua CONCLUZIE ”este despre partidele mari”, arată Palada, care dă cifrele ce răstoarnă calculele PNL și PSD.

”Cele două partide mari, PNL și PSD, sunt practic la egalitate, ca în cursele de cai, ca în vestita cursă din Ben Hur”, scrie sociologul. ”Ambele partide în jur de 30%, un pic sub. Care se mobilizează mai bine duminica viitoare, acela va câștiga alegerile la mustață”.

Votul în plus – ”votul de aur”, cum spune Palada -  nu ar conta, ”căci Iohannis clar nu are de gând nici să respecte Constituția, nici să dea guvernarea PSD-ului”, dar, consideră sociologul, ”va însemna mult în economia construirii Guvernului de după - cât și în marea vociferare după, când toată lumea va clama victoria. Din nou”.

Cifrele actuale, conform Sociopol sunt: ”PNL 29. PSD 28”. Deci, nici PNL, nici PSD nu trec de pragul de 30%, al legitimității unui partid dominant pe scena politică – și care să merite încredințarea directă a guvernării! Așadar, calculele amândurora par a fi date peste cap!  

A treia CONCLUZIE a lui Palada o reprezintă ”erodarea USR”. Adică, în urmă cu câteva săptămâni, ”USR PLUS dădea semne din ce în ce mai clare că trece de 20% și că se așază la masă cu celelalte două partide mari, emițând pretenții de partid mare”.

”Nu mai e cazul. Ultima perioadă ne arată un USR în defensivă, în scădere clar sub 15%”, scrie Palada, arătând că ”toate tunurile propagandei iohanniste s-au pus dintr-o dată cu gurile pe imaculații de la USR, arătând că de fapt nu sunt atât de imaculați, ci la fel de bicisnici și de terfeliți ca și ceilalți”.

Palada aduce în discuție și ipoteza (zvonul) că Dan Barna ”este deja căutat de poteră, să-l mânjească un pic cu proiectele europene, și că acesta ar fi de fapt motivul pentru care a făcut dintr-o dată Covid”.

”Deci USR PLUS 13% - pa, vise de mărire, de primadonă guvernamentală. Un pic de lungul nasului, via dosare penale și campanie de mînjire. Ghinion”, comentează Palada.

În fine, ajungem la ceea ce Palada numește ”surpriza cea mai mare a acestor alegeri parlamentare” – și anume obscura grupare AUR.

”Un partid practic necunoscut pînă relativ recent, care iată deja ia cu asalt porțile Parlamentului, precum pe vremuri PP-DD în 2012”, scrie Palada, subliniind că gruparea ”e în creștere clară, non-liniară. Explozie în campania electorală - cu siguranță va intra în Parlament”.

Și, atrage atenția Palada, în condițiile în care ”lumea încă nu crede asta”.

Conform Sociopol, ”AUR deocamdată 7. Mare surpriză”.

”Celelalte două partide medii spre mici, Pro România și PMP, horcăie la marginea lui 5. Dar fiecare horcăie de părți diferite ale suferinței”, continuă Palada, apreciind că ”Pro România va intra, în buză”, deși e într-o scădere clară față de acum câteva luni, față de ce scor avea înainte de alegerile locale.

O altă veste interesantă, dar previzibilă: ”PMP, în schimb, pa. E de partea proastă a ștremeleagului, a istoriei, a barierei de 5%”.

”Din sondaje reiese din ce în ce mai clar că nu va face 5%, că horcăie în jur de 3%”, scrie Palada, car comentează și că ”gurile rele spun că în PNL s-a luat clar decizia ca PMP să nu fie ajutat cu nici un strop de vot. Să zacă. Să moară. Să dispară. Bun. Foarte bun așa. Ghinion”.

Deci , scrie sociologul – ”Pro România 6. PMP 3. Să fie primit”.

În privința UDMR, Palada consideră că ”oricum intră, că ei au lege separată, ei au privilegii medievale”.

Și, atenție la afirmația următoare: ”Ei (UDMR) nu sunt partid politic, ei sunt lest istoric, trebuie băgați în Parlament cu orice preț, așa a fost înțelegerea din 1990 încoace, de pe vremea când americanii voiau să rupă Transilvania și România a rezistat. Hrebe să trăiască. Prietenii știu de ce”. Nu comentăm acum această afirmație.

Deci, UDRM va avea 6%, conform sondajului lui Palada.

Despre celelalte partide, ”la pitici”, scrie Palada, începând cu speranța multor patrioți – PER.

”PER, oricât s-a strofocat, mai mult de 2 nu reușește să stoarcă de la realitate. Nu va intra”, scrie Palada, dând același verdict negativ pentru ”celelalte mici, PPU-SL, PRM, care or mai fi”.

Deci PER 2, PPU-SL 2, PRM 1, alții 3 (inclusiv independenți și minorități, la Camera Deputaților).

De precizat că toate aceste comentarii ironice nu fac parte din studiul Sociopol – ci din postare de pe pagina de Facebook a lui Mirel Palada.

Recapitulând:

  • PNL – 29%
  • PSD – 28%
  • USR – 13%
  • AUR – 7%
  • Pro România 6%
  • UDMR 6%

_________

  • PMP – 3%
  • PER, PPUSL – 2%
  • PRM – 1%
287
Tagurile:
PNL, PSD, partide, Alegeri parlamentare, România, Sondaj
Тема:
Alegeri parlamentare în România 2020

Загрузка...
Parlamentul României, Camera Deputaților

Nou SONDAJ înainte de alegeri - Schimbare majoră!

1188
(reînnoit 07:10 30.11.2020)
Un sondaj politic care răstoarnă calculele de până acum a fost prezentat aseară – și dă de gândit principalelor partide

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Una dintre cele mai importante personalități politice ale ultimilor 15 ani, fostul premier, candidat la președinția României și președinte ale PSD Victor Ponta, a prezentat aseară un nou sondaj pe partide.

Conform sondajului asumat de Victor Ponta, situația arată diferit de cele pe care le-au prezentat casele de sondaj consacrate.

Astfel, intenția la vot pentru alegerile parlamentare de duminică ar fi:

PNL - 31%

PSD  - 22%

USR - 17%

Pro Romania - 7,8%

UDMR  - 5%

Ponta a mai menționat că PMP-ul lui Traian Băsescu NU trece de pragul de 5%.

Amintim că într-un sondaj asumat de Rareș Bogdan ca fiind ”interior„ al PNL, Pro România ar fi la 6-7%, devenind principalul partid – balama. Pe de altă parte, fostul premier PSD, Mihai Tudose, fost europarlamentar și vicepreședinte al Pro România, a afirmat în repetate rânduri că Pro România NU intră în Parlament.

Deci, o schimbare majoră la vârf, cu un PSD căzut mult – în favoarea Pro România. Ponta a motivat creșterea partidului său prin consecvența arătată în cazul guvernării Orban – și anume că nu a votat niciodată vreun guvern PNL și nici măsurile restrictive din pandemie. Evident, asta spre deosebire de PSD Ciolacu, a spus Ponta.

Precizăm că Victor Ponta NU a spus cine a realizat sondajul, în ce perioadă și prin ce metodă – ci nu mai că a fost comandat de partidul său, Pro România.

1188
Tagurile:
Victor Ponta, Sondaj
Тема:
Alegeri parlamentare în România 2020

Загрузка...