Klaus Iohannis

Iohannis a pornit războiul! Taberele sunt împărţite - e grav!

1124
(reînnoit 12:31 30.04.2018)
Cererea de demisie a premierului Viorica Dăncilă rupe clasa politică în două. Vorbe grele din toate părţile, un conflict e în plină desfăşurare. Află detalii.

BUCUREŞTI, 27 apr — Sputnik, Georgiana Arsene. Cererea preşedintelui Klaus Iohannis ca premierului Viorica Dăncilă șă-și prezinte demisia a aprins spiritele. Șeful de stat a declarat că primul ministru transformă Guvernul într-o „vulnerabilitate pentru România" și a accentuat că îşi retrage încrederea.

Reacţiile nu au întârziat să apară, transformând acest sfârşit de săptămână într-unul de-a dreptul exploziv pe scena politică.

Iohannis, trimis să citească legea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că singurul capabil să dea un verdict este Parlamentul, deoarece acesta dă votul de încredere şi, pe cale de consecinţă, doar el îl poate retrage.

„Preşedintele nu cunoaşte atributele constituţionale ale funcţiei. Ieri am auzit o declaraţie şi vreau să îi atrag atenţia preşedintelui: primul ministru nu are nevoie de mandat pentru a merge într-o vizită externă. Vorbeşte în numele Guvernului şi în numele României. Nu este preşedintele singura voce care vorbeşte în numele României", a declarat Tăriceanu, potrivit Antena 3.

Acesta a precizat, de asemenea, că Iohannis poate face declaraţii de natură politică, la fel cum poate deschide un război cu majoritatea şi cu Guvernul.

Un alt mesaj dur la adresa şefului statului a venit din partea Preşedintelui Comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, Florin Iordache.

Acesta a declarat că primul om în stat a intrat în campanie electorală şi că este deranjat de succesul vizitei Viorica Dăncilă în Israel.

Ca şi Călin Popescu Tăriceanu, Iordache a precizat că Iohannis nu îşi cunoaşte atribuţiile conferite de lege.

„Preşedintele să citească Constituţia. Cine face astfel de afirmaţii să citească Constituţia pentru că, repet, încrederea o dă Parlamentul", a precizat Iordache, potrivit Mediafax

Reacţia deputatului PMP Tomac, pe ideea „veţi avea o scamă"

În tabăra Partidului Mişcarea Populară, problema atribuţiilor preşedintelui nu se pune. Şi aceasta derivă extrem de bine din mesajul pe care deputatul Eugen Tomac l-a scris acum puţin timp pe pagina sa de Facebook, în care laudă afirmaţiile lui Klaus Iohannis.

„În mod categoric, preşedintele Iohannis are dreptate. El coordonează politica externă în statul român, iar premierul, indiferent de numele lui, are obligaţia instituţională de a obţine acordul preşedintelui în astfel de probleme", a notat Tomac.

Nici deputatul Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, nu spune nimic privitor la atribuţiile constituţionale ale preşedintelui Iohannis. În schimb, Turcan acuză faptul că Dăncilă s-a plasat în afara Constituţiei.

„Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze de urgenţă!", a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Întregul conflict a explodat după ce premierul Viorica Dăncilă a contramandat întâlnirea stabilită cu Klaus Iohannis, care trebuia să aibă loc astăzi la ora 11.00. Scopul întâlnirii era acela de a discuta despre situaţia mutării ambasadei României din Israel, un demers în care şeful statului a susţinut că nu a fost consultat în prealabil de Dăncilă sau de liderii PSD.

1124
Tagurile:
demisie premier, cerere, reacții, Viorica Dăncilă, Raluca Turcan, Calin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, Eugen Tomac, Klaus Iohannis, România
Tematic
Vești excelente din China pentru Viorica Dăncilă! Și pentru România
Dăncilă, mai periculoasă decât Polonia și Ungaria - poate compromite Bruxelles-ul
"Vizita", explicată de Ambasadorul israelian: iată de ce merge Dragnea în Israel
România, printre statele care negociază mutarea ambasadei la Ierusalim?
De ce Dragnea vrea să mute ambasada României la Ierusalim?
Dragnea, mega-lovitură: ce se ascunde în spatele interesului din Israel - și ce (ne) costă

Загрузка...